Beste lezers,

De laatste tijd is er veel te doen over het duurder worden van het verblijf in Thailand. Het is ongetwijfeld duurder geworden de laatste jaren. Dat is jammer maar nog altijd veel goedkoper dan in Nederland dan wel de EU.

Wat ik zou willen weten en nergens kan vinden zijn procentuele verschillen van de prijsstijgingen in Thailand ten op zichte van die in Nederland dan wel de EU.

Weet iemand waar ik die informatie kan vinden?

Groet,

Theo

14 reacties op “Lezersvraag: Verschillen in prijsstijging tussen Thailand en Nederland”

 1. jan zegt op

  ik weet het nog zo net niet wat u zegt , dat het allemaal zo goedkoop is , nu daar , langzaam gaat alles daar duurder worden ga meer eens boodschappen doen bij Tesco dan weet je zo dat je hetzelfde kwijt bent als in nederland, ik heb het zelf gezien , het verschil is niet meer zo groot , men denkt van wel maar het verschil is steeds kleiner, met andere woorden het is nu best duur aan het worden

 2. Fransamsterdam zegt op

  Het verschilt enorm per produkt. Een ei in de 7-eleven kost 7 Baht, 18 eurocent. Daar koop ik in Nederland ook een prima eitje voor.
  De verschillen zijn het grootst bij produkten waar in Nederland (ook) veel arbeid voor nodig is.
  Een omelet van drie eieren met drie sneetjes brood komt in Nederland al snel op € 7.-.
  Met een bak rijst in Thailand op straat 30 Baht, 75 eurocent.

  De inflatie in Thailand is sinds januari negatief, en gemiddeld sinds 1977 ruim 4% per jaar.

  http://www.tradingeconomics.com/thailand/inflation-cpi

  • Ruud zegt op

   Als je een vergelijking wil maken doe dat met het zelfde artikel. Bij Onze Moeder in Jomtien krijg een omelet van drie eieren met drie sneetjes brood voor 130 bath. En dan zit er onder de eieren heerlijke rosbief.

   • Fransamsterdam zegt op

    Dat maakt het zo individueel en ingewikkeld. Als je Nederlandse produkten in Nederland gaat vergelijken met Nederlandse produkten in Thailand is het heel anders dan wanneer je in Nederland gebruikelijke produkten gaat vergelijken met vergelijkbare in Thailand gebruikelijke produkten.
    En in geval van een uitsmijter rosbief zal die bij Onze Moeder goedkoper zijn dan in een Nederlands restaurant, maar in een supermarkt in Thailand duurder dan in een supermarkt in Nederland.
    Is bier duur in Thailand: Ja, ik betaal me scheel voor een krat Heineken. Nee, ik koop voor € 1.50 een heerlijk tapbiertje in een erotische club.
    Dat maakt zelfs de ‘Big-Mac Index’ tamelijk nutteloos. Het is handig voor een toerist die Big Macs eet, voor een expat die lokaal voedsel, prefereert zegt het niks.
    En zo zou je een kuub gas die je in Nederland nodig hebt om je huis te verwarmen het best kunnen vergelijken met een kilowattuur elektriciteit waar je hier je woning mee verkoelt.
    Als je veel, wijn drinkt, zit je in Nederland beter, als je rookt zit je hier goed.
    Wil je elke dag een sneetje melkwit met pindakaas….
    Afijn, u snapt het wel…

  • ruud zegt op

   Het hangt er natuurlijk ook van af, hoe inflatie wordt gedefinieerd.
   De productenlijst voor de inflatiecijfers en de weging daarin zal voor Thailand en Nederland niet gelijk zijn.
   Bovendien denk ik zelf, dat er flink wordt geschoven met de producten en de weging, als dat de overheden zo uitkomt.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Op die site kun je je trouwens aardig uitleven, en een vergelijking van Nederland met Thailand is zo gemaakt.

  http://fransamsterdam.com/2015/08/18/inflatie-nederland-en-thailand/

 4. Eric Donkaew zegt op

  Zie http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp
  Numbeo heeft ook andere interessante pagina’s, met bijvoorbeeld vergelijkingen tussen steden.
  Qua supermarktprijzen is Thailand wel wat, maar niet zo heel veel goedkoper dan Nederland. Voor de rest liggen de prijzen in Thailand aanmerkelijk lager.

