Lezersvraag: Werk vinden voor mijn vriendin in Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 april 2016

Beste lezers,

Mijn naam is Arnoud ben 31 jaar en ik kom uit Hilversum. Heb nu 3 jaar een Thaise vriendin uit Surin Anchisa heet ze, en ben al meerdere keren in Thailand geweest en vind het heerlijk daar! Mijn plan is ook om in de toekomst emigreren naar het land van de glimlach..

Een paar weken geleden is zij voor het eerst naar naar Nederland gekomen om vakantie te vieren. En ze vond het prachtig hier! Saäat tjanap (tjanap is mak mak in Khmer.) Vooral het koeien melken vond ze geweldig!

Zij zou nu wel graag een jaar of meer hier willen werken voordat we in Thailand onze toekomst verder gaan opbouwen. Zij woont nu op het moment nog in Thailand.

Nu is de vraag, hoe pakken we dit het beste aan? Wij hebben tijdens onze tijd hier natuurlijk een beetje rondgevraagd bij wat Thaise kennissen die we hier op hebben gedaan, die zelf een restaurant hebben. En die kwamen met het volgende. Zij zeiden dat je gewoon een visum moet aanvragen voor 3 maand 6 maand of een jaar en dan gewoon wat zwart werken (dat zal voor hun ook wel voordeliger zijn…). Dit is voor ons echter niet zo geschikt. Want je bent dan nooit zeker hoeveel salaris je hebt in de maand. Aangezien ze ook nog een auto op afbetaling heeft en dat loopt nog wel een paar jaar. Dus een vaste hoeveelheid salaris is eigenlijk wel een van de wensen. Dit hoeft natuurlijk niet de jackpot te zijn.

Het zou mooi zijn voor haar om in een restaurant te werken dan kan ze mooi wat ervaring opdoen, voor als we naar Thailand gaan en daar een restaurant beginnen. Nu heb ik al gelezen dat een werkgever alleen koks uit Thailand of andere landen mag halen als zij N4 of hoger zijn. Daaronder moeten ze gewoon mensen uit Nederland aannemen. Het probleem voor ons is dat zij geen opleiding heeft in de horeca maar wel heerlijk kan koken. Zij is natuurlijk wel bereid om zo’n opleiding te gaan volgen. Verder is zij een hele harde werker die zonder morren haar werkzaamheden verricht.

Kent u iemand? Of bent u iemand die ons verder zou kunnen helpen hiermee? Of bent u een restaurant eigenaar die in de nabije toekomst koks nodig heeft? Of weet u van een restaurant die ik kan benaderen. (liefst in ’t Gooi en omstreken Amsterdam, Utrecht, Amersfoort is ook goed.)
Of zijn er lezers die wat handige tips en trucs kunnen toelichten? Alle advies/opmerkingen zijn welkom. U kunt mij ook per e-mail bereiken [email protected] of [email protected]
Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Arnoud

16 reacties op “Lezersvraag: Werk vinden voor mijn vriendin in Nederland”

 1. jan zegt op

  dus de opleiding van kok volgen N4 , dat is de eis , dat doet nederland omdat anders iedereen kan komen .
  of inburgeren , in bangkok en je MVV halen
  anders kan ze nooit komen

  groetjes van mij

 2. Harrybr zegt op

  Haar werkgever zal eerst een zg tewerkstellingsvergunning aan moeten vragen bij het Arbeidsbureau. Die krijgen ze, als ze aan kunnen tonen, in NL en de EU GEEN passend personeel te hebben kunnen vinden. Vaak gaat het UWV ook zelf nog een vacature uitsturen, en sturen zij personen uit hun databank langs. IK zocht iemand, die als exportmanager NL + B + D + F levensmiddelen naar Thailand zou kunnen verkopen, dus eist van levensmiddelen afwist, de Thaise taal en wetgeving op dat gebeid kende enz. Ik kreeg dus o.a. een zeeman toegestuurd, die wist, dat je levensmiddelen kon eten, en.. waar ergens Thailand lag.

