Lezersvraag: Werken in Bangkok, hoe zit het met inhoudingen op het salaris?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 februari 2015

Beste lezers,

Vorig jaar heb ik in het kader van mijn HBO opleiding in Bangkok stage gelopen. Nu ben ik pas afgestudeerd en is de kans zeer groot dat ik (op korte termijn) terug ga naar Bangkok om bij hetzelfde bedrijf te gaan werken. Er is mij destijds al een baan aangeboden, maar ik moest uiteraard eerst afstuderen.

Nu vroeg ik me af of er meer mensen zijn met deze ervaring (werken en wonen in Thailand). Ik ben benieuwd wat er precies allemaal geregeld moet worden en waar ik rekening mee dien te houden. Ik ben 26 jaar en heb geen Thaise partner.

Ik weet al dat het salaris laag is, mijn collega’s verdienden bruto 17.000 Baht per maand, tegen mij is destijds rond de 25.000 Baht “toegezegd”. Ik ben er van op de hoogte dat je “officieel” als buitenlander 50.000 Baht per maand zou “moeten” verdienen voor een werkvergunning, en anders sowieso ook in de bijbehorende belastingschaal terecht komt.

Het salaris maakt mij verder totaal niet uit, ook al is het heel laag. Ik zal in Bangkok een studentenkamer gaan huren en kon destijds ook rondkomen met 20.000 Baht p/m waarbij de huur van mijn studio al 10.500 Baht was, en een studentenkamer is vele malen goedkoper.

Het gaat mij puur om de ervaring en het feit dat ik daar een geweldige tijd beleefd heb en enorm graag in Bangkok zou willen wonen. De werkervaring bij het desbetreffende bedrijf staat vervolgens ook weer heel goed op mijn CV.

Ik vraag me dus alleen af of ik na aftrek van alle belastingen etc nog voldoende over zal houden om van te leven. Ik heb begrepen dat het percentage inkomstenbelasting 20% is. Worden er nog meer dingen ingehouden op het salaris?

Ik heb al een hoop uitgezocht, maar krijg het toch niet helemaal duidelijk.

Ik zou dus graag ervaringen horen van anderen op dit gebied!

Alvast bedankt,

Groetjes
Nynke


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Werken in Bangkok, hoe zit het met inhoudingen op het salaris?”

 1. Christina zegt op

  Wat is hier mis is een ziektekosten verzekering heel belangrijk je weet nooit wat er gebeurt en dan zit je zwaar in de problemen. Een werkvergunning zal de werkgever regelen. Misschien kan Chris je helpen hij woont en werkt in Bangkok. Veel plezier en neem echt de verzekering anders is het leed niet te over zien.

  • Nynke zegt op

   Bedankt voor je reactie! Hier moet ik inderdaad nog achteraan ook, goed dat je het benoemd! Wat ik van mijn collega’s destijds begreep is dat zij via het bedrijf verzekerd zijn voor ziektekosten (Het is een bedrijf met vestigingen over de hele wereld, hoofdvestiging in Duitsland) en dat scheen heel goed geregeld te zijn. Dus zodra ik meer weet over of en wanneer ik kan beginnen, ga ik dat ook navragen bij ze en ondertusse. even goed uitzoeken hoe ik mij hierzelf voor kan verzekeren, mocht dat nodig zijn.

 2. Han van der Horst zegt op

  Je bent wel afgestudeerd. Maar misschien kunnen ze je hier verder helpen of goed doorverwijzen.

  Nuffic Neso Thailand
  15 Soi Ton Son
  Lumphini, Pathumwan
  Bangkok 10330
  Thailand

  Tel: +66 (0)2-252 6088 Fax: +66 (0)2-252 6033

  https://www.nesothailand.org/home/information-in-english

  De contactpersoon heet Agnes Niehof. Dat adres ken je: het is de Ned. ambassade.

  • Nynke zegt op

   Bedankt! Ik heb de link opgeslagen, zodat ik in geval van vragen altijd even met hun contact op kan nemen.

 3. Wessel zegt op

  Ik verdien officieel 55.000 Baht en betaal per maand 2675 Baht, dat is dus ongeveer 5%. Nog net te doen denk ik voor jou.

  Success!

  • Nynke zegt op

   Bedankt voor je reactie Wessel. Als je 55.000 Baht per maand verdient, val je dan niet in de schaal van 20%? Maar 5% per maand is nog wel te overzien inderdaad, dat zou voor mij dan 1250 Baht zijn. Ik vind sober leven geen enkel probleem. Ga ook gewoon een goedkope studentenkamer huren.

   Ik was trouwens op die 20% uit gekomen, omdat ik gelezen had dat je minimaal 50.000 Baht per maand moet verdienen als buitenlander. Nu bleek dit alleen te zijn om een “extension of stay” te kunnen krijgen. Ik heb inmiddels begrepen dat wanneer je minder verdient, je ook minder belasting betaald, alleen je wel iedere 3 maanden de grens over zou moeten.
   Van wat ik via Thaivisa.com begrepen had, moet ik dan in NL een 90 dagen Non-B visum aanvragen, in Thailand dan mijn Workpermit door het bedrijf, en met die WP het land verlaten en in bijvoorbeeld Penang een Multiple entry, 1 year Non-B visum aanvragen. En daarmee dus iedere 90 dagen het land verlaten. En het WP zou wel geldig zijn voor een jaar gelijk.

