Beste lezers,

Ik wil mijn Thaise vriendin naar Nederland halen, maar ik heb twee vragen m.b.t. het aanvragen van een Schengenvisum.

De eerste is: Ik weet niet zeker of ze een visum krijgt maar ik moet wel een bewijs van een luchtvaartmaatschappij overleggen bij de aanvraag van het visum. Hoe doe ik dat?

De tweede vraag is: Hoe moet ik dat doen voor een reisverzekering voor de dekking van 30.000 euro bij eventueel ongeval of ziekte.

Ik hoor graag of er iemand antwoord op mijn vraag kan geven.

Groeten,

Ton


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Lezersvraag: Vragen over visumprocedure voor mijn Thaise vriendin”

 1. Khun Peter zegt op

  Hallo Ton, ik heb laatst voor Thailandblog een bezoek gebracht aan de consulaire afdeling van de Nederlandse Ambassade in Bangkok en heb daar de visumprocedure uitgebreid besproken.
  De intentie van het boeken van een vliegticket is voldoende. Je kunt bijvoorbeeld de online boekingsstappen doorlopen bij een vliegmaatschappij en een printje maken van het scherm waar alle gegevens op staan zoals de route (voor dat je daadwerkelijk gaat boeken en betalen). Die laatste stap (betalen) hoef je niet te doorlopen. De beslismedewerker is daar vrij soepel in.

  Een reisverzekering kan je hier afsluiten: http://www.reisverzekeringblog.nl/visum-reisverzekering/ Mocht het visum worden afgewezen dan krijg je de premie terug. Je loopt dus geen financieel risico.

  Succes

  • Percy L. zegt op

   Beste Khun Peter

   En hoe zit het als je in Thailand gaat trouwen en je wilt daarna eventueel met je vrouw naar Nederland?
   Moet je dan ook die hele poppenkast doorlopen? Ondanks het feit dat zij wel je wettige echtgenote is?

   • Khun Peter zegt op

    Beste Percy, ja daar is geen ontkomen aan.

   • Peter zegt op

    Percy
    Dat maakt geen enkel verschil , of je getrouwd bent of niet
    Je vrouw moet ook dan een visum voor Nederland aanvragen
    Als je het huwelijk in Nederland laat registreren , wordt het misschien anders , maar dat kan je even informeren , weet ik zo niet
    Groet , Peter

    • Percy L. zegt op

     Beste Peter,

     Ik was daar al bang voor. Maar in ieder geval hartelijk dank voor je antwoord.

     Groet, Percy

   • Rob V. zegt op

    Gehuwd (of geregistreerd partnerschap ) maakt geen verschil. Je moet gewoon dezelfde stukken overleggen. Voordeel van een huwelijk is wel dat als je partner naar een andere land dan jouw land reist (dus bijvoorbeeld naar Duitsland als Thai-Nederlands stel ) dat de ambassade dan een gratis visum moet afgeven. Ze moet dan wel bij de ambassade zijn waarhet hhoofdverblijf zal zijn. uiteraard moet je wel aantonen dat jullie gehuwd zijn en dat jullie op basis van EU Schengenafspraken recht hebben op een lege vrij visum.

    Zie: http://www.vfsglobal.com/netherlands/Thailand/visa_exemptions.html

    VISA FEE EXEMPTIONS
    The following persons are eligible for a free (gratis) visa:
    * children under the age of 6 years.pupils, students, graduates and accompanying teachers who are travelling for educational purposes.researchers who travel in the Schengen area in order to do scientific research.holders of diplomatic and service passports
    * .family members of EU/EER nationals travelling to or residing in another member state than that of which he/she is a national.<== Hier gaat het dus om!!!!

    If you are a family member of an EU/EEA or Swiss national, you may qualify for an accelerated free visa procedure as long as you meet the following criteria:you are a first-degree family member (this includes a spouse, partner or child who is under 21) of an EU/EEA or Swiss national; andthat EU/EEA national is travelling to or is residing in a member state other than that of which he/she is a national; andyou are accompanying the EU/EEA national or planning to join him/her.If you think you qualify for visa facilitation you will need to show proof that you meet these criteria when you submit your visa application.