  Uiteindelijk, met overigens een subsidie van het Ned Min v Econ Zken., na ca 10 mnd e.e.a. rond gekregen en kreeg ik die vergunning- met werkelijk alles aan tegenwerking gezien te hebben – : voor exact één jaar, en mocht niet verlengd worden. Dus, zo’n specialist moet alles in TH opgeven voor 52 wk NL.

  Eindelijk academica die ik al jaren kende, aangenomen en in NL, alles uit Bangkok, ingeleverd bij de IND en .. de MVV gekregen. Helaas, niet alles goed bekeken, want.. men had als nationaliteit “Taiwan” ingevuld ipv Thailand. U weet wel de IND, de organisatie, die zelfs als je het tot Tweede Kamerlid hebt geschopt, je pas intrekt, omdat je een andere naam hebt opgegeven om niet traceerbaar te zijn door je opgedwongen echtgenoot.

  Dus , terugkomend na een bezoek aan Londen, kwam zij op Schiphol Nederland niet meer in. Slechts één oplossing: ticket kopen terug naar TH, en NL: krijg het l.z.r.s

 3. pieter zegt op

  Hallo ,net als iedereen inschrijven bij een uitzendbureau en dan maar hopen op werk.
  groetjes.

 4. Rob V. zegt op

  Rond vragen bij Thaise kennissen of anderen die iets buitenland/visums doen kan geen kwaad maar om ” van horen zeggen” niet totaal verkeerd ergens in te stappen is het beste altijd nog om de informatie van de rijksoverheid te raadplegen. Ofwel de site van de ambassade en IND. Dan zul je zien dat een visum van een jaar helemaal niet kan.

  Je kunt maximaal 90 dagen per elke periode van 180 dagen naar Nederland komen voor kort verblijf, werken is dan NIET toegestaan. Je bent dan dubbel illegaal bezig: overtreding van de visum wetgeving en overtreding van de arbeidswet (zwart werk). Dat lijkt mij dus uitermate onverstandig, of mag ik ook dom zeggen?

  Als ze naar Nederland wil komen voor langere tijd, en/of als ze hier wil werken dan moet ze immigreren naar hier, met verblijfsdoel “verblijf bij partner”. Dat is de TEV (Toegang en Verblijf) procedure. Als ze bij jouw komt dan mag ze meteen vanaf dag 1 werken zonder gezeik of gedoe zoals werkvergunning ofzo. Een partner krijgt automatisch diezelfde arbeidsrestricties als de Nederlandse referent. Als Nederlander heb jij geen vergunning nodig om te werken, zij dus ook niet.

  Mocht ze na 1-2 jaar weer terug willen dan kan dat prima. Wil ze toch langer hier blijven dan wordt integreren belangrijk, dan zou ik kijken of ze toch niet tussen Nederlanders kan komen te werken anders leer je de taal nooit wanneer er alleen maar Thai om je heen gekwekt wordt. Bijvoorbeeld eerst via vrijwilligerswerk en dan doorstromen naar een betaald baantje in de schoonmaak, productiewerk etc.

  Of je nu voor kort (Schengen visum) of lang (immigratie) verblijf gaat, wil je je verder voorbereiden neem dan een kijkje in de dossiers in het menu links: ” Schengenvisum” en “Immigratie Thaise partner” .

  @Harry: We hebben via de mail weleens contact gehad over de details. De IND is een ehm.. minder prettige organisatie, maar in het geval van bijvoorbeeld een registratie of drukfout op visum of VVR verblijfsvergunning en dan gezeik aan de grens is het advies om je niet weg te laten sturen maar een piket advocaat er bij te roepen en dan samen met KMar en IND een oplossing zoeken voor geklungel van de IND. Hun zitten fout, bij hun ligt de schuld. Natuurlijk zelf alles goed nakijken maar dat je zelf ook niet hebt opgemerkt dat de nationaliteit “Taiwanese” ipv ” Thaise” is kan ik me voorstellen want zulke stommiteiten verwacht je niet van een degelijke organisatie. Voor jou zakenrelatie jaren te laat maar voor andere goed advies om je niet slachtoffer te laten worden van ambtelijke onkundige en gezeik. Ze kunnen je niet zo 1-2-3 het land uit zetten als je daar niet zelf ‘ vrijwillig’ aan mee werkt. Niet doen ook als je eigenlijk niet fout zit!

