Lezersvraag: Trouwen met mijn Thaise vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
24 oktober 2016

Beste lezers,

Ik zou graag willen trouwen met mijn Thaise vriendin. Waar kan ik dit het beste doen. In België of in Thailand?

Ik wil in Thailand trouwen maar ik versta geen Thais. De Thaise wet en het huwelijkscontract versta ik dus niet. Ik wil vooral mijn spaargeld beschermen. Als ik een huis koop heeft ze dan recht op de helft bij de scheiding?

Ik heb een Thais voorhuwelijks contract gevonden. Maar wat is dat waard?

Bedankt.

Bart


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Trouwen met mijn Thaise vriendin”

 1. Jan VC zegt op

  Wij zijn gehuwd in Bangkok en daarna alles laten registreren in België. Wij hebben dus een Belgisch trouwboekje zonder probleem gekregen. De politie kwam wel even controleren of het niet om een schijnhuwelijk ging.
  We wonen nu na drie en een half jaar in België definitief in Thailand en dit intussen ook reeds twee jaar en half.
  Na het huwelijk in Thailand gezinshereniging aangevraagd zodat we samen in België konden wonen. Die gezinshereniging kan naar het schijnt wel moeilijkheden opleveren. Bij ons was het op een dagje geregeld! Indien er enige twijfel is stuurt men je vraag voor gezinshereniging naar Brussel (binnenlandse zaken) en dan kan kan je dossier eindeloos gerokken worden!
  Ik wens je veel suces!
  Jan

  • Jan VC zegt op

   succes uiteraard!

 2. raijmond zegt op

  kijk dat moet je zelf beslisen waar je wilt trouwen
  als je in thailand trouwt heeft ook ze voordelen en zijn nadelen
  voordeel is dat je een visum van een jaar kan kopen
  en ze draagt jou achternaam
  bij het scheiden moet je altijd 51% is voor je vrouw en 49% is voor jou
  in belgie is dat de helft
  daar heb je ook voor en nadelen
  jij moet beslisen voor jou en voor je vriendin

 3. roja zegt op

  Belgie ; u en zij hebben dan meer rechten . Vergeet niet na het huwelijk ook alles te regelen bij een notaris in België en een betrouwbare advocaat in Thailand , zodat later – bv bij overlijden – alles duidelijk is .

 4. tonymarony zegt op

  Ja Bart het probleem is jij heb geen enkel recht want dat huis komt op haar land te staan en jij mag een lease overeenkomst maken om daar te wonen en wat je spaargeld betreft gewoon in belgie laten staan en als dat niet kan een rekening op EIGEN naam maken bij de bank en lekker staan laten , optie 2 is niet trouwen en samen wonen kan ook gezellig zijn hoor en misschien beter voor je gezondheid. LOL

 5. jan zegt op

  Het beste wat U kan doen is een huwelijkscontract te laten opmaken door een (Belgische) notaris, welke U vervolgens laat vertalen door een beëdigd vertaalbureau in Thailand (lijst verkrijgbaar op de site van de ambassade). U kan het huwelijkscontract laten “verlijden” op de ambassade door de Consul die tevens beëdigd is. Dit gebeurt in aanwezigheid van U en Uw toekomstige echtgenote, de Consul en 2 getuigen.
  Er dient tevens een clausule opgenomen te worden waarbij Uw toekomstige echtgenote bevestigt dat zij de inhoud begrijpt. Vervolgens wordt dit door eenieder ondertekend…en dan kan U gaan trouwen…Veel succes toegewenst!

 6. Haki zegt op

  Ik zat met hetzelfde probleem en wilde me best wel binden, maar niet ten koste van alles, mede omdat ik ook aan mijn Nederlandse kinderen moest denken. Daarom ben ik nu eerst alleen voor Buddha getrouwd, hetgeen voor mijn vrouw en haar familie ook veel meer waarde heeft dan een wettelijk huwelijk. Een Budha huwelijk kent enkel morele verplichtingen en geen wettelijke, dus het is veilig om via die manier je toch te binden. Je kunt natuurlijk later altijd nog voor de wet gaan trouwen als je meer van alle regels en wetten afweet. Veel geluk!

