Lezersvraag: Waar in Pattaya is te vinden wat ik wil eten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
24 juni 2014

Beste lezers,

Ik ben Wim (officieel Willem) van Doorn. Ik ben een gepensioneerde expat en hoop niet Nederland nog eens ooit te hoeven terugzien. (Let wel: er zijn legio’s Wimmen van Doorns, die vermoedelijk allemaal officieel “Willem” heten, dus mocht u er zo een weten dan is dat bijna gegarandeerd een ander dan ik).

Ik ben onlangs van elders in Thailand naar Pattaya verhuisd. Dat omdat ik in een grotere stad uitgebreider gesorteerde voedingswaren dacht te kunnen kopen. Op mijn verlanglijstje staat een heleboel, maar laat ik eerst en vooral Havermout noemen (in het engels: oats). Dat noem ik het eerst omdat ik dat nou net wel kon krijgen in die (zuid)oostelijke achterhoek waar ik tot voor kort woonde, zij het die ‘oats’ dan weer in uitsluitend de voorbewerkte vorm. (Die voorbewerking zorgt nu juist voor datgene wat ik -wil ik niet sterven van de suikerziekte- moet vermijden: hoge suikerpieken in mijn bloed). Enfin, de verkeerde ‘oats’ of de goede, in Pattaya heb ik die nog niet gevonden.

Er staat meer op mijn verlanglijstje, onder andere Avocado, Walnoten, Kurkuma (= geelwortel), Quorn, Gemberthee, Postelein, Peterselie, vette (dus koudwater)vis. En niet te vergeten: Natto en Miso. Laat ik het (voorlopig?) hierbij houden. (Natto en Miso zijn Japanse voedingsmiddelen met nou net die medische werking althans medicatie-ondersteuning die mij -ik ben chronisch ziek- van pas zou komen; Peterselie is -weten ze in Japan- in hoge mate preventief tegen een bepaalde vorm van kanker).

Wat zijn de moeilijkheden die ik ondervind als ik iets kopen wil?

 1. Wat ik wil hebben, daarvan weet ik nooit en te nimmer de Thaise naam, want ik ken geen Thais. Ik stel me ook niet voor dat als ik me aan een cursus Thais had gewaagd, dat ik dan te horen had gekregen hoe (bij voorbeeld) peterselie in het Thais heet.
 2. Mijn niet zo beste en niet zo brave computer verdomt het Nederlandse woorden in het engels te vertalen. (Tot voor kort werkte “mijn woordenboek” -in te tikken onder Google- wel, maar nu niet meer). Nu weet ik sommige engelse woorden wel (Walnuts, Ginger) maar sommige ook niet.
 3. Nu zal je het engelse woord kennen, maar de etikettering is (te) vaak uitsluitend in het Thai. Zie er maar eens achter te komen of in de aangeboden sojamemelk suiker is toegevoegd is of niet; standaard wel, en -alweer- dat jaagt mijn bloedsuikerspiegel in de gordijnen, en ik wens niet te solliciteren naar meer chronische (en onderwijl -ook in Thailand- epidemisch geworden) ziekten, die nauwelijks ergens in de wereld voorkwamen toen slank nog gewoon was.  Met name “suiker” wordt, heb ik toch al weten uit te dokteren, met verscheidene woorden (in pietjepeuter letters) aangeduid. Die verscheidenen woorden, dat is begrijpelijk, want in het Nederlands kan er bijvoorbeeld staan: sacharose; er zijn gewoon verscheidene suikers (waarvan sacharose je evenals alcohol je een -onomkeerbare- leververbindweefseling kan bezorgen).
 4. Wat vind ik waar? Ik ben al in de Big C geweest aan de snelweg nummer 3 (ter hoogte van Pattaya South) en in een Tesco-Lotus. Van de Tesco-Lotus zijn er meer van in Pattaya (van de Big C ook?). Hebben die allemaal hetzelfde assortiment, of moet ik een trektocht organiseren van de ene vestiging naar de andere? Is er ook nog een andere supermarkt (of noem het kruidenier) die als ik dan toch aan een lang-verhaal-van-een zoektocht (een epische zoektocht) ben begonnen, niet moet overslaan?
 5. Zijn er zoiets als Japanse kruideniers in Pattaya, of ander speciaalzaken?
 6. Als ik op zijn minst goeddeels heb gevonden wat ik zoek, komt aan de orde het weten te vinden van supplementen (jodium, magnesium, selenium, vitamines).

