Beste lezers,

Ik worstel met een vraag. Misschien weet iemand van de lezers het.

Ik ben ingeschreven in Nederland, betaal alles in Nederland. Ik heb een visum om voor 1 jaar in Thailand te verblijven. Nu las ik dat je volgens het SVB verplicht bent om na 6 maanden terug te gaan naar Nederland. Hoe zou het navolgende wettelijk in elkaar steken?

Volgens de Nederlandse overheid (lees gemeentes) mag je zonder consequenties 8 maanden per jaar in het buitenland verblijven. Ook de ziektekostenverzekeraars gaan hierin mee, en dit is dus blijkbaar wettelijk vastgelegd. Alleen de SVB gaat ervan uit dat als iemand langer dan 6 maanden per jaar in een ander land verblijft, in dit geval dus Thailand, dat die persoon daar dan woont en ook zo geregistreerd komt te staan bij de SVB.

Hoe kan dit? Van overheidswege 8 maanden en van de SVB 6 maanden? Eigen regels?

Hoezo wonen? Er word zomaar beslist dat je in Thailand woont, maar dat is niet zo en dat kan niet eens (op een enkele uitzondering na)! Als je emigreert, en in een ander land gaat wonen, dan heb je toch ook een verblijfsvergunning van dat land? Dat is in mijn geval niet zo.

Hier ben je volgens mij alleen maar te gast zolang je in het bezit bent van een geldig visum. Volgens mijn bescheiden mening wonen wij hier wettelijk gezien dus helemaal niet, omdat dit niet eens kan!

Vraag is dus: hoe kan men zomaar vaststellen dat je in een ander land woont terwijl dit niet eens mogelijk is! Wettelijk gezien kan dat toch niet?

Met vriendelijk groet,

Richard

53 reacties op “Lezersvraag: Ben ik verplicht om na 6 maanden Thailand terug naar Nederland te gaan?”

 1. Khun Peter zegt op

  Je schrijft over de SVB, daaruit maak ik op dat je een uitkering krijgt (WAO of AOW, etc.). Er zijn regels voor mensen die een sociale uitkering krijgen. Daar hoef je jezelf niet aan te conformeren natuurlijk. Je zal dan wel gekort worden op je uitkering of deze wordt stopgezet.
  Er zijn wetten/regels die andere wetten/regels overstijgen. Valt weinig aan te doen lijkt mij.

  • Richard zegt op

   Dank je wel Peter ,

   Ik heb geen toeslag of andere uitkering !
   Dus ik heb dus niets te maken met de SVB ( ? ) dat denk ik .

   Ik ben 59 jaar en heb mijn salaris uit mijn B.V. en betaal ook alle belastingen .

   Dit is ter aanvullen van de vraag die ik gesteld heb .

 2. J.Jordaan zegt op

  Je hebt een visa voor een jaar in Thailand. Als je weer terugreist naar Nederland moet je een re- entry aanvragen. Maximaal geldig voor 3 maanden. Even tellen. De jaarvisa vervalt. Moet je dus opnieuw regelen. De 6 maanden regeling is inderdaad zoals de SVB het voorschrijft. Die gaan over de uitkeringen. Als je geen sociale uitkering hebt kan je die 8 maanden aanhouden. Dan heb je weer een probleem met je jaarvisa.
  Als je van de Nederlandse ziektekosten en uitkeringen wil genieten, toch maar en keer per 6 maanden op vakantie naar Nederland. Wat ook belangrijk is. Je moet in Nederland wel een officieel woonadres hebben. Anders gelden de regels van de overheid en het SVB helemaal niet.
  Het is allemaal niet zo simpel om van alle walletjes mee te eten.
  Anders hadden simpele expats zoals ik dat allang uitgevonden.
  J.Jordaan.

  • ferdinand zegt op

   @Jordaan. Wat re-entry betreft snap ik je opmerking niet helemaal. Zover ik heb meegemaakt kan je een re-entry op elk willekeurig moment aanvragen (zelfs al bij het verkrijgen van je zgn jaarvisum) en gebruiken wanneer en voor hoelang je wilt. Als je maar voor het einde van je visum(jaar) weer terug bent. Je kan een single of een multiple re-entry krijgen.

   Dus bv. je visa gaat 1 januari in, je vertrekt 1 juni naar nederland en komt pas 1 november terug. Dab krijg je op suvanaphum een stempel voor maximaal 3 maanden, in dit geval slechts tot einde visumjaar is 31 december

   Voor 31 december meldt je je dan weer bij je immigration office in Thailand voor je zgn 3 maands melding en gelijk je nieuwe visum jaar. Tijdens je verblijf in Nederland hoef je je niet te houden aan de 3 maandsmelding. (bij een jaarvisum, gehuwd of retirement, moet je je normaal immers elke 3 maanden melden).

   Wat SVB betreft, vrij grijs verhaal, de een zegt 6 maanden minimaal p jr in nl. Bij info bij SVB krijg je de mededeling dat e.e.a. van geval tot geval wordt bekeken, zelfs de 6 maanden geen zekerheid bieden, doch gekeken wordt naar de werkelijke omstandigheden waar je sociaal leven ligt. Dus waar je familie, vrienden, je hoofdverblijf etc. etc. Dat kan dan botsen met allerlei andere regelingen bv gemeente of de belastingdienst.

   Ook ik heb al enkele malen eerder gevraagd, omdat dit onderwerp bij zoveel mensen speelt, is dit niet een keer heel officieel na te vragen door de redactie van Thailandblog zodat we een eensluidend standpunt te horen krijgen. Het speelt immers ook voor wel of niet ziekenfonds verzekerd.

