Beste lezers,

Ik ga deze zomer voor de derde keer naar Thailand. Ik heb een liefhebber van Thaise gerechten maar ik eet voor de zekerheid altijd in een restaurant. Heb nogal gevoelige darmen en ben vrij snel aan de racekak. Vrienden van mij zeggen dat ik rustig op straat kan eten, maar ik lees ook wel verhalen van kenners die het juist afraden omdat het eten op straat niet hygiënisch zou zijn.

Wat vinden de Thailandkenners hiervan?

Groet,

Robert-Jan

35 reacties op “Wat zijn de risico’s van eten op straat in Thailand?”

 1. Jacques zegt op

  Ik zou denken als het niet goed voelt gewoon niet doen. Je kunt op vele plekken eten en besmet raken. Ik ben zelf in vier jaar tijd 3x goed van slag geweest van het eten in een restaurant in Thailand. Zeker de kleine restaurantjes waar het donker en schimmig,(volgens sommigen romantische setting) is qua verlichting, zodat je het eten niet goed kan zien of waar men veel saus over het vlees giet zou ik mijden. Kijk ook waar het erg stil is en buitenproportioneel goedkoop. Daar hoef je geen kwaliteit te verwachten en is zelfs de Thai met zijn sterke eetgestel niet te vinden. Wij eten veel van de markt en dat kookt mijn vrouw wel gaar maar daar heb ik nog nooit wat van opgelopen.

 2. loe zegt op

  Ik kom ruim 30 jaar in Thailand en eet heel veel op straat. De keren, dat ik ziek ben geworden, was na het eten in een behoorlijk chique restaurant.
  Soms vriezen ze in, ontdooien en vriezen opnieuw in. Dat is gevaarlijk.
  Bj straat restaurants is de omloopsnelheid meestal groter en de producten daardoor verser.
  Kies een restaurant op straat waar veel Thais ook eten. Volgens mij niet onveiliger dan in een ”echt” restaurant.

 3. Sjaak S zegt op

  Ik heb ooit eens gelezen, dat je goed op de verkoper van streetfood moet letten. Iemand die op straat eten verkoopt, eet meestal ook zelf van dat eten. Dus… als hij of zij er gezond uitziet, mag je er van twee dingen uitgaan: een sterk gestel of gewoon goed eten!
  En bij kleinere restaurants: zoals Jacques al schreef, daar waar het druk is, is het eten meestal goed.
  Waar ik wel op zou letten is het nuttigen van ijs of ook met ijs gekoelde drankjes aan de straatstalletjes. Daar ben ik al een paar keer ziek van geworden. Maar van warm eten nog nooit – voor zover ik het terug kon traceren waar ik ziek van geworden was.

 4. Smakkie zegt op

  Eten op straat is super. In tegenstelling tot een restaurant kan je zien wat er wordt gekookt en hoe. Laat je niet gek maken.

 5. Enrico zegt op

  Is een zaak van juist inschatten:
  Ziet het eten er vers uit?
  Ruikt het niet te bedorven?
  Wordt het goed verhit?
  Loopt het stalletje echt lekker?

 6. Mister BP zegt op

  Ik ben crohn patiënt en heb zeer gevoelige darmen. Maar in Rhailamd kun je prima aan de weg eten. Wel raad ik aan daar te eten waar je ook Thai ziet. Een onbezocht straat restaurantje sla ik ook altijd over.

 7. Cees zegt op

  Ik kom al jaren in Thailand en eet bijna altijd het ‘streetfood’. Ben er nog nooit ziek van geweest ook niet aan de ‘race’. Als je het minste risico wilt lopen ga dan bij een tentje zitten waar ook de Thai zitten te eten, dan is het zeker goed.
  Ook nog eens gezelliger, en het kost een stuk minder dan in een restaurant.
  Ik heb ooit een boekje over streetfood in Bangkok gekocht waarin een aantal zeer goede tentjes staan, met route beschrijving. Ik heb ze allemaal al gehad en lekker !!
  (Bangkok Street Food : Cooking and Traveling in Thailand, isbn 9789020987836).
  Leuk en zeer handig boekje.

 8. jan scheys zegt op

  ik moet dit ten stelligste tegenspreken!
  al zeer veel op straat gegeten en NOOIT ziek geworden al wil ik dit erbij vertellen: als je hyper hygiënisch thuis leeft heb je maar een klein beetje nodig om dagen op het toilet door te brengen. zo heb ik ooit een jonge vrouw “farang” gezien die flesjeswater gebruikte om de tanden te poetsen. ik gebruik al meer dan 40 jaar daar kraantjeswater voor en als je dan eens fruit of groenten eet die met dat water gewassen zijn dan heb je het natuurlijk zitten. mijn raad dus: niet katholieker dan de Paus zijn. Trouwens de Thai zijn zéér proper in alles wat met eten te maken heeft al mag je soms niet het plafond van de plaatselijke eetgelegenheid bekijken want dan is je honger meteen over. voordeel van streetfood is dan weer dat er daar geen “plafond” is haha.