Tenslotte: Je kunt mij natuurlijk -is al eens gebeurd- afdoen met “gezondheidsfreak”. Een “freak” is een malloot, iemand die niet helemaal goed wijs is. En als het iemands mening is dat ik dat ben, dan mag hij dat zeggen. Daar hoeft die iemand niet voor te kunnen bewijzen dat die mening ook juist is. Zonder meer alleen maar een mening zal ik dan ook voor kennisgeving -een niet ter zake doende kennisgeving- aannemen. Het is intussen allang niet meer zeker -als het dat ooit al eens geweest is- dat als het maar lekker is het ook gezond is. De “suup” verkoopt je wat goed verkoopt, in casu wat lekker (lees zoet) is. Vandaar dat het zo’n zoektocht is naar wat gezond is.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Waar in Pattaya is te vinden wat ik wil eten?”

 1. Paul zegt op

  Tops supermarkt op de benedenverdieping van Central shopping center in pattaya centrum (onder Hilton hotel, tussen beach road en 2nd road) : heeft een redelijk assortiment buitenlandse producten en een mooi vers-assortiment.
  Ik denk dat je daar toch een gedeelte van je voorkeur voedingswaren kunt vinden

 2. Interested zegt op

  Probeer Foodland ‘s
  Als Pattaya echt geen uitweg biedt voor Japanse dingen zal je ‘s ‘n ritje naar Sri Racha moeten wagen.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Wim,

  Japans voedsel” Foodland – tesco lotus (hoek thepprasit rd en Sukhumvit) – makro

  Peterselie, avocado, kurkuma- versmarkt hier op Jomtien second rd of de “”stinkmarket”” op pattaya zuid of de makro..
  Barst daar van de kruiden en vruchten.

  peterselie-kurkuma-walnoten-miso (wit of bruin)-avocado-gemberthee – Foodland (pattaya klang en er komt er ook eenop thepprasit rd. hoera.)tesco-makro.

  als je gemberthee koopt, schijnt er ook een minder zoete te zijn.
  ik heb dit 1 maal gekocht. bbrr giga zoet.
  wat denk je om een stuk gember te schillen, koken in pannetje water en laten staan???

  in Sri Racha, hier ongeveer hallfuurtje vandaan, wonen veel japanners en hebben veel japanse supermarkten.

  quorn, een vleesvervanger dat weet ik niet, maar misschien via internet te bestellen?

  Vitamine etc. op Pattaya noord heb je een hele grote apotheek, Fascino. Richting beach aan je linkerhand.
  Daar kan je de hele reut krijgen en nog meer.

  Je kan ook kijken wat eerst carrefour was maar nu Big C extra.
  Hebben wel heel veel.

  Ik hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen hebt.
  Maak zelf veel japans eten en de rauwe zalm en tonijn bij de Makro is ook heerlijk als je van sashimi houdt.

  Succes.

  LOUISE

 4. Christina zegt op

  Wim,

  Als je weet waar de tempel is in Pattaya dan ga met je rug naar de tempel staan steek over voorzichtig als maar rechtdoor lopen. Je komt voorbij een locale markt neem ook eens een kijkje binnen daar vindt je ook gember wortel voor thee vers en kruiden. Dan weg volgen dan kom je langs een gebouw waar veel electronica verkocht wordt dan zie een grote supermarkt waar de meeste spulletjes verkocht worden. Misschien handig een kleine goede vertaler te kopen dan kun je lezen wat er in de verpakking zit. Veel succes!

 5. Toon Lauwaert zegt op

  Probeer Friendship dat is op de Pattaya Thai Road(waar Tukcom ook is)

  good luck!

