Beste lezers,

Wij (mijn Thaise echtgenoot) zijn al 13 jaren getrouwd in Nederland. Hij staat ingeschreven bij allerlei uitzendbureau’s en heeft sinds een half jaar eindelijk weer werk voor enkele dagen/weken. Hij wil zelf meer en meer werken, maar er is “gewoon” niks.

Nu zit ik, bijna 58 jaar, helaas in de WAO (heet nu IVA) voor direct al de volle 100%,  sinds 2006. Ben uitbehandeld in diverse ziekenhuizen in Nederland & Thailand (vooruitzichten zijn dat ik iedere maand minder zal worden). In Thailand, als we er eens naar toe gaan (laatste keer was 2012), voel ik me lichamelijk/geestelijk veel beter.

Mijn echtgenoot heeft een NL paspoort. Ik wil graag verhuizen lees, emigreren naar Thailand en mijn man ook toch wel een beetje (met natuurlijk toestemming van UWV en alle andere instanties).

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met mijn WAO uitkering? En hoeveel eraf gaat, ik bedoel wat ze netto over maken naar de Thaise bankrekening?

Het liefste wil ik mijn “oude” lichaam weer terug en dat ik weer lekker 40 to 70 uur per week kan werken zoals vroeger, maar het kan en mag niet meer van de neuro-chirurgen. Het lichaam heeft me behoorlijk in de steek gelaten (hoofd is stuk). Nu iedere dag opium, morfine, valium en 2 soorten slaappillen, plus nog meer, anders wordt de lijst hier te lang (per week 4-5 dagen in bed, onder de pillen).

Ik hoop op een fatsoenlijk antwoord, zodat ik dit uit mijn hoofd kan zetten, er zit al zoveel problemen in.

Alvast bedankt voor Uw antwoord en het op weg helpen.

Henk

28 reacties op “Lezersvraag: Wat houd ik over van mijn WAO uitkering als ik in Thailand ga wonen?”

 1. Dirk van Driel zegt op

  HENK ik ga er van uit dat je een nederlandse man bent.en dat het over jouw gaat.je kunt het zelf zien op je jaaropgave het bedrag premie volksverzekering hoef je niet meer te betalen dus dat bedrag delen door12 maand .dat bedrag komt bij je netto uitkering die je nu trekt .het bedrag lb wat op je jaaropgave staat blijft het uwv gewoon lnhouden dat komt omdat nederland met thailand is afgesproken dat de lb over wao uitkeringen door nederland wordt .ingehouden. en je moet een ziektekostenverzekering zoeken

  • Lammert de Haan zegt op

   Dirk, je opmerking over de inhouding loonheffing, zoals dat in de jaaropgave 2014 is vermeld, is niet juist door 2 maatregelen welke ingaande 2015 zijn getroffen en wel:
   a. de verhoging van de tarieven voor de inkomstenbelasting met 3% in de schijven 1 en 2 als gevolg van de afschaffing van de AWBZ (per 1-1-2015 vervangen door de Wlz);
   b. het vervallen van de heffingskortingen (denk aan de algemene heffingskorting).

   Daarnaast moet je er ook nog aan denken dat de aftrekposten wegens persoonlijke verplichtingen eveneens ingaande 2015 zijn komen te vervallen, als je in Thailand woont.

   En dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

 2. Henk b zegt op

  Nu zoals Dirk zegt, U moet een ziekenkosten verzekering zoeken, nu vergeet dat dan maar, zoals U schrijft mankeert U nog al wat, En de verzekeringen sluiten zeker geen dekking af, en zal zeer moeilijk, of in zijn geheel niet,
  Blijf lekker in Nederland wonen, en kom gewoon om de drie maanden hier op vakantie, het risico voor U is veel te groot.

  • Peter zegt op

   Zet die 3 maanden ook maar uit je hoofd dat is nu max 1.5 maand geworden. Ikelf heb er ook aan gedacht om te emigreren met mijn WAO maar zie er vanaf wegens buitensporig hoge ziektekosten die niet voor bestaande gevallen geldt. Bruto wordt dan weliswaar Netto, maar kan de boel niet afdekken.
   Een plan kan zijn als je veel geld hebt om daarmee je ziektekosten te dekken.
   Sommige mannen zijn doelbewust uit op een Thaise vrouw die bij de overheid werkt dan vallen ze onder hum partner, maar ook daar weigeren ze je dan. (Terecht)

