Beste lezers,

Ik heb een vraag. Mijn vriendin woont in Thailand zelf blijf ik in Nederland wonen. Maar ik hoorde van haar dat zij al 10 weken zwanger is van mij. Ik ben niet getrouwd met haar, kan het kind dan Nederlandse paspoort krijgen?

Ik hoor het graag van jullie.

Groetjes,

Evert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin is zwanger, kan het kind een Nederlands paspoort krijgen?”

 1. Samee zegt op

  Ja
  https://ind.nl/Documents/5013.pdf

 2. marijn van delft zegt op

  de makkelijkste weg voor een nederlands paspoort is het kind voor de geboorte te erkennen
  op de nederlandse ambassade
  als het dan geboren is met pasfoto en baby naar de ambassade paspoort aanvragen
  dan krijg je het binnen 2 weken thuisgestuurd
  ik heb hetzelfde gedaan en geen problemen gehad

 3. jasper zegt op

  Pas wel op dat je alle papieren hebt, toen wij het wilden doen ontbrak het geboortecertificaat van mijn vriendin (heeft ze eenvoudigweg weg niet door de oorlog in Cambodia), echting ging pas door toen we eerst trouwden (dat kon dan weer wel!). Geen spijt van overigens, en mijn zeuntje (inmiddels bijna ) is volbloed Nederlander!

  • m van delft zegt op

   dat klopt wel zorgen dat de papieren kloppen

 4. dipo zegt op

  Heb je een dna test laten doen voordat je je allerlei toestanden op de hals haalt?!

 5. Erik zegt op

  Ik heb vernomen dat tegenwoordig ook een DNA test dient te worden afgenomen. Wangslijm van vader en baby. Deze wordt afgenomen op de ambassade..

  • Ronald V. zegt op

   Hoe kun je DNA middels wangslijm van een ongeboren baby (10 weken zwanger) nemen?

 6. vllanderen zegt op

  Dat zou inderdaad een eerste vereiste zijn,en dan weet jij zeker dat die kleine van jou is, je zou niet de eerste wezen die er in trapt.

 7. Frans Nico zegt op

  Beste Evert,

  Allereerst gefeliciteerd met je nog ongeboren nazaat, althans, indien je er honderd procent zeker van bent dat jij de verwekker bent.

  Er vanuit gaande dat je daar zeker van bent hoef je nu nog niets te doen. Het erkennen van een nog ongeboren vrucht is alleen van belang indien je gedurende de zwangerschap medezeggenschap wilt hebben als er iets fout dreigt te gaan met de ontwikkeling van de ongeboren vrucht of tijdens de bevalling. Als dat voor jou geen issue is, dat is erkenning van het ongeboren kind nu van geen enkel belang.

  Om het kind aan een Nederlands paspoort te helpen moet het kind inderdaad formeel door jou ‘erkend’ zijn. ‘Erkenning’ brengt wel rechten en plichten met zich mee.

  Het kind kan van rechtswege het Nederlanderschap krijgen indien één van de ouders Nederlander is. Op de website van de Nederlandse Rijksoverheid staat te lezen dat als de vader Nederlander is en de moeder NIET én je bent NIET met de moeder getrouwd, dan moet je het kind eerst ‘erkennen’. Dat betekent dat je officieel bevestigt dat het jouw kind is. Woon jij tijdens de geboorte van het kind in Nederland en je bent zelf ook geboren in Nederland terwijl jouw vader of moeder in Nederland woonde, dan is het kind volgens de Nederlandse wet NEDERLANDER. Het maakt dan niet uit welke nationaliteit jij of je vriendin heeft. Uiteraard moet je het kind wel ‘erkend’ hebben.

  Als het kind in Nederland zal worden geboren, dan doe je dat bij de gemeente waar het kind geboren is. Wil je al ‘erkennen’ voordat het kind geboren is, dan kan je dat in elke gemeente in Nederland doen, ook als je dat op een later moment alsnog wilt doen. De ambtenaar van de gemeente maakt dan een ‘akte van erkenning’ op. Daaraan zijn geen kosten verbonden.

  Gevolgen van ‘erkenning’ voor de Nederlandse wet zijn:
  – dat je wettelijk gezien de ouder bent van het kind;
  – dat er een juridische band (in familierechtelijke betrekking) ontstaat tussen jou en het kind;
  – dat je (indien je niet met de moeder samenleeft en zij de verzorgende ouder is) recht hebt op omgang, informatie en consultatie. Zij heeft dan de (Nederlandse) wettelijke plicht om jou te informeren over belangrijke ontwikkelingen rondom het kind;
  – Jij bent onderhoudsplichtig totdat het kind 21 jaar wordt;
  – Jij en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen;
  – Jij kiest samen met de moeder van het kind op het moment van ‘erkenning’ de achternaam van het kind. Indien je later alsnog met de moeder trouwt, kan op dat moment de achternaam van het kind worden gewijzigd.

  Als het kind in Thailand wordt geboren en je wilt het kind voor de Thaise wet in Thailand ‘erkennen’, dan zal je in Thailand informatie moeten inwinnen bij de gemeente waar je vriendin woont.
  Hoe ‘erkenning’ in de Thaise wet geregeld is weet ik niet. Ik heb het in Nederland gedaan en dat werd door Thailand erkend. Van Marijn van Delft begrijp ik dat voor de Nederlands ‘erkenning’ dat ook kan op de Nederlandse ambassade in Bangkok.

  ‘Erkenning’ betekent echter nog niet dat je wettelijk vertegenwoordiger van het kind bent. Daarvoor moet je eerst nog het ouderlijk gezag aanvragen. Dat geldt ook in Thailand en dat ligt in Thailand aanzienlijk moeilijker. Dat is een juridische procedure waarvoor je een Thaise advocaat nodig hebt. Naast erkenning wordt ook gekeken of je (in financiële zin) goed voor moeder en kind zorgt. Beide ouders worden daartoe onder ede gehoord. Dit weet ik uit eigen ervaring.

  De conclusie zou dus moeten zijn dat na ‘erkenning’ het kind naast de Thaise nationaliteit automatisch van rechtswege Nederlander is en dus ook recht heeft op een Nederlands paspoort. Het voordeel daarvan is dat het kind vrij kan reizen tussen Nederland en Thailand. Een visum is dan niet nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website