Lezersvraag: Wat moet ik vragen aan financiële bijdrage van logees?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 oktober 2017

Beste lezers,

Mijn vrouw en haar en zus wonen allebei in Chiang Mai, in een eigen huis. Ik ben getrouwd met haar en de zus van mijn vrouw is ook getrouwd met een Nederlander. Het huis van mijn vrouw is groter als dat van haar zus, en daarom komt volgend jaar de zus van mijn zwager en haar man, 2 weken bij ons logeren.

Wij gaan het eten en drinken regelen, mijn vrouw gaat zelf koken. Die man is een flinke eter en drinkt ook wel 2 grote flessen Singha bier bij het eten.

Mijn vraag is, wat moet je nu vragen per dag per persoon. Wij gaan dat natuurlijk niet allemaal zelf betalen. Ga uit van 2 keer per dag goed (kip, varken of vis) eten, fruit, frisdrank, water, bier, water verbruik en elektra.

Ik weet dat er sceptisch tegen aan wordt gekeken, met familie logeren, maar ik wil het toch proberen.

Vast bedankt voor de indicatie.

Groet,

Rudolf


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Lezersvraag: Wat moet ik vragen aan financiële bijdrage van logees?”

 1. Henry zegt op

  Maak een huishoudpotje deel je samen de kosten krijg je volgens geen scheve gezichten wij doen dat al jaren en nooit gezeur gehad stel het wel eerst voor voor dat ze komen gr henry

 2. wibar zegt op

  Tsja wat moet je nu met zo’n vraag. Wil je jezelf vergelijken met Bed and Breakfast zoals in UK. Nu dan denk ik dat je ook prima zelf een berekening kan maken. Persoonlijk vindt ik het wel ver gaan als je dit soort verrekening laat plaats vinden voor familie maar goed het is jouw happiness not mine gelukkig.
  2 weken is je uitgangspunt. Dus neem een goedkoop hotelletje of appartement kijk wat dat kost per nacht.
  Eten lijkt me erg simpel, het is geen restaurant want men eet mee begrijp ik dus neem de kosten van een marktmaaltijd. De prijs van singha weet je vast wel dus m.i. kun je dit prima zelf uitrekenen en begrijp ik niet waarom je deze vraag stelt.
  Tenzij je echte vraag is wat andere vinden van je uitgangspunt om familie te laten betalen voor slapen in je eigen huis. Wees dan ook duidelijk en stel die vraag
  Sterkte met je familie relaties.

 3. Rob E zegt op

  Ga naar een goed restaurant. Kopieer de menu kaart en leg ze die voor. Heeft ook vaak een pagina met drank prijzen.

 4. Danny Riesterer zegt op

  Wij, als Belgen, zouden er niet eens durven aan denken, om aan familie die op vakantie komt, ook maar de geringste bijdrage te vragen voor een zo kort verblijf. Daar ben je toch familie voor. Zelfs bij goede vrienden zouden wij dit niet doen.Wij zijn dan ook Bourgondiërs.

  • Hendrik zegt op

   Hetzelfde voor de meeste Nederlanders. Ik heb over de Jaren ( zowel in Nederland, US, Australia en nu 12 jaar in Thailand) regelmatig familie over de vloer gehad. Nooit 1 cent gevraagd en ontvangen. Soms betaalde ze als we uit eten gingen maar nooit hebben wij zo iets meegemaakt wat Ik nu lees.

  • TH.NL zegt op

   Nou Danny, ik als Nederlander en met mij vele neem ik aan durven daar ook niet aan te denken.

 5. Ben zegt op

  Als jullie een goede relatie hebben met de zus van je vrouw en haar echtgenoot en veel of regelmatig bij elkaar over de vloer komen, zou ik om een goede verstandhouding te kunnen behouden, helemaal niets vragen. Tenzij ze er zelf over begonnen zijn. Dan lijkt me 200 Bath per persoon per dag wel voldoende als ze niet zelf de boodschappen gaan halen.

