Mijn vriendin uit Thailand wil graag naar België komen, maar hoe?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 juli 2018

Beste lezers,

Een vriendin van mij, ja zij is een katoey, zou graag naar België komen om te studeren en te werken. Maar welke stappen moeten hiervoor ondernomen worden? Op het internet vind ik zo veel informatie (ook vaak desinformatie) dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Waar kan zij Nederlandse les volgen en kan zij daarbij gaan werken? Kan zij daarna studies aanvatten aan de universiteit? Wat met ziekteverzekering en woonplaats? Kunnen wij samenwonen?

Als werkstudent aan de slag gaan is normaliter geen probleem in België, maar dit is ook voor mij allemaal nieuwe materie.

Alvast dank bij voorbaat,

Groet,

Rolf

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Mijn vriendin uit Thailand wil graag naar België komen, maar hoe?”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Rolf,

  LIs je vriendin al eens naar België geweesr voor kort verblijf? Ik zou haar eerst enkele keren België/Europa laten ervaren, jouw vrienden en familie leren kennen en wat van de taal op te pikken. Ze kan bijvoorbeeld een korte taalcursus doen (van 0 tot A1 niveau: een woordenschat van ruim duizend woorden). Op een visum kort verblijf mag je niet werken en verblijf langer dan 90 dagen is uitgesloten.

  Sowieso is veelal het advies -in het bijzonder voor België- de eerste maal niet langer dan hoogstens een of 3-4 weken verblijf aan te vragen op basis van een visum ‘bezoek vrieden/familie’. Zie voor meer details het hansboek Schengenvisum in het menu links. Vergeet vooral de uitgebreide PDF downloadbare versie niet.

  Van migratie naar België heb ik weinig kaas gegeten. Dat is trouwens ook pas een stap verder. Ik meen dat dit kan indien er een ‘duurzame en exclusieve relatie is’ die gelijkwaardig is aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap. In België ligt de lat dan op een relatie van 2+ jaar of samenwoonst van 1 jaar (bron: migratie/inburgering agentschap Kruispunt). DVZ zelf is een stuk vager in haar beschrijving: hangt af per individuele omstandigheden en factoren… Maar daar kunnen Vlaamse lezers vast meer over vertellen.

 2. Herman zegt op

  Een par maal laten overkomen naar België. Daarna laten overkomen en in de dienst bevolkingvan je gemeente (vreemdelingen zaken)een verklaring gaan afleggen dat zij bij u wil verblijven. U moet haar volledig ten laste nemen. Er komt een politie onderzoek en daarna krijg je een beslissing.

 3. Alex zegt op

  Volgens mij heb je al een probleem met het paspoort van je vriendin bij binnenkomst in Belgie:
  In Nederland kun je als transgender, ladyboy o.d. een nieuw paspoort aan vragen als vrouw i.pl.v. Man.
  In Thailand kan dat niet…
  Ik weet niet of de foto op haar paspoort haar toont als de ladyboy/katoy die zij nu is? Als dat zo is, zal het geen probleem zijn waarschijnlijk. Maar op haar paspoort staat wel (in Thais) vermeld dat zij man is.
  Als ze op de luchthaven streng controleren kan dit een probleem opleveren

  • Paul schiphol zegt op

   Onzin, ten minste voor NL immigratie. Mijn partner staat ook als man in het paspoort en heeft binnenkomend heel duidelijk als vrouw, zelfs nooit een vraag gehad. Geluk??? Geen idee maar wel een feit. Inmiddels in bezit van NL paspoort zeker geen vragen. Gr. Paul

 4. Dre zegt op

  Veel succes gewenst met de belgische burocratie. Jaja , geen schrijffout. belgie zonder hoofdletter.
  Mijn vrouw heeft méérdere keren een visum van 1 tot 3 maand gevraagd om es effe bij me te zijn. Gewoon geweigerd. Reden …….. ” Aanvrager ( mijn vrouw dus ) geeft niet genoeg elementen naar voor gebracht die haar terugkeer naar thuisland garanderen !!!!!! ”
  Twee kinderen ( 19 en 13 ) die in Thailand naar school gaan. Een huis heeft en gehuwd is met me.
  “Nee madam, want ge werkt nie en ge hebt geen inkomen. ”
  Dus heb ik die hele zotte boel maar opgegeven en ben me klaar aan het maken om definitief te emigreren naar Thailand.
  Dus wat betreft ” een paar maal laten overkomen naar ……”
  Nogmaals veel geluk gewenst.

  • Stan zegt op

   Dre, sorry hoor maar indien jullie gehuwd zijn kàn DVZ gezinshereniging gewoonweg niet (blijven) weigeren. Gezinshereniging is een wereldwijd recht in zogenaamd ontwikkelde landen!

   Rolf,
   Indien niet gehuwd: de meeste Thaise mensen kunnen geen arbeids- of bediendencontract voorleggen. DVZ vreest telkens dat de aanvrager/aanvraagster niet zal terugkeren. Een puur routine pest-antwoord.

