Beste lezers,

Ik woon in Den Haag, ben 72 en ben een “potentiële” toerist/overwinteraar; wij zijn wel ooit (20 jaar geleden) in Bangkok (Shangri-La) en Pattaya (Royal Cliff) geweest.

Ik heb geen Thaise familie of kennissen dus mijn vrouw en ik zijn in den vreemde goeddeels op elkaar aangewezen. Dat betekent dat wij als stadsmensen beter niet in een dorp in Thailand neer zouden moeten strijken, maar op een plek waar wat leven in de brouwerij is.

Bangkok zelf lijkt niet bepaald ideaal; een vriend die vaak enige maanden in Thailand is raadt aan een huis te huren in Phuket.

Een huis kopen lijkt mij op mijn leeftijd sowieso niet handig (naar het schijnt kan je als niet-Thai trouwens officieel geen eigenaar van Thais onroerend goed zijn), bovendien zouden wij toch een half jaar per jaar weer in Nederland willen zijn, bij voorbeeld april t/m september in NL en dus oktober t/m maart in Thailand.

Als onderkomen zou ideaal voor mij zijn een woning met flink grote kamers (niet allerlei hokjes, onder het motto dat je toch hoofdzakelijk “buiten” leeft, ik wil ook binnenshuis ruimte) en als het kan het liefst een grote moderne bungalow (alles gelijkvloers) met een grote tuin.

Tja, hoe kom je als Hagenaar eraan, er zijn allerlei aanbiedingen te vinden op diverse sites, maar heel graag ontvang ik van ervaringsdeskundigen uit Thailand tips hoe je aan betrouwbare informatie en dito adressen en aanbiedingen komt. Misschien weet zelfs iemand precies wat ik zou moeten hebben!

Alvast bedankt,

Jack Sons

35 reacties op “Lezersvraag: Waar kan ik het beste overwinteren in Thailand?”

 1. Maud Lebert zegt op

  Beste Jack
  Ga eerst eens in een resort logeren en dan als je de omgeving goed vindt van daar uit
  een kijkje nemen of je een huis in de omgeving wilt huren. Voor een verblijf van 6 maanden een huis voor een jaar huren? Daar zou ik over nadenken.
  Ik kan je een super resort aanbevelen in Chiang Mai (betaalbaar en met alle service die men wenst!) als het je interesseert.Ik verdien niets aan mijn aanbeveling!
  Als de redactie het goed vindt kun je mijn privé e-mail voor meer informatie krijgen.
  Veel succes.
  Maud

  • Pierre zegt op

   Beste Maud,

   Wij wilden ook eens een kijkje nemen in Thailand. In februari en/of maart 2014. Inderdaad wilden wij het ook eerst proberen in een resort. Uiteraard, als de reactie het goed vindt en met uw medewerking.

   Verdere informatie is zeer welkom.

   Alvast bedankt

   Vriendelijk groetend,

   Pierre

 2. ludo jansen zegt op

  Moderator: graag leestekens en hoofdletters anders plaatsen wij het niet.

 3. Gringo zegt op

  Als je van oktober tot maart wilt overwinteren in Thailand, lijkt mij Chiang Mai niet de beste keus. Temperatuur daar in het noorden is dan ook relatief laag en je gaayt per slot voor de zon en warmte.

  Verder ben ik het wel met Maud eens, dat jezelf de beste keurmeester bent. Ga gewoon een keer naar Hua Hin en/of Pattaya/Jomtien en.of Phuket. In de eerste twee plaatsen logeren de meeste overwinteraars. Neem wat info mee van huizen die je op Internet hebt gevonden en kijk zelf welk huis je het beste aanstaat.

  Zo heb ik het ook gedaan. Logeren in een hotel, dan met een (Nederlandse) makelaar een aantal huizen bekeken en een keus gemaakt. Ik woon nu al ruim 8 jaar in hetzelfde huis.

