Beste lezers,

Mijn Thaise partner is dinsdag naar Thailand gegaan en is op Schiphol gecontroleerd op geld. Ze reisde alleen en ging met spoed naar Thailand vanwege ziekte thuis. De vlucht is binnen een dag geregeld. We zijn dit jaar al eerder in Thailand geweest.

Tot mijn verbazing is ze op Schiphol gecontroleerd op geld, om na te gaan of ze meer dan 10.000 euro bij zich had. Zij zei dat het politie was, maar ik vermoed dat het de douane is geweest. Er waren geen (geld)honden in de buurt, dus op de een of andere manier is ze “verdacht” bevonden en gevolgd.

Heeft iemand hier ervaring mee en weet iemand of er verbindingen zijn met belastingdienst of zoiets? Waarom is zij tussen al die honderden/duizenden gecontroleerd?

Met vriendelijke groet,

GeorgeB


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Waarom is mijn Thaise partner gecontroleerd op geld op Schiphol?”

 1. PeterPhuket zegt op

  Het is mij ook meer dan eens overkomen, toen ik nog op Schiphol vloog, n.m.m wordt er steeksproefgewijs gecontroleerd, en ja de een wat meer dan de ander.
  Zover ik weet is het de douane die de controlle uitvoert.
  En ja natuurlijk werken ze samen met de belastingdienst, wellicht is het zwart-geld, als het meer dan 10.000 is, en dan zal er aangetoond moeten worden, dat dat niet het geval is.

 2. lung addie zegt op

  Beste GeorgeB,

  het kan zuiver toevallig geweest zijn dat jouw vriendin op Schiphol gecontroleerd werd op geld. Mogelijk toonde ze ook enige gelijkenis met een verdacht persoon, wie weet het. Achter extra gecontroleerd te worden hoef je niet steeds iets te zoeken. Een goede vriend van mij wordt steevast extra gecontroleerd bij elke vliegreis en dit enkel door het feit dat zijn beroep juwelier is. Indien je dan toch meer dan 10.000Euro bij je hebt, doe dan zoals ik: geef het netjes aan en dan mogen ze je nog eens extra controleren. Ik vind er persoonlijk niets mis mee. Ik woon in Thailand en verkies cash geld mee te nemen als ik op bezoek kom in het vaderland. Dit overschrijdt altijd de 10.000Euro maar wil geen problemen.

  Groeten,
  lung addie

  • LOUISE zegt op

   Hallo Lung Addie,

   Is een bankafschrift waar de opgenomen bedragen opstaan voldoende voor Schiphol of Thailand.

   We hebben het altijd zo meegenomen, wel traceerbaar op onze bankrekening, maar nooit extra forms etc..

   LOUISE

 3. David H. zegt op

  Hier de nodige links voor de doc. indien meer dan 10 000 meegenomen wordt , kan je online invullen en afdrukken , BLANCOS tellen niet bij controle van je meegenomen geld .Je kan eerder welk uropees formulier gebruiken, je natinaliteit is niet van tel welk , de achterzijde heft nog nuttige uitleg wanneer je een gecombineerde vlucht gebruikt , kan je problemen besparen

  En troost je ik ben bij aankomst 7 op 8 vluchten gecontroleerd , en 1 keer met de viervoeter bij vertrek , tot hun schade geen pluim te halen (lol)

  http://download.belastingdienst.nl/douane/docs/aangifteformulier_liquide_middelen_iud0952z4fol.pdf

  http://fiscus.fgov.be/interfdanl/downloads/2014-02-26-decl-cash-nl.pdf

 4. Eric zegt op

  Steekproef, toeval.

  Waarbij de werkwijze van de douane en Marechaussee niet geheel op toeval berust.
  Er wordt wel degelijk gekeken naar de aard, bestemming en gedrag van de reiziger.

 5. Bob zegt op

  Al eerder over geschreven. Het is een EU maatregel bedoelt om ‘zwart geld’ te lokaliseren. Als je gewoon aangeeft, als je meer dan € 9.999,99 bij je hebt) is er niets aan de hand. Tenzij men ontdekt dat het ‘zwart’ is.

 6. han zegt op

  Mijn vriendin is de laatste keer gecontroleerd. Op hun vragen zei ze dat ze maar 50 euro bij zich had en dat werd niet geloofd. Ze zijn ruim een kwartier bezig geweest alles te doorzoeken maar ze had inderdaad maar 50 euro. ( en een paar duizend bath voor de taxi in thailand.)

 7. John Chiang rai zegt op

  In principe bestaat er geen Limit bij het uitvoeren van geld,alleen vanaf 10.000 Euro ben je verplicht dit te melden bij de douane.
  Deze melding moet vooraf geschieden,en niet eerst als men gecontroleerd wordt,omdat bij een eventuele controle een bezit van 10.000 of meer, reeds strafbaar is.
  Ook als je als echtpaar een bedrag over de 10.000 Euro wilt meenemen,mag zich dit geld niet in een gemeenschappelijke tas bevinden.
  Bij eventuele controle moet het voor de douane duidelijk zichtbaar zijn dat zich het geld in een persoonlijke bagage bevindt,waarvan alleen deze persoon de eigenaar is.
  Als een bedrag van 10.000 Euro of meer zich bevindt,in een gemeenschappelijke bagage ,is men bij een controle reeds strafbaar,en dit geld ook voor een echtpaar die bij een controle proberen het geld als nog mondeling te verdelen.
  Bij onzekerheden is het altijd beter het geld vooraf bij de douane te melden,zeker als het om eerlijk verdient geld gaat,heeft men geen enkel nadeel.

