Lezersvraag: Ik help een vriend in Thailand en heb een aantal vragen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 augustus 2014

Beste lezers,

Ik probeer een Nederlandse kennis in Thailand te helpen met de volgende vragen, maar eerst de situatie geschetst.

Hij heeft al lange tijd een vriendin, zij hebben samen 3 kinderen (één gezamenlijk ) de andere twee kinderen uit een eerdere relatie van de vrouw. Zij heeft geen inkomen en zorgt voor de 3 kinderen. Hij heeft een WAO uitkering van ongeveer 600 euro in de maand, waarvan ook zijn ziektekostenverzekering nog af gaat. Hij verblijft half jaarlijks in Nederland op een kamer bij zijn zus, heeft daar dus ook zijn adres. Hij is nu in Thailand en recentelijk met de vrouw in Thailand getrouwd. Hij doet alle mogelijke moeite om alle kinderen óók op zijn paspoort te krijgen.

 • Zijn 1e vraag luidt als volgt: kan ik zonder financiële consequenties, nu maar ook in de toekomst, bijvoorbeeld als ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik, ook nu al definitief in Thailand gaan wonen?
 • Zijn 2e vraag: kan ik op basis van nu getrouwd te zijn met een vrouw zonder inkomen een hogere uitkering verwachten, zo ja waar en hoe moet ik dat aanvragen?
 • Zijn 3e vraag: de moeder van deze drie kinderen heeft die recht op bijvoorbeeld kinderbijslag?
 • Zijn 4e vraag: Is het zinvol om in Nederland nu ook voor de Nederlandse wet te trouwen, of kan ik mijn Thaise huwelijk laten legaliseren bij de Nederlandse ambassade in Bangkok?
 • Zijn 5e vraag: is het zinvol om aan de uitkerende instantie aan te geven dat er nu sprake is van een huwelijk en dat hij dus ook financieel de zorg voor de kinderen had en heeft?

Hartelijke groet,

Hans

14 reacties op “Lezersvraag: Ik help een vriend in Thailand en heb een aantal vragen”

 1. Cees zegt op

  Beste Hans

  Vraag 1 ik denk het niet zijn inkomen is te laag zijn inkomen moet tenminste 400.000 Baht per jaar zijn of dat bedrag op de bank in Thailand
  Vraag 2 Zijn hogere inkomen zou bestaan uit het feit dat hij eerst belasting betaalde als vrijgezel, als getrouwd betaald hij wat minder.
  vraag 3 Hij heeft geen recht op kinderbijslag zie site van de SVB
  Vraag 4 of het zinvol is weet ik niet maar de Ambassade regelt dat niet voor hem hij moet dat regelen in de gemeente waar hij woont.
  Vraag 5 Hij is eigenlijk verplicht dit door te geven

  Groetjes Cees Roi-et

 2. erik zegt op

  Is zijn vrouw Thaise, Nederlandse of van andere nationaliteit ?
  Wat is zijn leeftijd ?

  In Nederland kun je niet rondkomen van een WAO van 600 euro (ik neem aan : netto) dus daar heeft hij recht op aanvullende bijstand mits zelfstandig wonend. Komen vrouw en kinderen ten laste dan krijgt hij meer bijstand. Hij is, ook voor de zorgkosten, beter af in NL. Heeft hij in NL recht op kinderbijslag als de kinderen daar wonen ? Ja toch ?

  Hij kan het best in NL gaan wonen. Heeft zijn vrouw geen EU-nationaliteit dan is dat niet zo simpel te regelen. Maar ik zou hem willen adviseren zich te concentreren op wonen in NL.

  Laat, los van visumregels, hij hier kunnen wonen met 600 euro, dat is 25.000 baht per maand. Betaal dan zorgkosten, kinderen naar school, wonen, vervoer, eten en kleding, nee, dat wordt diepe armoede.

  • Fortuner zegt op

   En met 600 € per maand in Nederland geen arremoede.
   Stel dat hij in NL nog 600 € extra krijgt, vanwege kinderen en huwelijk.
   Dan denk ik dat het in NL bittere arremoede wordt.

   Een arme drommel zal hij sowieso blijven, hier of in NL.

 3. chrisje zegt op

  Laten we duidelijk zijn wat betreft wonen in Thailand
  Je moet kunnen aantonen dat je een netto pensioen hebt van 65.000 tb
  Of anders moet een bedrag op een Thaise bank plaatsen van 800.000 bt.dit bedrag kan ook opgedeeld worden door de echtgenote indien deze geld bezit
  Als je niet kan voldoen aan het verreisde bedrag van 65.000 bt mag je dit ook
  combineren met geld zodat je aan de immigratie wetten voldoet.
  Grt

  • ruud zegt op

   400.000 baht toch, want hij is getrouwd.

 4. Cees zegt op

  Beste Hans
  Vraag 1 Ik denk dat zijn inkomen niet toereikend is zeker als hij met pensioen gaat dan krijgt hij ik dacht 70% van zijn pensioen en heeft geen recht op aanvulling dit is afgeschaft, voor een verblijf in Thailand heb je een inkomen nodig van ten minste 400.000 Baht of een tegoed op een Thaise bank van 400.000 Baht dit als je getrouwd bent.
  Vraag 2 Hij betaald minder belasting als zijnde getrouwd waardoor zijn inkomen er iets op vooruitgaat
  Vraag 3 Er wordt geen kinderbijslag meer betaald naar Thailand ziet site SVB.
  Vraag 4 Als hij officieel getrouwd is voor de Ampur is dat geldig in Nederland hij kan dit laten registreren in de gemeente waar hij woont, de ambassade heeft geen bemoeienis daarmee.
  Vraag 5 Iedere verandering in je burgerlijke status moet je melden bij de uitkerende instantie

  Groetjes Cees – Roi-et

  • theoS zegt op

   @ Cees Kinderbijslag is nog nooit niet betaald aan NLers met kinderen wonende in Thailand.
   Voor mijn (nu volwassen) dochter en zoon, met allebei de NL nationaliteit, kreeg ik noppes en niks.
   Wel als ik in NL woonde of woon en mijn kinderen in Thailand.
   Ik denk dat je dat bedoeld.

