Lezersvraag: Mijn vriend blijkt nog getrouwd te zijn met een Thaise

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 mei 2015

Beste lezers,

Ik ga samenwonen met mijn vriend die nog getrouwd blijkt te zijn met een Thaise. Dit is in 2008 gebeurd en het is gelegaliseerd in Den Haag. Ze deden dit omdat ze wilde samenwonen in Nederland maar het ging vrij snel stuk omdat ze vreemdging.

Mijn vriend heeft vaker geprobeerd om van haar te scheiden maar ze weigert mee te werken, en nu beweert ze dat ze in Thailand al gescheiden is. Is dat mogelijk? Ik wil dit graag weten omdat ik vermoed dat ze hierover liegt zodat mijn vriend elke keer weer contact met haar opzoekt.

Mijn vriend is voor de Nederlandse wet nog met haar getrouwd en we hebben al een consult bij een advocaat gehad maar die weet niets van de Thaise wetgeving af.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Met vriendelijke groet,

Linda


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Mijn vriend blijkt nog getrouwd te zijn met een Thaise”

 1. boodhaa zegt op

  Ga naar de gemeente in Thailand waar ze zijn getrouwd en informeer daar naar de status van zijn huwelijk.
  Vermoedelijk liegt zij, de gemeente moet dit weten en bevestigen aan je vriend.

 2. Rudolf52 zegt op

  Volgens mij kun je als het huwelijk in den Haag is ingeschreven in Nederland scheiden en heb je wat dat betreft niets met de Thaise wet te maken

 3. A.v.Klaveren zegt op

  Reken er maar op dat `t huwelijk alleen terug gedraaid kan worden in thailand en dat kost,
  Bovendien is zijn ex-vriendin niet zomaar vreemd gegaan natuurlijk.
  Ze is met `m getrouwd uit hebzucht, of ze is weggegaan uit hebzucht, in beide gevallen is het dus geen liefde en geen goed idee om met hem te gaan samenwonen want als je echt wil trouwen dan gaat dat niet met hem.
  Zijn vriendin heeft waarschijnlijk een verblijfsvergunning en een uitkering hier, dus die gaat voorlopig niet meer terug naar Thailand.
  Je vriend heeft info over haar verblijfplaats nodig, verzamel bewijs dat ze is vreemd gegaan en probeer via de nederlandse rechtbank zijn huwelijk te laten ontbinden, anders moet ie nog meer voor haar betalen.
  Alles wat ie aan haar en de scheiding uitgeeft kan ie niet aan jullie uitgeven, dus reken er maar op dat jullie de 1e 10 jaar krap zitten, tenzij die natuurlijk directeur is.
  Het is veel makkelijker om een andere vriend te zoeken.

 4. Richard zegt op

  Beste Linda,
  De advocaat hier hoeft niets van Thais recht af te weten, je vriend is Nederlander, dat houdt dus in
  dat hij dan gewoon volgens Nederlands recht kan scheiden, en als hij naar Thailand gaat dan kan
  hij dat daar eventueel laten registreren.
  Als ze niet met elkaar leven, van tafel en bed gescheiden zijn, dan kan de scheiding snel geregeld zijn.

 5. henkstorteboom zegt op

  Uw vriend kan doodgewoon in Nederland scheiden.Een verzoek indienen bij de rechtbank de reden is duurzame ontwrichting.Kunnen jullie niet achter het adres komen van de vrouw is ook geen probleem oproepen via een advertentie in de krant met vermelding ( verblijfplaats binnen of buiten het koningkrijk onbekend dd en tijd van de dagvaarding alsmede de plaats van de rechtbank vermelden) een fluitje van een cent voor een advocaat.Ik wens jullie veel geluk toe met je voorgenomen huwelijk.groetje henk storteboom

 6. Bacchus zegt op

  Beste Linda,
  Daar het huwelijk in Thailand heeft plaatsgevonden en in Nederland is gelegaliseerd en beide betrokkenen in Nederland wonen, denk ik dat het mogelijk is om in Nederland een echtscheidingsprocedure op te starten. Laat je eens informeren via een rechtshulpwinkel, bijvoorbeeld:

  https://www.juridischloket.nl/

  Over het algemeen zijn er weinig tot geen kosten aan verbonden.

  Succes! Laat eens weten hoe het afloopt!

