Lezersvraag: Kan ik verhuizen naar Thailand met mijn budget?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 juli 2017

Beste lezers,

Over ruim een jaar kan ik stoppen met werken en wil ik mij droom uit laten komen om te verkassen naar Thailand. Nu lees ik dit blog al een aantal jaren en het valt mij op dat steeds meer expats/pensionado’s klagen dat Thailand de afgelopen jaren veel duurder is geworden. Nu is klagen over prijzen van alle tijden, maar toch…..

Mijn besteedbaar inkomen is straks ongeveer € 1650,- netto. Mijn vraag is of je daar fatsoenlijk van kan leven in Thailand. Zeg maar vergelijkbaar zoals in Nederland. Natuurlijk begrijp ik dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt. Uitgeven is nu eenmaal gemakkelijk, dus even iets over mijn wensen.

Ik wil dicht bij het centrum van Hua Hin een huisje huren. Geen bungalow met zwembad, maar gewoon iets simpels met twee slaapkamers en airco. Ik ben geen uitgaanstype en rook en drink niet. Ook de dames van plezier zullen niet rijk worden van mij. Wel wil ik graag westers blijven eten maar af en toe Thais is prima. Ik hoef geen auto, een tweedehands motorbike is voldoende. Wel wil een snelle internetverbinding en een goede televisie met Nederlandse zenders. Verder wil wel regelmatig uitstapjes maken naar andere steden in Thailand.

Over de grootste kostenpost: een ziektekostenverzekering, denk ik nog na. Misschien dat ik zelf wat geld achteruit zet, voor simpele dingen in Thailand. Mocht ik ernstig ziek worden dan keer ik wel terug naar Nederland.

Denken jullie dat ik het als alleenstaande in Thailand kan redden met € 1650, – netto per maand?

Ik hoor graag je mening.

Groet,

Marcel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Lezersvraag: Kan ik verhuizen naar Thailand met mijn budget?”

 1. Jacques zegt op

  Met de huidige omwisselkoers (39 bath per euro) zit u nu op 64.371,45 bath. Dit zit net onder de 65.000 bath die u per maand dient te hebben om voor een lang verblijf in Thailand in aanmerking te komen. U zult dus een extra buffer dienen te hebben en de regels en mogelijkheden zijn ruim aangegeven op dit blog. Neem deze aandachtig door en dan is er wel een mouw aan te passen denk ik zo. Uw verblijf op de aangegeven manier invullen is denk ik wel mogelijk. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Het is wel aan de magere kant maar ja ik ben wel wat ruimer toebedeelt en zou moeite hebben met uw inkomen als basis.
  Wat ziektekosten betreft heeft u terecht een aandachtspunt die van belang is. U kunt een Thaise verzekering afsluiten, die een redelijke basisdekking biedt voor zo’n 130 euro per maand. Dan moet u geen ziektes krijgen waarbij de medicijnen de bergen te bouwen rijzen, want dan is de vlucht naar Nederland de enige uitweg. Als u zich voldoende heeft georiënteerd en de motivatie 100 procent is dan is de stap te doen en anders zou u kunnen overwegen om op parttime basis te gaan in de wintermaanden (max 4 maanden )en uw hoofdverblijf in Nederland te houden met alle voorzieningen daaraan gekoppeld.

  • Fransamsterdam zegt op

   Die vereiste 65.000 is toch bruto?

   • Jacques zegt op

    Nee Frans dat is netto, ik heb dit geprobeerd bij het Oostenrijkse consulaat in Pattaya maar die gaat echt mijn netto ambtenaren pensioen hanteren voor de extension of stay. Eigenlijk ook wel logisch want je kunt het bruto bedrag niet uitgeven want dit krijg ik niet in handen. Natuurlijk zijn er velen die wel hun bruto bedrag, netto in handen krijgen (de niet ambtenaren) en geaccepteerd door de Nederlandse belastingdienst en voor die groep geldt het niet en heb jij gelijk.

 2. Rob zegt op

  Als je het met 1650 euro in Thailand niet kan redden, dan zou 99 procent van de Thaise bevolking het niet kunnen redden. Belangrijk daarbij is dat je geen uitgaanstype bent: dat is anders een zeer zware uitgavenpost.
  Ik zou echter wel een medische verzekering nemen. Als je echt iets ernstig mankeert is er mogelijk geen mogelijkheid om terug te kunnen keren.

