Weten Thais weinig of niets over voedselveiligheid?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 juli 2019

Beste lezers,

Ik verbaas mij er over dat mijn vrouw zo weinig weet over voedselveiligheid. Gaat ze kip bereiden laat ze het zo een uur op het aanrecht staan. Zet ik het maar weer in de koelkast. Als ik zeg dat in deze warmte er snel veel bacteriën op komen, kijkt ze mij aan of ze water ziet branden. Het zelfde geldt voor handen wassen voor je eten gaat bereiden en vaatdoekjes een week gebruiken.

Ik wordt er gek van.

Heeft dat te maken met slechte scholing of desinteresse?

Groet,

Daan

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Weten Thais weinig of niets over voedselveiligheid?”

 1. Johnny BG zegt op

  Het kan ook zo zijn dat de mensen uit de Lage Landen zo verschrikkelijk steriel leven en als gevolg daarvan niets meer gewend zijn en daarom er juist op moeten letten.

  De artsen op dit blog zullen hoogstwaarschijnlijk iedereen aanraden om zo schoon mogelijk te werk te gaan, maar ik heb mijn twijfels. Van een keertje goed ziek zijn zullen de meeste mensen niet direct dood gaan, althans ik heb ze in Thailand nog niet bij bosjes vanwege hygiënische reden zien omvallen, maar ik ben benieuwd hoe Tino K. er over denkt.

  • Tino Kuis zegt op

   Moeilijke vraag omdat statistieken over diarree erg subjectief zijn (wat is diarree?) en de oorzaak niet altijd vastgesteld kan worden: een virus? een bacterie? (Reizigersdiarree is een aparte categorie.)

   In Nederland rapporteren mensen ruim 2 keer zo vaak acute diarree als in Thailand, de sterfgevallen liggen ongeveer gelijk. Echt veel zeggen deze cijfers echter niet.

   In een ziekenhuis deed men eens een experiment over onderlinge besmetting. Een aantal patiënten kregen een drankje toegediend waardoor een stof in de urine werd uitgescheiden die bij een bepaalde belichting fluoresceerde. Na een dag zat de hele afdeling, vooral deurknoppen, wc, afstandsbediening, onder het stofje. Ondanks alle wasbeurten….

   Een kip een uurtje op een aanrecht laten staan is niet gevaarlijk. Mijn indruk is dat voedsel hygiëne in Thailand niet zo heel veel verschilt van Nederland.

   http://www.umb.no/statisk/water/DiaDen%20worskop%202012/DiaDen%202010/Acute%20Diarrhea%20in%20Thailand.pdf

   https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-acute-diarree

   • Tino Kuis zegt op

    In Nederland is 3.5% van al het kippenvlees verontreinigt met een Salmonella bacterie. ook varkensvlees en ei heeft vaak die bacterie. Goed verhitten is het belangrijkste.

 2. klaas zegt op

  Daar kunnen nog wel een paar dingetjes bij opgenoemd worden. Nagel studio’s werken zonder gedesinfecteerde instrumenten. Handdoekjes in die salons zijn soms zwart. Peuteren aan open wondjes met vuile nagels. Met pincetten die tevoren voor epileren zijn gebruikt de oren reinigen. Samenvattend, als er niet onmiddelijk iets optreedt, zoals dhiarrhee ter plekke of zweerjes dan is er dus ook geen probleen met geinfecteerde wondjes, kip met bacterien en ga zo maar door. Zo redeneert een groot aantal Thai, hier in het dorp tenminste. Op de vraag naar bacterien krijg ik een blanke blik terug. Zo van, wat zeurt die man eigenlijk.