  • willempie Elferink zegt op

   Wat je opmerking over Chiang Mai betreft ben ik niet met je eens, Gringo. Ik woon er al jaren en oktober tot maart zijn er de mooiste maanden van het jaar. Op dit moment is het zo’n 33 graden overdag. ’s avonds en ’s nachts in december en januari lekker koel. Het ligt er aan of je van de beach houdt of meer het bergleven waardeert. Veel en veel te zien in het noorden.

  • Fred CNX zegt op

   Ik woon in Chiangmai en als ik nu op de thermometer kijk is het 30 graden, hoezo een lage temperatuur in het noorden? ‘s-Avonds koelt het af en lekker behaaglijk maar koud…..nee, voor de Thais wel maar niet voor de farang. Er gaan niet voor niets zoveel buitenlanders hier wonen/overwinteren.
   Het is meer de keus maken tussen aan de zee wonen of in het mooie, altijd groene binnenland.
   In een reactie hieronder heeft Frank al het eea uitgelegd waarom Chiangmai een goede keuze zou kunnen zijn.
   Wij wonen hier in een huis wat je prima zou bevallen Jack, grote woonkamer en slaapkamers min. 20 vierk. meter, heel veel ramen dus lekker licht en rondom een grote tuin….maar het zijn wel koopwoningen

  • angelique zegt op

   Temp relatief laag inCM tijdens die periode?? NOU dat ben ik ook helemaal niet met je eens, Ik woon hier het hele jaar door…ja je hebt de regentijd maar dat stelt overdag niet veel voor. Het regent dan vaker in de avond, en overdag is het nog steeds heerlijk warm. Het is nu december en overdag tussen de 27 en 30 graden, in de avond en vroege ochtend is het idd fris maar dan heb je aan en lekker vest(je) echt genoeg. Dus waar je dat vandaan halt, ik weet het niet 🙂

 4. fransamsterdam zegt op

  Eerst maar eens een paar keer een paar weekjes naar Bangkok, Hua Hin, Phuket, Pattaya, Jomtien, Chiang Mai, of wat er verder in je opkomt en daar gewoon een hotelletje nemen. Dan kun je kijken wat je het best bevalt en je ter plekke op de woningmarkt storten.
  Een huis met grond kopen is sowieso niet mogelijk, een appartement kan onder bepaalde voorwaarden wel. Is natuurlijk ook veel fijner, qua (tuin-)onderhoud, ligging, (inbraak-)beveiliging, faciliteiten, verhuur, enzovoorts. Overigens steek ik voor geen enkele onroerend-goed handelaar mijn hand in het vuur.
  Een huis huren kan natuurlijk overal, en in het ergste geval ben je een paar maanden huur kwijt. En je kunt nog eens verkassen.
  En dan het budget natuurlijk. Als je zeg 200.000.- euro spaargeld hebt liggen waar je, zou dat al mogelijk zijn, een grote moderne bungalow met ruime kamers en een grote tuin voor zou kopen, kun je overwegen dat geld bijvoorbeeld in de Thailand-Set, zeg maar de Thaise AEX, te beleggen. Zie http://www.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx
  Als je uitgaat van een rendement van 10% per jaar en je gaat 6 maanden per jaar weg, heb je omgerekend EURO 3.333.- per maand om wat van te huren en rond te komen zonder in te teren. Mocht het onverhoopt niet goed gaan met de Thaise aandelen, dan verkoop je ze met een druk op de knop, weliswaar mogelijk met wat verlies, maar als je onder die omstandigheden onroerend goed hebt, dan ben je ook de pineut.

  Offtopic: WIe noemden hun zoon in Den Haag 72 jaar geleden Jack Sons? 🙂

  • Jack Sons zegt op

   In antwoord aan de offtopic-vraag van fransamsterdam:

   Vreemde vraag, wie is daarin nou geïnteresseerd en waarom?
   Wat is voor de steller van de vraag het belang van het (voor de hand liggende) antwoord?
   Wat voor indruk geeft dat omtrent de steller van de vraag, althans wat geeft het te denken?