  • John Chiang rai zegt op

   Ter aanvulling ,
   Ook na de aankomst in Thailand heb je opnieuw een declarerings plicht ,als het gaat om 20.000USD. of meer.
   Bij het betreden van de z.g.n. groene sector,,Nothing to declare” ben je met 20.000USD of meer,ook strafbaar,en kan voor de betrokkene erg duur worden.
   Het reeds ingevulde declarerings formulier in Europa is in zijn geheel los staande van de Thailandse invoer regeling.
   Als je 20.000USD of meer wilt invoeren,moet je dit officieel aanmelden in de rode sector.

 8. petrus zegt op

  Ooit iemand met problemen naar schiphol gebracht.
  Kennelijk afwijkend gedrag vertoond want extra controle.
  Dus wel attente observaties.

 9. eugeen zegt op

  In Belgie en Nederland worden regelmatig steekproeven gehouden, als of niet met de hulp van speurhonden. Vanaf 10.000 moet je het geld immers declareren. Dat declareren heeft trouwens bepaalde voordelen. Zo is het beter 10001 euro mee te nemen en het te declareren, dan 9999 euro en niet te declareren.
  Het waarom heb ik uitgelegd op deze pagina.
  http://www.thailand-info.be/thailandgelddeclareren.htm

 10. Johan.D zegt op

  Het zijn nou eenmaal regels die voorgeschreven zijn. Tien mille op zak nou dat is nogal wat. Je zal het verliezen of het wordt van je ontvreemdt, wat dan. Dan ga je toch ook naar Kon. Marechausse om eventueel er melding van te maken of je doet aangifte van diefstal (artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht).
  Dus niet zeuren dat je gecontroleerd wordt. Maar het is weer typisch Nederlands. Praat of denk nu niet racistisch. Alsje een rein geweten hebt waar maak je je dan druk over.
  Laten we het maar niet over de Thaise Hermandad hebben. Niet meer en niet minder.
  Fijne vakantie allemaal.

  • Johan.D zegt op

   Steekproeven worden overal gedaan aan de grens zowel bij binnen-als bij uitgaand reizigersverkeer. Dat is mijn ervaringen op diverse vliegvelden in de wereld.

 11. Jack G. zegt op

  Gebeurt vaker dan veel mensen denken. Ik hoor collega’s regelmatig hierover. Niet alleen op Schiphol. Op Frankfurt en zeker in de VS zijn het haast standaard vragen. Pas daar in een bepaald profiel of zoiets. Op Schiphol in al die jaren nog maar 1 keer de koffer open gehad bij een 100% actie op een Bangkokvlucht. Toen stelde ze mij ook die vraag. Ze vonden mijn antwoord dat ik net platzak terugkwam van vakantie een prima antwoord.

 12. bob zegt op

  hoi George
  Dat zijn de regels op Schiphol, maar als ze onder de 10 000 eury zit is er toch geen probleem. I
  Er gaat zoveel geld uit dat er steekproeven genomen worden, maar geen zorgen maken als ze onder de 10 000 eury blijft, het kan volgende keer weer gebeuren.

 13. Nicor zegt op

  De wereld is na 9/11 compleet veranderd. Dit is ook o.m. een voortvloeisel hier uit. De € 10.000 regel geldt voor in en uit het grondgebied van de EU reizen.
  Dat de Douane aandacht (extra) voor Aziatische vluchten en haar reizigers heeft is niet geheel vreemd. Chinezen reizen het liefst met cash (vaak heel veel) en dit betreft ook ” zwartgeld”. In landen waar coruptie hoogtij viert, is er veel cash in omloop welk men dan mee moet nemen omdat deze geldstromen niet via de banken kunnen lopen.

  Ook bestaat het vermoeden dat teroristische cellen zo gefinancierd worden. Om in the haken op wat reeds in eerdere reacties gemeld. Ja, het betreffen steekproeven, e.e.a. gecombineerd met een risicoprofiel.