 3. Harry Romijn zegt op

  Ik importeer levensmiddelen uit Thailand sinds 1994. Bij zo’n beetje iedereen, tot aan de dir-eigenaar toe, interesseert voedselveiligheid niemand iets. Behalve dan de QC afdeling, doch.. die spreekt meestal enkel Thais en .. heeft nooit contact met buitenlandse klanten. Bij een bezoek aan het bedrijf… staan ze er wat schaapachtig bij, want Zijne Absolute Onfeilbaarheid, Zijne Gigantische Genie, Zhe Bozz, voert enkel het woord.
  Eens per jaar komt de BRC / IFS / ISO 22000 auditor langs, die wat commando’s geeft, dwingende aanwijzingen wat er gebeuren moet, en dat wordt dan opgevolgd. Waarom ? Mai loe… ja.. om het certificaat te krijgen, nodig daar de overzeese klant dat eist, maar verder… nul,nix.
  Jaren geleden.. met een groep Europese klanten langs een stel bedrijven, o.a. rijst mills. Bij een was een hond een worstje aan het draaien bovenop een hoop rijst. Niemand reageerde. Toen we weggingen, schrapten allen dat bedrijf uit hun lijstje. Bij de volgende, tijdens de top van de vogelgriep, die..vlg de Thaise minister in TH niet voorkwam ondanks vermeldingen van doden in de Thaise kranten… Het inpakstation leek wel een vogeltil. Een van de inkopers zei in het Duits, zodat allen het verstaan konden, behalve de Thais: “stel je voor: dat vogeltje daar heeft vogelgriep en laat iets vallen. Wordt met een niet al te schone doek weggeveegd en… 5 mnd later worden in een bejaardenhuis een stel mensen ziek, twee oudjes overlijden. Allen hebben rijst van jou gegeten, afkomstig van deze firma”..
  Wederom bij allen een streep door een potentiele leverancier in hun notitieboekjes.
  Aluminium ( uit de grond via de wortels naar de korrel) in tarwe/rijst/enz noedels.. ondanks al 110 importzendingen door de EU geblokkeerd, doch.. in 2016.. geen Thai gevonden, die dat in hun risico-analyse had meegenomen, laat staan onderzocht. En critical control points… schater !
  Dus: zelf controleren, zelf tests doorvoeren…en met een “eigen” Thai erbij de QC mensen laten praten.

 4. John Chiang rai zegt op

  Ik vrees dat er meteen weer reacties komen van z.g.n Thailand kenners die schrijven dat ze op die manier reeds 25 jaar kip eten,en nog nooit problemen gehad hebben.
  Sommigen gaan zover dat ze de hygiëne toestanden uit hun thuisland veel slimmer in herinneringen hebben, en zullen zelfs berichten van allerhande aandoeningen die ze reeds in Europese Restaurants hebben meegemaakt.
  Feit is,dat een Farang zeker bij de vaak enorme hitte in Thailand erg moet oppassen,waar en wat hij eet.
  Een ongekoelde kip in de keuken, zoals hierboven beschreven,kan iedere keuken in een mum van een tijd veranderen in een bacteriën kwekerij.
  Iemand die dit voor overdreven houdt,zou zich beter moeten laten voorlichten door mensen die hier qua hygiëne controlen dagelijks mee te doen hebben.
  Zelfs als een kip goed wordt doorgebraden wordt,blijven zijn reeds achtergelaten bacteriën nog steeds een gevaar voor het volgende product wat men in deze zelfde keuken toebereid.
  Vaak als ik rondkijk op markten, zie ik ook de zelfde fouten en hygiëne toestanden die Daan hierboven ook beschrijft.
  Goedkoop mag het misschien zijn,en veel Thais die veel anti bacteriën in zich dragen zullen hier misschien anders op reageren als sommige Farangs,maar onder lekker en vertrouwd eten versta ik persoonlijk toch wat anders.
  Vaak als ik een verkoopster met gummi handschoenen zie,die denkt op deze Manier erg hygi

  • John Chiang rai zegt op

   Sorry mijn laatste zin hierboven iets te snel verzonden,ik bedoel dat ik vaak verkoopsters zie met gummi handschoenen,die hier na hun mening denken hygiënisch te zijn,terwijl ze toch met precies die zelfde handschoen het geld in ontvangst nemen,dat voorheen door duizenden handen gegaan is.

 5. Zimri Tiblisi zegt op

  Wellicht dat je vrouw, daar het antwoord op weet. De vraag is zeer begrijpelijk overigens, er is al bij al een verschil in hygiëne dan in Nederland/ België. Opvoeden van kinderen is lastig, met volwassenen is de uitdaging nog veel groter! Succes! Overigens herkenbaar.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Zimri Tiblisi,Hoe kunnen volwassenen nu opvoeden,als ze het qua goede hygiëne voorschriften zelf niet anders geleert hebben?
   Zelfs de vrouw, die naar jou mening daar het antwoordt op weten moest,is zich zelf geen enkel kwaad of fout bewust.
   Het heeft in principe alleen te doen met goede voorlichting en scholing die mensen op den duur bewegen zal anders hygiënisch te handelen.
   Ook in het westen vindt je nog steeds huisvrouwen of mannen die niet weten wat ongekoeld kippevlees in hygiënische zin aanricht in een keuken.
   Ieder hulpmiddel dat bij de verwerking van bijv.kippenvlees gebruikt wordt,zij het messen,werktafel,of vleeswolf etc,dient om het rapide uitbreiden van bacteriën te voorkomen, grondig met heet water gezuiverd te worden.
   Vooral de roekeloze omgang met kippenvlees,is bij ons iedere warenwet controleur een doorn in het oog.