  • Daniel VL zegt op

   Die Thaise 65000 is niet nodig men kan 800.000 op de bank hebben ook aanhouden. Heeft men slechts 1 keer per jaar te bewijzen, 3 maand voor verlenging van verblijf, eerste keer enkel 2 maand voor verlenging op een Thaise rekening. (Zie visa dossier)

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Rob,dat de meeste Thais alleen maar dromen kunnen van een dergelijk inkomen,is zeker waar. Alleen er bestaat natuurlijk ook een enorm verschil in hun gewoonheid van leven,en het levensonderhoud. Erg veel Thai hebben een eigen huisje,of tenminste iets wat er op lijkt,zodat ze geen verdere huurkosten hebben. Ook qua voeding hebben ze totaal andere wensen,die vaak in kosten niet te vergelijken zijn,met die van een farang. Ook een ziekenverzorging betaat bij vele Thais,hoogstens uit een noodverzorging van de staat,en mocht het toevallig om iets ernstigs gaan,worden de kosten vaak door de rest van de Thaise familie opgebracht. Als een alleenstaande expat toevallig een dure hart operatie ondergaan moet,zal hij gedwongen zijn,over een goede, vaak erg dure ziekenverzekering te vervoegen,of een goed gevuld bank account. Verder betaald een alleenstaande farang,haast voor iedere hulp,waarbij hij aangewezen is op zijn Thaise medeburger een andere prijscategorie,als die van jou genoemde 99 procent van de bevolking.

  • Piet-Buikstra zegt op

   als je nederlander blijft ,dan moet 1 x per jaar , 4maanden in nederland verblijven, dan blijft ook de zorgverzekering geldig, met een reisverz. wereld dekking maak je het compleet goed.
   doe je dit niet , dan blijf maar in nederland en ga gewoon een tijdje , op vakantie in thailand.
   een zorgverzekering is niet meer te betalen in thailand, probeer maar.

   • ton zegt op

    Even een opmerking. Om Nederlander te zijn (en te blijven) hoef je helemaal niet in nederland te wonen. Ook niet 1x per jaar er te zijn. Gewoon een Nederlands passpoort wat je bij vrijwel elke Nederlandse ambassade kunt laten verlengen voordat het niet meer geldig is. Bedoeld wordt waarschijnlijk “woonachtig” blijven in Nederland en dus onder de Nederlandse belasting paraplu en zorgwet bijven vallen.

 3. teun zegt op

  Naar mijn idee gaat dat niet lukken. Je krijgt waarschijnlijk geen visum, want daarvoor heb je TBH 800.000 + voor nodig. En E 1650 p/m komt neer op E 19.800 p/j. En dat is bij een koers van E 1 = TBH 37 een bedrag van TBH 732.600.
  Mocht de koers (die nu net boven de TBH 38 voor E 1 ligt) nog eens dalen dan heb je helemaal tekort.
  Ik ben bang, dat je droom onder dit scenario een droom zal blijven.

  Lees de info na die op dit blog vermeld staat over dit onderwerp.

  • Marcow zegt op

   Dan heeft hij aan minimaal 80.000 bht op de bank voldoende om aan de 800.000 eis te voldoen. Kan in 2 maand worden opgespaard als hij zuinig doet.

  • doekle zegt op

   je vergeet wat Teun, je inkomen + je banktegoed, wat in dit geval slechts 67400 thb zou zijn, moet op 800000 thb uitkomen.

  • Pieter zegt op

   Je hebt geen 800.000 thb + nodig, 800.000 is voldoende, er wordt niet naar meer gevraagd, hier spreekt iemand met ervaring betreffende 800.000thb op een bankboekje.
   En inderdaad met 1650 euro net is in Thailand goed rond te komen afgezien van huur van een woning, maar ook dat is mogelijk voor 10.000 thb/maand.