   Het antwoord is natuurlijk dat het mijn ouders waren die de voornaam gaven en dat de achternaam – in die tijd – automatisch die van mijn met mijn moeder gehuwde vader was.
   Tegenwoordig regelt het Burgerlijk Wetboek, Boek 1, artikel 5, vierde lid, dat de ouders bij het eerste kind kunnen kiezen of het de achternaam van de vader of van de moeder zal dragen, waaraan zij ook voor de volgende kinderen gebonden zijn (lid 8).
   Overigens hoeft mijn naamgeving 72 jaar geleden natuurlijk helemaal niet in Den Haag te zijn gebeurd, immers wonen niet zo heel veel mensen na zo veel decennia nog steeds (of weer) in hun geboorteplaats.

   Jack Sons.

 5. kick zegt op

  http://www.huahin-property.com/view-listing/avalon-hua-hin-3-bedroom-villa-for-sale-660 In dit villa park staan veel huizen te huur .Er wonen enkelen nl. op het park waar je info aan kunt vragen .Ik heb er zelf vertoeft en vind het schitterend zeker voor lang verblijf .Neem eens een kijkje op deze site ( http://www.beststayinthailand.com/ ) is van Anke Colijn woont in Utrecht en is zeer betrouwbaar U mag mij ook een keer mailen als hageneese onder elkaar ( [email protected]) Hoop u hier mee van dienst te zijn geweest . een goed 2013 voor een ieder die dit leest.

  • Hans Bos zegt op

   Het park heette vroeger Avalon, maar heeft nu een andere eigenaar en naam. Als je van Center Parcs houd, is dit een leuke verblijfplaats. De huizen zijn echter niet al te best gebouwd en staan dicht op elkaar. Het eigen zwembad heeft de afmeting van een flinke badkuip. Ik ken de onderkomens van de Utrechtse mevrouw. Zeer onpraktisch gebouwd en ingericht en door het beklimmen van steile trappen niet geschikt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Ik ken veel betere en mooiere moo baans in Hua Hin, waar ik inmiddels twee jaar woon. Mijn email is op te vragen bij de redactie.

   • Ger Tol zegt op

    Geachte redaktie,
    N.a.v de lezersvraag “Waar kan ik het beste overwinteren in Thailand” op 29 decmber 2012, heeft de heer Hans Bos onderstaand antwoord gegeven;

    Hans Bos zegt op

    30 december 2012 om 03:39

    Het park heette vroeger Avalon, maar heeft nu een andere eigenaar en naam. Als je van Center Parcs houd, is dit een leuke verblijfplaats. De huizen zijn echter niet al te best gebouwd en staan dicht op elkaar. Het eigen zwembad heeft de afmeting van een flinke badkuip. Ik ken de onderkomens van de Utrechtse mevrouw. Zeer onpraktisch gebouwd en ingericht en door het beklimmen van steile trappen niet geschikt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Ik ken veel betere en mooiere moo baans in Hua Hin, waar ik inmiddels twee jaar woon. Mijn email is op te vragen bij de redactie

    Zou u mij het email adres van de heer Hans Bos willen toesturen?

    Bij voorbaat dank,
    Ger Tol

   • kick zegt op

    Moderator: er staan erg veel fouten in uw tekst. Gebruik spellingscontrole.

   • Gerke zegt op

    beste moderator,
    ben geinteresseerd in het emailadres van Hans Bos. Overweeg ook met mijn thaise partner 50/50 thailand-nederland te gaan wonen. Vind het onderwerp interessant. Zou iets willen rond Hua Hin of rond Pattaya, wat landelijk met mooie omgeving. vr grt,

   • Tjitske zegt op

    Mag ik het emailadfres van Hans Bos.
    Wil nl wat informatie over huren in Hua Hin.
    Zie zijn bericht van 30 december 2012.

    Dick: Ik zal uw emailadres doorsturen naar Hans. Beter geen emailadres uitwisselen via de blog. Hackers zijn er gek op.