 6. RuudB zegt op

  Het heeft te maken met overdracht: haar moeder deed het zo, in de kantine van TescoLotus, eetstalletjes op straat, restaurants, tempelgaarkeukens, etc. Ga maar eens een willekeurig particuliee keuken bekijken. Je zult de aangekoekte resten met hamer en beitel weg moeten slaan om het gasstel eronder gewaar te worden. Kijk dan eens ook nog in de vriezer. Grote kans een klomp ijs tegen te komen. Onverschilligheid, dat is het!

 7. Kees janssen zegt op

  Het is niet alleen in thuis situaties.
  Kijk bij bv de bigC extra hoe de thai zijn kip uit de voorraad bakken haalt. Ze pakken het met de handen op, bekijken het en leggen het vrolijk terug.
  Heb een aantal keren gezegd dat het onhygiënisch is. Ze kijken je echt aan en begrijpen het probleem niet. Heb meerdere malen de grijptangen aangegeven.
  Bij de makro hangen ze allemaal over de bakken om de prijsstickers op hun zakken te krijgen.
  Ook het langdurig onbeschermd liggen van voedsel is gewoon.
  Op de een of andere manier is de thai immuun voor voedsel vergiftiging.
  Ik heb het in Nederland 1 x gehad en echt 6 dagen op het ziekenhuisbed doorgebracht.
  Ik gooi eten liever weg dan het bewaren.
  Vreemd genoeg nooit last in Thailand.

 8. th nl zegt op

  Beste daan,
  Ik persoonlijk denk dat het een combinatie van beide is, maar het is niet gezegd dat alle thai’s zo zijn.
  Het kan zijn dat ze daarom zo pittig eten dat dat de bacterie ook dood,wie zal het zeggen?
  Persoonlijk heb ik er een getroffen die als ze maar denkt dat als er iets aan mankeert het al weg gooit, met het argument kun je kanker van krijgen.
  vriendelijke groet.

 9. brabantman zegt op

  Dat de doorsnee Thai geen of weinig besef heeft van voedselhygiene, soit.
  Maar gaat u ook eens in de 7/11 kijken. En speciaal naar de niet gekoelde sandwiches die daar bruin staan te kleuren. Bij mij komt altijd de vraag boven ‘wie koopt dit’? Men wordt voor daar volgens mij doodziek van.

 10. tooske zegt op

  Boeit ze niet de kip wordt straks toch loei heet op de bbq.
  Wij westerlingen zijn nagenoeg steriel, een Thai heeft een veel hogere weerstand tegen allerlij bacterien, ze zijn er mee opgegroeid en zo ongeveer aan gewend.
  Wat dacht je van de gefermenteerde vis, Pla pra. Als je dat kunt eten dan kun je overal tegen.

 11. Freek zegt op

  Ik denk dat het grootste deel onwetendheid is. Maar dan nog? Alles té hygiënisch doen / houden is ook niet goed! Het is wel een goede manier om je immuunsysteem weerstand te laten houden tegen allerlei bacteriën.
  Ik zou gek worden van een vrouw die de hele dag met Detol in de weer is.

 12. ruud zegt op

  Het heeft te maken met de in het westen steeds striktere regels over alles waar een risico aan zou kunnen zitten.
  Of het nu over voedsel, verkeer, veiligheid in het huis, om het huis, of ver van huis gaat.

  De westerse veiligheidsmanie met de illusie dat je alle onheil kunt voorkomen, begint vaak bizarre vormen aan te nemen.

  Die bacterieen op het vlees overleven de bereiding van het voedsel niet in de kokende olie.
  Alleen als die dooie kip, na lange tijd, door de vele bacterien weer tot leven lijkt te zijn gekomen, kunnen de gifstoffen van die bacterien je ziek maken, door de hoge concentratie.

