Beste lezers,

Ik heb een vraag betreft paspoorten. Een Thai(se) heeft een Nederlands en een Thais paspoort. Nu is mijn vraag, als deze Thai(se) 10 jaar niet meer naar Nederland zou gaan vervalt dan het Nederlandse paspoort of moet ze dan kiezen welke nationaliteit ze wilt behouden?

Heeft hier iemand ervaring mee?

Groet,

Joop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Vervalt het Nederlands paspoort als een Thaise 10 jaar niet naar Nederland gaat?”

 1. Prawo zegt op

  Een paspoort kan haar geldigheid verliezen. Maar dat is op zich niet relevant omdat iemand alleen een NL paspoort kan krijgen als deze Nederlander is.
  De juiste vraag zou moeten luiden: als iemand tien jaar buiten Nederland verblijft, kan deze dan de NL nationaliteit verliezen (en dientengevolge geen NL paspoort meer aanvragen)?

  Het antwoord op die vraag luidt in het geval van betrokken vrouw: JA, zij zal de NL nationaliteit automatisch verliezen.

  Zij kan verlies van haar Nederlanderschap slechts voorkomen door tijdig een nieuw NL paspoort aan te vragen zodat dit aan haar WORDT UITGEREIKT voordat ze tien jaar buiten Nederland zal hebben verbleven (of tijdig naar NL of een andere EU lidstaat terug verhuizen uiteraard).

  Voordat in Thailand wonende expats van dit antwoord schrikken: voorgaande geldt uiteraard niet voor degenen die alleen Nederlander zijn en daarnaast geen andere nationaliteit bezitten.

 2. Taitai zegt op

  Geen ervaring mee. Als zij een geldig Nederlands paspoort heeft, betekent dit dat ze Nederlands staatsburger is en dat blijft ze volgens mij onder één voorwaarde: haar paspoort mag nimmer verlopen. En dat die voorwaarde er is, heeft alles met haar dubbele nationaliteit te maken. Ze moet tijdig een nieuw paspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade. Is ze te laat, dan raakt ze de Nederlandse nationaliteit kwijt. Of en hoe vaak ze in Nederland is geweest doet volgens mij niet ter zake. Vraag aan de ambassade hoe vroeg ze erbij moet zijn om het nieuwe paspoort tijdig te krijgen. En tijdig betekent in dit geval: vóór haar oude paspoort vervalt. Vergeet de weken niet die de bureaucratie nodig heeft. Neem geen enkel risico.

  Nederlandse staatsburgers die GEEN dubbele nationaliteit hebben, kennen dit probleem niet omdat ze statenloos zouden worden indien het niet tijdig aanvragen van een nieuw paspoort van belang zou zijn. De spelregels van de Verenigde Naties laten het niet toe om iemand statenloos te maken. Nederland doet dat daarom in zo’n situatie ook niet. Iemand die alleen Nederlands staatsburger is, blijft dat ook of hij nu wel of niet zijn paspoort laat verlopen.

  De Thaise heeft echter al een nationaliteit (die van Thailand) en Nederland maakt haar dus niet statenloos door haar Nederlandse nationaliteit niet te verlengen en het bijbehorende nieuwe reisdocument (oftewel het paspoort) niet uit te geven. Adviseer haar om tijdig naar de ambassade te gaan opdat Nederland niet de smoes heeft dat ze te laat is. Dit is mensen geflikt die in Nederland geboren en opgegroeid zijn, maar die later in hun leven een tweede nationaliteit hebben geaccepteerd en dit volgens de (uitzonderings)regels ook mochten accepteren. Één dag te laat met de aanvraag van het nieuwe paspoort en pats, weg was hun Nederlanderschap.