 6. peter zegt op

  friendship store op pattaya thai naast Tucom ga daar maar eens kijken hebben ze ook regelmatig Nederlandse champions heb er zelfs kuipjes eru smeerkaas gekocht. en veel specerijen de andere zijn al genoemd Makro Foodland.

  succes

 7. Frank zegt op

  Beste,

  Voor westerse voedingsproducten kan je het best eens een kijkje nemen in Friendship’s supermaket op Pattaya Thai (Pattaya south road) net voor Tukom’s als je van Sai saam (third road) naar Sai song (Second Road) gaat.

  Succes

 8. Barbara zegt op

  Beste Wim,

  Gemberthee en kurkuma zijn inderdaad erg gezond. Maar in een pakje gekocht heeft het nog maar een fractie van de voedingswaarde van vers. Probeer dus gewoon een stuk verse gember te vinden, dat moeten ze overal verkopen want het zit in veel thaise gerechten. Gewoon een blokje gember even meekoken, wat citroen en een schep honing erbij en heerlijk. Veel lekkerder dan ‘gemberthee’ in builtjes. Verder kurkuma, ik heb dit al vaak op versmarkten gezien hier in Bangkok. Vers is altijd veel beter. Peterselie verkopen ze hier in Foodland en Tops. Big C en Tesco zijn meer op de Thaise markt alleen gericht, dus daar heb je minder kans. Miso heb ik ook al in de rekken gezien bij Foodland.

 9. Kees zegt op

  Alles is inmiddels genoemd, maar Friendship Supermarket) nog niet (South Road, nabij Tukcom). Heeft wat notensoorten.

  Foodland verkoopt ook enkele notensoorten. Makro had die tot aan een aantal weken geleden ook (almonds kocht ik altijd daar), maar de laatste 2 keren dat ik er was warden die niet op voorraad.

  Een kleinere Fascino zit ook aan South Pattya Road, ongeveer tegenover de tempel.

  …en er is nog een kruidenwinkeltje op North Pattaya Road, vanaf de rotonde gezien na ongeveer 100-300m (weet niet precies meer, ben er lange tijd niet geweest) aan de rechterkant.
  Moet eerlijk toegeven: weet ook niet meer wat je er allemaal kunt kopen.

 10. Geert zegt op

  zie eens Makro Central Pattaya op Sukhumvit Road,

  officieel adres: Makro, Pattaya, 22/24 Moo 11, Nong Prue, Bang Lamung, Chonburi 20150 Thailand

  open om zes uur ‘s morgens, gratis koffie en een koekje…

  en, er is een tweede Makro ergens op Naklua… zie es op internet…

  Het enige wat ze laatste keer niet hadden in Makro waren pickels van Devos Lemmens…
  De moeite waard om es te bezoeken en alle ATM van alle Thai banken beschikbaar aan de ingang. Vraag een dagkaart als je niet van plan bent ooit terug te komen.

  Ter hoogte van het kruispunt net voor Jontiem is er een farang store van een Engelse uitbater die alle Bel en NL produkten heeft, ook alle bieren en brood, beleg zoals gehakt… worstjes,… etc… ter hoogte van View Talay hotel… rechts aan de lichten als je van Pattaya komt…

  Verder vind je alles ook in Big C en daar zijn er een pak in Pattaya…

 11. Peter Yai zegt op

  beste wim

  bij Supermarket Best (bij rotonde dolfijnen fontein) hebben ze peterselie(eng. parsley) en radijzen en veel meer

  vrolijke groetjes Peter Yai

 12. piet zegt op

  Stuur een prive mail bericht en ; kan helpen met al wat u zoekt ………….
  Sterker nog ; hier meer te vinden dan in NL op gebied van speciale kruiden op dieet gebied .

 13. Auke zegt op

  Beste Willem,

  Er is een goede winkel, waar zij alles verkopen wat jij zoekt, van advocado tot peterselie en van walnoten ( ongepeld en gepeld) tot kurkuma en dat is de:

  M A K R O

  Aan de sukhumvitroad, vraag een dagpasje bij de balie en je kunt kopen eat je hebben wilt.