 9. Rob V. zegt op

  Ik ben ook nog nooit ziek geworden van streetfood, en eet gewoon bij stalletjes of huiskamer (kantine achtige) restaurantjes langs de weg. Vooral als er duidelijk doorloop is (klandizie) dan zit het vaak wel goed hoor. Als je dingen bestelt die goed lopen dan is het risico op iets naars minimaal.

 10. KhunBram zegt op

  Kan natuurlijk per persoon verschillend zijn.
  Koop niet TE scherp gekruid uit voorzorg. Je zegt gewoon ‘mai pit’
  Mijn ervarig is dat het voedsel hier verser is dan in menig land. ELKE dag opnieuw. EN dat de Thaise keuken toonaangevend is. ONDANKS DAT HET UITERLIJK VAN DE KRAAMPJES je anders doen willen geloven.

  10 jaar hier en 1 keer beroerd gegeten.

  Ik dacht ik wil toch graag een keer NL snackfood. Bangkok bamischijf zure pindasaus en fricandel niet te kluiven. Maar in 10 jaar 1x dus.
  Doe mij de vers bereide heerlijke Thaise maaltijden.

  Welkom, KhunBram.

 11. jozef zegt op

  Oppassen met eten bij afgelegen toeristische atrakties in de provincie waar soms weinig klandizie is .

 12. Sander zegt op

  Hoi Robert-Jan,

  ik ben meerdere keren in Thailand geweest en heb vanaf de eerste keer op straat gegeten. Van soep-stalletjes tot grill-karretjes en alles wat ertussen zit. Ik heb nooit last gehad van mijn ingewanden. Natuurlijk reageert de ene persoon er anders op dan de andere, maar ik denk dat als je zelf in restaurants nooit last hebt gehad, dat op straat ook niet per se zo hoeft te zijn. Restaurants zijn niet per definitie meer hygiënisch. Het gaat erom dat het voedsel goed bereidt wordt en op straat staan ze ook gewoon op hoog vuur te wokken. Een straatrestaurant dat veel volk trekt is sowieso een goed teken, of je nu een local of toerist bent.

  groet > sander

 13. Kees 2 zegt op

  Niet doen in een straatstalletje: kippeboutjes die ’s ochtends gebraden zijn en je ’s avonds koopt…

  Zelf heel erge buikloop gehad van kip in een restaurantje op Koh Samet, waarvan ik achteraf concludeer dat het opgewarmde kip was van een dag eerder.

  Zelfde forse buikloop gekregen na het eten van een spiegelei bij een straatstalletje in BKK.

  Ook buikloop van het eten van inktvis (ik vermoed dat het dat geweest is) in een groot visrestaurant in Jomtien; moet ook een dag oud geweest zijn.

  Maar ook 100-en keren niet ziek geworden… kortom: het gaat meestal goed en soms dus niet !

 14. Tino Kuis zegt op

  Ik ben tweemaal door zo’n gammel plastic stoeltje gezakt en eenmaal viel het tafeltje om. Maar het eten was altijd prima.

 15. ruud zegt op

  Op straat zou ik niet eten, zelfs op de stoep is het al gevaarlijk, omdat die als racecircuit voor brommers wordt gebruikt.

  Maar met gevoelige darmen zou ik toch gewoon in een restaurant blijven eten.
  Ik geef toe, dat veel van het voedsel zodanig wordt bereid, dat er geen ziekte in kan overleven, maar de hygiene laat toch wel wat te wensen over.
  Ik heb vrienden die met een karretje eten (satestokjes en worstjes gefrituurd in olie die nooit wordt ververst) verkopen, maar als je een blik in hun ijskast hebt geworpen, haal je beslist nooit meer iets te eten bij ze.

 16. Marijke. zegt op

  Ook ik ben wel eens ziek geweest van eten in een restaurant.Het kan fus overal gdbeurdn als het in de keuken van een goed restaurant niet hygienisch is kan het ook al gsbeuren.Zelfs jaren terug met een rondreis door thailand werd de een na de ander ziek door het eten van soep bij een lokale boerderij.

