Beste lezers,

Hoe en op welke manier is het mogelijk om VRIJWILLIG een bijdrage te betalen aan de Belgische sociale zekerheid (geen zelfstandige). Een woordje uitleg: Veronderstel een gezin komt naar Thailand wonen. Vader gepensioneerd nationaliteit Belg, vrouw Thai (heeft beide nationaliteiten) en de kinderen hebben eveneens een dubbele nationaliteit. Vader aangesloten bij de mutualiteit en de rest van de familie is ten laste.

Tot zolang de kinderen studeren (zelfs voorbij de leeftijd van 25 jaar) kunnen ze als ten laste worden beschouwd op voorwaarde natuurlijk dat ze bv aan de universiteit studeren. Echter indien ze niet meer studeren of ze gaan in Thailand werken verandert het statuut en moeten ze zelf als titularis aangesloten worden bij een mutualiteit. Om U aan te sluiten bij een mutualiteit moeten er natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldaan worden.

De enige band die ik zie is de nationaliteit echter daarom de vraag is het mogelijk om aangesloten te worden en kunnen ze zelf op vrijwillige basis een bijdrage storten aan de sociale zekerheid en zo ja, op welke manier (want hoe bereken je dan de premie).

Groet,

Matta

7 reacties op “Lezersvraag: Vrijwillig een bijdrage betalen aan Belgische sociale zekerheid?”

 1. David H. zegt op

  De beste oplossing is dit via een email te vragen aan enkele mutualiteiten zelf …(emailadressen te vinden via onze vriend Google ..).dan ga je de juiste informative krijgen .

  Maar vermits je naar Thailand komt wonen vrees ik dat je bot vangt voor ook maar enige tussenkomst aldaar , wat wel kan is dat eens terug of tijdelijk op Belgische bodem ze alzo kunnen verzekerd zijn .
  Vermoedelijk valt je echtgenote automatisch alzo onder jouw aansluiting als gezin ,en een gepensioneerde is steeds zo in orde via dat pensioenstatuut .

  • Mee Farang zegt op

   Ik wil er toch op wijzen dat je als Belgische gepensioneerde wel idd van sociale zekerheid geniet,
   maar daar blijf je voor betalen.
   Het is niet gratis.
   Van mijn pensioen wordt automatisch een gedeelte afgehouden voor RSZ.
   En ik betaal zelfs een klein gedeelte solidariteitsbijdrage,
   een absurde uitvinding van de Belgische overheid
   om je wat extra euro’s afhandig te maken.
   Uitgaven voor dokter en medicijnen dien ik na terugkomst in bij mijn mutualiteit/ziekenfonds.
   Voorwaarde is wel dat je maximaal vier maanden in Thailand verblijft.
   Daarna moet je even naar huis komen.
   Ik geloof niet dat ik (officieel) een half jaar/een jaar blijvend in Thailand kan blijven met dekking door mijn ziekenfonds.
   Weet iemand er meer over?

   • David H. zegt op

    Vraag dan maar eens nadere inlichtingen betreffende je terugbetalingen van tussenkomsten in Thailand NU , daar onlangs verschillende mutualiteiten gestopt zijn met die mutas /eurocross reisverzekering voor Thailand ….!!

    Ps : niet alle gepensioneerden moeten afdragen voor sociale zekerheid ….hangt af welk bedrag je ontvangt , een grote groep valt daaronder en zijn er van vrijgesteld, alsook voor belastingen ..

 2. hugo zegt op

  Vroeger kon je als expat een aansluiting aanvragen bij de DOSZ, die enige tijd geleden fusioneerde met DIBISS.
  Sedert januarie 2017 is de DIBISS overgenomen door RSZ.
  Ik zou info zoeken bij de RSZ
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Dienst_voor_de_Overzeese_Sociale_Zekerheid

 3. lung addie zegt op

  Opgelet hier met het woord “expat”. Dit wordt hier vaak foutief gebruikt. Een expat is iemand die door zijn werkgever uitgezonden wordt naar een ander land om daar te werken. Een “expat” heeft dan via zijn werkgever, die onder het Belgisch recht valt, een RSZ nummer en betaalt de RSZ bijdrage.

  Ik zie echter niet goed het nut in van de vraag, zeker aan de hand van het gegeven voorbeeld. Als betreffende naar Thailand gaat wonen, samen met de kinderen en deze kinderen dan in Thailand aan het werk gaan, dan vallen zij op geen enkele manier onder het Belgisch recht wat hun inkomsten en bijdragen betreft. Je zal al een hele constructie moeten opzetten om RSZ bijdrage, welke afhankelijk is van de inkomsten, te betalen. Hetzelfde met de aansluiting bij een ziekenfonds. Het ziekenfonds fungeert als derde betaler voor het RIZIV en het RIZIV wordt gefinancierd door de RSZ bijdragen….
  Ik zie ook niet goed in welke het voordeel kan zijn voor de kinderen om toch RSZ in Belgie te betalen er niet te werken of te wonen. Van enige sociale tegemoetkoming zoals werkloosheidsuitkering, ziektevergoeding, invaliditeit … kunnen zij toch niet genieten want de eerste voorwaarde hieraan verbonden is: IN BELGIE WONEN.

  • hugo zegt op

   Sedert meer dan 15 jaar woon ik als zelfstandige , buiten Europa en heb gedurende deze tijd mijn bijdragen betaald aan de DOSZ, dit kan als aleenstaande zowel als voor een gezin met kinderen ten laste. De minimum bijdrage voor algemene Regleing kost nu 250.- per maand ,
   De DOSZ maakt nu deel uit van de RSZ.
   http://www.international.socialsecurity.be/social_security_overseas/nl/home.html

   Bij een eventuele terugkeer naar Belgie is er geen wachttijd om zich aan te sluiten bij een mutualiteit.

 4. lung addie zegt op

  Beste Hugo,
  vraagsteller schrijft heel duidelijk in zijn vraag ” geen zelfstandige”. Uw antwoord is wel correct voor een zelfstandige maar is totaal niet van toepassing op een Niet Zelfstandige, dat is een totaal ander statuut. Het zou hem zelfs gaan over “schoolverlaters”, wat ook weer een andere regeling is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website