Wat kost het studeren aan een universiteit in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 juli 2019

Beste lezers,

Mijn zoon is zich aan het oriënteren voor een universitaire studie. Ik vraag mij af met welke kosten ik rekening moet houden? Zoals de  kosten voor de universiteit zelf, maar ook kosten van verblijf en levensonderhoud, stages, bijscholing en andere studiekosten?

Bestaat er ook zo iets als studiefinanciering? En zo ja, wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

Ik heb al navraag gedaan op de huidige school maar daar wordt ik niet veel wijzer van.

Groet,

Edward

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Wat kost het studeren aan een universiteit in Thailand?”

 1. Jacob zegt op

  Hangende de kwaliteit van de universiteit en of het bilingual schooling betreft kunnen de kosten van de scholing alleen al varieren tussen de 100,000 en veel meer

  Verblijf is ook weer een kwestie van welke universiteit, in het centrum kan je goed geld betalen voor een kamer, zelfs op de campus, daar buiten wordt het uiteraard weer lager
  Andere kosten zijn afhankelijk van hoe je zoon zaken gewend is en of hij wil of kan inleveren of wil of kan werken met een bijbaantje…

  Studiefinanciering bestaat maar als je farang inkomsten worden meegeteld zelfs al betreft het ‘slechts’ WAO dan ga je al snel over de drempel heen.

 2. Roel zegt op

  Ik weet van mijn vrouw dat er studiefinanciering mogelijk is maar wel onder bepaalde voorwaarden.

  De student in spe moet bij testen aan een aantal punten voldoen om in aanmerking te kunnen komen, de norm ligt vrij hoog, dus feitelijk alleen voor de zeer goede studenten. Die testen die ze moeten maken bepaalt ook naar welke vervolginrichtingen dus universiteiten ze kunnen gaan.

  Ze hoeven de eerste 5 jaar niets terug te betalen en daarna in 5 jaar de studie lening aflossen dit alles zonder rente vergoeding. Lukt dat niet in die totaal 10 jaar komt er nadien klein beetje rente bij.

  Onze dochter gaat volgend jaar ook naar de universiteit, ze was afgelopen schooljaar de beste leerling van de school en door de school is al bevestigd dat ze naar iedere universiteit kan die ze wil. ik zit er zelf aan te denken om haar in Nederland naar de universiteit te sturen, diploma,s daar zijn hoger gegradeerd. Ze spreekt en schrijft al vloeiend engels en japans en nu bezig met russische taal. Dat doet ze zelfstandig erbij.

  Kosten in Thailand vallen op zich mee, de studenten hebben vaak gezamenlijk een kamer, als dat het geval is reken dan ongeveer op 200 a 250.000 bath per jaar. Dat is zonder studiefinanciering, met studiefinanciering zal het ongeveer 40% zijn van dat bedrag wat je zelf betaald. Vaak werken studenten er ook wat bij, dan zal het bedrag voor onderhoud kind lager zijn.

  Succes.

  • Jan V. zegt op

   Neem een wijs besluit en stuur haar naar Nederland als je de middelen hebt. Universitaire diploma’s in Thailand hebben een waarde van 0,0! Iemand die iets anders beweerd is aan het fantaseren. Kinderen in Thailand zijn niet dommer of slimmer dan Europese kinderen maar blijven dom door een zeer laag onderwijsniveau. Zelfs die “ZOGEZEGD” gestudeerd hebben aan een “ZOGEZEGDE” topuniversiteit, bv. Thammasat Univ, hebben nog een rekenmachine nodig om 100 – 95 uit te rekenen.

   • Labyrinth zegt op

    Wat is je eigen studieniveau om zulke boude uitspraak te maken. Kan je spijtig genoeg tig voorbeelden geven van Thai die hier een Mastrr behaalden en doctoreren in Europa of de VS.

   • Roel zegt op

    Jan V. Toch even reageren en ben het niet geheel eens met jouw uiteenzetting.

    Natuurlijk is studeren in Europa of USA beter, geen twijfel mogelijk.

    Mijn vrouw haar zus heeft 2 dochters met 1 jaar verschil in leeftijd. Ze zijn naar universiteit gegaan in Kon Kean, welke weet ik niet meer maar zal staatsuniversiteit geweest zijn denk ik.

    De oudste heeft een topbaan bij een internationaal bedrijf en verzorgt zelfs trainingen in vestigingen in het buitenland. Voor haar 31 jarige leeftijd heeft zij nu al een inkomen van ruim 80.000 bath p/m met een goede ziektekosten verzekering. Ze heeft net in haar eigen tijd in Bangkok een 3 jarige studie afgerond in de weekenden en gaat straks echt top verdienen.

    Ook de jongste heeft een goede baan, met een lager inkomen maar toch altijd 4,5 keer minimum inkomen. Ook ziektekosten verzekering etc.

    Dus er zijn echt wel mogelijkheden om ook in Thailand goede banen te hebben met daarvoor ook goede verdiensten.

    Alles staat en valt natuurlijk wat wil de student zelf en wat kan ze zelf even het financiële er buiten gelaten.