 4. Ad de Groot zegt op

  Persoonlijk zie ik dit als krap.
  Vergeet je inkomens niveau niet voor een visum
  Vooral het ziektekosten aspect is voor de meeste ouderen een belangrijk punt, als u geen probleem heeft om de basis Thaise ziektezorg te ontvangen in een staatsziekenhuis dan zijn die kosten niet hoog.
  Maar persoonlijk wil ik op mijn oude dag een betere verzorging hebben en niet wat ik hier zie in de lokale ziekenhuizen hier in de isaan, als voorbeeld zalen zijn als kippenhokken etc. Zo een goede ziektekosten verzekering is een advies en niet goedkoop, ook met naar de omstandigheden beperkte leeftijd is een probleem. Mijn verzekering eindigt wanneer ik 75 ben niet mogelijk te verlengen.
  Verbrand je Nederlandse schepen niet achter je. het is makkelijk gezegd ik ga terug maar probeer maar bv iets fatsoenlijk te huren met dat inkomen ( inkomen moet 4x de huurprijs zijn ).
  De levens kosten zijn hier in de afgelopen jaren flink gestegen als te teminste niet elke dag streetfood wil eten.
  Reg, Ad

 5. fons zegt op

  beste marcel
  met 1650 euro netto kom je gemakkelijk rond zeker de levens stijl die je er op na houd
  ik woon in isaan en leef met 1500 euro met 5 mensen
  hoge kosten in thailand zijn bier en vrouwen als jdaar afblijft en met een serieuze vrouw leef
  zit je goed

  succes

  • Chris van het dorpje zegt op

   Beste marcel ,
   had ik maar 1650 euro per maand .
   Mijn vaste lasten hier zijn stroom en internet samen 900 baht per maand .
   Ik leef hier met 4 personen van 150 euro per maand en ik miss niets .
   Heb gewon niet meer nodig .
   En zo als fons zegt , het duurste zijn hier bier en vrouwen .

  • rori zegt op

   Ik leef in Uttaradit van ongeveer hetzelfde. Met vriendin en schoonmoeder. Dus is niet allen de Isaan is dit mogelijk.

 6. Damy zegt op

  Over een jaar kan hij stoppen met werken dus ws nog niet met pensioen jammer dat zijn leeftijd niet is vermeld hadden we een beter advies kunnen geven.

 7. Andre zegt op

  Een antwoord op Uw vraag of het in Uw artikel genoemde bedrag voldoende is om in Thailand te leven….mijn antwoord….meer dan genoeg
  Ik ken veel Nederlanders die alleen met hun AOW’tje hier ruim van leven
  Dus….maak U geen zorgen

  • Marcow zegt op

   Volledig mee eens Andre. Ken zat mensen die het doen met 20.000 bht per maand zat kunnen redden.
   Dus Marcel .. als alleenstaande, niet drinkende en rokende farang heb je zat en kan je zelfs minimaal 650 euro apart zetten per maand.

   • Bacchus zegt op

    Hij kan van de 1.650 euro makkelijk 650 euro apart zetten. Blijft 1.000 euro maal koers 37,50 is 37.500 baht in plaats van die “20.000 baht waar zo velen van leven”! Hoe zit dat nou? Of bedoel je met 20.000 alleen eten en drinken? En zelfs dat wordt moeilijk als je veelal westers wilt eten 3 maal per dag. Met 20.000 baht leef je als een kluizenaar en breng je de dag waarschijnlijk slapend door in een stoel.

  • l.lagemaat zegt op

   De Thaise wet (immigration) eist een aantoonbaar netto inkomen van 65.000 Baht per maand of 800.000 Baht tenminste 3 maanden op het bankboekje hebben staan om in Thailand te mogen wonen.

   € 1650,= x 38 (koers globaal) = 62.700 Baht.

   • joskeshake zegt op

    ja en bij mij rekenen ze altijd bruto bedrag uit .en Marcel , als je in pensioen gaat en je moet in Nederland blijven en daar met dat bedrag toekomen, ga je dat zeker in Thailand kunnen doen.