   Ik ben benieuwd hoe je dit gaat oplossen… Succes, Peter

 3. amateurtje zegt op

  Nog even ter aanvulling op Dirk,
  Als je je uit Nederland laat uitschrijven betaal je idd geen premies sociale verzkeringen meer, maar ben je uiteraard ook niet meer verzekerd. Je betaalt nog wel belasting. Wat Dirk schrijft is niet helemaal juist cq volledig omdat je sinds 1 jan 2015 niet langer recht hebt op de algemene heffingskorting (ca € 2000 per jaar) als je in Thailand woont en ook geen enkele aftrekpost meer hebt. Heel globaal kunt u van uw bruto Wia uitkering 8,6% aftrekken (belasting), mits u niet hoger zit dan ca € 30.000 per jaar. dat houdt u netto over, maar wat Henk schrijft is natuurlijk een feit; zie maar eens een ziektekostenverzekering te vinden.
  Maw weeg dit allemaal goed tegen elkaar af.
  Succes!

 4. printen zegt op

  Je kan over uitkeringen, AOW, WAO en ABP pensioenen geen vrijstelling krijgen. Thailand is geen verdragsland. Je kan alleen vrijstelling krijgen over je bedrijfspensioen(en). Dat is geregeld in het Verdrag ter vermijding van dubbele belasting. Uitgesloten zijn Staatsuitkeringen, zoals AOW, WAO, ABP pensioen en andere uitkeringen. Je betaald belasting als buitenlandse belastingplichtige, zonder heffingskorting(en).

  Je zal geen ziektekostenverzekering kunnen afsluiten. Lukt je dat wel, betaal je een hoge premie en zijn er tal van uitsluitingen.

  Dus in jouw geval, hoe jammer ook, zal het een utopie zijn om naar Thailand te emigreren. Economisch gezien dan.

 5. LOUISE zegt op

  Hallo Henk,

  Maximaal 8 maanden per jaar mag je het land uit.
  Als je je hier beter voelt, ga heerlijk hier naar toe.
  Dan word je niet uitgeshreven, wat in jouw geval een pluspunt is, want een ziektekosten verzekering kan je hier vergeten.
  In jouw geval zullen ze een gescheurde vingernagel vergoeden hier, maar helaas, de rest kan je vergeten.
  of je moet een verzekering in Holland zien te vinden, zodat je je uit kunt schrijven.
  Ik ken diverse nederlanders die ook een dergelijke verekering hebben.
  Van 1 weet ik dat ze 480.– euro per maand betalen, p.p…

  In dat geval wordt jouw aow-uitkering in zijn geheel uitgekeerd, zonder inhoudingen mits je loonheffingskorting krijgt.
  Geen wijsheid van mij hoor, want ik snap van deze materie geen fluit.
  Ik heb gewoon onze papieren er bij gehaald.

  Dus als jij in Holland een goede en betaalbare verzekering kunt vinden, zou ik als een speer naar Thailand gaan, zodat jij je lekkerder in je vel voelt zitten.
  En misschien kan je man hier een baan vinden.

  Kijk, hier zijn ook regels, maar geen hond die zich er iets van aantrekt, mocht men uberhaupt iets van welke regel dan ook weten.
  success en sterkte.

  LOUISE

  • LOUISE zegt op

   Vergeet dit te melden.

   Voor je man kan je een goedkoope verzekering krijgen in Hua Hin bij AA.

   LOUISE

 6. ton zegt op

  Allemaal waar wat hierboven wordt gezegt. Het kernprobleem in natuurlijk de mogelijkheid om je te verzekeren en de Nederlandse Zorgverzekering vervalt als je officieel in Thailand gaat wonen. Een nieuwe verzekering (op leeftijd maar dat neem ik alleen aan, het wordt niet genoemd) is erg duur zowiezo en als je allerlei kwalen hebt worden die meestal uitgesloten van vergoeding bij een nieuwe verzekering.
  Je netto inkomen bepaalt natuurlijk hoezeer je in staat bent aan zo’n nieuwe verzekering te betalen, en wat er dan overblijft moet voldoende zijn om in Thailand rond te komen.
  Dat is het sommetje wat je zelf moet maken voordat je besluit die stap te doen. Laat je niet weerhouden door opmerkingen van anderen maar maak zelf de berekening wat je overhoudt

