Deze week protesteerde boeren uit het Noordoosten die cassave verbouwen tegen een verbod op de drie gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Directeur Voranica Nagavajara Bedinghaus, van de Thai Agricultural Innovation Trade Association (Taita), dreigt naar de bestuursrechter te stappen wanneer de National Hazardous Substances Commission aanstaande dinsdag besluit de bestrijdingsmiddelen te verbieden.

Hij zegt te begrijpen dat de chemicaliën gevaarlijk zijn, maar wil een betere voorlichting aan boeren hoe zij dit veilig kunnen gebruiken. Een onmiddellijk verbod is niet juist.

Volgens Bedinghaus zijn er geen alternatieven voor paraquat (onkruidbestrijdingsmiddel) en glyphosate (pesticide) als het gaat om de werking en de kosten. Volgens hem zullen veel boeren failliet gaan door de hogere kosten als gevolg van een verbod. Bovendien zou de regering 10 miljard baht moeten betalen om de 40.000 ton, die nu in voorraad wordt gehouden, terug te kopen en te vernietigen. Dat geldt ook voor de 10.000 ton die boeren in voorraad hebben.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Voorstanders gevaarlijk landbouwgif in de tegenaanval”

 1. Marius zegt op

  Ik weet natuurlijk niet wat de boeren in Thailand gebruiken om onkruid te bestrijden. Maar een ding weet ik wel. Paraquat en glyphosate zijn beiden onkruidbestrijders. Zelfs in Nederland is het verbod op gebruik van Glyphosate uitgesteld. Vorig jaar was het bijna niet meer te koop, nu weer volop.

  • He gaat ook om Chloorpyrifos en dat is acuut toxisch voor zoogdieren (ratten), vogels, vissen en bijen. Zoals vele andere organofosforverbindingen is het een acetylcholinesteraseremmer, en kan het effecten hebben op het zenuwstelsel, met als gevolg stuiptrekkingen en ademhalingsfalen. Recent onderzoek wijst uit dat chloorpyrifos gevaarlijker voor het ongeboren kind kan zijn dan eerder werd aangenomen. Het bleek dat deze kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die het middel niet binnen kregen. Vooral de gebieden die emotie, impulsbeheersing en concentratie regelen, waren kleiner dan bij een normaal kind.

   De Mahidol universiteit in Thailand heeft al resten van de landbouwgif gevonden in de navelstreng van baby’s. Boeren die de bestrijdingsmiddelen gebruiken worden ziek en sommige onkruidsoorten zijn al resistent tegen dit gif, waardoor er zwaarder gespoten moet worden.

 2. Jacques zegt op

  Het is wel een gedoe met die gewasbestrijding en niet alleen in Thailand. Boerenprotest ook in Nederland waar er zelfs al zijn die zichzelf vergiftigd hebben zonder hier in eerste instantie weet van te hebben gehad.
  Voorlichting is zeker belangrijk, maar ook heeft de regering een taak om in te grijpen in sectoren waar het niet goed gaat. Wel met overgangsregelingen en termijnen die realistisch zijn. Ook zal er financiële steun moeten komen want velen kunnen dit niet alleen. Dat is in Thailand niet anders. Het gaat wel om je broodwinning en dient derhalve in goed overleg te gebeuren.

 3. Geert zegt op

  Het is al vijf na twaalf.
  Hoe eerder het totaal verbod er komt hoe beter.
  Men kan de resultaten van de vele studies hieromtrent niet langer meer naast zich neerleggen.
  Deze producten bedreigen de volksgezondheid.

 4. janbeute zegt op

  Ik zelf gebruik soms ook wel eens glyphosate van oa Monsanto of Bayer Basta op ons grondstuk, dus wel met mate.
  Meestal maaien we het gras en onkruid.
  Maar de paraquat gebruik ik nooit, daar het een gevaarlijk goedje is zelfs bij aanraking door de huid direkt vele malen wassen.
  Buren van mij allen Logan farmers werken vaak met deze onkruidverdelger, je kunt het direct al zien de volgende dag verkleurt het gras en onkruid al snel.
  Bij glypho producten duurt het meestal 3 a 4 dagen wanneer er resultaat te zien is.
  Buitenstanders praten makkelijk maar probeer eens boer te zijn hier in Thailand wat is dan het alternatief.
  Ook een reden waarom ze paraquat gebruiken is dat het spotgoedkoop is tov een glycoproduct.

  Jan Beute.

 5. KhunFred zegt op

  Het is eigenlijk niet voor te stellen.
  Willens en wetens een produkt of produkten gebruiken, die zo een geweldig negatieve uitwerking hebben op de natuur en de mensheid en dan nog excuses gebruiken.
  Niet de regering is verantwoordelijk, maar de mens zelf.
  Als dat na al die jaren nog niet is doorgedrongen en we alleen maar begrip moeten tonen, dan kunnen we maar beter een ander beroep kiezen.
  En dan heb ik het niet alleen over Thailand, maar wereldwijd.
  Iedere regering heeft het er maar over wat we achterlaten voor onze kinderen.
  Neem je verantwoordelijkheid en ga stap voor stap veranderingen toepassen, i.p.v. maar afwachten tot de buurman of de regering je bij de hand neemt.
  Voor ieder probleem is een oplossing, als we maar willen.

 6. l.lagemaat zegt op

  Als consument in Thailand goed opletten wat je koopt en waar je het koopt!

  De THaise export voedingsprodukten worden zonder keuring in Europa niet toegelaten!

 7. Martin zegt op

  Wat is er mis met de ouderwetse schoffel? Als ik in Thailand ben zie ik overdag nooit een boer op het land. Nu is het uiteraard bij temperaturen boven 30 graden Celsius geen pretje om te schoffelen. Echter er werken in Thailand wel meer mensen bij die temperaturen, denk maar aan de wegenbouwers. Die hebben jullie ook vast wel eens aan het werk gezien. Bovendien zij de Thai aan deze temperaturen gewend.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik woon niet in de Isaan, dat kan dus een verschil make, maar hier in LatYa werken de boeren ook overdag.

 8. Chris van het dorpje zegt op

  Dan vraag ik me doch af , wat hebben ze 100 jaar geleden gedaan ,
  of al die tijd daar voor ,
  toen er nog geen onkruid bestrijding middel waren .
  In mijn tuin komt er keen gif , ik heb al meer dan 1500 banaan planten
  en tussen in gember , Thaise aardappelen en nog ander fruit en groente .
  En voor dat onkruid , ben ik elke dag met een sikkel bezig ,
  om het te verwijderen . Is wel niet zo makkelijk dan gif spuiten ,
  maar ik kan zonder angst mijn fruit en groente eten .
  Ik vind , liever iets minder oogsten zonder gif ,
  dan meer oogsten en van dat wat je eet ziek worden !
  Ik hoor hier iedere week , dat weer iemand dood gegaan is aan kanker
  en was maar 40 of 45 jaar oud .
  Is het dit waard voor een beetje meer geld , dat je dan vroeger dood gaat ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website