 8. Sjaak S zegt op

  Als alleenstaande met 1650 Euro netto is goed te leven in Thailand, je kunt je ook nog laten verzekeren (rond de 200 Euro voor een goede verzekering wanneer je onder de 60 bent).
  Wat betreft de visum vereisten is het inkomen net te laag. Maar omdat je kunt combineren met een bedrag dat je voor drie maanden op de bank moet laten staan en je inkomen, is dat ook goed te doen. Grof gezegd, is dat rond de 2500 Euro die je apart moet kunnen zetten.

  In de buurt van Hua Hin kun je in alle prijsklassen woningen huren. Pranburi is nog een stuk goedkoper.

  Het is geen vetpot, maar er is zeker goed van te leven.

 9. Karel zegt op

  Van 1650 euro kun je gemakkelijk rondkomen.

  Stel dat je 500 euro uitgeeft aan huur + elektr + water + internet. Dat is zeker haalbaar.
  Dan red je het daarna prima met 500 euro per maand aan leefgeld voor eten, kleding etc.
  Daarna is er nog voldoende over voor uitstapjes

  Enige punt is in de toekomst de zorgverzekering: die wordt erg duur als je op hoge leeftijd komt.

 10. henry zegt op

  U zal daar met de door u beschreven levenstijl ruimschoots mee toekomen.

 11. Rene Martin zegt op

  Huisvesting (bijvoorbeeld Sportvilla hua hin) , westers en thais eten en de andere zaken die je noemt zijn te doen voor dit gedrag. Maar voor veel mensen is de ziektekostenverzekering het probleem maar je hebt daarover al nagedacht. Op dit blog is er regelmatig over geschreven en worden er ook tips gegeven. Succes…

 12. Fransamsterdam zegt op

  ‘Dichtbij het centrum van Hua Hin.’ Als je daarmee bedoelt ‘een paar kilometer buiten de stad’ zou een eenvoudig onderkomen haalbaar moeten zijn voor ongeveer 10.000 Baht per maand. Vlak bij of in het centrum loopt dat al snel op tot het dubbele.
  .
  http://www.expathuahin.com/renting-huahin.php
  .
  Water, electriciteit, internet, telefoon en kabel-TV, reken op 5000.
  Een verzekering met dekking zoals wij gewend zijn zit er niet in, dus ik ga uit van wat Jacques voorstelt, 130 euro per maand, en dat u dan zelf een potje van 120 euro per maand aanlegt, samen 10.000 Baht per maand.

  Eén keer per maand een spartaans uitstapje naar een andere stad, vervoer per trein of bus, 2 overnachtingen in guest house, toegang voor bezienswaardigheden, lokaal vervoer, Thais eten buiten de deur, moet lukken voor 5000 Baht.

  Dan zitten we op 10.000 + 5.000 + 10.000 + 5.000 = 30.000 Baht.
  Zo’n motorfiets moet ook betaald/afgeschreven/verzekerd/onderhouden/gerepareerd worden en van een sapje worden voorzien: Ik schat voorzichtig 5.000 Baht per maand.

  En dan het Westerse eten. Tsja, wat bent u in Nederland per week aan boodschappen kwijt om te eten? 30 euro? Da’s laag ingeschat denk ik. Reken in Thailand dan minstens op het dubbele, 60 euro per week, 10.000 Baht per maand.
  Ik neem aan dat u verder alleen water drinkt, dat reken ik maar even niet.
  Dan heeft u wellicht nog toiletpapier nodig, af en toe een scheermesje, misschien stofzuigerzakken, afwasmiddel, shampoo, dat soort zaken, reken 5.000 per maand.

  Totaal nu 50.000 Baht.
  U wilt ook niet direct in de problemen komen als de koers van de Baht zich ongunstig ontwikkelt, dus u gaat uit van een 10% ongunstigere koers dan nu, dus u heeft te besteden 64.400 Baht minus 6.400 Baht is 58.000 Baht, de rest stopt u in het potje ‘koersschommelingen’.

  Heeft u aan het eind van de maand toch nog 8.000 Baht over.

  Wellicht dat u een goedkope hobby heeft of vindt, want als u niet meer hoeft te werken zit u daar maar de hele dag verder door te komen met nog maar 250 baht per dag te spenderen.

  Dus ja, volgens mij moet het kunnen, maar het is in mijn ogen niet echt een ‘droom’.