  S6

 14. sylvia diesel zegt op

  Beste wim ,
  Ik zit dan wel niet in pattaja maar in hua hin .
  Ik weet dat je alle voedingssuplementen kan kopen bij een betere drogist/apotheek
  als je himalaja zout kunt vinden ,dat zit vol met mineralen magnesium enz .Ik denk dat er ook een macro keten in pat. moet zijn, daar heb je geen pasje voor nodig maar je vraagt gewoon een dagkaart aan kost niets.veel keuze in verse vis ,groenten granen enz.
  groetjes sylvia

 15. Monique zegt op

  Beste Wim,

  Duidelijk de voedselzandloper gelezen, goed boek! Ik woon in een behoorlijke uithoek en eet dus het de meeste dingen vers omdat dat het makkelijkst te verkrijgen is maar ook omdat ik denk dat dat beter is bijvoorbeeld gemberthee. Wat ik laatst met peterselie heb gedaan is op mijn mobiel op Google vertalen peterselie vertaald en dat kan door het microfoontje aan te klikken ook in het Thais worden uitgesproken. Op die manier heb ik al heel wat producten snel gevonden, van kruiwagen tot pompoenpitten tot peterselie. Vaak ook nog met veel humor als je ineens aankomt met je telefoontje die even voor jou uitlegt wat je zoekt.
  Hoop dat je hier wat aan hebt!

  • Willem van Doorn zegt op

   Beste Moniek,
   Ik heb ook een mobieltje, een Nokkia. Het is een eenvoudig dingetje. Om woorden te kunnen vertalen en die in het Thais te laten uitspreken, wat voor een mobieltje moet dat zijn?
   Inderdaad heb ik “de voedselzandloper” gelezen (en serieus genomen, daar komt niet alle informatie op het gebied van de voeding voor in aanmerking).
   Vriendelijke groeten, Wim.

 16. Willem van Doorn zegt op

  Beste mede-Thailandbloggers,
  Uw reactie is overstelpend. Dit is dit blog op zijn best en ik ben er heel blij mee. Ik ga er vandaag nog (donderdag 26 juni) mee aan de slag. Ik doe volgende week of zo nog verslag van mijn bevindingen.
  Groet, Willem van Doorn.

 17. Monique zegt op

  Beste Willem,

  Het mag elk telefoontje zijn als er maar internet op zit en dan op Google vertalen zoeken, dan zie je Google translate.nl of deze link http://translate.google.nl/m/translate je kunt dan het woord in het Nederlands typen en vertalen in het Thais als je het microfoontje aanklikt spreekt hij het ook voor je uit.

  Ik volg ook veel adviezen uit de voedselzandloper ook omdat dit gebaseerd is op grote serieuze wetenschappelijke onderzoeken en zo duidelijk uitgelegd, eigenlijk een aanrader voor iedereen. Vandaar dat ik ook op zoek was naar peterselie, oesterzwammen etc.

  Ik zal deze woorden nog vaak voor mezelf moeten herhalen wil dit in mijn geheugen blijven hangen hahaha.
  Gelukkig lijkt peterselie dan weer gedeeltelijk op farang ( Pakchi f”rang) met ezelsbruggetjes kom je er wel hahaha. Fijn ook dat veel van zijn product adviezen makkelijk in Thailand te verkrijgen zijn soms zelfs eenvoudiger dan in Nederland,