  Door onze manie dat dingen schoon moeten zijn, zijn we ook veel gevoeliger voor infecties geworden, dan de Thai.
  We bouwen geen enkele weerstand tegen infecties op, omdat we onze uiterste best doen er niet mee in contact te komen.
  Maar als dat dan een keer wel gebeurt is het ook goed mis.
  We zijn couveusekindjes geworden.

 13. Arnolds zegt op

  Buiten de grote vliegen op vis, vlees en kip,zien de producten er vaak bleek uit.
  Er druipt veel water uit en het heeft totaal geen smaak.

  Mijn vrouw liet vaak het eten open staan in de keuken, met gevolg dat wij te maken kregen met ongedierte .
  Ik heb dit s’nachts gefilmd, mijn vrouw zag dat en is flink van geschrokken.
  Nu is alles opgeruimd en in de koelkast.

  Zowel mijn zoon als ik hebben verschillende keren met buikklachten in het ziekenhuis gelegen.
  Nu koop ik bv. Zalm en vlees uit Australië /New Zeeland bij de groothandel.
  Het is wel een beetje duur,maat vacuüm verpakt en is van goede kwaliteit.

 14. RuudB zegt op

  Soms heeft in de BigC, Tops of MaxValue een verkoper een doorzichtig dun plastic handschoen aan meestal zijn rechterhand. Daar pakt hij allerlei voedingswaren mee uit schappen en koelvitrines. Als je een poosje blijft staan kijken, dan zie je dat hij met die hand langs zijn neus gaat, in zijn oor peutert, zijn jeuk op zijn hoofd weg krabt, het nodige van de vloer pakt, etc etc etc, en wat denk je: als zo’n man moet plxssen: waar laat hij dan die handschoen?

 15. Chander zegt op

  Ik snap niet waarom sommige mensen op deze blog durven te beweren dat een Thai niet erg gevoelig is voor voedselvergiftiging.

  Ik heb iemand in de familie die 26 jaar in de verpleging zit, waarvan het laatste 18 jaar als SEH (verpleegkundige bij de Eerste Hulp) in een staatsziekenhuis in Isaan werkzaam is. Inmiddels als hoofd van de afdeling Emergency is.

  Zij vertelt dat er bijna dagelijks studenten naar de afdeling worden gebracht met buikpijn en diarree.
  Dit wordt als een zeer normale verschijnsel beschouwd.

  Op de afdeling hebben ze alleen 1 tovermiddel. Dat is anti-biotica.
  En verder is er geen haan die naar kraait.

  • ruud zegt op

   Antibiotica kan ook buikpijn geven, en je darmflora uitroeien.
   Misschien krijgen ze antibiotica tegen de buikpijn die ze hebben gekregen van de antibiotica?

   • Chander zegt op

    Beste Ruud,

    Ik heb een bronvermelding en dat is zeer betrouwbaar.
    Maar als jij het beter weet, dan zal het zo zijn.

 16. Neushoorn zegt op

  Een kip uren op een aanrecht. Wat dan te denken in de slachterijen daar.

 17. peter zegt op

  Tja, Azië, kzag het in Thailand ,Indonesië en Philippijnen.
  Alles wordt aangeraakt en weer terug gelegd, daarna indien mogelijk dippen ze de vingers in een bakje water met lemon juice. MAAR niet ervoor en iedereen in hetzelfde bakje.

  OP markten en supermarkets ligt het vlees/vis in smeltend water, zelfs bij een Makro, dat is een Duits bedrijf, voormalig Nederlands, in smeltend ijs !! Het druipt overal naar. Een natte kledder boel gemixed met bloed.
  Rijst wordt ook buiten de koelkast bewaard en op tafel neer gezet, kan je niet doen, daar de mooiste (NOT) bacteriën erop worden gekweekt.

  Zelfs een keer een “lokale slager” gezien, buiten stond een grote pot met “vlees” te pruttelen en de rest jag ergens binnen? OK varken was vrij recent geslacht, maar niet in een steriel abattoir.
  Buiten op de straat stenen zat een Thaise vrouw de ingewanden uit te spoelen, voor de worstjes denk ik
  OK tot nu toe altijd alles overleefd.

