Vis kweken in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
31 oktober 2021

Beste lezers,

Even iets anders dan corona. Sinds kort zijn wij bezig met het kweken van de vis. Wij hebben geen opleiding daarvoor, en daarom zoeken wij naar kennis hierover. Wij hebben een grotere kwekerij in Thailand bezocht en wat literatuur gelezen.

Het valt ons op dat er verschillen zijn tussen NL en de Thaise aanpak, wat zeker te verklaren is door de klimaatverschillen.

Is er misschien iemand van de lezers ook bezig met soortgelijke hobby? Heeft iemand ervaring met viskwekerij in Thailand?

Graag zouden wij met hen in contact willen komen.

Groet,

Fred & Co

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Vis kweken in Thailand?”

 1. Thaio zegt op

  Beste Fred & Co,
  In het verleden heb ik jarenlang in Duitsland gewerkt als viskweker. Een opleiding hiervoor heb ik ook daar genoten. De kweek waarop onze kwekerij gespecialiseerd was waren verschillende soorten salmoniden. Momenteel woon ik in Thailand, omgeving Pattaya en nog steeds gaat mijn interesse uit naar alles wat bedekt is met schubben en slijm.
  Ben je geinteresseerd in consumptievis of siervis want dat is wel een verschil? Als ik je van dienst kan zijn, laat maar wat weten.
  Groetjes
  Thaio

  • Fred Kosum zegt op

   Goede middag Thaio,
   wij zijn begonnen op niet te grote schaal met catfisch ,dus consumptie, ik denk dat het meerval is .
   Het is in de vijvers waar vroeger rijstveld was. In NL zijn de kwekerijen uitgerust met filters en voederautomaten . Dat laatste hoef niet , de familieleden zorgen voor voer. Dat het water steeds meer verontreinigt is mijn dilema. Thai zeggen niets doen en water uitpompen na het oogsten . Toch worden “medicijnen” gebruikt . Ook water pH en hardheid zouden rol spelen. Dus persoonlijke ervaring en mening is welkom.
   Wij zijn niet onafgebroken in Thailand . In december of januari zijn we daar voor 2 maanden . Misschien kunnen wij elkaar ontmoeten , dan zou ik afdalen van Maha Sarakham tot je woonplaats .
   Fred

 2. Arjen zegt op

  Wij kweken een beetje Tilapia en Pladuk (Catfish). Wat wil je weten?

  Neem contact op via: firstschoolformonkeys.com

 3. Hans Pronk zegt op

  Beste Fred & Co,

  Heb je al besloten om het op commerciele schaal te doen of meer uit liefhebberij? Catfish bijvoorbeeld kan je in hele hoge dichtheid in betonnen bakken kweken waarbij het water meestal sterk vervuild raakt en overlast (stank) oplevert. Het voordeel is o.a. wel dat je de vissen makkelijk kunt “oogsten” en dat ze dan allemaal ongeveer even groot zijn wat de verkoopwaarde verhoogt. Het andere uiterste is een meer natuurlijke vijver met roofvissen om het bestand gezond te houden. Hoge dichtheden en dus een hoge opbrengst mag je dan niet verwachten, wel meer plezier in je hobby.

  • Fred Kosum zegt op

   Hallo Hans.
   Eigenlijk commercieel voor de familie van mijn vrouw. In Isaan. Rijst oogst mislukt.
   Wij zijn zonder enige voorbereiding begonnen . In een rijstveld enkele vijvers laten uitgraven, vullen met water en visjes daarin. Dan kwam gebrek van ons kennis naar voren.
   Zoekend naar informatie heb ik aantal bedrijven in NL benaderd, echter indruk gekregen dat de omstandigheden in NL en Thailand flink verschillen door klimaat en de middelen.
   De Thaise “kenners” hechten weinig waarde aan schoonmaak van water , behandeling daarvan..
   Wij hebben meegemaakt dat te veel visjes in een vijver zaten en hebben die moeten verhuizen.
   Misvormingen kwamen niet vaak voor, toch bleek dat door bacteriën veroorzaakt zijn . Hoe herken je en hoe behandel je dat?
   Er zijn nog vele vragen welke na voren drijven tijden de rit.
   Alle ervaringen en opmerkingen zijn welkom.
   Fred

 4. Joost.M zegt op

  Ik heb een meertje van 2 rai. Gevuld met diverse soorten vis. Zoals meerval koi karpers slangenkop vis Tapaila en nijlbaars . Valt niet mee daar ik het nog nooit gedaan had. Je bent afhankelijk van de grillen van de natuur. Jonge vis wordt opgegeten (moeten al een formaat van 15 cm hebben. Meerval graaft zich in en kunnen heel groot worden. Maar ik heb in de laatste 10 jaar veel zelf aangeleerd. @ jaar geleden te weinig regen . Meer bijna droog. Koi gered door ze in het zwembad te gooien , De rest in de vriezer. Succes

  • Fred Kosum zegt op

   Hallo Joost ,mijn dank voor je reactie. Zoals te zien heb je toch al veel ervaring opgebouwd . Ik onderstreep je opmerking over natuur en klimaat, Ik zag op de video bij ons in de buurt tonnen vis welke door overstroming op straat kwam . Wij hebben het net gered.
   Maar waar woon je ? Wij in Kosum Phisai – Maha Sarakham. Misschien een kans om elkaar te bezoeken en ervaringen uitwisselen?
   Ik heb al wat vragen : Hoeveel vis ( catfisch) per m3 water ?
   Gebruik je filters of water verversen? Werk je pH en hardheid bij ?
   Hoe herken bacteriën bij je vissen ?
   M.v.g.
   Fred

 5. Johnny BG zegt op

  Gaat dit over commerciële kweek van siervissen of consumptievissen?

  • Fred Kosum zegt op

   Hallo Johnny
   Eigenlijk commercieel voor de familie van mijn vrouw. Wij zijn begonnen echter moeten veel leren.

   Fred

   • Johnny BG zegt op

    Beste Fred,
    Ooit heb ik in de keuken mogen kijken bij Nam Sai Farms https://www.tilapiathai.com/home/ en daar vrijblijvend advies gekregen. Het verhaal is vrij simpel en komt er op neer dat je beter pootvis kan kweken dan het kweken van een vis van 600 gram want dat laatste gaat gepaard met een hoop dure eiwitrijke voeding, evt. ziekten met uitval als gevolg en een prijs waar je niet vrolijk van kan worden dankzij de CP kwekers.
    De wens om familie te helpen snap ik maar een rekenmachine is onmisbaar om aan een project te willen beginnen waar dagelijkse zorg van belang is en de risico’s zeer hoog. Koeien en buffels leveren wat dat betreft meer op met minder werk…..

    • Fred Kosum zegt op

     Goede avond Johnny,
     bedankt voor je adviezen. Ik zal het meenemen bij de volgende overwegingen .
     Het begint mij al duidelijker geworden waarom de afnemer graag wil 300-400 gr vissen . En dat de voeding niet goedkoop is hebben wij al kunnen ervaren. Dus pootvis.
     Ik heb Nam Sai Farm website gezien , het lijkt professionele onderneming van een andere orde, mogelijk zullen wij ook eens kijkje proberen nemen.

     Gr
     Fred


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website