  • Malee zegt op

   Hua Hin is vreselijk leuk wij wonen er nu sinds een paar jaar, wij wonen op Avalon wat tegen woordig Kao Noi heet a alleen in hemels naam niet in een huis van MW Colijn zitten, schoon is het er niet, zwembad zit onder het huis en is erg ongezellig de lig bedden zijn kapot en zo heb ik meerdere klachten gehoord, maar er staan er wel een paar te huur al is het niet veel en zeker niet voor hele lang tijd want de eigenaren komen dan zelf.

 6. Frank zegt op

  Jack,

  In 20 jaar ts Thailand echt wel veranderd. Sommige gebieden ten voordele andere “populaire” bestemmingen van vroeger daar ga je nu niet meer zo graag naar toe. Zoals eerder al geadviseerd is rondtrekken aanbevolen alvorens een keuze te maken.Chiang Mai is aangenaam in de winter, overdag 25 tot 30 en ’s avonds een heerlijke slaap temperatuur zonder airco. CM heeft ook alle voorzieningen van een grote stad vwb cultuur, uitgaan en medische verzorging. CM is een universiteit stad met veel jongeren waar je overigens geen last van hebt. Culinair heb je geen klagen, elke dag een ander resto voor elk wat wils. Prijzen zijn zeker billijk te noemen zeker in vergelijking met de aan zee gelegen toeristische bestemmingen. Keuze zou moeten zijn tussen strand of binnenland. Vele “grote” plaatsen in het binnenland zijn altijd nog echte dorpen vwb voorzieningen. Het is niet voor niets dat CM een echte expat stad is. Alle nationaliteiten zijn er vertegenwoordigd. Huren is mogelijk maar als je perse een eigen zwembad wilt gaat dat toch in de papieren lopen, ook in CM. Je kunt ook voor een Moobaan gaan met zwembad faciliteiten en deelt dat dan met andere bewoners. Moobaans zijn bijna nooit in het centrum gelegen!
  Verder: bedenk dat je vrijwel zeker een auto dient te huren als je in het binnenland (tijdelijk) gaat wonen daar je vrijwel zeker alle faciliteiten niet naast de deur vindt. Woon je in het centrum van een kustplaats dan zal je toch moeten denken aan brommer oid. om de boodschappen ed te doen.
  Een(goed) huis huren in CM kan vanaf zo’n 15.000 baht waar uiteraard de sky de limit is. Je zult waarschijnlijk zeker voor 12 maanden moeten huren daar een Thai niet graag voor 6 maanden verhuurt.

  Succes met je herontdekking van Thailand. Goed rondkijken en geen overhaaste beslissingen nemen.

 7. Ton popelier zegt op

  Hi
  Hiervadvies van een hagenaar die hier al 20 jaar woond !!
  Ik adviseer banglamung net iets buiten pattaya bijzonder veel te huur tegen redelijke prijzen alles dicht bij de hand , centraal ,, altijd wat te doen , gezondheidszorg goed bereikbaar
  Groet Ton

 8. Pim. zegt op

  Hans en Kick .
  Jullie doen mij denken dat beiden er belang bij hebben om voor de eigenaar een huis te verhuren .
  De eigenaar van het huis van Hans heeft mij het meeste leergeld tot nog toe in mijn leven gekost .
  Verder lijkt het mij het beste om verder maar te zwijgen .
  Denk aan de drie aapjes dan leef je een leuk leven in Thailand .

  • Hans Bos zegt op

   @Pim,

   Ik heb nergens belang bij, dus schuif de beschuldiging terzijde. Bovendien is mijn huis van een Deen, ongetwijfeld onbekend bij Pim. Ik heb een huurcontract voor 10 jaar. En als je geld verliest aan een Thai, heb je te veel en te goed vertrouwen gehad. Iemand helpen zonder eigenbelang komt blijkbaar tegenwoordig al verdacht over…

 9. Henk Hauer zegt op

  eerst in verschillende plaatsen wat huren, en rondkijken. Ik woon in Jomtien (Pattaya).
  Dicht bij strand en nachtleven en s;nachts toch rustig om goed te slapen.
  Heb een Condo gekocht.

