Wat met een eigen huis bij een echtscheiding in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
20 mei 2019

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik zijn bezig met het bouwen van een huis in de Isaan. De grond staat op haar naam en ik betaal de bouwkosten en het materiaal. Bij elkaar ongeveer 900.000 baht.

Wij willen naar een advocaat gaan om dit vast te leggen, dus dat de grond van haar is maar het huis zelf van mij. De vraag is nu, wat als wij uit elkaar gaan.  Waar heb ik dan recht op? Niet op de grond natuurlijk omdat buitenlanders geen grond kunnen bezitten maar moet zij mij dan uitkopen? Hoe gaat dat?

Groet,

Mark


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Wat met een eigen huis bij een echtscheiding in Thailand?”

 1. erik zegt op

  Wat jij noemt heeft veel van het recht van opstal. Dat is een van de rechten die je als buitenlander kunt vastleggen naast vruchtgebruik en langlopende huur. Dat recht moet wel worden vastgelegd op het chanoot (jouw vrouw heeft natuurlijk een chanoot met bouwrecht, dat heb je al gecontroleerd neem ik aan) en dan kan ze de grond wel verkopen maar alleen met jou er op.

  Daar hoort een overeenkomst bij tussen jullie beiden en met die overeenkomst ga je naar het kadaster en legt het officieel vast. Kost wel een paar centen (advocaat en leges) maar dan heb je bescherming, ook als jouw vrouw zou komen te overlijden en er erfgenamen opduiken. Leg je niets vast op het kadaster dan heb je nergens recht op en is het huis door natrekking gewoon van haar.

 2. ruud zegt op

  Laat ik de vraag andersom stellen.
  Gaat u uw vrouw betalen voor het gebruik van haar grond na de scheiding?

 3. Tino Kuis zegt op

  Die vraag, Mark, is niet te beantwoorden met de gegevens die je vertelt bv voor de wet getrouwd of niet? Huwelijkscontract?

  1 zijn jullie voor de wet getrouwd, gaan jullie scheiden en is er geen contract dan blijft datgene wat ieder bezat voor het huwelijk van die persoon. Wat je tijdens het huwelijk koopt, investeert etc. wordt gelijk verdeeld met aftrek van schulden. Je zult dan moeten onderhandelen hoe het geld te krijgen. Je gescheiden vrouw heeft recht op de helft van de prijs van het huis. Jullie zullen waarschijnlijk grond en huis moeten verkopen.

  2 huwelijkscontract: weet ik niet

  3 niet wettelijk getrouwd en geen contract wordt het een lekkere vechtscheiding waarbij zij waarschijnlijk gaat winnen.

 4. Johnny BG zegt op

  Als je bijna een miljoen investeert zou je het antwoord eigenlijk al moeten weten.

  Het zal uiteraard goed bedoeld zijn maar waarom de twijfel als het toch tot een scheiding komt? Bouw dan iets met containers of andere modules die eenvoudig te verhuizen zijn alleen geen flauw idee waar je die neer moet gaan zetten.
  Na de scheiding kan er mogelijk ook een visumprobleem ontstaan en dan denk ik en met mij meerdere mensen; als je het er nu voor over hebt zie het als verlies mocht de relatie misgaan.

 5. peter zegt op

  Dit is geld dat je inbracht en was van jouw voor het huwelijk, neem ik aan.
  Dat wil je beschermen bij scheiding, van daar op jouw naam. Blijft dus van jouw indien je aangeeft dat het gekocht is van geld voor het huwelijk.

  DE grond is echter van je vrouw, kan je dus nooit aan komen. Jouw huis staat erop, dus kan ze huur gaan vragen voor het gebruik van het land. ALs ze echt boos is bij de scheiding, kan ze zomaar 100 kbath vragen/maand om jou dwars te zitten.
  ALs je dat niet doet, lijkt mij dat ze je dan vertelt het huis te verwijderen.
  Dus ben je er aan gebonden voor huur of afbreken, of je verkoopt het haar dan, zal waarschijnlijk laag bedrag worden en anders kom je weer uit op afbreken. Ze heeft je bij de ballen, denk ik zo.