 2. Rob V. zegt op

  DIt artikel moet zo’n beetje al je vragen kunnen beantwoorden:
  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/visa/schengenvisum-thaise-vriendin-aanvragen-lees-tips/

  – Voor de vlucht volstaat een optie/vrijblijvende reservering van een vliegreis. Bij diverse maatschappijen kun je kosteloos voor enkele dagen een vlucht reserveren. WIj hebben bijvoorbeeld bij met ChinaAirlines in Thailand gebeld, en toen per e-mail een reserveringsbevestiging ontvangen. Zo’n reservering is ook meteen één bewijsstuk dat aantoont dat de vreemdeling het voornemen heeft het Schengengebied tijdig te verlaten (dus geen illegaal “vestigings gevaar” heeft).
  – Voor de medische reis verzekering zijn er diverse aanbieders. Zoals bijvoorbeeld OOM is een bekende.

 3. LEO zegt op

  Hallo Ton,

  als je een reisverzekering wil die niet te duur (98 eur) is met alle dekkingen en een optie op je vlucht neem contact op met greenwoodtravel.nl .Deze zijn in Bangkok gevestigd en de eigenaar is een Nederlander dus makkelijk communiceren als je vragen hebt en als je vriendin wil bellen ze hebben ook thais en engels personeel. Je kan ook gewoon langs gaan als je er bent. Ze zitten in het Prince Palace hotel in Bangkok, zie de website voor telefoon en adres gegevens.

 4. Maikel zegt op

  Hallo Ton,

  Het is voor mij nu 6 jaar geleden wat betreft de aanvraag voor mijn vriendin. De verzekering inclusief ticket had ik toen bij Holland international gedaan. Voor het consulaat had ik een brief toen opgesteld over de tot stand koming van de relatie en wat de bedoeling was van de reis naar Nederland, alsmede in de brief vermeld de garantverklaring dat het doel vakantie verblijf was en terugkeer naar land van herkomst. Op de ambassade is het een en ander ook aan haar gevraagd inhoudelijk relatie en contact mail/telefonisch. De info was gelijk als wat ik ter info had aangegeven dus geen afwijkingen in haar verhaal als dat van mij. Haar visum was in een keer goedgekeurd. Enkele maanden daarna getrouwd en ook zonder problemen behalve de inburgeringscursus die zij toen moest doen en die ook zonder problemen is verlopen.

  • Khun Peter zegt op

   Er is in zes jaar wel het e.e.a. veranderd. Een aanbevelingsbrief heeft geen zin meer. Garantstelling moet dmv een gelegaliseerde verklaring Garantstelling/logiesverstrekking (moet bij de gemeente). Het staat allemaal in het artikel waar Rob V al op gewezen heeft.

   • Maikel zegt op

    Uiteraard heb ik in vliegensvlug antwoord gegeven. Inderdaad gaat het niet alleen om een brief maar ook een verklaring die gelegaliseerd moest worden via het stadsdeel en de garantverklaring moest vergezellen als bijlage. Ik ben officieel gehuwd in Thailand en heb de benodigde stukken daar in orde gemaakt en heb ik vervolgens mijn huwelijk in nederland geregistreerd.

 5. Harry zegt op

  Een reisverzekering kan ook in Thailand afgesloten worden. Bij aan vraag visum moet deze verzekering ook overlegd worden bij de ambassade.Als het de eerste keer is dat je vriendin/vrouw naar Nederland komt, hou er dan wel rekening mee dat de marechaussee op Schiphol ontzettend moeilijk kan doen.Ik spreek uit ervaring, heb zelfs nogmaals een garantie verklaring moeten ondertekenen op Schiphol.Hierna kreeg ze een stempel in paspoort ” doorgelaten onder voorwaarden”. Ook zeer belangrijk is een bewijs van voldoende inkomsten. Zorg ook dat je overal een kopie van hebt want ze kunnen er naar vragen .Moet eerlijkheidshalve wel vermelden dat bij de 2e en 3e keer naar Nederland komen geen enkel probleem meer geweest is .