   Redactie ?? .. weten jullie de juiste weg ??

  • David zegt op

   Beste vrind .
   Ik snap niet hoe je aan dat 3 maanden verhaal komt.
   Je kan er een hebben voor de duur van je visa.
   Das toch simpel niet.

   Groet David.

 3. Lex K. zegt op

  Ik ga proberen het een beetje uit te leggen, het is een vreselijk ingewikkeld verhaal, de SVB heeft van de overheid de taak gekregen om aanvullende bijstand te verlenen aan personen die een AOW gat hebben, de “AIO”‘aanvullende inkomensvoorziening ouderen’ , zodat ze op het sociaal minimum komen, dat werd eerst geregeld door de gemeente middels de “bijstand” voor die aanvulling mag het SVB die 6 maanden eis stellen, dus niet voor de AOW zelf, maar wel het gedeelte wat je te kort komt, door verblijf in het buitenland in het verleden b.v.
  De maximale verblijf duur in het buitenland voor die aanvulling is 13 weken, dus 3 maanden, maar er is een verhaal termijn van 6 maanden. met andere woorden na 13 weken verlies je het recht op aanvulling op je, onvolledige, AOW. en tor 6 maanden daarna kan je gekort worden.
  De enige mensen die nog zonder tijdslimiet op vakantie mogen zijn degenen met een volledige AOW en mensen met een WAO uitkering( dus niet de WIA, daar gelden weer andere regels voor)
  Ik besef dat ik niet volledig ben in mijn uitleg, maar het zijn een paar hoofdpunten.

  Groet,

  Lex K.

  • willempie Elferink zegt op

   Eindelijk eens een keer een duidelijke uitleg. Ik heb een verklaring van mijn zorgverzekeraar (CZ) dat het op vakantie gaan in het buitenland geen gevolgen heeft voor het AOW-pensioen van de 65-plusser, ongeacht de duur van die vakantie. Als je korter dan 1 jaar in het buitenland blijft en je komt binnen 1 jaar weer terug in Nederland blijf je gewoon verzekeringsplichtig voor de zorgverzekeringswet. Voor gepensioneerden en AOW-ers met een jaarvisum is er niets aan de hand.

   • Cornelis zegt op

    Je zorgverzekeraar heeft netzoveel met de AOW te maken als bijvoorbeeld je autoverzekeraar:helemaal niets dus!

  • peter zegt op

   Dus als ik het goed begrijp 13 weken per jaar mag je naar het buitenland,moet je dan in het niewe jaar de AIO aanvulling weer op nieuw aan vragen of gaat dat vanzelf en vervalt
   je aanvulling weer bij langer verblijf in het buitenland?

   • Lex K. zegt op

    Elke keer moet de aanvulling opnieuw aanvragen, met alle ellende en papierwinkel die daar bij hoort, let wel goed op, je maar maar 3 kalender maanden per jaar in het buitenland verblijven.
    Je bent ook verplicht om vertrek naar het buitenland door te geven, zeker als je langer dan 47 weken vakantie wil.
    Even benadrukken, aan je AOW kunnen ze niet komen, het gaat alleen om de aanvulling ter compensatie van je AOW gat, mocht je dat hebben.

    Groet,

    Lex K.

    • Lex K. zegt op

     Sorry voor het slordige schrijfwerk maar mijn computer bleef hangen, 47 weken moet zijn 4 weken uiteraard, ik heb het dan over de meldplicht, je bent verplicht het te melden, maar de SVB mag het je niet weigeren, mits het totaal niet meer dan 13 kalender weken in een kalender jaar wordt

  • khun Martin zegt op

   “De enige mensen die nog zonder tijdslimiet op vakantie mogen zijn degenen met een volledige AOW en mensen met een WAO uitkering( dus niet de WIA, daar gelden weer andere regels voor)”

   Bovenstaande gaat niet op Lex, want je zegt eigenlijk dat iemand met een volledige AOW bijvoorbeeld 10 maanden per jaar (ik noem maar een dwarsstraat) op vakantie naar het buitenland kan. Ik heb een volledige AOW maar mag toch niet langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland zijn zonder uitgeschreven te worden. Voor de SVB is dat zelfs maar 6 maanden, want die gaan er dan van uit dat je dan in het buitenland woont.
   mvrgr. Martin.

   • Lex K. zegt op

    Voor de AOW mag dat wel, het enige is dat je officieel verplicht bent om te laten uitschrijven bij het GBA, bij een langer verblijf dan 8 maanden, de SVB moet dat natuurlijk ook weten, ze hebben een adres nodig van je, in ieder geval voor de “verklaring van in leven zijn”.
    Op het moment dat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft ben je geen ingezetene meer van Nederland.
    Dit stukje heb ik van de site van het SVB gehaald en dit is de regelgeving voor Thailand ”
    “Als u woont in dit land, kunt u uw AOW-pensioen met eventuele toeslag (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen”
    Het staat er heel duidelijk en is voor iedereen na te zoeken.

    Groet,

    Lex K.

    • Robbie zegt op

     @Lex K,
     Ik waardeer je moeite om het iedereen duidelijk te maken. Maar kun jij ook mij duidelijk maken, zie ook mijn posting hieronder, of het is toegestaan door de SVB dat ik als 65- jarige, die uitgeschreven ben uit NL, die momenteel in Thailand woont of verblijft met retirement visa, en die dus AOW ontvangt, op wereldreis mag gaan?
     Stel ik besluit om voor mijn dood nog wat van de wereld te gaan zien. Ik verlaat Thailand met opzegging van van gehuurde woning en ik vertrek om te gaan trekken door alle landen van Azië, Australië, Zuid Amerika en verder. Jij stelt dat ze aan de AOW niet mogen komen: “Alleen heeft de SVB een adres nodig”. Maar dat heb ik natuurlijk niet als ik rond trek….
     Wat nu Lex? Pakken ze dan toch mijn AOW af? Of moet ik onderweg van elke guesthouse waar ik slaap mijn adres doorgeven?

