Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin heeft geld uit geleend aan een vriendin van haar. Ze zijn al 7 jaar bevriend. Ze vroeg 20.000 baht, maar mijn vriendin heeft 10.000 baht uitgeleend (renteloos) als vriendendienst en dat voor de eerste keer. Het is inmiddels een paar maanden geleden en nu wil ze haar geld terug.

Volgens die vriendin heeft ze het teruggestuurd via Truewallet van Truemoney. Maar mijn vriendin heeft niets ontvangen. Ze liegt waarschijnlijk. Vaak reageert ze ook niet op Line berichten.

Wat kan mijn vriendin doen om haar geld terug te krijgen, maar de politie stappen?

Groet,

Arthur


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Mijn vriendin heeft geld uitgeleend maar krijgt het niet terug”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De politie houdt zich in het algemeen bezig met het opsporen van strafbare feiten.
  Het niet (terug)betalen van een schuld is geen strafbaar feit.
  Wel is er een civielrechtelijk conflict.
  Daar zijn advocaten en de burgerlijke rechter voor.
  In deze kwestie is het van belang om vast te stellen welke datum en wijze voor de terugbetaling was overeengekomen. In principe zal uw vriendin moeten aantonen dat zij het geld aan haar vriendin heeft uitgeleend en dat de datum voor terugbetaling is verstreken. Als zij daarin slaagt is het vervolgens aan haar vriendin om aan te tonen dat zij aan de daaruit voortvloeiende verplichting heeft voldaan.
  Voor € 250 is het uiteraard een nogal academische kwestie en zou ik het de dames volgens goed gebruik maar onder elkaar laten uitvechten.
  Aangezien uw vriendin slechts de helft van het gevraagde bedrag heeft geleend, is het zeker niet uitgesloten dat er nog iemand is die een bedrag geleend heeft, en wellicht niet heeft teruggekregen. Als er achter is te komen wie dat is kunnen ze wellicht samen optrekken.
  Ik zou me er beslist niet concreet mee bemoeien. Rijke farang die zich met typisch Thais huis-tuin-en-keuken probleempje inlaat kans wel eens verkeerd vallen.

 2. P.C.Brouwer zegt op

  Geleend is gegeven in Thailand Vergeet het maar

 3. Henkwag zegt op

  Geleend geld niet teruggeven is binnen een Thaise vrienden- familie- of kennissenkring bepaald geen abnormaal verschijnsel ! Naar de politie gaan heeft geen enkele zin, je vriendin moet gewoon haar verlies maar nemen !

 4. Jasper van Der Burgh zegt op

  Mijn vrouw zegt altijd: ” Sugarcane you put in mouth from elephant you never get back”.
  Verder is liegen heel gewoon om gezichtsverlies te voorkomen. Die vriendin zal het dan ook nooit toegeven.
  Nooit (veel) geld uitlenen, is het devies. Vriendschappen zijn er in Thailand alleen ter wederzijds voordeel.
  Anders dan bij ons komen en gaan vriendschappen dan ook vaak snel, al ken je iemand 10 jaar.

 5. Rikkie zegt op

  Is schering en inslag daar.. en meestal nemen ze het verlies is mij opgevallen ( zelfs bij hogere bedragen ).. en er wordt wat afgelogen om het te krijgen en ermee weg te komen… Einde zogenaamde vriendschap.

 6. George zegt op

  Ik heb zelf geleerd dat ik alleen geef en nooit leen. Ik vertel er wel altrijd bij dat ik dat geven maar 1 keer doe en alleen voor iets dat ik zelf als een goed doel of een goede investering zie. En inderdaad voor € 250 zou ik het laten om me als farang erin te mengen. Geef je vriendin elke maand 800 baht omdat ze iets heel goed doet en na een jaar heeft ze het geleende zelf terug verdiend. Jullie allebei blij.

 7. kees zegt op

  Na 20 jaar Thailand weet ik het wel

  Als je geld uitleend aan een thai dan ben je het kwijt
  je kunt het beter zo geven als een gift

 8. Jan Hoekstra zegt op

  Vergeet de 10.000 baht maar en laat die “vriendin” maar zitten. Ze hebben vriendinnen binnen een zeer korte tijd maar de vriendschap kan ook zo over zijn, heeft weer met gezichtsverlies te maken. Liegen doen ze vaak erg makkelijk.

 9. henry zegt op

  best zet men onderlinge leningen. met terugbetalingsvoorwaarden en renten op papier en laat dit registreren op de amphur. Dan kan U wel naar het civil court gaan en terugbetaling eisen. of de ontlener word veroordeelt, zelfs met een gevangenisstraf. Ook de borgstellers kunnen aansprakelijk gesteld worden. Daarom stel u ook in Thailand nooit borg voor een lening.

