Vraag over de feestdagen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 februari 2019

Beste lezers,

De Thai kent vele feestdagen. Deze week wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd, en vele Thai hebben één of meerdere vrije dagen. Weet iemand, of dit onbetaald verlof is, of worden deze feestdagen betaald door de werkgever(s)?

Groet,

Wim

12 reacties op “Vraag over de feestdagen in Thailand?”

 1. Rob zegt op

  Voor zover ik weet worden deze dagen, als het bedrijf sluit, betaald door de werkgever

 2. Willc zegt op

  Als de werkgever veel verdiend heeft krijgt men met Chinese Nieuwjaar over het algemeen een rode enveloppe met (bonus) geld ,heet âng-pau.(chinees

  Will

 3. Gerrit Tienkamp zegt op

  Beste Wim
  De meeste Thai hebben 30 vakantiedagen per jaar, die ze zelf kunnen invullen
  Meerdere dagen moeten ze zelf uit eigen zak betalen
  Thais zijn meesters in het creeren van vrije dagen.

  • Cornelis zegt op

   Dat betwijfel ik sterk, Gerrit. Misschien bij de overheid en de grotere bedrijven, maar bij veel kleinere werkgevers betekent een vrije dag gewoon dat je geen inkomen hebt.

  • Chris zegt op

   Ik werk hier en heb al 12 jaar lang hetzelfde aantal betaalde vrije dagen en dat zijn er 10. Daarnaast worfen alle feestdagen doorbetaald.

 4. waldorf zegt op

  Volgens mijn wel goede bronnen, wordt er wel betaald als je een vaste aanstelling hebt. Al de andere vallen daar buiten , sorry no exstra’s

 5. Marijke. zegt op

  Ik dacht ook dat je niets doorbetaald krijgt op een vrije dag.Een kennis van ons werkte in een coffeeshop in Changmai.Maar met chinees nieuwjaar deed de baas de zaak een week dicht maar kreeg het personeel niets betaald.Ook nooit een extratje of id.

 6. theoS zegt op

  Chinese Nieuwjaar is/zijn geen officiele feestdag(en) in Thailand. De bedrijven die sluiten zijn Thai-Chinese en geven hun arbeiders een bonus. Vrije dagen zijn voor eigen rekening. Mijn zoon werkt bij een Thai-Chinese en heeft drie onbetaalde snipper dagen per jaar. Niks vakantie, betaald of onbetaald. Idem ditto mijn dochter die op de account afdeling werkt bij een groot bedrijf.

 7. Thallay zegt op

  het is heel verschillend per branche. Mensen die in de horeca werken krijgen een dag per week vrij. Meerdere vrije dagen of ziek zijn is voor eigen rekening. Bij bedrijven bijv banken en andere grote bedrijven ligt het anders en staat het in het arbeidscontract. Mensen met een eigen zaak(je) hebben niets als ze niet open zijn.
  Overuren worden niet uitbetaald tenzij men daarover overeenstemming kan krijgen met de werkgever.
  Men moet zich ook realiseren dat Thai het niet erg vinden om lang te werken, wat moeten ze met vrije tijd. In het westen heeft men dat probleem opgelost met de amusementswereld in het leven te roepen, en verenigingsleven en wat niet al. En toch ziet men daar de eenzaamheid en de sociale isolatie groeien. In Thailand komt dat veel minder voor, omdat men hier nog iets voor een ander over heeft. En armoede wordt makkelijker onder elkaar verdeeld dan rijkdom, dat wordt krampachtig omklemt en opgepot.

  • theoS zegt op

   Die dag per week vrij is onbetaald. Krijg je in NL voor de Zondag betaald? Overuren worden gewoon betaald.

   • Cornelis zegt op

    Dat laatste is ook niet altijd het geval, Theo. Mijn partner is in vaste dienst van een groot landelijk opererend bedrijf, maar wordt geacht zeer regelmatig het weekend te besteden aan cursussen en vergaderingen, zonder enige compensatie. Sterker nog, voor sommige – verplichte – cursussen moet de werknemer ook nog een bijdrage aan de kosten betalen…………

 8. stevenl zegt op

  Voor dit soort zaken moet een onderscheid gemaakt worden tussen officiele bedrijven en de prive ondernemingen.

  In Thailand is een groot gedeelte van de mensen werkzaam in een prive onderneming, denk aan het kleine winkeltje op de hoek, de kleine boer, de massagesalon, de verzekeringsagent, het restaurantje op de hoek, etc.
  Voor al die mensen werkzaam in prive ondernemingen zijn de wettelijke regels niet van toepassing: werk je niet dan geen geld, behalve als de baas dat niet redelijk vindt. Voor grote ondernemingen zoals banken, overheidsinstellingen, verzekeringsmaatschappijen, en in zijn algemeenheid alle bedrijven in eigendom van een buitenlander (via welke constructie dan ook) zijn de wettelijke regels van toepassing en kunnen worden afgedwongen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website