     • Lex K. zegt op

      Robbie,

      Ten 1e kan je een gemachtigde aanstellen, in Nederland, die alle zaken met het SVB af mag handelen voor je, formulier te downloaden van de site van het SVB.
      2e via digid “Vanaf het moment dat wij u een AOW-pensioen toekennen, kunt u een (DigiD)inlogcode aanvragen voor Mijn SVB. Daarmee kunt u vanuit het buitenland 24 uur per dag uw eigen gegevens raadplegen of de maandelijkse specificatie van uw AOW of jaaropgave bekijken en printen, maar bijvoorbeeld ook een wijziging van uw rekeningnummer aan ons doorgeven.

      Met DigiD kunt u uw AOW-zaken via Mijn SVB op onze website regelen en hoeft u geen hoge telefoonkosten te maken om contact met ons op te nemen” citaat van de site van het SVB.
      Het is op de site vrij makkelijk na te zoeken welke gegevens je moet melden.

      3e je kan en mag ook zelf een postadres aanhouden in Nederland, dit dan in combinatie met een gemachtigde.

      Ik neem aan dat je een Nederlandse bankrekening hebt waar het SVB je uitkering op stort elke maand, dat is de goedkoopste manier namelijk.

      Groet,

      Lex K.

      • Robbie zegt op

       Beste Lex,
       Je antwoorden bevatten voor mij geen enkel nieuws. Ik heb in NL een correspondentieadres, namelijk dat van mijn dochter, die tevens mijn gemachtigde is. Ik heb ook al lang een bankrekening in NL. Ik gebruik ook DigiD en log in op de website van SVB.
       Echter, de SVB heeft mij laten weten dat voor de verklaring van in leven zijn, GEEN correspondentieadres in Nederland wordt geaccepteerd. Ze willen per se je woon- of verblijfadres in Thailand. Maar als ik op wereldreis ga HEB ik geen verblijfadres, dus kan ik derhalve ook geen adres doorgeven, zelfs niet via DigiD! Bovendien weigeren ze om die verklaring per e-mail aan mij op te sturen!
       Met vriendelijke groet, Robbie.

       • Lex K. zegt op

        Beste Robbie,
        jammer dat je niets aan mijn antwoorden hebt, maar het is nu eenmaal zo dat als je recht op AOW hebt, heb je ook de plicht om de SVB te informeren over relevante zaken (Meldplicht).
        Het bewijs van in leven zijn ( attestatie de vita) moet je 1 maal per jaar invullen, het wordt ook slechts 1 maal per jaar toe gestuurd, volgens mij wordt het gewoon naar je correspondentie adres( adres van je gemachtigde) gestuurd, het SVB stuurt alle post daar naar toe, mocht dat niet zo zijn dan gaat het naar het laatst bekende adres.
        Met DigiD kan je ook je adres wijzigen, ook als je in het buitenland zit.
        Ook als je een gemachtigde in Nederland hebt moet de Svb weten waar je woont, je hebt namelijk niet in elk land recht op de zelfde hoogte van uitkering, maar vakantie mag gewoon en daar staat een verblijf termijn van maximaal 13 maanden voor, op het zelfde adres, daarna beschouwt men het niet meer als vakantie

        Ik heb nog een paar relevante citaatjes van de SVB voor je.

        ” Met uw DigiD kunt u inloggen op Mijn SVB. Hier kunt u een wijziging van uw adres, bankrekeningnummer of het inkomen van uzelf of uw partner doorgeven. Bewijsstukken kunt u digitaal meesturen”
        “Als u al buiten Nederland woont en dan verhuist naar een ander adres in hetzelfde land, moet u uw nieuwe adres aan ons doorgeven.
        Als u naar een ander land verhuist, kan de hoogte van uw AOW veranderen. Wij mogen niet naar elk land de volledige AOW uitbetalen.”

        Groet,

        Lex K.

        • ferdinand zegt op

         De verwarring wordt steeds groter. Ik lees je mag 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden, onbeperkt, en nu weer 13 maanden op vakantie.

         Kunnen we hulp van de redactie krijgen: de bij velen levende vraag is: als je nog een vast adres in Nederland hebt, hoe lang mag je dan naar Thailand, bv naar je vrouw, om niet de hoogte van je aow uitkering en verzekering voor het ziekenfonds in gevaar te brengen.
         Bovendien is dit alleen afhankelijk van de tijdsduur ? of ook nog van andere omstandigheden ?

         Uitgaande van bv man 65+, thaise echtgenote woont in Thailand (heeft zelf dus geen recht op aow), man woont officieel alleen op vast adres in Nederland en wil graag zolang mogelijk op “vakantie” naar zijn vrouw in Thailand. Dit zonder de hoogte van zijn aow en vooral deelname aan het ziekenfonds in gevaar te brengen.
         Niks illegaals dus, gewoon de juiste regels uitleggen.

         Vervelende is als je zelf bij het SVB naar de regels informeert, je geen rechtstreeks antwoord krijgt. Men wil eerst zoveel mogelijk informatie van jou en beslist dan van geval tot geval. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
         Het zou prettig zijn als de regels vooraf exact bekend zijn en voor iedereen gelden, je je er dan precies aan kunt houden en niet door onwetendheid een deel van je aow en vooral je ziekenfondsverzekering verliest.