 6. Léon van Ginneken zegt op

  Mijn tegenvraag is: wil je echte familie zijn of je zakelijk voordoen als hotel? In het eerste geval zullen in Thailand de wenkbrauwen hoog worden opgetrokken als je geld gaat vragen voor je ‘gastvrijheid’. Ze zullen overigens niet openlijk protesteren tegen je verzoek maar er het hunne van denken en die gedachten ook delen met de rest van de Thaise familie. Vraag je niets, dan zullen je gasten vast wel iets bedenken om hun dankbaarheid aan jullie te tonen (bijvoorbeeld iets als cadeau meenemen, inkopen doen of een etentje uit betalen)
  Maakt je dat allemaal niet uit, of zit je zo krap dat je per se geld moet vragen, dan is dat rekensommetje snel gemaakt. Niet meer vragen dan je zelf betaalt.

 7. Peter Van Lint zegt op

  Beste Rudolf
  Mijn broer woont ook in Thailand. Ik ga 2 à 3 maal per jaar op bezoek bij hem. Hijzelf en zijn Thaise vrouw zijn altijd blij mij te zien en aanzien mij dan ook als gast. Zij zouden niet kunnen leven met de gedachte om maar 1 eurocent aan mij te vragen. Voor hen ben ik op dat moment een gast en daar vraag je geen verblijfsgeld aan. Wel heb ik de beleefdheid om telkens, uit eigen beweging, de ganse familie op restaurant uit te nodigen, uiteraard op mijn kosten. Dat vind ik dan niet meer dan normaal als gast. Mijn broer haalt mij met zijn wagen op aan de luchthaven. Het is wel een 3 uur rijden naar zijn huis. De tankbeurten neem ik spontaan ook voor mijn rekening. Ik zou dus zeggen, hoe voelen jou gasten dit aan? In België is dit de normaalste zaak van de wereld.

  • Rudolf zegt op

   Dag Peter,

   mijn broer is ook geweest en geen cent voor gevraagd. Directe familie vraag ik uiteraard niks voor.

 8. Joop zegt op

  Beste Rudolf,

  Het lijkt mij wereldwijd zo geregeld dat familiebezoek altijd gratis is….tenzij men zeer arm is.

  Groetjes……Joop

 9. Rob zegt op

  De Aziatische aanpak. Wees gastvrij. Ik neem aan dat de gasten zelf iets terug willen doen. Wat doet je zwager? Maak je niet druk. Kijk niet naar het geld, werk aan de relatie.

  • Rob V. zegt op

   Aziatisch? Lijkt me gewoon de normale mondiale aanpak. Goede familie en vrienden leg je geen rekening voor als ze voor kort verblijf komen. Natuurlijk mag je er vanuit dat de gast zich normaal gedraagt en zich bijvoorbeeld niet gedraagt als de maharadja van Singapore en ook iets terug doet. Ik voel me als gast toch snel bezwaard of dat ik de gastheer/vrouw niet teveel tot last (financieel, tijd, privacy, …) ben. Als gast kun je bijvoorbeeld de rekening betalen voor een etentje uit of ander uitstapje. Het belangrijkste is oprechte vriendelijkheid en plezier samen.

   Is de relatie eenrichtingsverkeer dan kan ik me voorstellen dat je laat weten dat ze niet de kaas van je brood moet eten en jullie gastvrijheid misbruiken. Maar dan zou ik samen met partner overleggen hoe we uitleggen dat je gast niet welkom is wegens een slechte geschiedenis of anders een gulde middenweg dat je wel onderdak geeft maar geen eten en drank. Maar dat moet huize Rudolf toch echt zelf inschatten wat een proportionele redelijke aanpak is.