 14. Don Weerts zegt op

  Beste George dit is mij ook overkomen.
  Ik werd aangehouden door een douane beambte en vroeg mij of ik geld bij me had.
  Ik zei ja maar niet hoeveel. Ik vertelde hem dat ik vrij 9999,90 euro kom meenemen en ik zei verbaasd te zijn dat ik gecontroleerd werd.
  Hij vertelde mij dat zij in samenwerking met de belasting steeksgeproef te werk gingen.
  Hij vroeg mij of ik wou meewerken.
  Mijn antwoord was geen probleem. Ik moest even mee naar een vrouwelijke douane mijn paspoort afgeven en er werd een controle gedaan in de computer.
  Na deze controle, wat in orde bevonden was, kon ik mijn reis voortzetten.Niemand heeft mij gecontroleerd op geld.
  Volgens mij gaat men gewoon steekproefgewijs te werk.
  Maar nu komt het heb e.v belasting betalingsachterstand of een e.v verkeersboete openstaan dan ben je de haas. Daar gaat het om en nog meedere toestanden die niet deugen en niet allleen op controle geld. Ik verneem hier totaal niets van in de commentaren.
  Dus mensen opgepast.
  Groetjes Don Weerts

 15. Lex K zegt op

  Beste allemaal, hier een berichtje van een Schiphol medewerker,
  Niets raars of discriminerend aan, het is een standaard procedure en wordt compleet willekeurig en steekproefsgewijs gedaan, je mag gewoon niet meer dan 99.999 euro uitvoeren zonder daar aangifte van te doen, de controle wordt niet door de douane gedaan, die mag geen uitgaande passagiers controleren, maar door een team van Marechaussee en douane, het zogenaamde Schiphol team, waarbij alleen de Marechaussee mag vragen en onderzoek doen, opsporing bevoegdheid heeft, de douane komt pas in het spel, onder verantwoording van de Marechaussee, als er inderdaad meer dan 99.999 euro aangetroffen wordt, de douane heeft absoluut niet het recht en de macht om uitgaande passagiers te controleren, de douane is niets meer dan een orgaan ven de belasting dienst en mag alleen binnen komende passagiers controleren.
  Er bestaan honden die een heleboel dingen kunnen opsporen, maar “snuffelhonden” naar geld bestaan niet.

  Vriendelijke groet,
  Lex

  • David H. zegt op

   Vraagje aan Lex K zegt op 5 juni 2015 om 00:41

   Op welk Schiphol werk je dan wel , heb die viervoeter zelf aan mijn handbagage gehad bij vetrekgate …?

   ook dit eens lezen AUB.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1429681/2007/06/10/Douane-werkt-met-geldhond.dhtml

  • Flipper zegt op

   Beste Lex,

   Niet juist wat jij aangeeft. Een aantal weken geleden werd een Thaise kennis van mij op Schiphol na
   de paspoortcontrole staande gehouden door de Marechaussee. Dit naar aanleiding van het feit dat
   een snuffelhond bij haar stopte en ging zitten. Snuffelhonden naar geld bestaan wel degelijk en worden
   ook gebruikt op Schiphol. Hondje had het juist. Geld werd in beslag genomen en een Proces Verbaal
   is opgemaakt. In jouw bericht heb je het over 99.999 Euro. Ik neem aan dat je 9.999,99 bedoeld.
   Anders zou de limiet van wat meegenomen kan worden wel erg hoog liggen 🙂

   Vriendelijke groet,
   Flipper

  • lung addie zegt op

   Niet juist Lex.
   Een vriend van mij heeft het hondje aan zijn handbagage gehad en het was juist. Er stak wel degelijk geld in… gelukkig was het niet boven jouw 99.999Euro limiet. Een Thaise vriendin had een doosje chocolaatjes meegegeven en daar zat wel 5000Euro in verstopt !!! Hij was razend maar gelukkig, met zijn eigen meegenomen bedrag, niet boven de 10.000Euro limiet. Heeft wel uitleg kunnen geven waarom het bij de chocolaatjes verstopt was. Dus beweren dat snuffelhonden naar geld niet bestaan is een foute informatie.

   Lung addie

 16. GeorgeB zegt op

  Hartelijk dank voor jullie reacties. Het schommelt wat tussen “volkomen willekeurig” en “in samenwerking met Belastingdienst”. Ik ben benieuwd of er nog een vervolg komt van de belastingdienst. Mijn partner is zzp’er en had geld bij zich van twee thaise vriendinnen en van zichzelf. Zodra bekend is dat zij naar Thailand gaat, willen altijd een aantal kennissen/vriendinnen hun geld laten overbrengen naar Thailand. Dat bedrag was wel onder de 10.000,-, maar toch veel meer dan zij verdient als zzp’er. Ik ben benieuwd of we over een jaar of zo belastingcontrole krijgen. vriendelijke groet.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste George B,
   Zolang het bedrag onder de 10.000 Euro is,heeft zij helemaal geen probleem omdat dit niet meldings plichtig is.
   Als zij geld meeneemt van vriendinnen,wat samen meer is dan 10.000Euro,moet zij dit schriftelijk melden bij de douane ,en duidelijk omschrijven waar dit geld vandaan komt.
   Mocht zij dit niet schriftelijk aanmelden,is zij bij een controle persoonlijk verantwoordelijk,en dit kan erg duur worden.
   Het heeft achteraf geen enkele zin om te zeggen,dat het geld eigenlijk van een vriendin is,zodat zij verantwoordelijk is voor het hele bedrag ,en zodoende strafbaar is.
   In het geval van jou vriendin,waarbij het bedrag deze keer onder de 10.000 Euro lag,heeft zij niets te vrezen,ook niet van de belastingdienst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website