  • Harrybr zegt op

   @Rob: met de kennis en mogelijkheden van vandaag ( zoon advocaat, en bedrijfsrechtsbijstand verzekering) was alles ook heel anders verlopen.
   Verder: accepteer uitspraken van dit soort overheidsinstanties niet zomaar. Ter voorbeeld: 2 1/2 jaar met de NVWA in de slag geweest tot we eindelijk de zaak voor de bestuursrechter konden brengen. Daar moesten ze in nog geen 15 minuten hun boeterapport van de eerste tot de laatste letter intrekken, met daardoor een knap grommige rechter gezien hun onbenul. Nu is het mijn beurt: 3 NVWA-ers aangeklaagd voor meineed en het Min. v Volksgezondheid voor valsheid in geschrifte ( de conclusie van een Ir voedselspecialist en oud-NVWA-er 180 graden omgedraaid: van GEEN gevaar voor de volksgezondheid in …EEN gevaar voor… Het is maar één letter weglaten). En separaat voor de civiele rechter een schadeclaim gezien gemiste omzet, van mij, mijn leveranciers en mijn klanten.

   @ pieter: helaas, inschrijven uitzendbureau is leuk, doch ze mogen niet-EU-érs niet bemiddelen. Ook daarom vragen ze altijd naar je paspoort.

   Misschien een oplossing: praat eens met de vreemdelingenpolitie/UWV. Ik kan me voorstellen, dat ze -inofficieel, zij kunnen immers controle opschorten – iemand best wel enkele maanden ervaring in NL laten opdoen alvorens aan een immigratieprocedure ( inburgeringscursus enz) te beginnen. Er zitten daar wel degelijk begrijpende mensen tussen.

 5. F de wagenaar zegt op

  Betreft werk voor je Thaise vriendin ,in Amsterdam in de 2e naussau straat zit afhaalrestaurant top Thai thuis. De eigenaresse is Thais en komt ook uit Hilversum ,ga daar maar eens heen of bellen succes. Telefoonnr020 6881305

 6. Peter zegt op

  absoluut niet. Kende een Indonesische, die al jaren in Nederland woonde, eerst via studie toen getrouwd en na scheiding tevens werkte?!
  Moest uiteindelijk terug toen ik haar leerde kennen. Getrouwd met haar en weer naar Nederland gehaald, maar mocht niet werken, moest inburgeringscursus doen en NT2 halen. NT2 (Nederlandse taal) was benodigd voor werk. IND is een verschrikkelijke organisatie voor een Nederlander die een buitenlandse partner heeft. Zo bleek een papiertje niet gelegaliseerd en vertaald, met daarop gevolg, zorg ervoor en anders terug!!
  Ik was een jaar getouwd met haar, waarna ik scheidde. Ze bleek mij dus alleen nodig te hebben om als sucker haar naar Nederland terug te halen. Er zijn van die vrouwen…eeeeeh ander woord… bitches!.
  Ik dacht ok die wordt nu terug gestuurd, echter zo bij de hand als ze dan toch bleek, was ze een hogere studie in de trouwperiode gestart en mocht waarschijnlijk daarom weer blijven en werken!!
  Moraal: als je Nederlander bent en via de officiële weg een buitenlandse partner hier naar toe haalt, dan wordt het bloed onder je nagels vandaan gehaald door bv een IND. En als je als buitenlander alleen staat schijnt alles veel makkelijker te gaan en er begrip te zijn.
  Immers in het verleden zijn er duizenden uit geprocedeerde asielzoekers toe gelaten en nu komen er nog eens een 100000 bij.
  Maar je weet al dat je vriendin een visum nodig heeft om hier te komen en dan evt verlengen. Echter voor werk zal je toch in het zwarte circuit komen.
  Wat je ook kan doen is je eigen huis open te stellen als prive restaurant., mensen komen te eten waarbij je vriendin dan als kok kan bezig zijn. Is ook zwart, maar dan heb jezelf wat in de hand