  • Khun Peter zegt op

   Bij deze een welgemeend advies. Sluit de reisverzekering af in Nederland en bij een Nederlandse reisverzekeraar. Zorg dat jij als garantsteller ook verzekeringsnemer bent en jouw Thaise partner verzekerde. Dan ontvang jij ook het geld bij een schade.
   Als jouw partner hoge medische kosten maakt ben jij als garantsteller verantwoordelijk. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht en heb je meer mogelijkheden bij een geschil. De kans dat een Nederlandse reisverzekeraar keurig de rekeningen betaald acht ik hoger dan een of andere exotische verzekeraar in Thailand.

   • Adje zegt op

    Toen ik enkele maanden geleden mijn echtgenote naar nederland liet komen had ik voor haar bij een Nederlandse maatschappij een reisverzekering afgesloten. Toen we op Nederlandse ambassade waren voor de visa werd de reisverzekering niet geaccepteerd. In de papieren die ik bij me had kwam niet duidelijk naar voren dat zij voor 30.000 euro was verzekerd in Nederland. Toen ik de verzekeringsmaatschappij belde bleek dat het niet mogelijk was om voor een niet ingezetene van europa een reisverzekering af te sluiten.Ik had schijnbaar de kleine lettertjes niet goed gelezen. Ik heb ze verweten dat ze aanvraag hebben geaccepteerd terwijl het duidelijk was dat het om een ingezetene van Thailand betrof. Gelukkig deden ze niet moeilijk en kreeg ik mijn geld terug. Heb daarna op dezelfde dag nog een verzekering geregeld in Thailand. Op de ambassade hebben ze een lijst van banken waar je een verzekering kunt afsluiten. Het bleek dat de verzekering die we voor haar hadden afgesloten in Thailand een stuk goedkoper was dan in Nederland. Mijn advies, sluit een verzekering af in Thailand.

    • Khun Peter zegt op

     Prima Adje, Goedkoop is vaak duurkoop, weet je wel. Het is te hopen dat degene voor wie je de medische reisverzekering nooit in het ziekenhuis komt te liggen. Als er duizenden euro’s moeten worden overgemaakt naar Nederland, wil ik wel eens zien of je nog zo blij bent met een ‘goedkope’ verzekering uit Thailand.

     • Adje zegt op

      Okay Peter, ik geloof je. De Nederlandse ambassade geeft een lijst van banken waar je reisverzekering kunt afsluiten die niet deugt.
      Mag ik vragen bij welke maatschappij in Nederland jij de verzekering hebt afgesloten, zodat ik dat de volgende keer ook bij hun kan doen. Dank je.

      • Khun Peter zegt op

       Dat kan bij de Europeesche, Allianz Global Assistance of OOM Verzekeringen. Je krijgt de premie terug als het visum niet doorgaat.

 6. andre zegt op

  Hallo Peter,
  Hier even een vraag met betrekking voor een visum voor mijn vriendin al zal dit niet door gaan.
  Mijn vriendin heeft eigen vermogen, waarom zal er dan iemand garant moeten staan of kan zij met aantonen van haar bankboek en chanots van land en 2 huizen op haar naam zonder visa of met visa naar Nederland reizen?
  Misschien interessant voor andere die hun vriendin over willen laten komen die wel eigen geld hebben.
  Ik ken zelf veel indiers, waarschijnlijk inport maar Thaise nationaliteit met geld, die een visa nodig hebben maar geen garantie van een Nederlander?
  Ik hoop hier iets op te horen of te lezen, Andre.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Andre, als je partner voldoende vermogen heeft, hoeft er niemand garant te staan:
   Eisen voor Schengen: Bewijsstukken die aantonen dat de vreemdeling over voldoende middelen van bestaan beschikt voor het verblijf, doorreis en/of terugreis. Bijvoorbeeld door één of meer bankafschriften of reischeques te overleggen of met contant geld aan te tonen dat hij minimaal € 34 per dag heeft tijdens de duur van het visum. De vreemdeling heeft hiervoor niet per definitie een arbeidscontract nodig. Hij kan misschien met andere documenten aantonen dat hij minimaal de € 34 per dag heeft, zoals bankafschriften.
   Bron: IND

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Drie leden van mijn Thaise familie zijn momenteel op bezoek bij mij in België.
   Niemand hoeft daar garant voor te staan.
   Omdat ze niet op hotel gaan heb ik er wel een bewijs bijgevoegd dat ze bij mij verblijven tijdens hun bezoek.

