Beste lezers,

Ik vraag mij af of er een verschil is (bijv. financieel/belastingtechnisch) indien iemand in Thailand gaat wonen met een woonadres in Duitsland, België of Nederland?

Vanuit Nederland mag ik niet langer dan 8 maanden in een ander land verblijven per jaar anders heeft dit gevolgen. Is dit in Duitsland en België ook zo?
Het huren van een woning is goedkoper in Duitsland en België. Dat kan mijn woonlocatie als gepensioneerde beïnvloeden! Hoe zit dat met ziektekostenverzekeringen indien men uit deze landen komt? Dat zijn zaken die mijn beslissing betreffende tijdelijk of permanent verblijf in Thailand kunnen beïnvloeden.

Wie heeft inzicht in deze moeilijke materie?

Met vriendelijke groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Is er een verschil (financieel/belasting) indien iemand in Thailand gaat wonen met een woonadres in Duitsland, België of Nederland?”

 1. David H. zegt op

  In Belgie kan je 1 jaar tijdelijk afwezig zijn uit je Belgisch woonadres zonder ambtshalve uitgeschreven te worden, mts aangifte ervan op je Gemeentelijke administratie ,

  Tevens behoud je op basis enkel en alleen al van je Belgische identiteit je recht op sociale zekerheid (medische tussenkomst bvb hospitalisatie ) dus ook geen wachtijden bij terugkeer , ZELFS als uitgeschreven persoon .

  • David H. zegt op

   Hier een link naar pagina van een Gemeentelijke website ( is algemene administratieve regel in Belgie )

   http://www.aartselaar.be/nl/321/product_catalog/785/tijdelijke-afwezigheid.html

  • David H. zegt op

   Op belastingsgebied kan ik je als Belg enkel melden dat je als uitgeschreven toch nog steeds een Belgische belastings aangifte moet doen , je wordt belast op je Belgische inkomsten , roerende of onroerende, op je buitenlandse inkomsten kan je belast worden indien je nergens anders belast wordt er op …., vele regeltjes en allineas …(!!)

   Voor rijke slimmerds kan een rechtbank zelfs oordelen dat zelfs uitgeschreven er zodanige banden nog zijn met Belgie dat je toch belast wordt al s wonende in Belgie ,( voor dit raadpleeg gov.be financien ), te uitgebreid om hier te vermelden .

   Eerste utgeschreven jaar aangifte ontvangen en ingevuld , nu nog steeds geen resultaat er van en nog geen nieuwe aangifteform. ontvangen .

   • fons zegt op

    beste david

    als uitgeschreven belg betaal je geen belasting meer enkel nog op eigendom’
    jekrijgt elk jaareen kenisgeving van belastingen, jemoet wel minstens 15 maanden uitgeschreven zijn, als je bv juni bent uitgeschreven betaal je de eerste 6 maand belastingen van je inkomen daarna niets meer ook nineteen teruggave.

    • David H. zegt op

     Er zijn er nog meerdere en ellenlange tot vonnissen van Rechtbanken die over die nog bestaande banden met belastinggeld Belgie gaan , oa wordt genoemd “Zetel van fortuin” nog hebbend in Belgie bvb Belgische bankrekening …… Juridische termen , niet van mij …
     .Tik maar eens die term in en Google geeft het je wel … je vindt , wel , tevens leuk om in de 2 reacties verschillende versies te hebben …..

     http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/declaration/non-residents.htm#A1

     http://www.belgium.be/nl/belastingen/inkomstenbelastingen/particulieren_en_zelfstandigen/internationaal/

 2. fons zegt op

  beste david

  je uitleg dat je belasting moet betalen als je uitgeschreven bent klopt niet.
  als je bv juni laat uitschrijven betaal je de eerste 6 maand belastingen daarna niets meer,
  voor ondroerend goed kan dat anders zijn’ ook een teruggave krijg je niet.
  na ongveer 15 maanden uigeschreven te zijn krijg je een kenisgeving van inkomsten
  niks te betalen of terug trekken ,je moet wel minstens 5 jaar uigeschreven zijn anders kan je een herziening krijgen .