         Bij de redactie van Thailandblog zitten journalisten. Weten die de weg om dit (zich al vele jaren op het blog terugkerende) onderwerp een keer duidelijk op papier te zetten, liefst met referenties naar wetgeving en uitspraken van het SVB zodat “men” daar later in voorkomende gevallen naar kan verwijzen.
         Uiteraard anoniem zonder namen van lezers bij het svb achter te laten.

         Denk dat vele lezers jullie dankbaar zouden zijn. Is dit iets voor de redactie ?? Laat het ons eens weten. Alvast bedankt namens velen.

        • khun Martin zegt op

         Schot in de roos Ferdinand! Ik ben hier al 2 jaar mee bezig en ben er nog steeds niet uit. Voordat ik 65 werd vroeg ik de SVB al om advies, en stelde de VRAAG wat de gevolgen zouden zijn voor mijn verzekering en AOW als ik de wettelijk vastgestelde 8 maanden in Thailand zou verblijven. Als antwoord kreeg ik een schrijven dat men vastgesteld had dat ik in Thailand woonde! Ik was nog niet eens 65 en stelde alleen een vraag!
         Lex, bij jou e-mail krijg ik een foutmelding. (Zie mijn reactie op jou).

 4. will zegt op

  Interesante vraag en ben benieuwd naar de uitkomst, heb sinds kort ook een jaarvisum woon nog steeds in nederland en heb mijn aow. Ik lees op internet dat je met een multipli visum het land niet uit hoeft maar bij de plaatselijke immigratie kan laten stempelen. Heeft iemand daar ervaring mee?
  Groet will

  • willempie Elferink zegt op

   Ik woon in Nederland. Al jaren krijg ik van het Thaise consulaat in Amsterdam een jaarvisum (non-immigrant visa “O” ). Na elke 90 dagen ga ik even de grens over (Mesai) voor een verder verblijf van 90 dagen in Thailand. Elk jaar breng ik drie weken in Nederland door en vraag dan weer een jaarvisum aan. Bij terugkomst in en het verlaten uit Nederland vindt er nergens registratie plaats, alleen worden de paspoorten gecontroleerd. Hoe kan men in Nederland weten waar ik ben? Waar staat precies in de wet GBA (artikel) dat je max. 8 maanden in het buitenland ? en dan de volgende dag weer terug naar Thailand? Ik ben 65 plusser, een normaal pensioen en alleenstaande AOW.

   • Khun Peter zegt op

    Voor de volledigheid: dan heb je een Non-Immigrant visa “O” met Multiple Entries. Bij een Single entry mag je maar 90 dagen in Thailand verblijven en moet je opnieuw een visum voor 90 dagen aanvragen (een Non-Immigrant visa “O” is alleen voor personen van 50 jaar of ouder). Een visum voor Single entry kost € 55,- en voor Multiple Entries kost € 130,-

    • Hans Bos zegt op

     Voor de volledigheid: ook met een non immigrant O (Other) voor een jaar moet je elke 90 dagen het land verlaten. Veel gemakkelijker is het boven de 50 jaar een extension of stay (retirement visum in de volksmond) aan te vragen in Thailand. Gekoppeld aan multiple entry hoef je dan het land niet uit. Kost 1900 baht, single entry voor 1000 baht, multiple voor 3800. Wél met een NI-O binnenkomen en bij immigration omzetten en elke 90 dagen melden.

     • willempie Elferink zegt op

      Dit is mij bekend. Daarvoor moet je de originele inkomensjaaroverzichten van het ABP en SVB (AOW) laten legaliseren. Ik had dit vorig jaar bij het consulaat in Chiang Mai willen laten doen, maar plotseling werd het consulaat opgeheven. Dit kan ik nu regelen bij de ambassade in Bangkok. Het kan ook via de post maar dan moet ook het paspoort worden meegezonden en daar twijfel ik aan. Met deze verklaringen kan ik naar de Immigratiedienst voor een jaarvisum. In elk geval bedankt voor de info.

    • willempie Elferink zegt op

     Dat weet ik, maar mijn vraag is: Waar staat precies dat je binnen 8 maanden weer terug moet zijn in Nederland? Ik heb in al die jaren nog geen stempel in mijn paspoort gekregen.

   • Lex K. zegt op

    Er is de verplichting dat je het meldt echter; er is geen actief opsporings en handhaving beleid, zoals uit latere posting ook zal gaan blijken, die handhaving zit er echter wel aan te komen en het is dan niet al te moeilijk met “koppeling bestanden” van gemeenten en diensten tot ziekte kosten verzekering, bezoek huisarts, men komt er dan echt wel achter dat je langere tijd weg bent geweest.

    Groet,

    Lex K.

    • willempie Elferink zegt op

     Beste Lex, met alle respect. Nogmaals ik zou graag weten waar het precies staat v.w.b. de 8 maanden voor 65 plussers, dus gepensioneerden. Ik heb de Wet GBA er nog eens op nageslagen en daar lees ik het volgfende:
     Artikel 68
     1.De ingezetene die naar redelijke verwachting gedurende een jaar ten minste twee derden van de tijd buiten Nederland zal verblijven, is verplicht bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente van inschrijving binnen vijf dagen voor zijn vertrek uit Nederland schriftelijk aangifte van vertrek te doen.
     2.Hij doet in die aangifte mededeling van dat vertrek, van het volgende land van verblijf en van het eerste adres van verblijf in dat land.
     3.Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent bijzondere gevallen waarin het eerste lid niet van toepassing is.

     m.a.w. tweederden van de tijd buiten Nederlans is 8 maanden, maar wat zegt: Artikel 73?