 5. aart zegt op

  Ik kom maar drie weken per jaar in Pai,Thailand maar volgens mij is het voor Nederlandse begrippen in Thailand spotgoedkoop. Dat zal niet voor alles zijn maar ga gewoon uit eten in een restaurantje wat normaal is. Kijk dan eens naar je rekening en vergelijk die met Nederland. Voor de kosten van een complete maaltijd inThailand kun je in Nederland nog geen voorgerecht krijgen.
  Het zal best zo zijn dat degene die daar al jaren wonen het leven duurder hebben zien worden.
  Als je in Thailand op vakantie ben, en zeker in het uiterste noorden, is het leven spotgoedkoop vergeleken met NL.

 6. Malee zegt op

  Prijzen zijn sterk gestegen de afgelopen 2 jaar . Bijv. Melk met 10 % .lekker stukje oude kaas onbetaalbaar. Olijfolie zelfde ? Enigste wat nog goedkoop is het thaise eten. Groente en kip en varkensvlees.Maar voor de rest is alles duurder dan in nederland. Bier, wijn, pindakaas, vruchtendrank. Fatsoenlijk bruin brood, schoonmaakmiddelen. Ga zo maar door. Yoghurt erg duur. Boter. De laatste 2 jaar is alles sterk gestegen. Zeker 10%. En op alle produkten die men zelf niet maakt in thailand worden gigantische invoerrechten opgegeven. Jaa benzine is nog goedkoop. Maar met een pensioentje kan men hier niet meer rondkomen. En ziektekosten zijn schrikbarend duur. Dubbele van nederland. Dus al die verhalen dat het hier zo goedkoop is is beslist niet waar.

 7. Edwin zegt op

  Ik begrijp dat je in Nederland bijna geen geld aan schoolgaande kinderen kwijt bent. In Thailand betaal ik voor onze 5 jarige dochter 30,000 Baht per 4 maanden. Begrijp dat kinderbijslag in Nederland niet veel is maar hier krijgen we niets.

 8. John Chiang rai zegt op

  Als je zo kunt leven en eten als een Thai,is Thailand misschien duurder geworden,maar nog altijd veel goedkoper als in de meeste europese landen. Alleen het duurdere leven begint hoofdzakelijk bij de Import artikelen,en producten die onderhevig zijn aan een luxes belasting, die veel expats,nog steeds graag kopen,omdat ze het uit Europa niet anders gewent zijn. Een Thai die bijv.in Europa woont heeft precies het zelfde probleem als hij aangewezen is op zijn aziatische producten,die wederom in Europa veel duurder zijn. Ik heb het alleen over levensmiddelen,en niet over ziekenverzekeringen,en verdere sociale voordelen,die men in Europa gewent was,en waarvan eigenlijk iedereen kon weten,dat deze na een immigratie niet meer zijn. Verder blijft men als expat die zijn pensioen uit Europa ontvangt,altijd afhankelijk van koers schommelingen,die het leven ook duurder maken kunnen.

 9. mr.Bojangles zegt op

  als je in Thailand woont (of eender welk ander exotisch land), ga dan niet klagen dat het Nederlandse voedsel daar duur is.
  Overigens is in alle 2e en 3e wereldlanden de inflatie steevast stukken hoger dan in de westerse landen.

 10. Theo Verbeek zegt op

  De reacties op mijn vraag bevestigen het gevoel dat ik er bij heb.
  Leef in een land naar de maatstaven en eetgewoonten die er gelden.
  Gelukkig houd ik van Thais eten en zal de Hollandse pot niet gaan missen.

 11. Malee zegt op

  Prijsstijgingen zijn een konstatering en is geen klaagzang. Dat bepaalde produkten duurder zijn in thailand mag toch gezegd worden. Een thai eet ook fruit, wat ook zeer duur is. Maar het ging om de prijsstijgingen en de prijzen zijn harder gestegen dan in nederland, dat is echt een konstatering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website