   Ken je de mensen niet goed dan zou ik de kat uit de boom kijken. Lijkt het na een paar dagen dat ze misbruik van je gastvrijheid maken dan dit dan aansnijden. Kosten ze je duizenden Baht per dag dan kun je toch zeggen ‘sorry maar ons geld is op’ en ze wat simpels voor zetten zoals wat rijst met een eitje en een fles cola. Dan snappen ze de hint vast wel…

   Kortom, ik denk niet dat we als buitenstaander kunnen zeggen wat de beste aanpak is. Volg -samen met je partner- je verstand/gevoel Rudollf, dan komt het vast goed. Niet piekeren.

 10. Piet zegt op

  Als Je geld vraagt hebben ze automatisch ook inspraak in het voedsel ….jullie koken zelf laat hun bijdrage dan zijn dat ze zelf voedsel en drank kopen op de markt en dan gezamenlijk klaarmaken.
  Vraagt u de ‘familieleden’ ook overnachtingskosten ?
  Het zijn familieleden die 14 dagen komen logeren en mee eten .Als mijn familie op die manier komt dragen ze zelf automatisch bij financieel of door het een paar keer uitnodigen eten buiten de deur wat zij dan weer betalen
  Maar ja je hebt familie en familie
  Wat u ook gaat berekenen ik zou het zeker van te voren vermelden
  Succes

 11. l.lagemaat zegt op

  Er zijn een paar mogelijkheden.

  Als jullie op een ander tijdstip ook bij hen 2 weken mag zijn, hoeft er niet zo gerekend te worden!

  Andere mogelijkheid, je gaat samen inkopen wat er nodig is en deelt de kosten.

  Laatste mogelijkheid, je bent blij dat de familie komt en denkt verder niet zo bekrompen wat het wel niet
  zal kosten. Valt het bezoek/ de gezelligheid tegen dan is dit een eenmalige ervaring.

 12. Anita zegt op

  Hoezo betalen?
  Zeg anders gewoon dat ze een hotel moeten boeken, ja ook dat kost geld wat ze waarschijnlijk niet hebben dus kunnen ze jullie ook niet betalen!

 13. fernand zegt op

  zo te lezen zijn jullie waarschijnlijk zuinige Hollanders hihi,maar swat alles kost geld natuurlijk.
  makkelijk zou zijn aankopen eten delen door het aantal pers,evenals electriciteit en andere eventuele kosten verbonden aan verblijf.Drinkt die man veel,ga met hem naar de supermarkt en laat hem zijn bier kopen of vraag wat hij wil en presenteer de rekening simpel toch.

 14. Gerrit zegt op

  Tja,

  Moest het wel een paar keer lezen;

  De zus van mijn zwager en haar man……….. komt logeren.

  A, ha, dat is dus geen familie, nauw begrijp ik de vraag.

  Tja ik zou het zelfde als Henry voorstellen, maak een huishoudpot stop er allebei 1000 Bhat in en als het op is weer ieder 1000 Bhat. enz. Slapen is gratis, maar eten en drinken gezamenlijk.

  Groetjes Gerrit

  • Bert zegt op

   Inderdaad is het wat moeilijk te lezen, maar het betreft m.i. ook geen familie.
   Het is familie van de zwager, die getrouwd is met de zus van zijn vrouw.
   Voor hem waarschijnlijk vreemden.
   Dan vind ik het raar dat die zwager zelf niet heeft aangeboden om voor ZIJN gasten te betalen.
   Vind het ook al raar dat ze niet bij de eigen familie logeren.

 15. Staf Struyven zegt op

  Ik denk dat hij beter een groter huis zet. Eens binnen is het moeilijk ze buiten te krijgen. Ze zeggen wel ” het blijft in de familie” maar de rest komt ook mee.

 16. Pompoei zegt op

  Bij mij logeren ook regelmatig familie en vrienden uit Belgie. Ook Thaise familie van mijn vrouw en Thaise vrienden. Ik zou mij ongelukkig voelen als er iemand van hen zou vragen hoeveel zij mij moeten betalen. Jij moest beschaamd zijn om zoiets te durven vragen. Dan zou je hen beter zeggen dat ze niet welkom zijn.