 10. K.Westerhuis zegt op

  Beste familie Sons ,

  Inmiddels acht jaren overwinteren wij in ons eigen appartement (condo ) in Kalimbay.
  Meestal van october tot half december en van half januari tot begin april.
  Kalim (bay ) ligt op de rand van Patong . ( Phuket ). Het complex heet ,, The Residence”, en is in thaise stijl gebouwd.
  Acht appartementen hebben nederlandse eigenaren . De appartementen hebben zeezicht.
  Wij bezitten twee appartementen waarvan er een te koop is . 100 % free hold.
  Mocht u geinteresserd zijn of vragen hebben kunt u ons bellen 0654338055 en/of mailen naar :
  [email protected].
  19 januari vertrekken we weer naar ons paradijsje.

  Groet ,

  Klaas en Helen Westerhuis

 11. reinold zegt op

  Moderator: sluikreclame is niet toegestaan.

  • Hans Bos zegt op

   Reclame maken voor je eigen pand…40.000 baht per maand is geen kattenpis, excl allerlei kosten. Tja, ik zou het wel weten…

 12. Martin zegt op

  Ik heb horen zeggen, dat in pattaya flats te koop zijn. Deze zijn dan wel je eigendom. Hier wonen veel ,,buitenlanders,,

 13. robert kool zegt op

  Jack, op jouw leeftijd niets kopen alleen maar huren in Thailand. Ook je hard verdiende spaargeld daar niet beleggen. Je moet eerst een keuze maken of jij en je vrouw bij zee of ver daarvandaan willen zijn. Een groot huis huren met een tuin kost niet alleen veel geld maar genereert ook veel extra werk en lasten die je beter kunt vermijden om van de rust te genieten. Een belangrijk aspekt is om te wonen in een plaats met een goede infra-struktuur waar in de omgeving al het nodige aanwezig is voor je levensonderhoud en recreatie. Ook medische verzorging van hoge kwaliteit moet beschikbaar zijn.
  Thailand is een tropisch land of je nu in het Noorden bent of meer naar het Zuiden, de hitte verwelkomt je. Maar je went er snel aan en gaat er van houden, zelfs in die mate dat ik betwijfel of je naar NL terug wilt voor zes kille en natte zomermaanden.
  Er is genoeg keus en de raadgevingen van de lezers kunnen je op weg helpen.
  Vergeet niet om het juiste visum te krijgen in NL voor je vertrek. Je woont in Den Haag waar de Thaise ambassade is gevestigd.

  • Jacq zegt op

   Ik woon nog niet zo lang in Thailand. Ben op vele plekken geweest. In het noorden is het heerlijk om te leven in de winter. In de ochtend koel, maar naar mate de dag verstrijkt, moet je je toch blijven beschermen tegen de felle zon. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste mensen kiezen voor bestemmingen als Pattaya, Phuket en Bangkok. Dat is meestal je eerste ontmoeting met Thailand. Ik heb daar niet voor gekozen, omdat ik opdat moment niet op zoek was naar een vrouw, of naar een liefje. Ik wilde Thailand ontdekken en hun cultuur leren kennen. Ik ben toch verliefd geworden op een Thaise vrouw en ondertussen getrouwd, maar je moet je afvragen wat je wilt in Thailand. Wil je er alleen voor toerisme? Wil je er leven? Wil je tussen allemaal toeristen leven?
   Denk er eens goed over na wat je werkelijk wilt. Ga eens plussen en minnen over een verblijf in Thailand. Wat zijn de voordelen in Nederland en de nadelen. Wat zijn de voordelen en de nadelen in Thailand. Waar moet ik zijn in Thailand. Het land is zo groot en zo verschillend. Waar ik ben, voel ik me happy. Tussen de palla boeren van Nong Kai, nu Bung Kan, kort bij Laos.
   Jacq