 18. Willem van Doorn zegt op

  Ik zou nog verslag doen, heb ik, beloofd van mijn zoektoch in Pattaya naar de naar mijn idee juiste voedingsmiddelen.
  Nou echt erg ver gevorderd ben ik nog niet wegens -geloof het of niet- tijdgebrek, maar bemoedigend was wat ik heb ervaren al wel.
  Ik stond natuurlijk voor een enorme keus. Foodland, Big C, ondermeer daarvan had ik al eens gehoord, Tesco-Lotus ook, maar daar nog bovenop vernam ik via mijn “lezesvraag” van een aantal andere supers waarvan ik nog nooit had gehoord.
  Een praktische kant van de zaak was: begin ik dichtbij of juist niet. Nou, ik kwam toch al tijd te kort, en bovendien ben ik lui, maar laat ik dat camoufleren door te zeggen dat ik uit effecientie-overwegingen dichtbij (en gemakkelijk te bereiken en te vinden) begon. Dat betekende dat mijn keuze viel op het Central Shopping Centrum onder het Hilton Hotel. Dat hotel, tussen de Beach- en de Secondroad had ik al gezien vanaf het strand, hoog als het -en zijn naambordje- uitrijst boven zijn omgeving. Bovendien kon ik daar lopend met een lege boodschappentas heen, vanuit mijn woonplek tegen de richting van het rijverkeer, en uit efficientie (of zo u wil luiheid) met de taxi en met een zware boodschappentas weer terug.
  Wanneer ik er niet erop attendeerd was onder het Hilton een verkoopplek van etenswaren te kunnen vinden, had ik die plek nooit gevonden. Tot en met je ergens onderaan in dat gebouw binnen bent verraadt niets dat je daar op de goede weg bent met een boodschappenlijst waarop slechts etenswaren vermeld staan. Dus maar eens gevraagd. Ik vernam de benedenverdieping helemaal af te moeten lopen (tot, denk ik, tegen wel de Secondroad aan). Maar wat een superbe supermarket tref je daar dan aan! Het begint er al mee, dat je een boodschappemwagentje kunt nemen dat niet zo vrachtwagenachtig groot en dito (on)bestuurbaar is, maar gewoon beschaafd. En wat een fruit hebben ze daar! En paddestoelen. En groenten. En Natto! Zij het dat in hoogst kleine verpakkingen (en duur is dat spul, zoals meestal iets wat uitsluitend in een kleine verpakking wordt aangeboden). En broccolie.
  Even over de broccolie: Ik las laatst dat dat zou helpen tegen luchtvervuiling http://www.foodlog.nl/artikel/broccoli-helpt-tegen-effect-luchtvervuiling/.
  Die luchtvervuiling was mijn enige bezwaar tegen het gaan wonen in Pattaya. Dus, ik ben nauwelijks in Pattaya gearriveerd of meteen is er al een probleem helemaal(?) opgelost!

  Loste deze super-supermarkt al mijn problemen op? Nee, dat nou ook weer niet. Walnoten (bevat een van de drie essentiele omega-3 vetzuren) heb ik er niet kunnen vinden (wel hazelnoten) en onder het vele fruit toch niet de avocado die wel op mijn boodschappenlijst stond, en geen havermout. Die super-super is daar gewoon, denk ik, niet groot genoeg voor.
  Wel wachtte mij nog een aangename verrassingen toen ik weer terugkeerde naar de Beachroad. Je passeert dan allerlei winkels, waaronder -natuurlijk- de bekende junkfoodfirma’s, maar ook een klein Japans shopje waarin je diverse exotische frisdrankjes kunt drinken (zoals ondermeer -maar veel meer dan dat- groene thee) en dat naar keuze met 0% of een hoger percentage suiker! Begint het dan toch, met Pattaya, de stad van de vrijheid voorop, in deze wereld iets door te dringen? In ieder geval: de vrijheid om zoveel suiker tot je te kunnen nemen als je wil, is er niet als je niet voor 0% toegevoegde suiker kunt kiezen. O ja, en er was nog een aangename verrassing: er was een eindje verder terug richting Beachroad ook een apotheek waar ze voedingssuplementen verkopen. Dat aanbod daarvan inspecteer ik een volgende keer.
  Ik ben ook nog naar Big C geweest. Wel een -zoals de naam zegt- echt grote suup dus (maar net zo’n superbe). Ik bracht er havermout van mee, en verse zalm, maar nog steeds geen walnoten en geen avocado. Het etiket van de havermout moet ik nog bestuderen. Zou het on-voorberwerkte havermout zijn? Dat scheelt in de suikerpiek die je bij consumptie ervan oploopt, als u dat iets zegt.
  Wordt -als ik positieve reacties krijg- vervolgd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website