 17. ruud zegt op

  Aan logees vraag je geen vergoeding.
  Je biedt ze een slaapplaats, voedsel en gewoon drinken aan.(eten en drinken wat de pot schaft)
  Als de logees speciale (dure) wensen hebben, kunnen ze die op eigen kosten in de winkel aanschaffen.

 18. marino zegt op

  Ik vraag nooit niks aan familie.Mijn gasten verwen ik graag.Indien men zou blijven wonen dan zou het een andere zaak zijn.Maar voor een luttele twee weken zou ik er nog niet aan denken om iets te vragen.heb ik in belgie ook nooit gedaan.

  Ofwel ben je gastvrij of niet.

  veel geluk met je familie.

 19. lung addie zegt op

  Ik zou ook niet weten waar kruipen van beschaamdheid om zoiets te durven vragen. Ik ben een Belg en kreeg vroeger regelmatig in Belgie Thaise mensen op bezoek. Heb nooit een cent gevraagd. Ook hier in Thailand krijg ik heel regelmatig Belgische en zelfs Nederlandse vrienden, dan spreek ik niet eens over familie, op bezoek. Ik heb hen nog nooit een cent gevraagd. Indien ik het zelf niet zou kunnen betalen dan zou ik hen eerlijk zeggen: ga naar een hotel want ik kan jullie geen portie eten aanbieden. Waar is de gastvrijheid gebleven als je er zo moet over denken? Om in de grond te zakken van schaamte, is dat de Nederlandse mentaliteit, ben heel blij BELG te zijn.

  • Piet zegt op

   Ik ken Nederlandse eikels ..kijk maar naar de vraagsteller maar er bestaan ook zeker Belgische eikels…we gaan nu toch niet een oorlog ontketenen tussen Belgen en Hollanders ? Dat is teveel eer voor zo’n stomme vraag ….tussen 2 haken ik ben bijzonder blij Hollander te zijn en zou zelfs niet begraven willen worden in België dus met dit soort stellingen gaan we voorbij aan de vraag en eindigen we op een veld waar niemand wil eindigen
   Dus laten we dit soort antwoorden vermijden

 20. Gerard zegt op

  Ik begrijp die vraag wel, want je wordt opgescheept met familie van je zwager die in kleiner huis woont dan jij.
  Is het zo klein dat ze geen 2 persoons familie kunnen opnemen vraag je je waarschijnlijk af en moet jij er dan voor opdraaien.
  Ik zou het met je zwager opnemen dat die voor de kosten van zijn zus en haar man opdraait en dan kunnen ze voor het praktische bij jullie overnachten.
  Het is allemaal een kwestie van overleggen, praten dus, dan ontstaan er ook geen frustraties (vooral bij jezelf) en weet iedereen waar hij/zij aan toe is.
  Familie kies je niet die krijg je opgedrongen vanwege allerlei conventies.

  Kortom maak van je hart geen moordkuil en praat er in ieder geval over met je zwager.

 21. DJ zegt op

  Nou als je echt zeker weet dat je ze na het verblijf nooit meer wilt zien, zou ik toch minimaal 1000 baht per persoon per dag vragen, ja hoor dat denk ik wel………..

 22. lucas zegt op

  Hoi, kan dat begrijpen hoor, mijn ex was Nederlandse en als wij op visite gingen in zeeland namen wij altijd ons eigen vlees mee, en een kwart bol belegen kaas als geschenkje. Als ik opstond was het van Lucas een spiegeleitje, ja hoor doe er maar twee, twee? word die andere dan niet koud? Begrijp u wel hoor, succes in ieder geval.