 10. Gerrit zegt op

  Tja,

  Waarom leent een Thai geld? omdat ze geen geld hebben, hoe kunnen ze dat dan terug betalen?
  Stel regel 1 in Thailand; leen nooit geld uit aan vrienden en familie.

  Ja, ze hebben soms zeer dringend geld nodig, omdat de lease maatschappij onder weg is om de auto op te halen of zo. Laat ze er dan voor werken, bijvoorbeeld door de was te laten doen voor een aantal maanden (afhankelijk van het bedrag) of het huis opschilderen, of de tuin onderhouden voor een jaar, of samen met haar (de lenende partij) onder de douce te gaan om jouw rug laten wassen voor een aantal maanden. De preutse Thai weet niet hoe gauw ze het huis uit moet en zal nooit meer om geld vragen.

  Jouw vriendin heeft een farang, dus betaald die lopende ATM wel, want wat jij niet weet, is dat je vriendin enorm heeft opgeschept hoeveel geld jij wel niet hebt. Mijn ervaring is, dat je het altijd kwijt bent.

  Gerrit

  • rori zegt op

   Ja over geld word veel gesproken. Ik zit in een klein dorpje in Uttaradit. Gaat het verhaal rond dat op de trouwdag de farang wel 1 miljoen bath aan de ouders heeft gegeven. Dit als Sinsod. Krijgt mijn schoonmoeder de vraag hoeveel dat ik eigel\nlijk heb betaald. Antwoord moeders Jullie hebben tovh mijn nieuwe truck en de verbouwing gezien? Welnu dat zou ik hebben betaald. (NEE ECHT NIET) Wel meegewerkt.
   Tijdens een van de vele bieravonden met de betreffende Farang (Is gepensioneerd en komt uit Nurnberg) heb ik hem over de sinsod gevraagd. Zijn antwoord. “Ik en mijn vriendin (vrouw) hebben de schoonouders uitgekocht voor het huis. Staat nu 100% op naam an mijn vrouw.
   Het huis word binnenkort helemaal op haar (zijn vrouw heeft al 6 jaar een volle baan in Duitsland) kosten verbouwd. Daarvoor heeft zij 25.000 Euro gespaard. Is 4250 Euro of zo per jaar???

   Maar zijn schoonvader komt wel bij mijn schoonmoeder opscheppen hoeveel geld de duitser wel heeft. Word betaald vanuit een arbeidsongeschiktheidsverzekering van een kleine 1400 Euro per maand. Gelukkig volgens hem heeft hij het huis in Duitsland al een jaar of 5 afbetaald. Oh verder in Duitsland rijd hij in een Seat Arosa.

   Dus opscheppen over is ook een goede zaak.

 11. teun zegt op

  Ik woon nu bijna 10 jaar in Thailand. Vanaf dag 1 heb ik de stelling gehanteerd: ik leen aan niemand (!!) geld. Ik geef (!!) soms geld.
  Dat werkt het beste. Heb je ook nooit dit sort problemen.

  En ohja, aan mensen die er expliciet om vragen, geef ik niks.

  Trouwens, ook in Nederland leende ik aan niemand geld. Behalve 1 x aan een zwager 35 jaar geleden. Dat geld moet nog steeds terugkomen.

 12. John Castricum zegt op

  Nooit geld uitlenen want je krijgt het nooit terug. Beter geven als je het kan veroorloven. Wanneer men vraagt om geld te lenen, ook familie, dan heb ik het niet of staat op een fix account.

 13. BramSiam zegt op

  In Thailand is het met geld als met het water in de rivieren, het stroomt slechts één kant op. De kans dat het water in de rivier in tegengestelde richting gaat stromen is nog net iets groter dan dat geld terugvloeit.
  Ik lees dat het de eerste keer is. Mooie kans om het ook de laatste keer te laten zijn.

 14. wim zegt op

  Zie het als een goedkope les. Einde van een vriendschap die er eigenlijk niet een was.

 15. John Chiang rai zegt op

  Meestal gebeurd het uitlenen van dergelijke bedragen in de vrienden of Familie kring op een persoonlijke vertrouwensbasis.
  Dat wil zeggen,er staat niets op papier,en als het geld niet terug betaald wordt,kun je er meestal na fluiten.
  Mijn vrouw heeft een paar jaar geleden 5000 Baht aan haar nichtje geleend,en omdat de terug betaling erg lang duurde,heeft ze voorzichtig na gevraagd hoe het nu zat met een eventuele terug betaling.
  Hoewel mijn vrouw natuurlijk het volste recht had om na te vragen,reageerde het nichtje zo beledigd,dat ze tot op heden niet meer met mijn vrouw praten wil.
  Ik heb mijn vrouw nu geleerd,dat ze met haar goedheid eigenlijk dubbel gestraft is,namelijk geld weg en ook het betreffende familielid.
  Het beste met zulke leningen is, te zorgen voor een onderpand,en als dit niet geaccepteerd wordt door de kreditnemer, dan Tschock die, pai tanakaan diekwaa.