 7. Henk zegt op

  Hallo, je advocaat moet de scheiding in Nederland regelen en de scheidingspapieren doorsturen naar de Thaise ambassade in den Haag , dan is het zowel in Nederland als in Thailand geregeld
  het is inderdaad mogelijk dat ze in Thailand gescheiden is , ze zijn daar niet zo moeilijk

 8. henri zegt op

  Als hij in Thailand getrouwd is met haar kan het volgende:

  of ze gaan beiden naar waar ze getrouwd zijn en scheiden, kosten 65 THB

  of, indien ze niet mee wil werken, kan hij van haar scheiden, zonder haar goedkeuring na 3 jaar

  of via (dure) advokaat

  legalisatie/inschrijving den haag heeft hier niets mee te maken, dat is puur voor de NL (GBA) gegevens

  in Thailand getrouwd! dan geld de Thaise wet

  veel success

 9. theoS zegt op

  Ik ben van mijn 1e Thaise wijf gescheiden en deze scheiding is in Nederland gedaan. Je moet wel in Nederland ingeschreven staan en minimaal (toen in 1999) 6 mnd op hetzelfde adres ingeschreven staan. Ik probeerde het eerst in Thailand maar zij wou niet meewerken zolang ik haar geen paar miljoen baht gaf. Wij waren al 20 jr uit elkaar en de Thaise advocaat vond haar, hoop stennis. Heb toen de scheiding, via een advocaat van onvermogen, laten doen in Nederland. Geen probleem maar heeft wel anderhalf jaar geduurd. Deze scheiding is rechtsgeldig in Thailand en laat je registreren (ambassade hielp mij daarbij) bij de Amphur waar je getrouwd bent. Fluitje van een cent. Officieel wist ik niet waar zij woonde en de NL advocaat zette een advertentie in een Gronings Dagblad, moest van het gerecht geadverteerd worden om haar te vinden, gaf niet wat voor krant. Het is een fluitje van een cent maar je hebt een advocaat nodig. Vraag eens bij het Bureau voor Rechtshulp. Succes!

 10. Linda zegt op

  Bedankt voor al jullie reactie tot nu toe, ik zie nu dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest, dus ik vul mijn verhaal even aan.
  Zijn Thaise ex heeft nooit in Nederland gewoond. Ze hebben geen kinderen of gedeeld bezit en ze hebben beide relaties gehad tussen 2009 en nu. Het is een vreemd verhaal en mijn vriend schaamt zich er voor omdat hij veel gezeik heeft gehad van familie en vrienden hierover.

  • Frans Nico zegt op

   Zo zie je maar weer, wees altijd duidelijk in je vraagstelling. Nu lees ik weer heel veel onzin van lezers die de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.

   Voor je Nederlandse vriend geldt het Nederlands recht. Iedereen in Nederland kan een in Nederland erkend huwelijk laten ontbinden op grond van duurzame ontwrichting. In de praktijk betekent dat te allen tijde kan worden ontbonden.

   Het aanvragen van een scheiding begint met een verzoekschrift tot echtscheiding. Een verzoekschrift tot echtscheiding is een aanvraag aan de rechtbank om te scheiden. De rechtbank verklaart een echtpaar officieel gescheiden als het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat doet de rechter op verzoek van één of beiden partners. Het verzoekschrift tot echtscheiding wordt via een advocaat ingediend bij de rechtbank.

   De kosten hoeven niet hoog te zijn als beide partners ermee instemmen. Als één van de partners niet wil meewerken, dan kan de ander zelfstandig een eenzijdig verzoek doen. Is het woonadres van de andere partner niet bekend, dan kan openbaar worden gedagvaard d.m.v. een oproep om te verschijnen ter zitting in een landelijk dagblad. Bij niet verschijnen wordt verstek verleend en het verzoekschrift tot scheiding (zonder tegenspraak) ingewilligd.

   Binnen bepaalde inkomens- en vermogensgrenzen kan een toevoeging verleend worden. Dat betekent dat de belanghebbende een advocaat kan zoeken die bereid is op een toevoeging te werken. In dat geval vraagt deze advocaat de toevoeging aan en hoeft de belanghebbende alleen een eigen bijdrage te betalen.

   Als er geen verweer gevoerd wordt kan een procedure snel afgerond zijn. Indien de ontbinding van het huwelijk in een beschikking is uitgesproken, dan is het huwelijk naar Nederlands recht beëindigd en heeft je vriend niets meer te duchten. Naar Thais recht heeft hij alleen nog maar te maken als hij opnieuw met een Thaise staatsburger wilt trouwen. In dat geval zal hij de scheiding eerst in Thailand moeten laten registreren. Uiteraard kan zij een scheiding naar Nederlands recht laten registreren in Thailand.

   Los van de genoemde procedure is het altijd verstandig zo snel mogelijk te scheiden, omdat zijn “ex” nu nog Nederlandse rechten heeft met betrekking tot pensioenen.

   Voor jou, Linda, merk ik nog het volgende op. Spreekt je vriend wel de waarheid? Is zijn verhaal wel geloofwaardig? Het is namelijk onzin te trouwen om in Nederland te gaan samenwonen. Voor een verblijfstitel (om als Thaise in Nederland te mogen wonen) voor gezinsvorming is een huwelijk niet nodig.

   Los daarvan schrijf je dat jouw vriend en zijn “ex” geen gedeeld bezit hebben. Is dat wel zo? Als ze niet op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en dus in gemeenschap van goederen, dan is het bezit van het gezamenlijk, ieder voor de onverdeelde helft.

   Mijn advies is, heb een gezond wantrouwen als het om een niet allerdaags verhaal (van je vriend) gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website