 7. eduard zegt op

  Hallo Henk, dit wordt voor U een onmogelijke zaak.Zoals zovelen hier, kampen met hetzelfde probleem,geen verzekeraar wilt u hebben.Dan blijven er nog enkele optie s open.U blijft ingeschreven staan met een postadres en dan mag u 8 maanden naar Thailand.Dan houd u de Hollandse ziekenfondsen aan.Maar waar slaap je dan die andere 4 maanden?Als u zich uit laat schrijven en op de bonnefooi naar Thailand gaat en maar kijken wat er gebeurt,dan zult u toch de medicijnen aan moeten schaffen die u nu slikt.Ik kan u uit ervaring vertellen dat deze zeer kostbaar zijn en het komt voor dat ze uw medicijnen niet hebben.En een wao is ook geen vetpot en reken op zo n 300 euro medicijnkosten per maand.Doe wat Henk B. zegt,soms even een paar maanden naar Thailand gaan en ingeschreven blijven staan in Holland.

 8. Thailand John zegt op

  Beste Henk .

  Je kunt 8 maanden per jaar in thailand verblijven en je moet in het totaal 4 maanden in Nederland wonen.
  Doe je dat dan kun je je zorgverzekering behouden.
  Je kunt ook in Thailand gaan wonen en je in Nederland Laten uitschrijven .Maar dat betekend ook dat als je straks AOW gaat ontvangen er 2% per jaar wordt afgetrokken per jaar dat je in Thailand woond.
  Houd daar rekening mee.En voor je dat doet moet je als eerste kijken of je bij je zorgverzekering een expatzorgverzekering kunt afsluiten. En deze in laten gaan bij je zorgverzekering op het moment van uitshrijving. Dit is het beste en het fijnsteDe kosten hier van bedragen 364 euro per maand. Ik ben hier onder behandeling bij diverse specialisten en de rekeningen worden rechtstreeks naar de verzekering in Nederland gezonden ook van de medicijnen.Alleen worden de medicijnen die in nederland ook niet in de zorgverzekering zitten hier ook niet vergoed. Het is een aardig bedrag maar je hebt geen uitsluitingen en het is zeer betrouwbaar. Je kunt van tevoren regelen dat je garantie verklaringen vraagt van je verzekeraar en dat ze deze naar het desbetreffende Hospitaal mailen, Dan behoef je niet te betalen en gaat de rekening na ondertekening rechtstreeks naar Nederland. Wel van te voren echt goed regelen.Ik ben er erg blij mee dat ik dat toendertijd zo gedaan heb en heb er nog geen moment spijt van.Ik zou gewoon een bankrekening aanhouden en daar je WAO op laten storten.Veel succes.

 9. eduard danser zegt op

  zonder dat ik te veel op dit onderwerp kan ingaan, want ik heb het niet bestudeerd, kan ik u het volgende vertellen.
  ik ga ieder jaar 2 maanden naar thailand en vele medicijnen zijn daar niet voorradig.
  ook moet ik naast oogdruppels hyzaar, coozaar etc 240 poeders meenemen voor die periode; uiteindelijk reis ik met 3 kilo medicijnen naar thailand; gelukkig nooit een probleem gehad bij de douane!
  ik zou dus nooit in thailand kunnen wonen voor 8 maanden, reken maar uit!

 10. David zegt op

  Henk’s enige vraag is hoe het zit met zijn WOA (IVA) uitkering.

  Die kan hij zonder probleem meenemen?
  En wat verliest hij daar op?

  Zou louter uit interesse graag ook dat lezen.

 11. Ruud NK zegt op

  Henk,
  Je hebt 3 problemen.
  1. Niemand kan je vertellen wat je netto overhoud als je nar Thailand gaat. Als je hier een antwoord op wilt hebben moet je dit vragen bij de uitkerings instantie. Het klopt dat je geen sociale premies betaald, maar deze premies zijn ook weer aftrekposten voor de te betalen belasting. Ook zonder je hoogte van de bruto WAO te weten kan niemand, ook een ter zake kundige je niet vertellen wat je overhoud.
  2. In Thailand kun je geen ziektekosten verzekering afsluiten, of enkel met veel uitsluitingen.
  3. Als je nu emigreert verlies je je AOW opbouw over de komende jaren. Hierdoor krijg je een lagere AOW uitkering op je 68, 69 ????? jaar. Houd je dan nog genoeg over om hier te kunnen leven?

  Optie,
  blijf in Nederland (holland bestaat niet, het verbaast mij steeds weer dat mensen holland gebruiken. waarschijnlijk komt dat omdat ze uit Zuid- of Noord Holland komen) wonen en ga lekker lang op vakantie naar Thailand.