  • Rob V. zegt op

   De vreemdelingenwet is diverse malen aangepast. De grootste wijziging was rond de eeuwwisseling door staatsecretataris Job Cohen, in de jaren 90 was de wetgeving ontoereikend op met name het gebied van asielwetgeving. De molens van de IND liepen totaal vast. Sinds de opkomst van Fortuijn is het voor reguliere gezins/partner migranten alleen maar moeilijker geworden. Strenge toelatingseisen, waar je vroeger bij wijzen van spreken het paspoort cadeau kreeg voor je buitenlandse vrouw. Zo te lezen speelt jouw ervaring met die Indonesische zich minstens vóór de jaren 90 uit, antieke wetgeving. Tegenwoordig staat verblijfsrecht en wel/niet mogen werken totaal los van wel of niet getrouwd zijn. De toelatingseisen zijn streng (inkomenseis voor de referent, taaltoets voor de vreemdeling etc.) en pas na enkele (3 of 5, een advocaat zal dat precies weten uit het hoofd, ik niet) jaren en mét afronden van oa de inburgering is er kans op een zelfstandige verblijfsvergunning. Een buitenlander kan hier dus meer zo makkelijk blijven. Gelukkig zijn er wel weer opties als de referent komt te overlijden, dan zetten ze je niet zomaar op het vliegtuig omdat er geen partner meer is… Ik frustreer me vaak aan de IND en vreemdelingenwet, zou er graag de bezem door halen maar ze doen ook niet alles verkeerd.

   Hier naar toe komen op zelfstandige basis zit er eigenlijk niet meer bij. Het blijft bij partner/gezinsmigratie, tijdelijk verbijf voor studie, tijdelijk verblijf als aupair of je moet een werkgever hier hebben (die dan maar moet aantonen dat de vacature niet door een Nederlander/Europeaan kan worden vervuld). Bijzondere regelingen daargelaten (bijvoobeeld bepaalde voor Amerikanen en Japaners ivm verdragen) zijn het eigenlijk alleen asielzoekers, mits die als vluchteling erkend worden, kunnen hier zelfstandig bij verblijven en dan met alles geholpen worden. Dat zijn er echter geen 100.000 per jaar. Asielcijfers kun je o.a. vinden op de site van Flip van Dyke als je interesse daar ligt. Kortom, Nederland kom je al wat jaartjes niet zo meer binnen ongeacht of je een liefje hier hebt of niet.

   Belangrijker voor de vraagsteller : wat te doen. Een visum gaat hem niet worden als je hier wilt werken want dat mag gewoon niet. Ze zal toch echt een verblijfsvergunning moeten hebben als ze hier wil werken/wonen. En als je hier legaal woont/verblijft hoef je echt het zwarte circuit niet in! Kun je doen maar zou ik niet adviseren. Gewoon een wit baantje zoeken in de schoonmaak, productie, keuken, massage etc. Of grijs als je belasting wilt ontduiken… Zwart werk is niet slim en de blaren zullen nog lang branden als je gepakt wordt. Denk niet dat we dat hier moeten adviseren!

   • peter zegt op

    Mijn Indonesisch tijdperk was in 2003-2005.