  fons khon kaen (ex wilrijk)

  • David H. zegt op

   En lezen maar …http://www.belgium.be/nl/belastingen/inkomstenbelastingen/particulieren_en_zelfstandigen/internationaal/

 3. Aad zegt op

  Om beter advies te kunnen geven is het onmisbaar om te weten waarom je dat wilt. Je blijft nl belastingtechnisch verbonden aan een van de landen die je opgeeft wat behoorlijk nadelig en lastig is.
  En als het om een uitkering gaat zou ik erg voorzichtig zijn!
  Vwb de ZKV blijf je in NL aan griezelig hoge kosten zitten en om uit te zoeken wat het gevolg zou zijn als je in D of B zou blijven wordt het wel erg ingewikkeld want dan blijf je sowieso aan de nederlandse CVZ vastzitten met de nodige kosten en administraieve rompslomp. Als je je vrij kunt maken van de vermelde landen wil ik je adviseren om contact op te nemen met AA Insurance in Hua Hin (André/Matthieu) om je te helpen met een Internationale ZKV. Als je boven de 70 bent gooien de meeste ZKV verzekeraars je eruit maar daar hebben André of Matthieu wel een oplossing voor.

 4. Gerard Van Heyste zegt op

  Ik woon reeds 15 jaar in Thailand en ben reeds 5 jaar uitgeschreven in België, maar ik betaal nog steeds belasting op men pensioen,ook rsz en solidariteit word aut. afgehouden,! Maar ik trek nog een mooie som terug van de dienst buitenlandse belastingen,heb nog een zoontje ten laste en betaal alimentatie voor men ex in België. Dus al bij al varen we goed met het Belgisch systeem in vergelijking met de buurlanden ,men Nederlandse vrienden zijn er jaloers op ?
  Beste David waar haal je dit verhaal dat je geen belasting betaald in Belgie ?

  • David H. zegt op

   Ik zeg juist dat je wel belastingen schuldig bent over Belgische inkiomsten nog , zelfsop buitenlandse als er geen andere belastingsdiensten dat belasten , mijn 2 commentatoren zeggen dat je na x tijd , ( verschillende versies ) niet meer belastingsplichtig bent . , ik niet !
   Vond het ook stom dat ik nu plots zelfs papieren aangifte moest doen , en geen taxon web meer mocht .
   Zou wel willen dat ze gelijk hebben , maakt alles veel simpeler.
   En hoop voor hen dat ze gelijk hebben , anders bij terugkeer …..?

 5. Sjaak S zegt op

  Als jij je inkomen uit Nederland krijgt, zul je daar ook belasting moeten betalen. Ga je in Duitsland “wonen”, dan moet je daar ook nog eens een belastingaangifte doen. Dan moet je een aangifte doen, waarbij je ook duidelijk moet maken dat je in Nederland al belasting betaalt, ter voorkoming van dubbele belasting.
  Dan moet je ieder jaar in Nederland bij het belastingkantoor in Heerlen een bevestiging laten maken over je belastingen in Nederland. En waarschijnlijk wil de Nederlandse belasting ook een bewijs van je Duitse belastingaangifte hebben.
  De ziektekosten zijn in Duitsland vele malen hoger dan vergelijkbare in Nederland. En ook daar is het in principe hetzelfde als in Nederland. Ga je voor langere tijd weg – dus langer dan 8 maanden – zal je uit je verzekering gegooid worden.
  Ik heb mijn inkomsten nog uit Duitsland en krijg later ook mijn pensioen uit dat land (ik ben Nederlander, maar werkte praktisch mijn hele arbeidsleven in Duitsland voor een Duits bedrijf). Heb de laatste 23 jaar, voordat ik 3 jaar geleden naar Thailand kwam, in Nederland gewoond. Ik sta noch in Nederland, noch in Duitsland ingeschreven. In Nederland ben ik ook belastingtechnisch niet meer aanspreekbaar. Maar helaas wel nog in Duitsland.
  Dus die vlieger gaat niet op. Tenzij je vermogen hebt, dan ziet het waarschijnlijk anders uit, maar daar kan ik geen zinnig antwoord op geven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website