   Soms lijkt het wel of mensen denken dat Thai niet mogen reizen zonder garantie van een derde.
   De Thai die zelf voldoende financiële middelen hebben kunnen zonder problemen reizen naar waar ze willen. Ze hebben daar echt niemand voor nodig.

 7. Henk zegt op

  Mijn ervaring: Het is werkelijk een drama een visum te verkrijgen. Uiteraard moet je een ticket hebben met daarop een retourvlucht. Ook een (afgesloten) verzekering. Ook een verklaring van garantstelling die je in je gemeente moet ophalen, en ook een brief waarin je de relatie omschrijft. De Nederlandse Ambassade verlangde van ons eveneens een verklaring dat mijn vriendin in Thailand in haar onderhoud kon voorzien. Dat was best lastig. Mijn vriendin heeft samen met haar zus een kapsalon, ik heb veel foto’s gemaakt, waarin ze klanten aan het helpen was. We hebben 5 bezoeken (!) aan de ambassade gebracht voor het visum, werden iedere keer weer weggestuurd omdat ze meer gegevens nodig hadden, zijn er een maand mee bezig geweest. Uiteindelijk, nadat we er eigenlijk niet meer op gerekend hadden, werd het paspoort met visum toegestuurd. We zaten zo’n 800 km van Bangkok vandaan! Het heeft door het reizen, de 5 bezoeken aan de ambassade, een klein fortuin gekost. Dan het verkeer in Bangkok, uren reizen, files etc.etc. Kortom, het lijkt in ons geval op een bewuste ontmoedigingpoging van de Nederlandse Ambassade. In een schrijven aan het heb ik dit ook gemeld, maar nog geen antwoord ontvangen! We zijn nu in Nederland samen, het is voor mijn vriendin een geweldige ervaring, ze geniet volop!

  • Khun Peter zegt op

   Mijn ervaring is anders. Een fluitje van een cent. Je moet wel zorgen dat je dossier compleet is. Minder dan 3% van de visumaanvragen bij de NL ambassade in Bangkok wordt uiteindelijk afgewezen. Daarvan is de helft dan ook nog omdat de benodigde documenten niet zijn aangeleverd.

 8. Paul Habers zegt op

  Mag ik Ton nog een tip meegeven? Zodra je met je Thaise vriendin in Nederland komt (aan te raden is alle papieren meer te nemen voor controle bij de douane) meld je binnen drie dagen bij de IND. Vaak wordt dat vergeten maar dat is wel een voorschrift. Normaliter was dat niet zo groot probleem als je dat vergat, maar sinds 1 juni 2013 geldt de nieuwe Wet Migratierecht. Niet gemeld binnen 3 dagen levert in principe illegaal verblijf op ook al ben je te goeder trouw en heb je alle documenten op orde. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Als Ton na een verblijf op toeristenvisum in NL besluit om met haar hier te gaan leven kan dat gedoe gaan opleveren bij het aanvragen van een MVV (ze moet namelijk een antecendentenverklaring invullen waarop staat dat ze nooit eerder illegaal in Nederland is geweest).

  • Khun Peter zegt op

   Beste Paul, je moet je jouw Thaise gast binnen 72 uur aanmelden bij de vreemdelingenpolitie in jouw regio. Dus niet bij de IND. Daarnaast controleert (eventueel) de Marechaussee de papieren en niet de douane.