     In gevallen waarin het eerste lid niet van toepassing is.De verplichtingen, vermeld in de artikelen 65, 66 en 68 tot en met 72, rusten op:
     a. ouders, voogden en verzorgers voor minderjarigen jonger dan 16 jaar;
     b. ouders, voogden en verzorgers voor inwonende minderjarigen van 16 jaar of ouder, tenzij de minderjarige zelf de verplichting vervult;
     c. curatoren voor onder curatele gestelden.

     Mijn vraag is nogmaals: Kan een gepensioneerde met een non immigrant O een jaar naar het buitenland?

 5. Cor Verkerk zegt op

  Heel interessant onderwerp, vooral omdat het ook voor mij gaat spelen.
  Worden dus weer heel wat reacties opgeslagen zodat ik die bij de hand heb als het van toepassing is.
  Hartelijk dank voor dit onderwerp.

 6. khun Martin zegt op

  Cornelis, de zorgverzekeraar heeft blijkbaar toch wel iets met de SVB van doen. Mijn situatie was, en is, als volgt:
  Ik ben in 1986 naar Thailand gekomen voor mijn werk. Na verloop van tijd mijn vrouw kennen geleerd waar ik nog steeds gelukkig mee getrouwd ben. Wij zaten meestal in Thailand, en af en toe in Nederland. Alles heerlijk probleemloos dus. Dat veranderde echter toen ik eerst ziek werd, en daarna ook nog richting 65 ging. Omdat ik uiteraard ook na mijn 65e zoveel mogelijk in Thailand bij mijn vrouw wilde zijn begon ik alle mogelijkheden te onderzoeken.

  Allereerst een ziektekostenverzekering. Door mijn ziek zijn en leeftijd bleek dat ik niet meer te verzekeren was. Dit kon alleen nog tegen een idioot hoge premie en met de nodige uitsluitsels. Ik zou dus afhankelijk blijven van mijn Nederlandse zorgverzekeraar. Toen zag ik al allerhande problemen opdoemen, maar toch maar doorgegaan met informatie inwinnen. We weten allemaal dat men om in aanmerking te komen voor een zorgverzekering men minimaal 4 maanden per jaar in Nederland moet verblijven. Toen dacht ik nog “ach, 8 maanden in Thailand en bijv. 2x 2maanden in Nederland is ook niet gek”. Met die 8 maanden was mijn zorgverzekeraar het ook eens, en ik kon gewoon voor 8 maanden medicijnen meenemen. Helaas, deze vlieger ging niet op!

  Om er zeker van te zijn dat ik alles keurig en volgens de wet geregeld zou hebben, heb ik contact gezocht met de SVB (nog voor mijn 65e) voor meer informatie. Ik stelde toen de vraag hoe het zou gaan na mijn 65e jaar als ik 4 maanden per jaar in Nederland zou wonen en 8 maanden per jaar bij mijn vrouw in Thailand zou verblijven. Ook vroeg ik hoe dat met een partnertoeslag zou werken. Ik kreeg in de eerste instantie een keurig schrijven terug waarin stond dat als ik 4 maanden per jaar in Nederland woonde, en 8 maanden per jaar bij mijn vrouw, ik nog steeds beschouwd werd als in Nederland wonende. Ook zouden wij recht hebben op de partnertoeslag. Wij blij, maar dat was van korte duur!

  Ik werd 65 en ging uiteraard weer naar Thailand in met de overtuiging dat ik alles keurig geregeld had. Na enkele weken was ik aan een nieuw visum toe dus ik ging voor een multiple entry retirement visum. Dat was geen probleem en snel geregeld. Bij de aanvraag van dat visum is een inkomensverklaring van de ambassade nodig, waarop je behalve je inkomen ook je adres in Thailand moet vermelden. Deze worden door de ambassade (volkomen terecht natuurlijk) blijkbaar doorgestuurd naar de SVB, maar dat weet ik niet zeker. Deze conclusie trek ik uit de volgende gebeurtenis:

  Toen ik ongeveer 3 maanden in Thailand zat, dus nog lang geen 6, kreeg ik weer een schrijven van de SVB dat zij vastgesteld hadden dat mijn woonplaats Thailand was, en dat ik zelf mijn uitschrijving uit Nederland maar moest regelen. Op de SVB site stond bij mijn gegevens ook het adres dat ik op de inkomstenverklaring had ingevuld! De ingangsdatum was 6 weken voor ik dat schrijven kreeg! De SVB had de betaling van de toeslag aan mijn zorgverzekeraar gestopt en dit blijkbaar ook aan de verzekeraar doorgegeven, want later bleek dat ik hier 6 weken onverzekerd had rondgelopen hetgeen in mijn geval absoluut niet kan. Ik terug naar Nederland (moest toch voor controle) en natuurlijk weer contact gezocht met de SVB. Alles weer uitgelegd en na enige tijd kreeg ik weer bericht dat ik toch in Nederland woonachtig bleef. Dit is nu 2 keer gebeurd. Toen ik mij overigens in het ziekenhuis meldde voor mijn controle kreeg ik de melding dat ik helemaal niet verzekerd was. Dit was gelukkig zo gecorrigeerd.

  Ik dacht dus dat ik 4 maanden per jaar zonder mijn vrouw moest leven, maar dat zijn er nu dus 6. Een paar keer per jaar heen en weer vliegen zit er met mijn (weliswaar volledige) AOW niet in. Van alle walletjes willen eten is hier geen sprake en ik hoop dat bovenstaande dat ook duidelijk maakt! Ik heb in Nederland gewoon mijn woning, ben daar minimaal 4 maanden per jaar, betaal belasting, heb mijn verzekeringen, enzovoort. Dat gehakketak met 6 maanden en 8 maanden is mij dan ook volkomen onduidelijk, en heeft ons doodongelukkig gemaakt.