 17. Rob Tha Mai zegt op

  nooit ziek geweest, pas alleen op dat het stalletje veel klanten heeften eet geen sla, deze is misschien met vuil water gewassen

 18. Stefaan zegt op

  Heel pikant vermijden als je gevoelige darmen hebt, tenzij je darmen ermee vertrouwd zijn.
  Ik vermijd ook de zeer smakelijke green curries : heeft altijd invloed op mijn darmen. Ik heb al veertig jaar gevoelige darmen.

  Voordeel van de meeste street food is dat het voor je ogen wordt klaargemaakt. In restaurant-keukens kan er van alles gebeuren uit het zicht.

 19. Kareltje zegt op

  Tja,

  Het is een publiek geheim, Bangkok wil van die straat food af, voordat er een uitbraak komt, waarom, deze mensen hebben geen water aansluiting. Ga maar eens goed kijken, je zult je te pletter schrikken.
  Borden en bestek wordt in zeer vies water gewassen en met een zeer vieze doek afgeveegd.

  In weze staan al deze mensen illegaal, maar worden al zeer vele jaren gedoogd. Bangkok wil ze naar reguliere markten verplaatsen, maar daar moeten ze 4000 Bhat per maand betalen en nu staan ze gratis.
  Dus is er steeds veel heibel tussen de straatverkopers en de gemeente Bangkok.

 20. Bernardo zegt op

  Ik mis 2 belangrijke dingen over het streetfood let op dat de nagels en handen schoon zijn en kijk naar het afwas water wat ze gebruiken.e ook of ales goed is afgedekt.Dan pas eet smakelijk.
  Bernardo

 21. Frank zegt op

  eet thais op straat waar veel thaise mensen komen, dan kun je er vanuit gaan dat het goed bereid wordt.
  beter wat langer wachten op de maaltje dan ziek worden. 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit.
  In sommige straat tentjes kun je ook nauwgezet volgen wat er gebeurd bij bereiding, dat geeft wel goed gevoel. In gesloten keukens weet je niet wat er gebeurt.

 22. Hans Kammenga zegt op

  Hoi Robert Jan,
  Mijn vrouw en ik hebben enkele jaren terug 4000 km. in Thailand gefietst. Altijd langs de weg of op markten gegeten. Altijd erg lekker en nooit ziek geweest. Wel opletten waar? Kijk waar de Thai ook eet.
  Gewoon doen dus.
  Hans Kammenga

 23. geert zegt op

  je kunt gerust op de straat eten
  kijk of alles een beetje is afgedekt
  komen er ook locale mensen
  ziet het er een beetje schoon uit
  het ziek worden kan je ook in een restaurant gebeuren
  daar weet je niet wat er in de keuken gebeurt,hier kun je
  het zelf allemaal zien
  Wij kijken altijd of er local bevolking is voor te eten

 24. Joe Argus zegt op

  Het risico van straateten zit in de afwas. Verscheidene keren koos ik met Co van Kessel, de Bangkokse fietspionier die ons helaas te vroeg is ontvallen, het ‘Straatstalletje van het Jaar’. Daardoor kreeg ik er enige kijk op. Niet eten bij kraampjes waarvan de uitbater de borden onder zijn eetstal afwast, daarbij al dan niet geholpen door likkende straathonden!

 25. Leon zegt op

  Kortom, blijf altijd je verstand gebruiken. Vlees moet verhit worden, zie er op toe. En als het ergens druk is, dan is de doorloopsnelheid groot, wat de kwaliteit waarschijnlijk ten goede komt. Je gaat naar Thailand, steriel voedsel is niet altijd beschikbaar. Kom je vaker in dergelijke landen, dan bouw je een soort resistentie op.
  Misschien een tip voor je. In shopping malls kun je een prima “streetfood” eten. Persoonlijk denk ik dat het daar hygiënischer is dan op straat. Probeer dit eens. Een restaurant is echt geen garantie voor veilig voedsel. Zelf eet ik werkelijk overal. Druk of niet druk. Aan de schijterij raken hoort er voor mij gewoon bij.

  • Rob V. zegt op

   Toelichting op die tip: dat heten ‘food courts’ en kun je vaak vinden op de onderste verdieping of begane grond van diverse warenhuizen en grote supermarkten.

   Zie: https://www.thailandblog.nl/tag/food-court/

 26. Erwin Fleur zegt op

  Beste Robert Jan,

  Ik ben nooit ziek geweest van streed food in de 18 jaar dat ik Thailand bezoek en houd hier best van’buiten dikke voeten’ die ik heb gehad van een bepaalde stof wat zij mengen in het eten.