 23. Henk zegt op

  Wij hebben ook regelmatig bezoek van onze familie uit Nederland ,geld vragen is wel het laatste waar ik aan denk maar in dit geval is het de de zus van mijn zwager en haar man dus ligt het een beetje anders .
  Gelukkig komt mijn familie met koffers vol dingen die in Thailand niet te koop zijn dus dat maakt de prijs al een stuk anders oftewel gratis .Wel word er inderdaad ook vaak op hun kosten getankt en gegeten .
  Je moet niet vergeten dat ze niet in Thailand op vakantie gingen als jij daar niet zou wonen ,dus ik vind het ook een trots om hun Thailand te laten zien .
  Andere mensen buiten de familie zoeken na onze slechte ervaringen maar mooi een hotel ,heb een keer gehad dat een persoon kaas voor mij meebracht en eerst vriendelijk vroeg of ik de kaas eerst wilde betalen voordat ik het vergeten zou (412 Baht !!) en vervolgens onze koelkast leegdronk tot 4 uur in de morgen ,na een ontbijt bedankte hij ons vriendelijk en graag tot volgend jaar .

 24. petra zegt op

  Het woord gastvrij staat nog steeds in het nederlands woordeboek.
  Als je gasten hebt , betaal jij.
  Ga je uit eten , deel je op zijn minst de kosten.
  Wat een geleuter …….

 25. Rudolf zegt op

  Dank jullie allemaal voor de reacties en adviezen, uiteraard is slapen gratis, water en elektra ook , het ging mij eigenlijk om het eten en drinken(was niet duidelijk genoeg).

  hartelijk groet,

  rudolf

  • ruud zegt op

   Ook voor eten en drinken vraag je geen geld.
   Dat wil natuurlijk zeggen, als ze niet wekelijks bij je op de stoep staan.

   In Nederland kun je als tegenprestatie een bloemetje, of een doos chocolade verwachten.
   Ik geloof echter niet, dat dit tot de Thaise gewoonte behoort.
   Misschien dat ze een fles goede whisky meebrengen, om gezamelijk op te drinken..

 26. John zegt op

  Bij mij komen ze van over de hele wereld langs, eten, drinken, tourtjes in de omgeving etc zijn voor mijn rekening, ze hoeven van mij alleen hun tickets t etalen zeg ik ze bij het plannen maar eenmaal hier betalen ze vaak ook een drankje en een maaltijd ergens. Soms zijn ze alleen maar soms net 6 personen. Ik vraag alleen een bijdrage naar vermogen welke naar Charity Hua Hin Thailand gaat.

 27. Nicky zegt op

  Gewoon eerst overleggen. Normaal vraag je voor familie zo iets niet, maar als je echt krap bij kas zit, gewoon van te voren overleggen. Dit moet kunnen. Onze vrienden, waar wij 2 jaar geleden een rondreis mee gemaakt hebben, hebben overal de helft van betaald en daarnaast het oudjaarbuffet betaald, en nog enkele extra dingen betaald. Vooraf overleg is gewoon heel belangrijk. En als je denkt dat het profiteurs zijn ,begin er dan niet aan

 28. Marinus zegt op

  Normaal gesproken zou ik ervan uitgaan, dat je de gasten niet laat betalen. Als het goede gasten zijn, dan zullen ze zeker iets terug doen. Zoals jullie uitnodigen om naar een restaurant te gaan en of bij tankbeurten de brandstofkosten betalen. Voor de duidelijkheid ik ben Nederlander en als ik ergens mag logeren, dan neem ik de mensen mee naar een restaurant en betaal ik de brandstofkosten, hier in Thailand maar ook bij familie in Amerika. Als je zelf weinig geld hebt wordt het wel lastig overigens. en ik ben het eens met de vorige schrijver dat als het profiteurs zijn, begin er dan niet aan.

 29. Luit zegt op

  Ik krijg soms vrienden uit Nederland die dan bij mij logeren. Ze nemen allemaal lekkers mee uit Nederland en dat kost mij niets. De eerste keer dat ze kwamen wilde ze al het geld dat ze over hadden hadden aan mij geven, toen gezegd geef je rekening nummer maar dan maak ik het in Euro’s over naar jullie, dit wilde ze niet, dus ik zeg neem het dan maar mee, want ik hoef het ook niet. Verder alles betaald uit een gezamelijke beurs en die de volgende ochtend weer aanvullen, ivm terrasjes pakken, massages, uit eten etc….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website