  • Cornelis zegt op

   Dank voor je toelichting, Martin, nu begrijp ik de relatie AOW/SVB en de zorgverzekeraar. Mijn reactie was ’te kort door de bocht’.

 7. khun Martin zegt op

  p.s. Aanvulling op mijn geplaatste reactie:
  Mocht er iemand zijn die aan bovenstaand verhaal twijfelt, dan kan diegene best de correspondentie met diverse instanties inzien!

  • Lex K. zegt op

   Martin,
   Ik twijfel absoluut niet aan je verhaal, maar ik ben al enige tijd bezig met deze materie en het verhaal van jou is helemaal nieuw voor mij, als je aanbod voor de correspondentie nog staat houd ik mij aanbevolen, ik heb namelijk, wat dat betreft graag mijn zaakjes goed op orde en elke nieuwe informatie is welkom, zodat ik alles weer “up to date” heb.
   Ik ben namelijk aan het uitzoeken, voor mij en een paar andere, wat eventuele valkuilen, consequenties en mogelijkheden zijn, op het moment dat wij naar Thailand vertrekken.

   Groet,

   Lex K.

   • khun Martin zegt op

    Lex, wat de AOW betreft mag je natuurlijk in het buitenland verblijven zo lang als je wilt, maar dan wordt je wel uit Nederland uitgeschreven. Met als gevolg dat je (volkomen terecht overigens) geen recht meer hebt op je Nederlandse zorgverzekering. Van mijn verzekeraar mag ik ook langer in het buitenland verblijven zonder consequenties. De SVB denkt daar helaas heel anders over.
    mvrgr. Martin.
    p.s. Als ik je e-mail kan krijgen wil ik je best inzage geven in wat SVB correspondentie. Mijn persoonsgegevens haal ik daar wel een beetje uit, want op meer ellende zit ik niet te wachten.

    • Lex K. zegt op

     Martin, heel graag, want ik ben nu echt benieuwd wat er aan de hand is, ik neem de gok en geef mij mail adres, ik hoop dat de moderator het laat gaan, de ene is daar soms strenger in dan de andere en volgens de huisregels mag het niet, maar goed daar komt tie, [email protected]

     Groet,

     Lex K.

     • khun Martin zegt op

      O.k. Lex, geef me even de tijd om het op een rijtje te zetten en dan stuur ik het je toe!

   • khun Martin zegt op

    Lex, ik probeer je het een en ander toe te sturen, maar dat e-mail adres van jou werkt niet en ik krijg de volgende melding:
    Delivery to the following recipient failed permanently:

    [email protected]

    Technical details of permanent failure:
    Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 550 550 Requested action not taken: mailbox unavailable (state 13).

    Misschien weten ze bij Thailandblog raad? Ik hoop in ieder geval dat ze dit nog plaatsen.
    mvrgr. Martin.

 8. John zegt op

  Nu sommige vragen steeds over een visa gaan heb ik ook een vraag. Ik had een jaar-visa tot 17 oktober 2012. Wegens gezondheids-redenen vliegen wij, na betaling van 23 juni tot 9 september 2012 naar Nederland. Daarna heb ik een nieuw jaarvisum tot 17 oktober 2013 verkregen.
  Nu meende ik dat voor iedere 90 dagen na 17 oktober naar de immigratie moet. Dus vandaag hier na toe. Echter volgens deze heb ik een overstay. Niet de datum van het visa is bepalend maar de binnen komst van 9 september met de oude visa. Hier op heb ik een boete moeten betalen van 2000 Bath.
  Is dit correct?
  M. vr.gr. John

  • herman lobbes zegt op

   Als men met een jaarvisa, al is het een week voor het einde van de visa, krijg je een stempel voor 3 mnd. Dus als je bv. bij de derde periode een week vroeger terug komt. moet je voor het eind van het visa je weer melden. Zie datum van stempel in je paspoort.
   Met een jaarvisa moet je je elke 3mnd je melden , maar je kan na 2mnd. bv. laos in en dan krijg je weer een nieuwe stempel voor 3mnd. Dus is overstay terecht

 9. Christ zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 10. Roel zegt op

  Je hebt een uitkering, dus moet je voldoen aan de regels hiervan. De overheid schrijft maximaal 8 maanden, maar schrijft er niet bij dat je dit mag met een uitkering, dus in jouw geval kan je die regels van BW vergeten.

  Je kan hier wel als ingezetene geregistreed staan, geen probleem.

 11. Ko zegt op

  Sinds kort moet je aantonen dat je een woonadres in Thailand hebt. Ook al wordt daar al mee gesjoemeld. Als je niet in NL woont voor een kalenderjaar heb je geen recht op aow opbouw voor dat jaar (- 2 % per jaar) . Verzekeringen doen soms erg moeilijk, maar er zijn prima verzekeringen die alles dekken. Ik woon al 2 jaar in Thailand en alle verzekeringen lopen gewoon via Nederland op mijn Thaise adres, geen enkel probleem. WA, brand en inboedel, ziektekosten etc. laat je goed informeren voordat je gaat, alles kan geregeld worden. Iedereen heft mij afgeraden me bij te verzekeren voor mijn aow, want als ik ( nu dus al 67) wordt zal de aow helemaal niet meer bestaan. Ik ben helemaal uitgeschreven uit NL, maar nog wel gewoon mijn uitkering op een nederlandse bankrekening, geen enkel probleem. Maar heb wel alles echt goed voorbereid en overlegd met alle instanties. Het was werkelijk geen probleem en alles gaat nu via internet.