   Rolf, daarom een suggestie: In Bangkok op de Belgische ambassade misschien je vriendin even laten verklaren dat ze in een seven/eleven werkt en even het telefoonnummer van haar broer in Isaan opgeven als werkgever?
   En starten met een verzoek van max.3 weken!!!!!
   Lees ook het antwoord van Herman hierboven!
   Succes!!!!
   Stan

 5. Rudi zegt op

  Succes zou ik zeggen. Reeds 2 maal visum kort verblijf aangevraagd voor mijn Thaise vriendin. 2 keer geweigerd . Ondanks het feit dat ik mij financieel garant stel en we als reden zetten dat ze mijn familie wil ontmoeten en onze cultuur en land wil leren kennen steeds dezelfde reden ” we zijn niet zeker dat mevr het land terug zal verlaten . Ik werk dan nota bene voor DVZ.

  • Rob V. zegt op

   Beste Rudi, dan zul je zeker ook weten dan een aanvraag om de vreemdeling draait en de referent een bijrol heeft.
   De beslismedewerker moet in een aantal minuten een ja/nee geven terwijl deze de vreemdeling en referent niet kent. Aan de hand van de papiertjes moet met kijken of de kans dat de aanvrager en referent zich aan het boekje zullen houden. Een korte, sterke, begeleidende brief is aan te raden.

   Waarschijnlijk weet je dan ook dat de Belgische overheid 1 van de lastigere lidstaten is om een Schengenvisum van te bekomen:

   https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-schengenvisums-thailand-loep-2016/

   Dit betekent niet dat een aanvraag kansloos is, meer dan 90% van de Thai krijgen een visum kort verblijf voor België. Maar de bril van DVZ/ambassade lijkt wel wat donkerder getint dan menig andere lidstaat. Hou het bij kort verblijf (ook al is 1 dag verblijf in België al genoeg om de illegaliteit in te duiken voor hen die zulke idiote plannen hebben). De Belgen hebben ook de neiging zuur weg te trekken als de relatie pas kort is (ook al is een korte vakantie samen in Europa een mooie manier van kijken of een relatie kans op slagen heeft na een eerste kort verblijf samen in Thailand). En ja als je er over na gaat denken: menig Thai kan maar een paar dagen weg van werk, dus 1 maand of 90 dagen vakantie maakt dan eigenlijk geen verschil daar de Thai ontslag zal moeten nemen: maar dat toont meteen minder binding aan (redenen die terugkeer aannemelijk maken).

   Mocht het ondanks de tips en uitleg die in het Schengendossier staan toch niet lukken, overweeg dan eens samen een vakantie elders in Europa. Dat toont tevens goed voor een vervolg aanvraag naar België en België bezoeken mag ook op een visum dat is afgegeven door bijvoorbeeld de Fransen.

   Het mooiste is om bij een afwijzing in bezwaar te gaan, in Nederland maakt dat een redelijke kans (met name als een goede vreemdelingen advocaat dat doet maar je kunt ook zelf het dossier opvragen en een mooi bezwaar sanen stellen), in België is dit helaas veelal kansloos volgens diverse bronnen waaronder Kruispunt. Blijft een afwijzing staan dan kan -tenzij de omstandigheden evident veranderd zijn- een lidstaat een nieuwe aanvraag makkelijk wederom afwijzen met verwijzing naar de eerdere afwijzing.

   Nb: een update Schengencijfers 2017 is al sinds mei zo goed als klaar maar ik wacht nog op commentaar van de Bederlandse BuZa. De RSO liet na weken wachten mij
   verassend genoeg weten dat ik deze keer maar in Den Haag moet wezen voor commentaar en daar wacht ook al weer een tijdje ik nog op. Een update van het Schengendossier is ook zo goed als klaar maar wacht ook nog op puntjes op de i.

   En ja niets is zuurder dan als koppel met niets dan goede bedoelingen en na veel moeite de deksel op de neus te krijgen. Maar geef niet op!!