  • Ger zegt op

   Honda Motorbike van mij gaat al 4 jaar mee en ziet er nog als nieuw uit. Aanschafwaarde 50.000 is ook huidige nieuwwaarde. Dus kost tot op heden 1000 per maand aan afschrijving.
   Brandstof 2x per week volle tank is totaal 120 baht is per maand 500 baht.
   Verzekering 350 per jaar, vervanging banden na 3 jaar 1800 baht en batterij na 3 jaar kostte 400 baht. Totaal 3600 /48 maanden = afgerond 100 baht per maabd
   Totaal dus zo’n 1600 per maand , alles inbegrepen, kost een motorbike.

   Goed internet thuis van BBB kost 631
   als je daarnaast op je telefoon internet kan voor 220 baht, 1 GB internet only, van AIS en dan daarnaast gebruik maken plaatselijke free wifi.

 13. ruud zegt op

  Met 1650 netto kunt u makkelijk in Thailand rondkomen.
  Ik besteed nog niet de helft van dat bedrag.

  Aangenomen dan wel, dat u geen dure ziektes hebt.

  Van belang is dan wel, dat u begint met het aanleggen van een spaarpotje.(SPAARPOT!) voor de toekomst en niet al uw geld uitgeeft.
  De prijzen in Thailand zullen waarschijnlijk veel harder stijgen, dan uw inkomen en naarmate u ouder wordt zullen ook uw ziektekosten toenemen.
  En dat kan erg duur worden.

  Als u voor uw plannen van emigratie nooit hebt gespaard, denk ik wel dat u niet met de juiste instelling emigreert.
  Dat sparen zult u zeer serieus moeten nemen.

  Ik weet niet hoe hoog uw bruto inkomen zal zijn, maar het is altijd mogelijk, dat de eisen die Thailand aan het inkomen stelt zullen stijgen.
  Spaar dus om te beginnen een flink bedrag bij elkaar, als u geen spaargeld bezit.

  Controleer aan de hand van de belastingregels in Nederland ook, of uw berekening van 1650 Euro correct is.
  Over het inkomen, dat in Nederland wordt belast, krijgt u bijvoorbeeld geen heffingskorting, maar wordt de belasting over het hele inkomen gerekend.

 14. tonymarony zegt op

  Beste Marcel als dit inkomen op papier realiseerbaar is heb je geen problemen met de inkomen eisen van
  de Thaise immigratie en met 1650 euro kan je prima leven maar kijk goed uit met wat je huurt je hoeft dus ook niet voor de 800.000 bath te zorgen op de bekende bank rekening dus ga je gang en over die ziekenkosten verzekering zijn er ook oplossingen te vinden Andre verkoopt ook verzekeringen dus neem eens contact met op via dit blog.
  Ik wens je veel plezier in Hua Hin je kan daar zeker iets vinden.

 15. Huub zegt op

  Kijk eens op de site en het YouTube kanaal van JC, retire cheap in Asia;
  https://retirecheap.asia/retirement-budget-calculator/
  https://www.youtube.com/results?search_query=jc+retire+cheap+asia+hua+hin

  • rori zegt op

   Is wel geen antwoord op de oorspronkelijke vraag maar geeft wel info en ervaringen van anderen.

   http://www.wohin-auswandern.de/auswandern-thailand

   Er zijn ooit op het ZDF, WDR en of NDR hele programma’s geweid aan het verschijnsle pensionados und rentner in Thailand. Mij is het verhaal bijgebleven van een
   Even zoeken en je vind er veel meer.

   https://www.youtube.com/watch?v=l-iINF3dTs0

   https://www.youtube.com/watch?v=xdTa2SrGbHk

   https://www.youtube.com/watch?v=vn8GRhKshno

   https://www.youtube.com/watch?v=a3FAOjwLufQ

   https://www.youtube.com/watch?v=sJl3zrVOFqs

 16. Khun Yan zegt op

  Ik ken heel wat mensen die het met minder stellen en behoorlijk tevreden zijn. Hua Hin is echter (net zoals Pukhet) vrij duur. Je kan eventueel overwegen een “expat verzekering” aan te gaan voor zo’n 450 Euro/jaar;(Assudis van AXA) hierbij zijn bij eventuele calamiteiten de eerste kosten/repatriëring naar België/ Nederland ook gedekt voor max 450.000.- Thb. Er zijn vele maatschappijen waar je ook een verzekering kan aangaan in Thailand, deze zijn zeer duur en meestal ook beperkt tot een zekere ouderdom (meestal 75 jaar).