  • compuding zegt op

   Ko,
   Kan je mij zeggen hoe je dat gedaan heb ik wil namelijk ook in Thailand gaan wonen
   Ik ben bezorgd of ik mijn ziektekostenverzekering kan blijven behouden.
   Heb naar Ohra gemail maar krijg geen antwoord
   Welke ziektekosten verzekering heb jij nou dan?

   groetjes Co

 12. Robbie zegt op

  Voordat ik een jaar geleden officieel naar Thailand emigreerde heb ik zowel op mijn Gemeentehuis in Amersfoort, als op het hoofdkantoor van de SVB in Amstelveen persoonlijk ook die vraag van de 6 versus 8 maanden gesteld. De gemeente wist heel zeker dat men 8 maanden per jaar legaal buiten Nederland mag verblijven, maar dat de overheid na die tijd er vanuit zal gaan dat men in het buitenland woont. De SVB was inderdaad met 6 maanden strenger dan de Gemeente. Bij beide instanties heb ik gevraagd hoe dat dan gaat met mensen die een wereldreis maken van bijvoorbeeld 1 jaar of langer. Ik noemde zelfs het voorbeeld van het 14-jarige zeilmeisje en Henk van der Velde, ook zo’n zeezeiler die langer dan 1 jaar op een of andere oceaan dobbert. Die WONEN dan toch ook niet in een ander land?! Die houden ongetwijfeld hun woonadres in NL aan en komen daar ook terug.
  Op deze vraag met deze voorbeelden hadden zowel de Gemeente als de SVB géén antwoord!! Wel gaven beide aan dat iemand in alle gevallen zijn persoonlijke situatie aan hun moet voorleggen en dan zullen de ambtenaren wel een beslissing nemen over iemands specifieke situatie. Het maken van een langdurige wereldreis kan je dus misschien al een boete en 2% aftrek van de AOW opleveren!

 13. Lex K. zegt op

  Ik ga nog 1 keer antwoord geven, ik heb al mijn informatie nog maar eens opgezocht.
  Het SVB kan jou niet verplichten om korter dan 6 maanden in Thailand te verblijven, behalve als je 1 of andere uitkering hebt van ze, van kinderbijslag tot AIO noem ze maar op, behalve AOW, als je AOW hebt mag je onbeperkt in het buitenland verblijven zonder consequenties voor de AOW, niet voor de eventuele toeslagen, alleen de AOW.
  Voor de ziekte kosten verzekering verschilt dat per maatschappij, ik mag 12 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijven, andere maatschappijen hanteren hun eigen regels, goed uit zoeken dus.
  Voor de gemeente ben je verplicht je uit te laten schrijven bij een verblijf van 8 maanden, je wordt dan niet meer beschouwt als ingezetene van Nederland.
  Het is zelfs zo dat een woningbouw vereniging je huurcontract mag ontbinden als blijkt dat jij, als zijnde de hoofdhuurder, geen “domicilie”op dat adres houdt.

  • leen zegt op

   Voor de ziekte kosten verzekering verschilt dat per maatschappij, zeg jij ,naar mijn weten moet elke zorverzekering zich aan de Nederlandse wet houden, dus deze eigen regels hebben wel degelijk een beperking, zorgverzekering wil wel maar mag niet volgens de wet,

   • Lex K. zegt op

    Leen,

    De wet stelt maximaal 8 maanden buitenland en 4 maanden Nederland dit ivm het ingezetene zijn van Nederland, maar daar is best een mouw aan te passen.
    De ziektekosten verzekeraar mag jou gerust een dekking aanbieden van 12 maanden, maar ook minder, afhankelijk van de polis voorwaarden, dan is aan hun om te beslissen.
    Op het moment dat je een oplossing hebt voor het 8 mnd/4mnd probleem, ben jij gewoon 12 maanden aansluitend verzekerd.
    De dekking van de ziekte kosten verzekeraar ontslaat jou echter niet van de verplichtingen jegens de Nederlandse wet.

    Groet,

    Lex K.

 14. Gringo zegt op

  Ik heb het nieuwe wetsvoorstel gelezen en inderdaad staat er in paragraaf 2,42, dat als je redelijkerwijs vermoedt tweederde van een jaar in het buitenland te zijn, je dat aan de gemeente moet melden.
  Er staat niets in dat voorstel, dat, als je in verzuim blijft, je “automatisch” uitgeschreven wordt. Hoe zou men ook moeten controleren, dat je meer dan 8 maanden in het buitenland bent. Iedere Nederlander is vrij te gaan waar hij wil en daar wordt (terecht) niets van geregistreerd.

  • ferdinand zegt op

   Wat ik maar steeds niet begrijp is die opmerking van velen “van twee walletjes eten” door iemand die geheel of gedeeltelijk in Thailand woont.
   Wat doe je dan fout en waarvan profiteer je dan dubbel als je als 65+ met je aow (zonder toeslagen) in Thailand woont ?

 15. Lex K. zegt op

  Tjamuk,
  Het hele verhaal wat jij weergeeft klopt, zowel het niet actieve opsporings beleid en de nieuwe plannen, ik ben daar ook al mee bezig, in ieder geval volg ik elke berichtgeving hierover op de voet en ik ben hier ook niet echt blij mee, het schijnt zelfs al zover te gaan dat het via medisch dossier( huisarts bezoek e.d.), pin transacties en nog wat van dat soort dingen vast gesteld mag worden, of je wel of niet in Nederland verblijft.
  Het ergste hiervan is dat er een artikel opgenomen is met “omgekeerde bewijslast” even uitleggen misschien; de overheid hoeft niet aan te tonen dat jij fout zit, jij moet aantonen dat je je aande regels en voorschriften houdt.
  Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt.