  Een keer een dag ziek geweest, had oesters gegeten bij een , dacht, respectable restaurant. Oesters waren goed gekoeld en smaakten prima. Maar dag erna toch wat problemen.
  Mijn Thaise vrouw had geen problemen, meer gewend?
  In al mijn jaren Azië maar 2 keer ziek geweest. Ook nog een keer in de Phil, kon niet terug brengen waar dat van kwam.
  Ik zit zeker niet altijd in de sjofelste tenten te eten en juist waar ik van dacht dat ziet er goed uit, had ik de dag erna problemen.
  Probeer wel mijn vrouw het eea duidelijk te maken, maar soms komt de Thaise kant toch weer boven.
  Zoals het betasten van garnalen op de markt. Maar dan weer alleen, indien dat bakje water met lemon juice er staat.

  Ik denk dat de mensen in Azië er niet zo mee zitten , het gaat over van generatie op generatie en het werkt? , dus waarom je vermoeien over bacteriën? Hebben ze geen idee van.Ben je een keer ziek, ok je wordt wel weer beter.
  Erger is het gebruik van gewassen chemicaliën, daar zijn de Thai wel bang voor, tenminste de mijne wel
  IK weet ook niet in hoeverre nitraat, nitriet wordt gebruikt voor het vlees, maakt het lekker rood. Tja niet bij de lokale slager, maar in de supermarkten en leveranciers? Hoe is dat geregeld in Thailand, kan je wel op een gegeven moment kanker van krijgen.
  De grondwater well van mijn vrouw MOEST gecontroleerd worden voor gebruik van het water, niet om te drinken maar voor al het andere. Ze keuren het water goed met een PH van 4.8, dat is zuur !! Ik was verbaasd, daar het niet goed is. Je huid wordt geëtst en je haar kan afbreken op den duur. Daar het binnen specificatie was, weet je dus niet wat voor zuren erin zitten. OF ik zal het water moeten gaan behandelen of misschien dan toch maar overstappen op regen water.

  Palm bomen worden op een gegeven moment “vermoord’ , geen goede opbrengst meer, maar dat doen ze wel met chemicaliën, welke dus inzakken in de grond naar het grondwater.
  Tja vele zaken, waar wij door schade en schande achter zijn gekomen, echter in Azië nog niet.
  Mijn vrouws vader is overleden aan darmkanker, nu is haar zwager aan de beurt. Chemicaliën? Bacteriën?
  Je zou bijna wat gaan denken en het zijn ook de mannen. Kan een toeval zijn, maar in hoeverre is het statisch bekend bij de Thaise overheid en ziekenhuizen? Azië heeft nog een lange weg te gaan.

 18. Sjeng zegt op

  Beste Daan…en andere klagers…..
  Misschien…héél misschien is het een optie om, mocht je dat zien, je uit je stoel komt waar je aan het observeren bent wat ze wéér allemaal verkeerd doet en dan ( want iets goeds doen ze zelden volgens sommigen hier…) de vleeswaren/vis of wát dan ook in de koelkast legt. Dan is jouw ( maar ook van anderen ) probleem wat die “domme Thai ” nu weer verkeerd doet opgelost. ….of is dat te ingewikkeld een koelkast deur openen en daar spullen inleggen.
  Maar blijkbaar is géén van de klagers ook ergens anders op de wereld geweest. Of je nu in de Caraïben komt, in Zuid-Amerika, andere delen van Azië, in heel het Afrikaanse continent en ook in alles wat onder Zuid-Europa valt is dit niks anders…En ik kan het weten.Dus als je klaagt pak dan even een spiegel en doe zoals het hoort in een relatie…een team vormen en niet dat betweterige typisch Nederlandse, maar hier wel heel heel erg vaak voorkomende, vingertje.
  Sommigen behandelen hier hun partner niet als partner maar vooral als poetsvrouw en degene waar ze naar believen hun gerief halen.

  Sjeng

 19. Co zegt op

  Degenen die praten over hygiëne hier in Thailand en denken dat het in Nederland beter is hebben zeker nooit naar de programma’s van Rob Geus gekeken. Zo hygiënisch is Nederland ook niet want volgens hem kan het altijd beter. En als we het toch over hygiëne hebben …… wie is er ooit op een openbaar toilet in Nederland geweest soms zit de ontlasting tegen de muur aan en wat ik ook hoorde van mijn zus dat in het damestoilet de gebruikte maandverband rondgeslingerd ligt. Dus wat dat betreft zijn ze hier in Thailand toch een stuk hygiënischer en kan Nederland daar een voorbeeld aan nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website