 5. ruud zegt op

  Zoals ik de UWV site begrijp, stopt de WAO uitkering als hij naar Thailand verhuist.

  http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_ben_ziek/ik_heb_een_WAO-uitkering/mijn_WAO-uitkering_eindigt/ik_verhuis_naar_een_niet-verdragsland.aspx

  IK heb ook nog gelezen dat de uitkering ook stopt, als je 3 maanden in het buitenland woont, maar dat
  kan ik even niet meer terug vinden.

  De opbouw van de AOW zal ook stoppen, als hij emigreert, tenzij hij kiest voor binnenlands belastingplichtig.

  Overzicht verdragslanden:
  Thailand staat er niet bij.

  http://www.uwv.nl/Particulieren/internationaal/zwevend/met_welke_landen_heeft_Nederland_een_verdrag_gesloten.aspx

  • Lex K zegt op

   Beste Ruud,
   Ik denk dat jij je informatie van de verkeerde site afhaalt, Thailand is wel degelijk een verdrags land:
   Citaat site UWV: “Handhavingsverdrag: naar welke landen kan ik mijn uitkering meenemen?
   Wilt u in het buitenland gaan wonen en heeft u een uitkering van UWV? Dan kunt u uw uitkering soms meenemen. Dat hangt af van de afspraken die Nederland met het land heeft gemaakt over het behouden van uw uitkering als in het buitenland gaat wonen.
   Deze afspraken zijn voor elk land en voor elke uitkering anders. U kunt dit nagaan in het overzicht van landen waar u uw uitkering mee naartoe kunt nemen.”
   Thailand Ja Ja 0,5 Ja Nee “” voor de WAO is de landenfacto, nog niet eens van toepassing.
   Ik raad je de volgende site aan voor actuele en accurate informatie. http://www.uwv.nl/Particulieren/internationaal/zwevend/handhavingsverdrag.aspx

   Met vriendelijke groet,

   Lex K.

 6. Hemelsoet Roger zegt op

  Beste Hans, hoe het in Nederland zit weet ik niet, maar voor Belgie geldt dat als je officieel getrouwd bent in Thailand en je laat het registreren bij de ambassade, telt dat ook als zijnde getrouwd voor de Belgische wet. Dat heb ik zo gedaan toen ik gehuwd ben, het is nu wel al 10 jaar geleden en de regels kunnen veranderd zijn, maar als ik u was zou ik toch eens informeren bij de Nederlandse ambassade.
  Veel succes.

 7. Haki zegt op

  Helaas is niet duidelijk of je alleen voor Buddha bent getrouwd of ook wettelijk. Let in dit verband op je aow-rechten; ook in Thailand heb je als gehuwde enkel recht op de lagere “partner-aow”. Een Buddha huwelijk hoef je niet te melden in NL; een wettelijk huwelijk dacht ik, wel.

  Verder vraag ik me af of het wel mogelijk is om met dat minimum inkomen, een verblijfsvisum te verkrijgen voor je Thaise gezinsleden. In dat geval lijkt het me juist een voordeel als je ook wettelijk getrouwd bent.

  Het is niet makkelijk want ik zit met vergelijkbaar dilemma, maar heb nog 3 jaar om de juiste beslissing te nemen. Neem in elk geval ook de tijd om het goed uit te pluizen; dat verdient zich straks dubbel en dwars terug.

  Succes!

 8. erik zegt op

  Ruud, zie de vraag van 9 augustus over de IVA uitkering. Ik plaatste daar deze link.

  http://www.uwv.nl/particulieren/Images/AG110%2000568%2004-10%20zww.pdf

  Daar staat wat anders. Thailand is geen verdragsland sociale zekerheid maar wel een BEU land en naar Thailand kun je MITS MET TOESTEMMING een UWV uitkering meenemen.

 9. John zegt op

  Is hij gehuwd met een Thaise heeft hij recht op een z.g.n. Vium O ,hij hoeft verder geen aangifte te doen van een eventueel inkomen,een copie van zijn huwelijks certificaat,en een copie van het paspoort van zijn Thaise echtgenoot is genoeg om dit Visum aan te vragen. Verder zou ik hem adviseren zijn permanente woonadres in Nederland te behouden. Bij een volledige emigratie naar Thailand verliest hij een eventuele ziekenverzekering in Nederland,en wordt hem later voor ieder jaar dat hij in Thailand gewoont heeft ,2% van zijn Aow afgetrokken.

 10. ruud zegt op

  Het is natuurlijk lastig, als de informatie op verschillende plekken niet gelijk is.
  De folder is echter van April 2010 en dus mogelijk verouderd.(datum staat helemaal onderaan de folder)
  Het lijkt me echter het makkelijkste, als de vragensteller deze vraag aan het UWV stelt.
  (En het ons daarna hier laat weten, want wij zijn ook nieuwsgierig)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website