   • Paul Habers zegt op

    Beste Peter,

    De IND heeft in de nieuwe Wet Modern Migratierecht vanaf 1-6-2013 een nieuwe taak erbij gekregen als toezichthouder (naast de andere dus). Hoe dat in de praktijk precies gaat werken moet nog blijken. In de regio Den Haag worden vreemdelingen al lange tijd naar het IND-kantoor gestuurd en functioneert in dit opzicht de VD bij mijn weten niet meer. Inderdaad heeft formeel de KMAR de bevoegdheid om papieren te controleren bij de grens maar in de volksmond heet dat gewoon douane.
    Ik kan je melden dat de neiuwe wet nog heel veel onduidelijkheden heeft en te verwachten is dat er problemen gaan ontstaan. Het is niet mijn bedoeling om mensen ongerust te maken maar wel zo goed mogelijk te informeren met name die meldplicht binnen 3 dagen (72 uur) melden ivm de illegaal verblijf. En dan liefst zo min mogelijk technische jargon gebruiken. En dat was het enige punt in mijn verhaal. Impliciet heb ik daarmee ook Cornelis opmerking beantwoord. Ik houd me overigens aanbevolen om goede en de nieuwste informatie te vernemen.

    • Rob V. zegt op

     De wet MoMi is niet van toepassing op visa kort verblijf (VKV) maar gaat over dennieuwe rechten en plichten van immigranten die inreizen op een MVV of VVR verblijfsvergunning. Bezoekers kort verblijf moeten zich gewoon bij de Vreemdelingenpolitie melden.

     • Paul Habers zegt op

      Beste Rob,

      Je zegt het goed als het gaat om de MVV en VVR en in dat kader wordt gevraagd naar eerder verblijf in NL (het antecedentenonderzoek). Dat was het belang van mijn verhaal. Jammer dat ik kennelijk de boodschap niet goed heb kunnen overbrengen, maar ik troost me met de gedachte dat ik zeker niet de enige ben. Wetenschappers en advocaten bleken vele vragen te hebben over de nieuwe wet zo bleek op een laatste bijeenkomst vorige week van een kleine 200 rechtshulpverleners. Wat mij betreft maar eens afwachten wat gebeurt en voor mij voor dit moment einde discussie.

  • Cornelis zegt op

   Niet alleen de verwijzing naar de IND klopt niet, ook de verwijzing naar de controle door de douane is onjuist. De douane heeft geen enkele bemoeienis met visa, paspoortencontrole, al dan niet toelaten van vreemdelingen enz. enz. In Nederland is de Koninklijke Marechaussee daarvoor bevoegd.

 9. Henk zegt op

  We hebben ons bij de politie gemeld binnen 72 uur, en werden verwezen naar internet. Aldaar de melding gedaan. Mail terugontvangen, alles ok!

 10. dirco wit zegt op

  Bij oom.nl verzekering kan je je verzekeren , en je kan bij china airlines in bangkok een ticket reserveren en zeggen dat je op een visum wacht , je moet wel 1 a 2 weken voor vertrek betalen.
  Cash of via thaise bank overstorten van je eigen rekening kan niet.
  Heb dit vorig jaar gedaan en gelukt .

 11. Roberto zegt op

  Hallo, ned ambassade in BKK (visa department) is heel duidelijk mbt procedure om een toeristenvisum voor 3 mnd te verkrijgen. Vanuit NL de volgende zaken: garant/inwoningsverklaring van de gemeente, 3 laatste loonstroken en kopie legitimatie van de garantsteller. In BKK op sukumvit soi 4 (niet ver van de ambassade op soi tonson) kan je bij elk reisburootje een reservering voor een vlucht en een zeer goedkope verzekering boeken (beter nog dan in NL), verder nog een aanvraagformulier voor een visum (downloaden van internet) en 2 pasfoto’s. Wel is in Thailand weer een extra hobbel te nemen nl boeken van een afspraak via een thais burootje(VFS). 275 baht storten bij de thaise bank van adyudja, volgende dag via internet afspreken op de ambassade. De doorlooptijd is heel kort en hoewel zeker de eerste keer de marechaussees verschrikkelijk zeiken op Schiphol gaat alles vrij soepel als de thaise vriendin kopieen van de NL papieren bij zich heeft. Niemand uit Azie of Afrika of Zuid Amerika wordt in NL een vriendelijk welkom meer geheten, gastvrij zijn is ingeruild voor angst, daarom strakke procedures. Succes toegewenst en nogmaals, lees voorwaarden op de site van de NL ambassade in BKK over de visum procedure.
  Groet, Roberto