 3. Marco zegt op

  Beste Joop,

  Hier is een link van de rijksoverheid met een duidelijke uitleg.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/vraag-en-antwoord/verliezen-nederlandse-nationaliteit-bij-dubbele-nationaliteit

  • Winlouis zegt op

   Beste Marco, is dat ook van toepassing voor Belgen, aub. Mijn Thaise echtgenote heeft de Thaise en Belgische Nationaliteit, heeft 6 jr. in Belgie gewoont en woont nu al 8 jaar terug in Thailand.(terug sedert April 2011.) Zij heeft NOOIT een Belgisch paspoort, (Reispas.) gehad, zij gebruikte haar Thaise paspoort (de 1ste keer, bij vertrek naar Belgie, met een Visa in haar Thaise paspoort, voor familie hereniging.) Wij waren toen reeds gehuwd in Thailand. Daarna reisde ze altijd met haar Thais paspoort en haar Belgische ID kaart van Thailand naar Belgie en andersom zij heeft nooit meer een Visum nodig gehad. Zij heeft nu nog altijd een geldige Belgische ID kaart die ze ook moet tijdig vernieuwen voor de vervaldag, (moet 3 maand VOOR de vervaldatum aangevraagd worden bij de Ambassade van Belgie te Bangkok), daar ben ik van op de hoogte, omdat ik in 2014 een nieuw ID voor haar heb aangevraagd en het heeft meer dan 2 maand geduurd voordat het in orde was.! De ID kaart is 10 jaar geldig, tot September 2024, pas dan moet ze tijdig een nieuw ID aan vragen. Zolang dat ze een geldige ID kaart bezit, kan zij NOOIT uitgeschreven worden uit het Rijksregister in Belgie en dus ook NOOIT haar Belgische Nationaliteit verliezen. (als ik goed ingelicht ben.) Toen ik bij de Ambassade van Belgie vroeg voor een Belgisch paspoort te maken voor mijn Thaise echtgenote in 2005, voor naar Belgie te reizen, maakte de Thaise bediende, ons er attent op, indien ze een Belgisch paspoort aanvroeg, zij de Thaise Nationaliteit zou verliezen.!!

   • Marco zegt op

    Ik heb geen idee hoe dit voor België geregeld is.
    Je zou hiervoor het beste een nieuwe topic voor aan kunnen maken.
    Misschien is hier meer informatie voor je te vinden?

    https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Belgische_nationaliteit/Verlies_behoud_en_herkrijging

 4. Petervz zegt op

  Beste Joop,

  Een persoon met zowel de Nederlandse als de Thaise nationaliteit die 10 jaar of meer in Thailand woont kan de Nederlandse nationaliteit verliezen indien niet voor het verloop van die 10 een nieuw Nederlands paspoort of ID kaart is aangevraagd. Dus zolang er iedere 10 jaar een nieuw paspoort wordt aangevraagd, is er geen verlies van de Nederlandse nationaliliteit.

  • Prawo zegt op

   Let goed op:
   het gaat niet alleen om het tijdig aanvragen. Dat paspoort moet ook binnen die periode van 10 jaar worden verstrekt.

 5. Frits Koster zegt op

  Hier is het te vinden:

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nederlandse-nationaliteit-verliezen

 6. Sjaakie zegt op

  Joop, geen nood.
  Het is slechts noodzakelijk dat deze vrouw binnen 10 jaar telkens bij de Nederlandse Ambassade een nieuw paspoort aanvraagt. Reizen naar Nederland is dus niet noodzakelijk.
  Sjaakie

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Joop,

  Ik heb dit al eerder aangegeven.
  Als een Thai hier in Nederland een paspoort aanvraagd, word er van een Thai
  verwacht dat hij of zij zijn Thaise nationaliteit op zegt.
  Dat betekent naar Thailand gaan en opzeggen, daarna wordt dit gepubliceerd.

  Je wordt dus onder druk gezet om één nationaliteit te kiezen.(zou ik niet doen).
  Ik zelf heb dit met mijn vrouw niet mee gemaakt.
  Zou dit wel het geval zijn dan had ik het gewoon gedaan(je moet bewijs laten zien).
  Dit kan niet volgens de Thaise wet.

  Dus wat ga je doen, naar Thailand zeg je nationaliteit op en kom naar Nederland en
  vervolgens vraag je weer een nieuw Thais paspoort aan.

  Dit geld voor Nederland.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website