  Groet,

  Lex K,.

 16. carrot zegt op

  Het is natuurlijk niet zo dat er een massale vervolging van Nederlanders in het buitenland op komst is. Er is geen registratieplicht maar enkel op vrijwillige basis. Wel is er een recht op privacy zodat we, in alle vrijheid, kunnen gaan en staan waar we willen. De Wet bescherming persoonsgegevens- c.q. Basisregistratie personen voorkomt dat er zomaar inbreuk wordt gemaakt op onze privacy. In het kader van uitkeringsfraude en vermoedens dat een persoon de kluit beduvelt, heeft een overheidsinstantie natuurlijk wel de bevoegdheid gebruik te maken van de “gekoppelde” gegevensbestanden.

 17. Robbie zegt op

  @Carrot,
  Er is inderdaad geen registratieplicht, maar je hebt wel t.b.v. de SVB de plicht om je Thaise adres op te geven. Daar is niks vrijwilligs aan. Is dat niet hetzelfde?

 18. Lex K. zegt op

  Dit is een discussie aan het worden die een gordiaanse knoop is geraakt, je hebt niet met 1 instantie te maken maar minimaal met 3, als zijnde AOWer,
  1 de GBA
  2 de ziekte kosten verzekering
  3 de SVB

  Iedere instantie hanteert eigen regels waar je je aan dient te houden, zo heb de minimale verblijf duur in Nederland voor het GBA, om ingezetene van Nederland te mogen blijven, je maximale verblijf buiten Nederland om in aanmerking te (blijven) komen voor AOW en ziekte kosten verzekering,
  Ontheffing van de verplichting b.v aan het GBA geeft je niet automatisch ontheffing bij het SVB,
  aan toestemming van de b.v. ziektekosten verzekering voor verblijf buiten Nederland kan je geen rechten ontlenen aan je verplichtingen jegens de SVB en het GBA, ga zo maar door.
  Ik ben al geruime tijd bezig om alles op een rijtje te krijgen, noem het maar een hobby,
  maar elke keer verandert de regelgeving en iedere ziekte kosten verzekeraar mag ook eigen polis voorwaarden stellen.
  1 ding staat vast, als je AOW hebt, zonder verdere aanvullende sociale uitkering, mag je gewoon naar het buitenland van de SVB, je hebt echter wel meldplicht en om eerlijk te zijn vind ik dat niet meer als logisch, die mensen zorgen dat jij netjes elke maand je geld krijgt en het enige wat ze daarvoor terug willen is je adres,
  Met rechten komen automatisch plichten.
  Het is voor ieder een individueel verhaal wat geen standaard kent, elke situatie moet je per geval bekijken en beoordelen.
  Wat ik nog wel wil benadrukken is dat je aan het bezit van een visum voor Thailand in Nederland totaal geen rechten kunt ontlenen, dat is een overeenkomst tussen jou en de Thaise regering waar Nederland verder ( eigenlijk) totaal geen zeggenschap over heeft.
  Ik ga verder niet meer op dit artikel reageren, er staat nu zoveel tegenstrijdige informatie en er zijn een aantal zaken bij gehaald die niet ( voor de AOW) relevant zijn,
  Ik wil best mensen advies geven of wat meer weg wijs maken, ik heb ondertussen zoveel informatie verzameld dat ik mij wel een beetje “lekenexpert” durf te noemen.

  Groet,

  Lex K.

 19. Toon zegt op

  Ter informatie het volgende stukje.
  Gepubliceerd: NU.nl d.d.12 maart 2013 16:17

  Aantal spookburgers stijgt tot bijna half miljoen
  In Nederland zijn momenteel 427.304 spookburgers. Afgelopen jaar kwamen er 32.000 bij.
  Daarmee groeit het aantal mensen dat niet woont op het bij de gemeente opgegeven adres sneller dan ooit, meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van opgevraagde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De schade die deze groep veroorzaakt bedraagt volgens RTL jaarlijks tenminste honderd miljoen euro.

  Spookburgers zijn mensen die onvindbaar raken, doordat ze zich bijvoorbeeld niet registreren bij een verhuizing naar het buitenland. Maar ook burgers die belasting willen ontduiken of frauderen laten zich niet op het juiste adres registeren bij de gemeente.
  Amsterdam

  In absolute aantallen telt Amsterdam de meeste spookburgers. Volgens het CBS waren dat er afgelopen jaar ruim 85 duizend. Een jaar eerder waren dat er nog ruim tachtig duizend, in 2010 nog bijna 77 duizend.

  In Rotterdam waren er het afgelopen jaar bijna 45 duizend onvindbare burgers, in Utrecht ruim negenduizend.

  Maatregelen
  Het ministerie van Sociale Zaken nam vorig jaar nog maatregelen om spookburgers aan te pakken. Gemeenten mogen vanaf dit jaar bij uitkeringsinstantie UWV adresgegevens van alle inwoners opvragen, zodat zij hun eigen administratie kunnen corrigeren.

  Veel spookburgers blijken namelijk onvindbaar voor de Belastingdienst, terwijl ze van het UWV wel een uitkering ontvangen.

  Volgens het ministerie zijn spookburgers jarenlang niet goed geregistreerd maar wordt deze groep nu eerder ontdekt door actief adresonderzoek en huisbezoek. Met name Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen daar veel aan, aldus het ministerie tegenover RTL Nieuws.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website