   Kan iemand dit toevallig bevestigen?

 4. Renévan zegt op

  Kijk hier even. http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html dit is de link naar de site van het revenue departement. Hier kan je zelf zien hoeveel inkomstenbelasting (p.i.t.) je moet betalen. Bij een inkomen van 25000 thb per maand is dit op jaarbasis 300000 thb. Over de eerste schijf 0 t/m 150000 thb betaal je geen belasting. Over de tweede schijf 150001 t/m 300000 thb betaal je 5% belasting. Dus dat wordt 5% over 150000 thb is 7500 thb, per maand wordt dit 625 thb. Dit is dan nog zonder deductions en allowances, dus het bedrag zal nog wel lager worden. Het sociale security office betaal je 1,5% over een maximaal bedrag (ik meen 20000 thb maar dat weet ik niet zeker).

  • Renévan zegt op

   Nog even de juiste cijfers voor de s.s.o. inhouding.
   Sickness, maternity, invalidity,death. 1,5%
   Child allowance, old age pension. 3%
   Unemployment. 0,5%
   Totaal is dit 5%. Onder een maandsalaris van 1650 thb betaald u niets. Het maximum maandsalaris waar u over betaald is 15000 thb.

   • Nynke zegt op

    Bedankt voor het uitzoeken van deze bedragen! Wist inderdaad niet dat dit nog ingehouden wordt over je loon. Voor zo ver ik kan inschatten is het nog wel allemaal te overzien dan met een inkomen van 25.000 Baht.

 5. Kees 2 zegt op

  Zie hier de belastingtarieven: http://thailand.angloinfo.com/money/income-tax/
  Als je slechts 25.000 per maand =300.000 per jaar verdient, betaal je 7500 baht belasting per jaar.

  Als jeugdig persoon kun je een heel voordelige ziektekostenverzekering krijgen (bijv A+ Insurances), die geldig is in ZO Azie. Laat je niet ongerust maken door de duur verzekerde oudere pensionados.
  Je kunt ook een doorlopende Nederlandse reisverzekering nemen via JOHO, kost minder dan 700 euro. Ben je ook gedekt voor dringend noodzakelijke medische behandelingen.

  • Nynke zegt op

   Ik ga me inderdaad even verdiepen in die verzekeringen, bedankt! JOHO ken ik nog van mijn reis jaren geleden (Moest toen ook een reisverzekering hebben waarbij ik mocht werken)
   En dan kijken wat de beste optie is, mocht ik niet via het bedrijf verzekerd zijn.

 6. Renévan zegt op

  Kijk voor de verzekering ook even op oomverzekeringen (specialist in buitenland verzekeringen). Een reisverzekering is een aanvulling op een ziekenkostenverzekering en vervangt deze niet. Zelfs een doorlopende reisverzekering is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden in de meeste gevallen niet langer geldig dan 8 maanden. Bij langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland moet je je in Nederland uitschrijven en je dan ook geen ziekenkostenverzekering meer. Vandaar dat een doorlopende reisverzekering doorgaans niet langer dan 8 maanden geldig is. Denk ook om aan de AOW die je niet meer opbouwt, gedurende een periode van maximaal 10 jaar kan je daar vrijwillig premie voor betalen. De premie is afhankelijk van je inkomsten, even navragen bij de S.V.B. Dus uitrekenen of het betalen van premie zinvol is.

  • Nynke zegt op

   Bedankt voor de tip, ga zeker ook even uitzoeken of het zinvol is om de premie te betalen voor de AOW. Goede tip!
   Ik zal overigens ook inderdaad voor minimaal een jaar naar Thailand gaan dan (Contracten zijn voor een jaar en worden dan wel of niet verlengd). Dus uitschrijven moet ik sowieso dan.

 7. Marcow zegt op

  Beste Nynke,

  In welke branche ga je werken? Zover ik weet is je werkgever verplicht om een ziektekostenverzekering voor je af te sluiten. Dit kost zo’n 10% van je inkomen maar is aftrekbaar van overige belastingen.

  • Nynke zegt op

   Medische hulpmiddelen. Ik had inderdaad begrepen dat mijn collega’s via het bedrijf verzekerd zijn voor ziektekosten (En ook voldoende om naar de betere ziekenhuizen te kunnen gaan voor behandeling zeg maar).
   Maar dat zijn details waar ik verder nog niet over gepraat heb, ben nu in afwachting van reactie of en op welk termijn ik zou kunnen beginnen, hoor daar volgende week meer over. Er moet bijvoorbeeld goedkeuring komen van het hoofdkantoor van de regio Azie. (Bedrijf zit over de gehele wereld).

   Ik reageer later vandaag even op de andere reacties, zit zeker nuttige info bij, maar reageer nu via mijn telefoon en dat gaat toch even iets lastiger.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website