Lezersvraag: Wie heeft er verstand van tegelzetten?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
14 maart 2013

Beste lezers,

Zijn er in Thailand expats die vroeger tegelzetter zijn geweest en mij kunnen helpen en informeren over het tegelzetten in mijn nieuwe huis in Korat?

Mijn badkamer wordt nu voor de derde keer betegeld en ik zie het nu al weer verkeerd gaan.

Wie kan mij helpen hiermee of mij iemand kan aanraden die dit kan doen voor mij?

Henk Korat

10 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft er verstand van tegelzetten?”

 1. Henk B zegt op

  Beste Henk, begrijp je probleem maar al te goed, weet er beroepshalve wel wat van ( was voor ik Horeca in ging, uitvoerder/bedrijfsleider ) in de bouw.
  En ga dan ook dikwijls kijken als er gebouwd word , vloeren betegelen is over het algemeen goed, maar wanden een verschrikking, also in mijn huis, te dikke lagen cement, waardoor de hele tegel niet goed zit
  in de hoeken meestal niets, en wil je later oiets op hangen, kans op breken of scheuren.
  Raad je aan de wanden eerst goed en recht te laten stuken, en daarna de tegels te verlijmen, gegarandeerd een beter resultaat, wil je meer uitleg, mijn E-mail bekend bij de redactie,

 2. Kees 1 zegt op

  Beste Henk
  Vertel eerst eens wat er dan mis gaat. Ik kan me niet zo goed voorstellen wat er dan voor de derde keer mis gaat. Ik heb in de woning renovatie gezeten en ik kan onder andere
  Tegelen. Ik zet met opzet tegelen. Omdat tegelzetten een vak apart is. Dat wil zegen dat de tegel door middel van een hap specie word verlijmd aan de wand. de wand hoeft dan niet echt vlak te zijn dat vangt de tegelzetter op door wat meer of minder specie te gebruiken
  In NL laten we de wanden eerst uitvlakken door een stukadoor dan kan je de tegels gewoon verlijmen. In Thailand word er over het al gemeen nog gezet.
  Een leuk gezicht om ze dat te zien doen. Het is net of ze brood aan het smeren zijn
  Maar laat maar weten wat er mis gaat misschien kan ik je helpen
  Met Vriendelijke Groet Kees

  • Henk van't Slot zegt op

   Wanden zijn meestal niet vlak,dus wordt de lijm niet met een lijmkam ingesmeerd en daarna de tegels erin gedrukt,maar smeren ze de tegel in en plakken die op de muur.
   Ze beginnen in de hoek en hoe ze aan de andere kant eindigen,dat zien ze wel,vandaar dat je vaak ziet dat er aan het eind van de muur de boel is opgevuld met een strookje tegel van 1of 2 centimeter,geen gezicht.
   Dit is makkelijk te voorkomen om eerst even wat rekenwerk te doen,laten we zeggen dat het tegeltje 15 cetimeter breed is,en het wandje 155 cm,reken 3mm voor de voeg.
   Tegeltjes en voeg bij elkaar kom je aan de 153 cm,dus krijg je weer zo’n strookje.
   Reken die 2 cm bij de breedte van de tegel,is 17 cm,en begin dan met een gesneden tegel van 8,5 cm,je eidigt dan ook met een tegel van 8,5 cm.
   Ook niet gelijk vanaf degrond beginnen met tegelen,als de vloer scheef is krijg je problemen.
   Spijker een latje waterpas op de gemiddelde hoogte van de tegel vanaf de grond,en begin vandaar af de tegels te zetten,zit je altijd mooi recht.
   In Nederland kan je tegelkruisjes kopen van verschillende afmetingen,heb ze hier in Thailand nog nooit gezien,maar daar kan je wel wat anders voor gebruiken,bv lucifers of tandenstokers,tegel zakt dan niet en alle voegen zijn gelijk.

   • henk korat zegt op

    Heren,
    Allereerst begint men de wanden te metselen, netjes langs een touwtje. Je staat er eerst niet bij stil en denkt dat gaat goed worden. Tot dat je toevallig in een lijn staat met een wand en denkt, staat deze wel recht? Weet niet hoe het kan maar je ziet het in een oogopslag. Waterpas ertegen aan en nee hij staat 5mm op een halve meter scheef. Dat houdt in op een hoogte van 2,5 meter heb je onder en boven 2,5 cm verschil. Muur er weer uit gehaald. Daarna begint het tegelwerk. kom je sávonds thuis en gaat kijken wat er gebeurd is en dan zie je dat ze met een volle tegel aan een zijde zijn begonnen en aan de andere kant maar een paar cm tegel hebben. Weer er uit laten halen en nu voor de derde keer weer bezig. tegels zetten Weer niet vlak aan de muur. Ga je met je hand er over heen dan voel je 1-2 mm verschil. Ik durf er bijna niks meer van te zeggen want dan ben ik bang dat ze de kop er tegen aan gooien en het helemaal een zootje gaat worden. Eigenlijk zoek ik een nederlander die tegels kan zetten tegen betaling. Want echt dit is een ergenis.