  • henk zegt op

   Sorry, maar ik heb andere ervaringen. Mijn vriendin moest extra aantonen in haar onderhoud te kunnen voorzien in Thailand. Dat is lastig want de kapsalon in Thailand die ze samen met haar zus heeft staat nergens geregistreerd, en ook de inkomsten worden nergens geregistreerd. Terwijl ikzelf garantsteller was! Mijn ervaringen zijn geheel anders dan de mensen die hier zeggen dat het makkelijk is een visum te verkrijgen! Iedere keer was er weer een andere smoes om ons tegen te werken. Uiteindelijk, na meer dan 7 weken ploeteren hebben we het visum gekregen, na 5 maal gereisd te zijn naar de ambassade! We hadden ons de eerste keer al goed voorbereid! Ticket, verzekering, garantstelling en logies, brief omschrijving relatie, die we al meer dan twee jaar hadden, etc. Dit alles heeft zich begin maart jl. afgespeeld. In het verleden was men soepeler werd mij door mensen met ervaringen verteld. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 12. Roberto zegt op

  Naschrift op mijn eerdere bericht: ik heb inderdaad de eerste keer een bezoek gebracht aan de vreemdelingenpolitie in mijn woonplaats. Naast het idee dat je een halve crimineel/asielzoeker/profiteur hebt meegenomen (doorstrepen wat niet van toepassing is) is dit pure tijdsverspilling. Vriendin krijgt een kaartje en moet dit bij vertrek inleveren bij de marechaussee te Schiphol. That’s all. Laaste 3 keer niet meer gedaan, maakt voor de volgende visumaanvraag niets uit. Er wordt slechts gekeken aan de hand van de stempels of je volgens de regels op tijd bent vertrokken.
  Groet, Roberto

  • Rob V. zegt op

   Hoi Roberto, de meldplicht bij de VP is helaas verplicht en kan in theorie tot problemen lijden als je dit niet doet. Gelukkig kan het in de meeste politie regio’s afgehandeld worden via internet (politie.nl) in enkele minuten. Dat lijkt mij de moeite wel waard op mogelijk gezeik van de autoriteiten te verkomen. Helaas zijn er nog een paar regio’s waar de polutue nog geen internet aansluiting heeft en moet je in persoon langs en een paar waar je na digitaal aanmelden alsnog langs moet. Als je het mij vraagt is de meldplicht een achterhaald iets met het Europese SIS registratie netwerk (en de nieuwe versie hiervan). Dan kunnen ze ook prima zien dat iemand is ingereisd en uitgereisd…

  • Adje zegt op

   Als je je Thaise vriendin / echtgenote zich niet meld bij de vreemdelingen politie dan is in principe illegaal in Nederland. Je kunt grote problemen krijgen wanneer ze een keer wordt aangehouden en blijkt dat niet geregistreerd is. De groene kaart die ze krijgt moet ze inderdaad weer in leveren bij de marechaussee. Vreemd dat je dit al drie keer achterwege hebt gelaten zonder dat je daar iets van gehoord hebt. Mijn echtgenote was hier op 31 januari weer terug gegaan naar Thailand. Netjes de kaart ingeleverd op schiphol. Begin mei stond plotseling de vreemdelingenpolitie bij mij aan de deur. Ze wilden weten waar mijn echtgenote was. Ze hadden de kaart niet retour ontvangen. Dus er is wel degelijk controle. Pas op met wat je doet. Het kan je problemen geven in de toekomst.

 13. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Ton,

  Verzekering voor je vriendin kun je afsluiten bij Oom verzekeringen. Ik heb van het toeristenvisum afgezien en direct een MVV-visum aangevraagd voor mijn vriendin, dit omdat binnenkort, naar verwachting, het inburgeringsexamen nog moeilijker wordt.

  Groetjes,

  Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website