 17. piet zegt op

  Prima te doen, mits geen gekke dingen worden gedaan zo simpel is dat !
  Veel plezier gewenst en er zijn echt heel veel die het met stukken minder moeten doen !!

 18. Peter zegt op

  Het probleem met ziektekosten los je simpel op !!
  Gewoon bij kennis of familielid inschrijven en daar op papier een kamer huren !!
  Zorgtoeslag aanvragen je zult rond de 84 euro krijgen en dan ben je klaar.
  Ik doe het zo al 4 jaar…… Zorgpremie 110 euro en ik krijg 84 euro zorgtoeslag
  dus niet uitschrijven uit nl

  Peter Philippines

  • Janinne zegt op

   Je mag maximaal 8 maanden uit Nederland zijn, volgens de regels zorgverzekeraar.

 19. RuudRdm zegt op

  De vraag van Marcel is of 1650 euro netto maandelijks te besteden voldoende is om in Thailand te leven. Hij vraagt niet of dit bedrag voldoende is voor een verblijfsvergunning in Thailand. Dat is een andere kwestie. Als Marcel ervoor gezorgd heeft dat hij voor een bedrag van 400K baht op een Thaise bank kan zetten, is een dergelijke vergunning aan te vragen. In combinatie met zijn netto inkomen voldoet dit aan de inkomenseisen. 800K baht is prima natuurlijk, maar is niet per sé noodzakelijk. Lees e.e.a. na in het Thailand Visum dossier.

  Terug naar zijn vraagstelling: Kan Marcel van euro 1650 in Thailand wonen en zijn oude dag genieten? Het antwoord is: Ja, dat kan hij, want zoals hij schrijft hij wil er als alleenstaande resp. -gaande een eenvoudig leven in Thailand op nahouden. Hij gaat klein huren met airco, wil westers voedsel, rookt en drinkt niet, hoeft geen auto, een brommertje is prima, internet en Nl-TV zijn van belang, hij vindt vakanties in omringende landen of verder weg niet nodig, maar wil wel Thailand binnenlands bezoeken, en zeer belangrijk: hij gaat niet naar de kroeg noch gaat vrouwen sponsoren. Daarbij houdt hij een ziektekostenverzekering buiten beschouwing.

  Marcel heeft dan aan 45.000 baht per maand meer dan genoeg: 25K baht per maand aan (westers georiënteerde) boodschappen, 15 K per week aan huur, en 5K baht per maand aan aan stroom, water en gas, internet, telefoon.

  Oftewel: dit budget is zelfs voor een meerpersoons gezin te doen. Bij een gemiddelde koers van 37,5 baht voor 1 euro houdt hij maandelijks een 20K baht over tbv zijn uitstapjes her en der in het land. Marcel is ook nog eens goedkoper uit als hij voor minder gaat huren, (hetgeen menigeen in Hua Hin en elders lukt), dan wel gaat leren zich aan te passen aan lokale, regionale en meer Thai-gebaseerde voedingspatronen en leefwijzen. En hij is ruimer uit als de bahtkoers hem gunstger is gestemd, zoals afgelopen tijd ietwat van toepassing.

  Er komt trouwens een verrassing om de hoek kijken: als Marcel berekent dat hij in Nederland overhoudt een bedrag netto 1650 euro per maand, dan mag hij wegens fiscaal niet in te houden afdracht sociale premies om en nabij een 10% netto bij tellen. Marcel zou in dat geval zelfs kunnen bezien om onderstaande link eens aan te klikken om toch een ziektekostenverzekering in Thailand te overwegen. Immers is het geval dat zo maar menen dat bij ziekte een terugkeer naar Nederland mogelijk is, niet geheel conform de realiteit. Dat berust bij velen op een wens zijnde vader van de gedachte.
  Zie aldus: http://www.verzekereninthailand.nl/

  • rori zegt op

   De korting op afdracht geldt alleen bij VAST verblijf en niet bij twee ook een adres in Belgie of Nederland.
   Verder sluit ik me hierbij aan.