 7. paul vermy zegt op

  Moderator: het is de bedoeling dat u de vraag beantwoord en niet met uw eigen verhaal komt.

 8. colin de jong zegt op

  Trouwen zou veboden moeten worden want zie alleen maar ellende en vechtscheidingen om me heen. 80% gaat vroeg of laat van elkaar af en de Farang is uiteindelijk altijd de lul van het spul.

  Ga leker samenwonen, en houdt de troeven in handen en geef ze de rode kaart als ze praatjes krijgen.

  • Tino Kuis zegt op

   Bij deze krijg je voor deze onzin van mij een rode kaart of is die alleen voor Thaise vrouwen?

  • NicoB zegt op

   Die 80 % zal wellicht in jouw kring van toepassing zijn, mensen zoeken jou speciaal op als ze problemen hebben, daar sta je om bekend, maar die 80 % klopt niet in de kring die ik ken.
   Mensen een huwelijk afraden om aldus de troeven in handen te houden lijkt me al een erg negatief uitgangspunt bij het bestendigen van een relatie.
   NicoB

 9. william zegt op

  Bart,geloof me niet trouwen, laat het het zoals het nu is, als het dan toch op trouwen aankomt,
  alleen voor de Boedha, geen poespas en laat je financieel niet uitkleden. groet william

 10. Fransamsterdam zegt op

  “Ik wil vooral mijn spaargeld beschermen.”
  In dat geval raad ik u een bankrekening of een sok aan. Geen vrouw, en zeker geen huwelijk.

 11. walter zegt op

  Trouwen is heel makkelijk in Thailand. Jij en je vriendin gaan met je geboortebewijs en bewijs van niet gehuwd zijn, natuurlijk inclusief Thaise vertaling, naar de Amphoe. Duurt een half uurtje en je vrouw krijgt gelijk een nieuwe ID card, met jouw achternaam erop. (Thaise wet) In het algemeen wijkt de wet niet af van de gemiddelde europese wetgeving, behalve voor wat betreft de grond waar je huis staat, hiervoor kan je het best een advocaat raadplegen. Wij zijn voor de wet getrouwd omdat wij beiden niet in dat Buddha trouwen geloven en aangezien het aannemelijk is dat ik als eerste overlijd, ik 63, zij 43, zodat ze een gedeelte van mijn pensioen krijgt als ik dood ben. Als je denkt dat je vrouw op je spaargeld uit is, niet trouwen.

  • walter zegt op

   Als je in Belgie trouwt moet je vriendin in Belgie zijn, in Nederland kan je maar niet zo ff je vriendin meenemen, dus het antwoord op je vraag is in Thailand trouwen

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “…met jou achternaam erop. (Thaise wet).”

   Ik ben 12 jaar geleden officieel getrouwd in Thailand en mijn vrouw heeft altijd haar eigen naam behouden.
   Is dus zeker geen verplichting in de Thaise wet

   • Loeng Johnny zegt op

    Ik ben 4 jaar geleden in Thailand gehuwd en mijn echtgenote werd gevraagd of ze mijn naam op haar identiteitskaart wou of haar eigen.

    Men laat haar dus de keuze!

 12. Harry zegt op

  Bart die William spreekt uit ervaring.Ik ga zelf al 18 jaar met het zelfde vrouwtje en getrouwd
  voor Boedha.Coling de Jong spreekt ook uit ervaring niet trouwen is het beste.GR.Harry

  • Khun Peter zegt op

   Trouwen voor Boeddha is niet trouwen. Hooguit een zegening, maar dat kan je ook door Peppie en Kokkie of de groenteboer laten doen.