 7. Adje zegt op

  Je moet zorgen dat je vriendin legaal naar Nederland komt. Dus inburgeringscursus volgen in Thailand en vervolgens MVV aanvragen. Als ze het MVV heeft krijgt ze een verblijfsvergunning voor maximaal 5 jaar. Met deze verblijfsvergunning is het toegestaan om te werken. Je moet er wel rekening mee houden dat ze in Nederland weer een inburgeringscursus moet doen. In principe moet dit binnen 3 jaar afgerond zijn. Met een goede reden kan ze 2 jaar verlenging krijgen. Als ze in Nederland in Nederland de inburgeringscursus heeft afgerond krijgt ze een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

 8. Thomas zegt op

  Begin eens met haar een tijdje naar Nederland laten komen en beloof geen gouden bergen. Verkijk je niet op een gedroomde illusie van een eigen restaurant in Thailand. Het lijkt me sterk als meer dan 10% van de gelukzoekers in Thailand het zakelijk gezien redden. Probeer eerst eens of jullie relatie het redt als er geen gouden bergen in jullie dromen voorkomen. De werkelijkheid is hard. En je kunt nog zoveel vloeken op de IND, maar ik kan je garanderen dat er heel veel mensen misbruik maken van anderen om maar aan een comfortabel paspoort van NL te komen. Gelijk hebben ze, als je niet veel hebt ga je het zoeken waar het wel is. Voor jou wel iets om rekening mee te houden. En zwart werken als optie is vooral onaantrekkelijk omdat de pakkans steeds groter wordt. Dan is een kans op een langer verblijf met werkvergunning verkeken. Bovendien, welke rechten heb je dan nog als ze onderbetaald wordt, te lang moet werken, bij een bedrijfsongeval, etcetera. Easy does it. Volg gewoon de regels, kost tijd, maar die kun je gebruiken om jullie relatie te bestendigen. Het is beter voor de relatie en de risico’s worden toch wat kleiner. Het verhaal van Peter hierboven … gaan er dertien van in een dozijn. Helaas voor de goeden, die er ook echt zijn. Alle succes, geluk en liefde gewenst!

  • Thomas zegt op

   En vergeet ook niet dat jij garant zult moeten staan (of er iemand voor moet vinden). Kan je een hoop kosten als het mis gaat.

 9. Ruit zegt op

  Allemaal mooie adviezen, echter er is een regelgeving gemaakt die moet voorkomen dat men in Nederland niet illegaal verblijft. Natuurlijk is het niet leuk dat alles lang duurt, maar de korte (illegale) weg brengt in de regel meer ellende. Want als jullie echt van elkaar houden (wederzijds) en je kiest niet voor de juiste weg, dan is de ellende alleen maar groter. Vergeet ook niet dat de controles in Nederland steeds groter worden, zeker in Aziatische restaurants en als je dan gepakt wordt kom je Nederland al helemaal niet meer in en de werkgever krijgt ook een grote boete.

 10. Henk Wag zegt op

  Gewoon, zoals hierboven ook al een paar keer is gemeld, de “normale” procedure volgen: MVV, inburgeringscursus, etc. In geen geval zou ik haar zwart laten werken, als zij en/of haar werkgever betrapt worden kan de consequentie zijn dat ze werken in NL helemaal kan vergeten. Hou je er trouwens ook rekening mee dat zij voor ziektekosten verzekerd moet zijn ? Bezint voor gij (iets onmogelijks) begint !!

 11. Arnoud zegt op

  Heren,

  Allen hartelijk dank voor jullie advies.
  Heb nu een mooi inzicht van mijn mogelijkheden. (Al zijn het er niet beister veel…)
  Ga zeker nog even rond vragen bij verschillende instanties.

  Met vriendelijke groet,

  Arnoud Hartman

 12. Arnoud zegt op

  Heren,

  Hartelijk dank voor alle reacties en advies!
  Zal dit ter harte nemen en hier wat mee doen.
  De volgende logische stap lijkt mij even contact opnemen met het UWV. En ook nagaan welke opleiding in koks Thailand gelijk staat aan N4 hier dan heeft ze in ieder geval een betere kans op de arbeidsmarkt als het MVV behaalt is.

  Nogmaals hartelijk dank allemaal.

  Met vriendelijke groet,

  Arnoud Hartman


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website