  Het beste is dus, dat ze jou een lease geeft van 30 jaar op de grond of de usufruct, dat is nog beter ingeval ze overlijdt en je bent getrouwd. Weet niet of bij een lease en overlijden of je dan nog steeds recht hebt op de lease. Schijnt bij usufruct wel zo te zijn, dan mag je tot je dood er blijven en is tot dan het de jouwe.
  Totdat je dood gaat, heb je bijna alle recht op het land. Verkoop , denk ik weer niet.

  • Hennie Em zegt op

   Haar grond, is er recht van overpad, mag je haar grond betreden zonder haar toestemming, hoe kom je bij je huis?

 6. Carel zegt op

  Bste Mark, had je dat niet tevoor kunnen bedenken voordat je vermogen in iets stak.
  Beetje wat lezen, opinies volgen etc. Ik wil je niet teleurstellen, maar alles wat je investeert in Thailand, ben je kwijt als de Thai met wie je de overeenkomst bent aangegaan het niet meer met je ziet zitten, of gewoon de poen wil hebben..

 7. Chris van het dorpje zegt op

  Die enige manier om zeker te zijn in de toekomst is een Usufruct !

 8. RuudB zegt op

  Beste Mark, je stelt een vraag en je beantwoordt ‘m tegelijkertijd. Maar goed, ik doe een poging. Je zegt: “mijn Thaise vrouw en ik….” Ik ga er gemakshalve vanuit dat jullie gehuwd zijn. Je zegt tevens: “we willen naar een advocaat…” Zie hier het antwoord. Leg bij de advocaat vast hoe jullie de aankoop, beheer en omgang met grond, huis, kosten cq opbrengst, resp, blijven wonen etc. geregeld willen zien na bv (echt)scheiding over overlijden van jouw vrouw. Allerlei (rand)zaken als vermelding van chanoot, al dan niet wijzigen of inbrengen van huwelijkse voorwaarden resp een gang naar de rechtbank, krijg je door betr advocaat uitgelegd. Bereid je goed voor, schrijf op welke vragen je hem/haar wilt stellen, weet waarover je geïnformeerd wil worden, en stel je op de hoogte van de procedures.

 9. Jos zegt op

  Beste Mark,

  Ik woon nu bijna 20 jaar in Thailand en iedere farrang is bezig om zijn investeering in huis/ condo of land veillig te stellen.
  Waarom ? Hebben deze farrangs geen reserve meer als het fout gaat,? Of gunnen ze de Thaise partner het niet als hij zelf de laatste adem uit blaast of gaan scheiden?
  Iedere buitenlander die ik spreek, zegt dat ik gek ben ,omdat ik huis, condo’s, auto’s en meerdere brommers op haar naam heb gezet.
  Mijn beweeg redenen voor dit zijn:
  Ik ben al bijna 20 jaar getrouwd met haar, heb twee prachtige kinderen met haar, en als ik sterf is toch alles voor hun, dus ze hoef geen succesie rechten te betalen en misschien jaren wachten voor dat ze alles op haar naam kan krijgen.
  Beste mensen , geniet van het leven , geef niet je laatste hemd weg , maar laten de mensen waar je de laatste jaren van je leven lief en leed mee deelde , niet met niks achter of met grote problemen achter.
  En vergeet niet ” In het laatste costum van U , zitten geen zakken ”
  En mocht ik het geluk hebben om langer te mogen leven dan mijn vrouw, dan gaat alles meteen naar mijn kinderen.
  En gaan we uit elkaar , dan hebben hun het recht op alles , en ik hou alleen mijn karrige pensioentje voor mijzelf.
  Als iedere buitenlander nu eens niet zoveel bezig was met zijn zuur verdiende geld te beschermen , dan was hij misschien veel gelukkiger met zijn partner, want zij ziet dat hij het goed voor heeft met haar !!!
  Deze zijn de woorden van een NIET WIJZE MAN , maar wel een gelukkig iemand in Thailand!!!

  Mvg,

  Jos uit Pattaya.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website