 14. Lucienne zegt op

  Beste Mr Jack,

  Overwinteren in Thailand is heerlijk. Zelf ben ik een vrouw van 42 en kom al 15 jaar in Hua Hin. Hua Hin is heerlijk daar het strand en land is. Je kunt er de rust opzoeken en je kunt het drukkere gedeelte bezoeken. Mijn ouders komen ook regelmatig en deze zijn van uw leeftijd. Zij maken altijd de combi van een week Bangkok op de heenreis en een week Bangkok op de terugreis en de weken er tussen in in Hua Hin. Er zijn zat huizen aan de rand van Hua Hin welke tijdens de winter verhuurd worden. Kijk goed op internet en de voorwaarden en of er vervoer in de omgeving is om naar het centrum te kunnen gaan. Ook is er goede medische hulp in Hua Hin ook niet onbelangrijk.Er is een hoop veranderd in de loop der jaren maar niets onoverkomelijk.
  Ik wens u alvast veel voorpret bij het uitzoeken van uw bestemming en mocht ik ergens mee kunnen helpen mag u mij altijd mailen. En nee ik heb geen commerciele belangen want ook ik ben alleen een genieter van het land.

  • Moos zegt op

   Hoi Lucienne,

   Ik ben dit jaar 8 weken naar thailand geweest heb vrienden in chiang mai maar wil liever lang in hua hin overwinteren weet je een leuke plek voor 3 maanden. Meestal verblijf ik in een pension HUa hin House of Euro Bakery achter de shoppingmall.

   Alvast bedankt

 15. Bert van Hees zegt op

  Mijn Thaise vrouw en ik verhuren een appartement in Patong Beach, gelegen aan de zuidzijde van Patong Beach, ongeveer 750 meter van het strand en 1200 meter van hartje centrum. Allerlei soorten winkels, restaurants en medische voorzieningen zijn aanwezig en kwalitatief goed te noemen. Google even of vraag de redactie naar mijn website (die mag ik vanwege reclame hier niet noemen) en/of mailadres.
  Heb uiteraard meer info voor je.

 16. l.lagemaat zegt op

  Zou u eerst niet overwegen waar u echt in Thailand zou willen overwinteren en hoe lang.
  Zijn de bergen een optie in het noorden of meer de kustgebieden.
  Een grote moderne bungalow met ruime tuin is een optie,moet er een carport bij voor
  de (huur) auto.Richtprijzen zijn er vanaf 500 euro per maand,exclusief bijkomende kosten: o.a.elektra en internet,evt. parkkosten.
  Houdt u rekening met (openbaar)vervoer,aanvliegtijd Bangkok,U-Tapoa,Phuket en reistijd woning.
  En dan ter plekke vervoer,shops,restaurants,ziekenhuis,e.d.

  groet,

  Lodewijk

 17. Marijke zegt op

  Wij overwinteren ieder jaar in changmai.Wij vinden het daar prettig voor ons is pattya best gezellig maar veel te druk.Wij huren een appartement en hebben het prima naar ons zin daar.Maar het hangt er vanaf wat je wil druk of wat rustiger.Veel succes met zoeken er is voor ieder wat wils in thailand.Wij gaan lekker over 4 weken weer.Kok er al naar uit. gr marijke.

 18. Jan Kerkhoven zegt op

  Dag Jack Sons,

  hierbij een e-mail adres:
  Ik meen dat dit de plaats is die aan je wensen voldoet, wij hebben de ervaring.

  [email protected]

  veel succes

 19. b zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 20. Eddy zegt op

  Hi heb Uw berichtje in thailandblog gelezen
  Ik heb een thaise vriendin in Thailand en de zoon van haar zuster is architect -aannemer en bouwt en verhuurt ook huizen tegen een redelijke prijs .
  Zij heeft een huis in Nakhonphanom, Udonthani en khonkaen
  Mocht je geinteresseerd zijn stuur mij een email
  Greoetjes Eddy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website