  • herman_ zegt op

   3 maal geweigerd voor vriendin en ze had steeds haar papieren en bezittingen meegenomen naar de ambasade ik kreeg eindelijk iemand aan de telefoon in brussel op ministerie en vertelde die dame wat ik aan de hand had en vroeg haar of ze eens wilde kijken waarom mijn vriendin niet mocht komen ze zei ik mag daar niets van zeggen wat er in de comp staat maar zal eens kijken voor je .Even later zei ze ja zie dat ze niets heeft en ze in de iligaliteit zal verdwijnen denken ze ,maar zie niks van haar eigendom en zieke moeder papieren enzoverder du ze zei als het waar is wat je mij vertelde schrijf een ail aan de belgiche consul en vertel daar alles in , deed ik en s nachts om 2 uur verzond ik de mail was zes uur verschil dus in bangkok was het 8 uur s morgens 2 uur later kreeg ik een mail terug al omdat ik ook geschreven had dat er zwart geld mee te maken had daar op het consulaat want in de winkels daar maakten ze reklame dat je 99 procent wel je visum kreeg als je daar betaalde dus heb ik maar eens verder gedacht en dat ook in mijn mail geschreven ,kreeg antwoord dus van de consul dat hij aan de derde weigering niets meer kon doen daar brussel dit had beslist maar of ik mijn liefje wilde nog een vierde maal alles laten doen en dus terug bij de ambassade aanvragen en of ik de ambassade wilde verwittigen als ze daar was dus zo gedaan en een paar dagen later kreeg mijn liefste haar visum thuis gebracht dan is ze hier gekomen en ja hebben we het huwelijk aangevraagd politie praten enzoverder kreeg van de gemeente waar ik ze voor de 3 maanden ingeschreven had een brief dat ze na 3 maanden niet terug was gegaan en ze het land moest verlaten binnen de zeven dagen ok advokaat in beroep laten gaan en ja dat duurt hier 2jaar dus was al getouwd voor dat op de rechtbank in brussel kwam nu al 4 jaar gelukig getrouwd en nu weet ik ook als je een aanvraag doet voor huwelijk of wettelijk samenwonen je ook iedere maand verlenging kan krijgen tot er een besluit genomen is hier in belgie mag alle volk van alle alooi binnen maar een verliefd koppel word als gansters beschouwd erg he sorry voor typ fouten heb geen hogere school gehad wel werken van in mijn jeugd groeten herman

 6. Stefaan zegt op

  Drie jaar terug ook visum voor kort verblijf van vriendin gevraagd. Ook geweigerd, zelfde reden als bij Dre. Deze optie mag je nagenoeg vergeten. Door onkunde van België, en misbruik van aanvragers weigert België vrijwel steeds een dergelijk visum.

  Ja zal ook een keuze moeten maken : ofwel aanvraag visum kort verblijf, ofwel een studentenvisum. Mix niet beide, zoniet zal visum geweigerd worden. Of m.a.w, als DVZ lucht krijgt dat je vriendin onder studentenvisum naar België wil komen maar reeds een vriend heeft in België, zullen ze er alles aan doen om het visum te weigeren.

  Ik ken de voorwaarden niet voor een studentenvisum, maar ik vermoed dat als de student niet kan aantonen dat hij en zijn familie de studies en het verblijf in België kan bekostigen, dat er geen visum zal gegeven worden.

  Sorry voor het vrij pessimistische beeld dat ik ophang. Jij en je vriendin zullen heel hard moeten doorbijten om te slagen. Het zal jullie relatie hard op proef stellen. Het feit dat ze katoey is zou niet mogen meespelen in de beslissing van toekennen visum, maar ik vrees dat DVZ toch extra hun best zullen doen om een reden te vinden.

  En inderdaad, hulp van de officiële instanties is vrijwel uitgesloten. Sommige advocaten kunnen helpen, maar moeilijk vooraf te bepalen of de advocaat ervoor gaat, of alleen de procedure laat aanslepen en het geld uit je zakken jaagt.

  Als jullie vastbesloten zijn, kunnen jullie huwen in Thailand, om dan in België te leven. Dit lukt wel voor visum als je goed voorbereid bent en de correcte procedure volgt. Doorzettingsvermogen mag niet ontbreken.

 7. Nicky zegt op

  Wat je ook zou kunnen proberen, is het visum aan te vragen via een ander Shengenland. Uiteraard, moet je dan wel iemand hebben die Garant voor haar staat in dat land. Wij hebben dit ook gedaan. Eerst in Belgie geweigerd. Toen heeft een Duitse vriend dit gedaan voor ons, en nu heeft ze al 4 jaar achtereen een shengenvisum gekregen via de Duitse ambassade. Uiteraard moet je ook hier aan de terugkeer garantie voldoen. Maar dat is geen probleem. Eigen bedrijfje, land op haar naam plus auto.

  • Rob V. zegt op

   Dat is alleen legaal als Duitsland de hoofdbestemming is. En er hoeft niemand garant te staan, de vreemdeling kan ook met voldoende eigwn middelen volstaan. Voor details: zie het Schengendossier.

   • Nicky zegt op

    Als de Duitse familie aangeeft, dat ze met haar heel Europa rondreizen mag het ook. In chiang mai weten ze dat ze niet hoofdzakelijk in duitsland is. Ze hebben daar wel foto`s van haar en de Duitse familie.

    • Rob V. zegt op

     Dat kan maar dan moet er geen enkele hoofdbestemming zijn en Duitsland het eerste land van binnenkomst. Je kan dan als Thai wel even langs wippen in België maar daar niet als evident primaire reden (langste verblijf) heen gaan. Een prima optie dus als een gewone vriend(in) eventjes gedag komt zeggen. Maar wil je samen met je liefje zijn voor een groot deel van de vakantie dan is dit niet de correcte manier.

     Of je moet saampjes gaan touren door Europa, maar dan treed jij als partner op als referent en dan vraag je het visum aan bij het land van eerste binnenkomst van de vreemdeling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website