 20. david nijholt zegt op

  Je kan gerust komen Marcel met 1650 euries kun je hier met jou levensstijl goed redden en ook nog wel sparen.

 21. rori zegt op

  Het ging erom kun je met 1650 Euro per maand in Thailand leven of is het overleven. Wel zorgen dat je een leuke spaarrekening in Nederland hebt voor “noodgevallen” Een 10.000 Euro is genoeg.
  Echter de vraag is waar in Thailand? In Bangkok, Phuket, Pattaya, Chaam, etc denk ik krap.
  Ga dus eerst orienteren waar ik ga wonen in Thailand en met wie en hoe.

  Ik stel dat je met 1650 Euro rond kunt komen. Hangt echter sterk vanaf waar je wilt gaan wonen.
  Ik heb een 2500 Euro netto per maand en leef drie maand op en af. Heb een 55+ huurappartement in Nederland waar de vaste lasten gewoon doorlopen. Huur, Gas, Water, Elektra, Kosten een 750 Euro per maand. Komen de tickets voor twee personen bij is gemiddeld 400 Euro spaar per maand voor twee.

  Dus netto heb ik ook een 1300 Euro om van te leven en meer. Rij een eigen auto (wegenbelasting en verzekering) in Nederland en er een in Thailand. Mijn vriendin heeft een huis in de buurt van Uttaradit en een Condo in Jomtien. Wel geen huur maar wel andere kosten.

  Bangkok een huur studio type appartement rond de 12.000 bath. In Rangsit rond de 9000. In Uttaradit 5000 bath.

  Ok komt nog wel elektra (1200 bath en bijna geen aircon gebruik) en water (150 bath) bij. Gasrekening (400 bath per fles) is gelukkig veel lager dan in Nederland omdat we geen verwarming hebben.

  Eten en drinken geschat 2500 bath per week. De rest ongeveer 1500 per week.

  Totaal in Uttaradit kom je dan met een kleine 20.000 bath rond is dus globaal 700 Euro per maand.

  Dit is basic maar geeft aan dat je met ONGEVEER 1650 Euro per maand wel iets kunt. Je moet echter geen wonderen verwachten.

 22. Serge zegt op

  Sawasdee khap,

  Als je in je eigen land gedomicilieerd blijft en een goede verzekering hebt ( in België bv. bij Ethias Assistance voor € 75 per jaar + nog een hospitalisatie verzekering) mag je max. 3 maanden in Thailand vertoeven. Maar je kan uiteraard dit nogmaals doen per jaar….
  Dan blinf je goed verzekerd en kan je goed overwinteren en ginds iets huren voor 10.000 THB per maand.
  Dit is de beste oplissing me dunkt en je neemt geen risico’s. Je kan je ook makkelijk elk jaar eens verleggen…

  Serge

 23. Peter V. zegt op

  Los vd kosten zou ik eerst aanraden om bv voor 6 maanden iets te huren.
  Op welke gronden kies je voor Thailand, Hua Hin? Ervaring daar? kennissen of Google raadde het aan? ,;)

  Wat bedoel je met “westers eten, maar af en toe Thais is prima”?
  Is dat iedere dag uit eten, en hoe zit het met ontbijt?
  Als je dagelijks uit eten gaat bij een westerse tent, dan ga je het met € 1.650 per maand niet redden.
  Ga je zelf koken dan is het goed te doen.
  Vlees, groente en vis kan je bv bij de Makro kopen, daarvan zijn de prijzen redelijk.
  Een pot pindakaas is echter niet goedkoop.
  In Phuket huren we een kamer voor 6.200THB per maand, incl. water en kabel. (In Hat Yai huren we een vrijstaande woning voor 10.000) Komt ongeveer 1.500 a 2.000 thb aan electriciteit bij.
  Motorbike is nieuw zo’n 50.000 thb, 2de hands ongeveer de helft. Onderhoud enz. is peanuts.
  We rijden iets meer als een tank per week leeg, per maand is dat ongeveer 500thb. Zo’n ding is met 1:30 gewoon zuinig.
  Nederlandse TV? Geen idee wat dat kost. Ik heb een tijdje gebruik gemaakt van mijn schotel in NL. Via vpn kon ik thuis inloggen en de ontvanger bedienen en de ‘stream’ zien.
  Een mobiel abonnement met veel data heb ik voor 900 thb per maand.
  Ik meen dat een vaste internetverbinding, met tv ook zoiets kost.
  Voor ons zijn feitelijk de trips naar NL het duurste van het leven in Thailand, maar dat doen we steeds minder.