    • Henk van't Slot zegt op

     Langs een touwtje metselen ”aan de draad” noemen ze dat in Nederland, is niks mis mee,maar als de stelprofielen niet goed waterpas geplaats zijn dan wordt het nog niks.
     Als de muur krom is en niet vlak wordt afgesmeerd krijg je nooit de tegels er mooi op.
     Wat wel een verscheel maakt is de afmeting van de tegels,met kleinere tegels kan je meer rommelen dan met een groote tegel van bv 40*20 cm.
     Tegenover mij is een paar maanden geleden een nieuw hotel afgeleverd,zie ze regelmatig
     reperatiewerk uitvoeren aan het tegelwerk van de oprit ,en bij de lobby,dus ze maken er overal een zooitje van.

    • Kees 1 zegt op

     Beste Henk Korat
     Dat de muur uit het lood staat is niet zo zeer het probleem er bestaan geen bouw werken waar de muren echt zuiver haaks op elkaar staan. Die 25 mm dat jou wand uit het lood staat is met tegelen wel op te vangen dat is 1 mm per 10 cm.
     Het probleem is dat de mensen die je dit laat doen het gewoon niet kunnen .
     Ik kan je haar fijn uit legen hoe je moet tegelen maar dat heeft geen enkele zin.
     Als het de zelfde mensen zijn die ook het wandje gezet hebben denk ik dat je echt andere mensen moet zoeken wand het word niks ben ik bang. Ik geef je toch wat aanwijzingen.

     Trek horizontaal een streep met de water pas op zeg maar 150cm van de vloer reken het hart van de wand uit en zet met de waterpas verticaal een streep van boven naar beneden je begint met het hart van de tegel op het hart van de wand op de horizontale lijn die je al gezet heb.
     Meet de afstand van de wand van links naar rechts. Je mag niet uit komen op een strookje van 2 of 3 cm links en rechts. BV. Je wand is 156 cm br. je tegel is 15 cm br. dan neem je geen 10 tegels van 15 maar 9 en in de beide hoeken een gesnede tegel van 10.5 cm ik heb de voeg er ff niet bij gerekend maar zo weet je wat ik bedoel
     Als je het zo doet kan je het best uit en hoek beginnen wand je hart maat klopt dan niet
     Tegel kruisjes of iets anders tussen de tegels zetten om de juiste voeg breedten
     Aan te houden moet je niet doen. Door van de voeg breedte te stelen zonder dat het op het blote oog zichtbaar is kan je kleine breedte verschillen opvangen.
     Dan zijn er nog een aantal dingen die van belang zijn zoals het voor lijmen van de wanden.wat voor lijm gebruik je of zet je ze in de cement die moet ook de juiste verhouding hebben niet te dun maar ook niet te dik.
     Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb.

     Beste Lex Phuket
     Voegen is geen tegelzetten daar komt wel wat meer bij kijken wil je het netjes doen
     met alleen maar nadenken kom je er niet. Voor de meeste mensen die verstand hebben van kernfysica Is tegelzetten net zo moeilijk als voor mij kernfysica. Daar snap ik niks van.
     Met Groet Kees

 3. Ton zegt op

  Hoi,
  Vertel eerst wat er mis gaat En wat is de ondergrond,
  Altijd erg belangrijk zijn deze de ondergrond. Het verlijmen of zetten.

 4. lexphuket zegt op

  Ha, ha, ha.
  Mijn ervaring is, dat bijna alle vrouwen in de Isaan in de bouw hebben gezeten, en weten hoe het moet. De mijne heeft net het hele zwembad opnieuw gevoegd. Geen probleem (no plompen) zei ze.
  En als het moeilijk wordt: eerst goed nadenken. Het is geen kernfysica

 5. bob zegt op

  Beste Henk als je wilt kom ik je badkamer betegelen ik kan op 6 april vertrekken
  Gr Bob

 6. Chris Bleeker zegt op

  Henk,…ik zit niet zover van je vandaan,Chatturat dat is zo,n 85 km van Khorat,en moet maandagmorgen nog ff naar KHON kAEN,verzinkerij,kan op de terug weg wel over Khorat rijden,heb alleen helaas geen gereedschap voor tegelwerk in Thailand,maar als het grote platen zijn moeten ze zowiezo geslepen worden,en die heb ik wel.
  Mijn email kun je via Thailandblog,hierbij mijn toestemming,..opvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website