  Als ik u was zou ik zeker na gaan bij de dokter wat u darmen nog goed kunnen
  verwerken.
  Ik weet nu niet(en dat hoeft niet) in welk stadium u bent.
  Het blijft voor mij(ik moet soms ook goed opletten) heerlijk.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 27. theoS zegt op

  Zeer onhygienisch!! Hoe denk je dat de borden en bestek afgewassen worden? In een teil met water waarvan herzelfde water de hele dag gebruikt wordt, eet smakelijk. Het makkelijkste is natuurlijk in de klong als die dichtbij is. Wat ijs aangaat dit wordt in pickups of bakfietsen naar de klant gebracht afgedekt met een vuile jute zak. Bij de straat verkopers eetstalletje aangekomen wordt het ijsblok op de straat gekieperd en met haken, soms door de modder, naar hem toegesleept. Heb in het begin voedsel vergiftiging door die snuiters opgelopen. Nooit meer streetfood in mijn lijf.

 28. koen zegt op

  gewoon uw boerenverstand gebruiken !

  de noodle soepen, meestal geen probleem
  sateekes opgestapeld in de blake zon , zonder koeling zou ik NIET nemen !!!

  en zoals vele hier schrijven
  probeer een stalletje waar vele Thai kopen eten uithalen

 29. Gerard zegt op

  Zelf heb ik dit wel eens te sprake gebracht bij een klein super clean restaurantje en de eigenaar vertelde dat het in de regel wel te vertrouwen is maar dat het wel een probleem is dat streetfood verkopers niet beschikken over stromend water.
  Zelf heb ik 1 keer last gehad , na het eten van een barbecue stokje met kipvlees maar zelf heb ik best wel vertrouwen in het streetfood.
  Wel een probleem is , hier al aangehaald , het steeds weer ontdooien en opnieuw invriezen van vis en vlees.
  Ook wel meegemaakt dat in een Thais restaurantje er een knul werkte die zwak begaafd was en de vuile borden van tafel ophaalde en als hij gebruikte tandenstokers op tafel vond deed hij ze weer in het tandenstokersvakje…gatver…maar ja wist hij veel……

 30. Hans zegt op

  Ik ben nog nooit ziek geweest van op de straat eten, Ik kijk wel of Thai er ook eten. Wel een keer aan de schijterij geweest van een blikje coca cola gekocht in een gewoon winkeltje, na nader onderzoek leek dat het blikje een maand over de datum was.

 31. harry zegt op

  bij gevoelige darmen zou ik eerst eens kijken hoe dat komt, waarschijnlijk is je microbioom [darmflora] niet op orde.
  overal in de tropen heb je de vuistregel om alleen te gaan voor gekookt en/of gebakken voedsel.
  in february j.l. at ik voor het eerst gerechten van een avond/nachtmarkt en dat is goed bevallen, echter ook hier zie je de intrede van het bewerkte voedsel en dat is niet mijn ”cup of tea”
  fruit soorten als rambutan en stonemango kun je prima eten en zijn erg voedzaam maar b.v. somtam ‘farang” eet ik uitsluitend uit de shop van een vriendin van mij omdat die erg hygienisch is en kwaliteit leverd.
  een pad thai kun je gerust eten want dat is goed verhit op een platte wok of bakplaat.
  eigenlijk alles uit de wok is verhit tot zo”n 220 graden en als je avontuurlijk bent kun je eens gefrituurde insecten proberen want die zijn proteinerijk.
  het beste voedsel is onbewerkt en pik je er met wat kennis van de vele markten en is dus relatief goedkoop.
  verder zijn zaken als voldoende rust en geen of weinig alcohol minstens zo belangrijk om gezond en vitaal op vakantie te zijn.

 32. Teun zegt op

  Wij komen al weer 7 jaar in Thailand en zijn maar 1 keer goed ziek geweest na eten in een restaurant. Het eten op straat is meestal veel beter en goedkoper. Doe jezelf niet tekort door het niet te doen. Veel plezier en geniet van het heerlijke eten op straat.

 33. Kees 2 zegt op

  Overigens iets wat nog niet genoemd is in dit artikel maar wel ooit eerder op dit blog:
  formaldehyde (formalin) om het vlees te bewaren (eerder gebruikt op de markt waar het gekocht is).
  Daar word je moe van en het is kankerverwekkend.

 34. Thailander zegt op

  Ik kom ook al jaren in Thailand en ben 1x vreselijk ziek geweest.
  Was na het eten in een restaurant bij het hotel.
  Eet altijd op straat bij van die markten of bij eetstalletjes waar veel mensen komen.
  Ik eet geen vlees en dat scheelt misschien ook eens stuk.

  Volgens mij kan het dus prima eten op street 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website