 24. Herman buts zegt op

  Hallo Serge
  Als je in Belgie gedomcilieerd bent moet je minstens 6 maanden in Belgie wonen dat wil zeggen dat je 6 maanden min 1 dag in Thailand kan verblijven en geen 3 maanden en inderdaad voor 10.000 bht of iets meer kan je al iets huren dat aan onze europese eisen voldoet ik betaal meestal 12.000 bht maar dan heb ik ook een appartement , geen studio, in een appartementencomplex met mooi zwembad en wij leven van 1500 bht per dag voor 2 personen , hiervan gaan wij 2 maal daags eten , smiddags is dat meestal basic en thais en savonds iets uitgebreider en dat budget laat mij ook toe om een keer in de week ,mij is te verwennen met een paar leffes en een lekkere europese maaltijd dus dat budget van 65.000 bht is heel realistisch, ik vergat nog te vermelden dat ik een brommer huur per maand voor minder dan 3000 bht per maand
  Op die manier heb je wat ik noem” best of both worlds” en je blijft in orde met je sociale zekerheid, je moet dus wel zoals jij vermelde zorgen dat je een jaarlijkse reisbijstand hebt met eventueel een bijkomende hospitalisatieverzekering maar dat is nog altijd een stuk goedkoper dan je ginder verzekeren

 25. lung addie zegt op

  Dit lijkt me hier een uitverkoop per Amerikaans opbod, gaande van 15OEu/m, dan nog voor 4 personen tot …..
  150Eu/m voor 4 personen dat, is ruim gerekend, 6000THB:4 = 1250THB/p/m en is dus aan een goei 40THB/d/p…. dat zou ik liefst niet als leidraad nemen doch eerder als “lijdensweg”. Dat is zelfs niet onder de armoedegrens maar zelfs onder de “zwarte armoedegrens” …. maar ja, je kan nog steeds bananen kweken en die ruilen voor iets eetbaars, doch dat kan niet in de onmiddellijke omgeving van het centrum van Hua Hin.

  Indien alle verblijvers in Thailand, welke geen 1560Eu/m netto hebben, Thailand deze week zouden verlaten dan zouden er een pak extra vluchten moeten ingelegd worden.

  Beste Marcel, indien je werkelijk op 1560Eu/m kan beschikken en je houd er een “normale” levensstijl op na en geen “vakantie” levensstijl, dan zal je geen enkel probleem hebben om op een degelijk niveau in Thailand te leven en niet te moeten ” overleven “. Indien je dat hier niet zou kunnen dan zou je dat nog veel minder in Nederland of Belgie kunnen. En, laat je niet afschrikken door die hospitalisatie verzekering. De bedragen welke hier genoemd worden zijn vaak totaal onrealistisch. Je gaat volgend jaar blijkbaar met pensioen, dus ben je geen 70 plusser en mits een beetje rondkijken vind U zeker iets “betaalbaars”, tenminste als U niet enkel met haken en ogen nog aan elkaar hangt.
  Zorg wel voor een redelijke financiele buffer voor in geval van …..
  Met zo een maandelijks bedrag leef ik hier al jaren en kan me elke dag Europees eten veroorloven ( kook wel zelf doch is soms duurder dan op resto te gaan ), zelfs met een glaasje wijn erbij, heb een eigen wagen( nieuw gekocht ), een eigen zwaardere motor en leef goed. Heb zelfs een huishoudster. Als je mijn blogs hier leest zie je dat ik er heel regelmatig op uit trek en niet hoef te verroesten in een zetel, ik leef hier zeer riant en neen, ik mis niets daar ik niet zo gierig als de pest ben, want dat is totaal onnodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website