  • theoS zegt op

   Mijn dochter heeft met studie financiering aan een Universiteit gestudeerd. Zij betaald dit nu terug met een jaarlijks bedrag en heeft daar 15 jr de tijd voor gekregen.Zij deed dat allemaal zelf. Mijn vrouw moest tekenen op de Universiteit en ik moest mij niet laten zien, dus gewacht in een coffee shop. Plus back-up van de Puyai Ban oftewel Kamnan of wat dat dan ook heet.

 3. Isabel zegt op

  In de vraag staat niet of de zoon NL of TH is.
  Voor Nederlanders (en Belgen en andere Europeanen) is er in elk geval de Erasmusbeurs. Dan betaalt Europa een jaar stufi dus dat is al iets. Onderaan de link.

  Denk dat internationale scholen wel een stuk duurder zijn in TH dan je misschien denkt, ik denk zelf eerder richting tienduizenden euro’s per jaar. In Nederland is dat doorgaans maar 2 duizend per jaar (buitenlanders betalen bij ons 8 duizend euro pj– instellingstarief heet dat).

  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/students/studying-abroad_en

 4. Rene Martin zegt op

  Is afhankelijk van de nationaliteit van je zoon want is hij Nederlands dan kan hij NL studiefinanciering aanvragen. Collegegeld is zeer verschillend en dekt meestal wel vrijwel alle kosten maar daar komen dan wel kleine bedragen bij voor bijvoorbeeld kleding etc. Er zijn ook internationale universiteiten gevestigd in Thailand zoals Webster in Bangkok en Chaam deze zijn duurder dan de Thaise universiteiten. Huisvesting is uiteraard afhankelijk van de plaats waar hij gaat studeren en wat hij precies wil maar in Bangkok kan je een redelijke studio huren, nabij het centrum, voor minder dan 300 euro exclusief maar ga je in de andere steden studeren zal dat een stuk minder zijn. Succes ….

 5. Mark zegt op

  Onze Thaise kleinzoon heeft één jaar “gestudeerd” aan een Rajabhat Universiteit in een Noord-Thaise provinciehoofdstad. Hij leefde dat jaar “kosten delend” op een kamer samen met een (ex-lief) medestudente. De eenvoudige studentenkamer bevond zich op de campus van de universiteit. De huurprijs bedroeg de helft van de marktprijs voor een vergelijkbare studentenkamer.

  Wij, mijn vrouw en ik, co-financierden zijn studie-ambities a rato van 200 euro per maand + 500 euro extra bij het begin van het academiejaar. Voor schooljaar 2017-2018 stond dat voor zo’n 110.000 baht. Hij is begenadigd gitarist en speelde in enkele orkestjes. Dat leverde hem gemiddeld 2000 baht per week op.

 6. chris zegt op

  Ik ben al 12 jaar docent op een Thaise universiteit en heb de wijsheid niet in pacht. Toch een paar richtlijnen voor de keuze:
  1. private universiteiten zijn duurder dan rijksuniversiteiten maar niet altijd beter;
  2. rajabaht universiteiten zijn onder de maat in het algemeen omdat men de docenten hongerloon betaalt en verwacht dat zij ook nog een andere baan nemen. Motivatie bij docenten is onder de maat;
  3. de prijzen voor studies verschillen per studie.Voor de goedkope is dat ongeveer 80.000 Baht per semester en dus 160.000 Baht per jaar, voor de duurdere (medicijnen, tandheelkunde, aviation) 800.000 tot 1,2 mijoen Baht per jaar;
  4.kijk naar studierichtingen die een dubbel diploma aanbieden met een Westerse universitet. Geen absolute garantie maar het programma is ook goed gekeurd door een ministerie in een westers land.Meetalwat fdurder omdat de student ook stage moet lopen of een semester of jaar moet studeren in dat Westers land.
  5. de studentenaantallen lopen terug. Er is een zee aan scolarships. In mijn faculteit krijgt de beste student van het jaar de fee van het volgend jaar cadeau.

 7. Ruud zegt op

  bv. een staatsuniversiteit als CMU in Chiang Mai daar mag je inschrijvingsgeld voor een internationaal programma (Software engineering) rekenen op ongeveer 80.000 Baht voor 1 jaar + nog accommodatie op CMU ongeveer 20.000 baht voor een jaar.

 8. Joanna zegt op

  De vraag is of uw zoon de Nederlandse nationalitiet heeft..3 van mijn dochters hebben in Bangkok gestudeerd.(zijn nu al afgestudeerd, 2 gingen naar ABAC en 1 naar Chulalongkorn)(betaald door oudere broers en 3 anderen zitten nu in Nederland. Wij ( mijn man en ik) denken dat het beter is om in Nederland te studeren., alhoewelze een HBO doen in plaats van een universiteit.Woon omstandigheden vinden wij beter. Kwaliteit is beter, en de studie financiering is beter in Nederland voor ons gezin.Als uw zoon de Nederlandse Nationaliteit bezit dan zou ik Nederland aanraden, zo niet dan wordt het echt duur.Dan is het beter om een Thaise universiteit uit te kiezen.

 9. Bert Hermanussen zegt op

  Erg veel informatie, in het Engels, over studeren in Thailand is beschikbaar op
  https://studyinthailand.org/
  De moeite om alles goed te bestuderen en af te wegen is absoluut de moeite waard.
  Hopelijk kunnen hiermee, een belangrijk deel van uw vragen over studeren in Thailand,
  beantwoord worden.
  Veel succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website