 16. Han zegt op

  Wat je kunt doen is naar een advocaat stappen en een “ทวงหนี้” , ofwel dwangbevel via een advocaat laten sturen. Dit kost slevhts 200/300 baht. Sommigen svhrikken daar behoorlijk van en betalen. Mocht dit niet het geval zijn vergeet het dan maar want een advocaat in de arm nemen om je geld terug te krijgen kost minstens net zoveel als het uitgeleende bedrag. En die kosten kun je niet verhalen.

 17. janbeute zegt op

  Als ik dit wel bekende verhaal zo lees kom je er nog met een sisser van af . Er zijn vele farangs die er nog een extra nul aan het bedrag hebben toegevoegt , en ook nooit een satang hebben terug gezien .
  Door schade en schande wordt je wijzer is het niet .
  Ik leen aan niemand niet aan Thai en zeker niet aan andere farangs .

  Jan Beute .

 18. Luit zegt op

  Niet alleen met Thai hoor, heb eens een Nederlander uit de (brand) geholpen, die had achteraf nog wat leninkjes lopen, niemand heeft zijn geld terug gehad. Toen vroeg hij via een vriend mij,mijn rek nr om terug te betalen, natuurlijk heeft hij mijn rek nr ivm de storting. Daar deze vriend nog contact met hem heeft vroeg ik of hij kon doorgeven dat ik het geld niet terug hoef en dat hij lucht voor mij is. Klaar

 19. Hans Massop zegt op

  In Thailand is “lenen” en “geven” gewoon een en hetzelfde woord. Ja, taaltechnisch en qua officiële betekenis gezien wellicht niet, maar een Thai ervaart het als hetzelfde. Als het geld van de uitlener naar de lener gaat heeft die het in zijn hand, en dan is het dus vervolgens zijn geld. Schrijf die 10.000 Baht maar gewoon af. Eigenlijk is het nog een relatief goedkope les ook. This is Thailand….

 20. lung addie zegt op

  Er wordt hier gesproken over geld uitlenen aan een Thai. Maar denkt de lezer dat geld uitlenen aan een farang, mag dan nog een landgenoot zijn, beter is? De kans dat je het geld nooit terugziet is even groot als wanneer je het aan Thai uitleent. Geld uitlenen maakt geen vrienden, je verliest ze enkel.

  • Rob V. zegt op

   Geheel mee eens Addie. Geld uitlenen is gewoon een risico. Een tientje voorschieten moet nog wel lukken, maar duizend euro wordt al lastiger. Dat heeft iemand niet snel zomaar op zak. Bij echt serieuze bedragen wil een verstandige geld uitlener dan ook onderpand zien (land, goud, …). Financiele situatie/vaardigheden en persoonlijke instelling van de betrokkenen zullen grotendeels bepalen of het geld terug komt. Dat op rationaliteit afschuiven is absurd. Nu zit de gemiddelde Thai krapper in de financiën dan een willekeurige Nederlander of Belg, en dus met groter risico dien. Thai kennen geen vrienden? Ik wist niet of ik moest lachen of huipen om zulke uitspraken.

   En de vraagsteller schiet er weinig mee op. Die weet nu alleen dat naar de politie gaan zinloos is (in Nederland ga je voor 100 euro daar ook niet heen), een civiele zaak de kosten niet waard (in Nederland ook niet). Enige originele inbreng is een brief laten opstellen door een advocaat (zou je in Nederland ook kunnen doen). Maar waarschijnlijker is het dat geld en vriendschap gevlogen zijn. Dat heeft echter niks met een ‘Thaise mentaliteit’ te maken.

 21. Kees zegt op

  Dat geld ben je kwijt. Geven is beter dan lenen inderdaad…de buurvrouw kwam eens om een lening van duizend baht een paar jaar geleden voor medicijnen die ze dringend nodig had, ik heb haar dat gegeven maar wel met het verhaal dat we nooit geld uitlenen aan vrienden omdat we geeen ruzie willen om terugbetaling. Ze weet dus dat als ze weer aanklopt dat het dan nogmaals om een gift draait, en dat zou dan dus bedelen = gezichtverlies zijn. Daar willen ze niet aan gewoonlijk. Verder geen verzoeken meer gehad sindsdien.

 22. chris zegt op

  Mijn vrouw en ik lenen wel eens geld uit (kleine bedragen) aan Thais hier in de soi, aan mensen die we elke dag tegenkomen en dus ook redelijk tot goed kennen, nooit aan ‘vreemden’, en nooit aan mensen in de soi die er de verkeerde dingen mee doen zoals gokken (of gokschulden afbetalen) of zuipen. Het geld krijgen we altijd terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website