Lezersvraag: Trouwen voor de Thaise wet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
22 juli 2016

Beste lezers,

Na 5 jaar samenwonen willen mijn Thaise partner en ik officieel trouwen voor de Thaise wet. Daarbij rijzen er enige vragen op waar de lezers wellicht een antwoord op hebben.

 1. Ik bezit al 10 jaar een eigen huis in Thailand op basis van een lease contract van 30 jaar (voor de grond) en daar wil ik graag de zeggenschap over blijven behouden, indien onverhoopt, het huwelijk zou stranden. M.a.w. bestaat er in Thailand een vorm van huwelijkse voorwaarden zoals we dat in Nederland kennen en hoe leg je dat op de beste wijze vast? Immers de rechten van een farang zijn niet zo geweldig beschermd in Thailand.
 2. Mijn enige officiële familie is een adoptief dochter in Nederland met wie ik, gezien haar ergerlijke gedrag in het verre verleden, al lang geleden alle contact heb verbroken. Kan zij na mijn toekomstig overlijden, ondanks een opgesteld testament in Thailand, rechten doen gelden op mijn Thaise bezittingen te nadele van mijn Thaise vrouw?
  3) Kent iemand een goede advocaat in Cha-Am/ Hua Hin met voldoende kennis van familierecht, met wie het een en ander te bespreken valt?

Hartelijk dank voor uw suggesties,

Harold


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Lezersvraag: Trouwen voor de Thaise wet”

 1. jhvd zegt op

  Beste Harold,

  Ik weet dat het zo is, dat wanneer jij komt te overlijden je stiefdochter door niemand op de hoogte gesteld wordt, en ook niet door een notaris ( dat is de wet ).
  Als jij in Thailand woont dan kan zij het helemaal wel vergeten om daarvan op de hoogte gesteld te worden.
  Tenzij jouw Thaise vrouw dat gaat doen? ( ik dacht het niet )
  Vervolgens verliest zij het recht op de eventuele erfenis na 5 jaar, als zij er geen beroep heeft gedaan op de erfenis ( ja, maar ik wist het niet, dat is dan jammer maar zo is de Nederlandse wet.
  Het klink vreemd maar zo zit de Nederlandse wet in elkaar.
  Veel succes!

  Vriendelijke groet,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. henry zegt op

  Als uw officiele dommicilie in Thailand is, vallen uw Thaise bezittingen, onder het Thais erfrecht.

  Dus uw stiefdochter heeft recht op haar erfdeel. U kunt echter onder het Thais erfrecht uw kinderen onterven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. Tino Kuis zegt op

  Natuurlijk is het mogelijk en gewenst om voor het huwelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen (daar is een wet over) hoewel dat in Thailand weinig gebeurt en sommige aanstaande Thaise echtgenotes dat maar vreemd vinden en het als een daad van wantrouwen beschouwen. Toch maar gewoon doen maar alles in overleg met een goede advocaat op dat gebied en natuurlijk na overleg met en instemming van je aanstaande vrouw. Je kunt daar eigenlijk alles in regelen.

  De Thaise wet onderscheidt twee soorten bezit tijdens een huwelijk:
  1. persoonlijk bezit van beide partners van voor het huwelijk (daar valt de lease mi ook onder.) Dat blijft altijd, ook na de scheiding, het bezit van iedere partner en wordt niet bij elkaar opgeteld of gedeeld. Dat moet dus laten vastleggen.

  2. gemeenschappelijk bezit is het bezit dat beiden of een van beiden tijdens het huwelijk verwerven. Het maakt niet uit wie het betaalde of op wiens naam het staat. (Alleen voor land is er een uitzondering, ik weet niet prcies hoe dat zit).Tijdens mijn scheiding werd een stuk land dat ik betaalde maar op haar naam stond verkocht en wij deelden de opbrengst. (Een paar andere stukken land schreef zij met mijn instemming over op naam van onze zoon). Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn wordt dit gemeenschappelijk bezit gelijk verdeeld. Probleem is natuurlijk dat het na 10 jaar huwelijk soms niet meer duidelijk is wat persoonlijk of wat gemeenschappelijk bezit is. Dat moet je dus ook vastleggen.

  Ik vind wel dat je twee fatsoenlijke dingen moet doen:
  1 in de huwelijkse voorwaarden opnemen dat na een scheiding je partner een redelijk inkomen overhoudt. (15-20.000 baht per maand).
  Je zou dus in de huwelijkse voorwaarden kunnen opnemen dat je partner na een scheiding toch een deel van je persoonlijk bezit en/of inkomen ontvangt.
  2 ook een testament maken waarin je partner op een redelijk inkomen kan rekenen na je overlijden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Ger zegt op

   Tino vindt dat na een eventuele scheiding je partner een redelijk inkomen dient te krijgen. Vindt dat nogal situatie gebonden bijvoorbeeld ben je maar enkele jaren getrouwd of tientallen jaren. Ken genoeg vrouwen in Thailand die van relatie naar relatie wippen om inderdaad maar elke keer goed verzorgd “achter te blijven” na een scheiding, ook in Europa. Persoonlijk vind ik dat een huwelijk duurt zolang de verbintenis er is en na het huwelijk ben je uit elkaar en dan ook geen wederzijdse verplichtingen meer. Voor de verzorging van gezamelijke kind(eren) ja daar dien je na een huwelijk wel samen voor te zorgen, financieel en meer.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • Tom zegt op

   Vind ook dat Tino hier een onbegrijpelijke hersenkronkel heeft: je vrouw een inkomen verzorgen na een scheiding? Desnoods van je persoonlijk bezit? En wat is redelijk? Hij noemt daar een bedrag, het zal er maar van af hangen hoeveel je inkomen is… In Europa is men er ondertussen al achter dat veel vrouwen misbruik maken van dit systeem en nog (los van alimentatiegeld voor de kinderen) geld incasseren van de ex maar ondertussen een nieuwe partner hebben of zelfs opnieuw getrouwd zijn. Ik meen te weten dat dit in Vlaanderen reeds meerdere jaren afgeschaft is. Tino zou vrijwillig in de prenuptial agreement willen laten opnemen dat ze van hem mogen profiteren na een scheiding. Te gek voor woorden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Tino Kuis zegt op

    Moderator: Niet chatten svp.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Rene Martin zegt op

  Voordat je de trouwboot ingaat zijn de verworven inkomsten/rechten die je nu al hebt bij een eventuele latere scheiding in principe jou eigendom maar je moet dat dan wel bewijzen.Ik zou als dat belangrijk voor je is een goede advocaat raadplegen om het e.e.a. goed te regelen voordat je gaat trouwen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Nico zegt op

  Beste Harold

  “Immers de rechten van een farang zijn niet zo geweldig beschermd in Thailand”

  Ik vindt dit z’n schitterende, alles omzeggende zin.

  Als die farang (buitenlander) er niet was geweest, had ik ook nooit tegen hem aan kunnen rijden.
  Rechter; U heeft gelijk, klap met de hamer, de farang is de schuldige.

  Amazing Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website