 12. Cornelis zegt op

  Behalve het probleem van een ziektekosten verzekering vormen de door u genoemde medicijnen
  een groot probleem.
  Deze middelen zullen zelfs via een arts hier niet legaal verkrijgbaar zijn.
  Zelf slaaptabletten vormen hier al een probleem.

 13. Martin zegt op

  Nu iedereen het over dit onderwerp heeft kan iemand mij vertellen wat ik over hou netto van een volledige Bruto AOW uitkering als alleenstaande als ik naar Thailand zou gaan verhuizen.
  Is dan ook de 8 maanden van toepassing om je zorgverzekering te behouden en dan 4 maanden weer in Nederland gaan wonen.
  Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties hier zit veel kennis.
  gr Martin.

 14. ko zegt op

  mijn partner heeft een AOW uitkering ( is 53) van ruim 17000 euro en er gaat bijna 600 euro vanaf. (jaaropgave 2014 van vorige week). Woont met alle toestemmingen al jaren in Thailand. Moet inderdaad wel zelf voor de ziektekostenverzekering betalen en dat is ruim 300 euro per maand en de AOW wordt met 2% per jaar gekort. In zijn geval met 40 procent als hij 67 is. Dit zijn gewoon de cijfers zonder op- of aanmerkingen.

  • ko zegt op

   AOW in de eerste zin moet zijn: WAO!

  • ruud zegt op

   Die cijfers zullen over 2015 heel erg anders worden, sinds de wijziging van het belastingstelsel.
   Dan verdwijnen de toeslagen en heffingskortingen.

  • David zegt op

   Bedankt Ko, dit is wat Henk initieel wou weten.

   Mijn bedenking is toch ook zoals velen: dat je over de nodige reserves moet beschikken om de emigratie te wagen.

 15. teun zegt op

  Henk,

  Los van je verzekeringsproblemen als je die hier in Thailand zou willen afsluiten (zie hiervoor bij andere commentaren) moet je ook even denken aan je visum voor Thailand en de vereisten daarvoor. Ik denk, dat je mogelijk ook daarbij (gezien je inkomen: WAO en later AOW) de nodige problemen zult ondervinden. En doordat je – als je nu zou emigreren naar Thailand – de komende 10 jaar (= tot je AOW-leeftijd) geen opbouw meer doet, zal je AOW over ca 10 jaar 10 x 2% =20 % lager uitvallen.

  Dit probleem doet zich minder snel voor als je ook nog cash-vermogen hebt danwel ander pensioen-inkomen t.z.t. naast je AOW.

  Als ik jou was zou ik er nog eens goed over nadenken voor je al je schepen achter je verbrandt (huidige woning/ziektekostenverzekering etc).

 16. Chris van het dorpje zegt op

  En niet te vergeten de 800.000 baht voor het pension visum op je bankrekening
  ( of maandelijkse inkomsten van 800.000 op jaar basis )

  • teun zegt op

   Dat is dus wat ik bedoelde, Chris.

 17. Christina zegt op

  Henk, vergeet ook niet dat je over die jaren dat je niet in Nederland woont geen AOW opbouwd.
  2% per jaar 9 jaar is 18% korting. Mijn inziens kan je beter hier blijven en naar Thailand een paar maanden per jaar gaan.

  • Peter zegt op

   Hoeft niet, je kunt bij het SVB deze 2% bijbetalen zo dat je toch je volledige AOW houdt.

   • ruud zegt op

    Dat kost meer dan het oplevert.
    De premie kun je niet aftrekken en over de uitkering wordt steeds meer belasting geheven.
    Bovendien moet dan ook wel het geld voor die premie hebben.

 18. Dirk van Driel zegt op

  Omdat jullie mij naam noemde kom ik hier nog even op terug
  Ik ben idd uitgegaan van mijn situatie en die was 1 december 2012 toen heb ik mij uit laten schrijven er zijn later idd wat veranderingen op getreden de heffingskorting
  Met aftrekposten heb ik niets te maken toen ik mij uit liet schrijven s heelde dat ruim 800 euro netto meer had toe een ziektekostenverzekering bij vgz en betaalde toe 112 euro per maand en nu bij aa 516 per maand.en idd ik verlies straks 14%aow ongeveer 140 euro per maand .maar dat hou ik makkelijk over nu.en ik heb maar 1 mankent dus maar 1 uitsluitsel

 19. Dirk van Driel zegt op

  Sorry die 516 euro is per kwartaal


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website