 13. lung addie zegt op

  Als Bart wettelijk wil huwen dan is het niet aan de lezer om hem te adviseren dit niet te doen. Indien Zijn vraag is waar hij dit best doet, in Thailand of in Belgie. Indien hij dit in Thailand doet dan zal hij achteraf zijn huwelijk in Belgie moeten laten legaliseren en in feite dezelfde procedure volgen als zou hij in Belgie huwen. Dit met het risico, kan klein of groot zijn naargelang de omstandigheden,dat het huwelijk niet aanvaard wordt. Indien hij in Belgie huwt, na de procedure is hij zeker dat het een aanvaard huwelijk is, dus geen twijfel.
  Jammer dat hij er niet bijschrijft waar hij dat huisje wil kopen. In Thailand of in Belgie. Is dit in Belgie dan valt hij volledig onder het Belgisch recht. Hij kan vooraf een huwelijkscontract laten opmaken bij een notaris. Een contract wat hij tenminste zal verstaan en weten wat erin staat. Doet hij dit in Thailand, huwen, het huis kopen., een contract maken, ja dan heeft hij er geen flauw benul van van wat er in dat contract juist vermeldt staat en valt hij onder het Thais recht. Ik denk dat er al genoeg inkt gevloeid heeft over het feit wat er je als Farang te wachten staat in geval van scheiding of overlijden van de echtgenote.
  Indien je de raad opvolgt van sommigen en enkel voor Boeddha trouwt, wat geen enkel wettelijk recht verschaft, dan heeft je echtgenote, bij jouw overlijden ook geen enkel recht op weduwenpensioen. Je kan dan zeggen: ze heeft land, ze heeft een huis …. ja ja, ze kan dan, na jouw overlijden, grond en stenen eten. Is het dat wat sommigen willen nadat ze jaren goed verzorgd werden?

  Ik zou in dit geval het zekere voor het onzekere nemen en in Belgie, onder het Belgisch recht, huwen.
  Veel geluk in je verdere leven.

  • Daniël M. zegt op

   Bart,

   Ik ben het volledig eens met lung addie.

   Maar ik wil er wel aan toevoegen, dat als
   1. jullie samen kinderen hebben;
   2. jullie alleen voor Boeddha getrouwd zijn (dus in België waarschijnlijk wettelijk samenwonend);
   3. jullie beiden officieel als ouders geregistreerd zijn van deze kinderen;
   dat dan jullie kinderen (waarschijnlijk) alles zullen erven als jij komt te overlijden. Dan zullen jullie kinderen uiteraard (hopelijk) ook voor uw vrouw(tje) zorgen (als zij dan nog leeft).
   Over pensioen en andere financiële regelingen kan ik mij niet uitspreken: dat hangt o.m. af of ze nog ten laste zijn van u.

   Maar voordat u de grote stap zet, kan ik u alleen maar aanraden om u grondig te informeren en alle positieve en negatieve punten van beide opties goed te bestuderen. Neem daar de tijd voor!

 14. peter zegt op

  Onduidelijk is waar je gaat wonen.
  Daar Thailand en België verschillende regels kennen.
  Rechten op bepaalde zaken zijn vast gelegd met een huwelijk, zoals pensioen. Vele geldelijke zaken zijn hierdoor vast gelegd. Een huwelijk is niets meer dan een contract, waarin vooral geldelijke verplichtingen zijn vast gelegd.
  Waar je trouwt maakt niet zoveel uit, wel waar je gaat wonen. Mocht je in Thailand trouwen en in België gaan wonen, zal je toch het huwelijk moeten registreren in België voor geldelijke zaken zoals bv pensioen en belastingen. Pensioen, waar ze dan anders geen recht op heeft. Wellicht tevens een testament aanpassen, indien je die hebt.
  In ieder geval zijn huwelijkse voorwaarden van belang. Thailand kent ook huwelijkse voorwaarden om onder te trouwen.
  Wellicht bij het kopen van een huis in België, zal je zeker moeten informeren hoe dit gaat.
  Aangezien je dat dan koopt met jouw geld en je dit dan op jouw naam zal moeten hebben en inpassend in de huwelijkse voorwaarden. Advocaat benodigd.
  In Thailand kan je geen land op je naam/bezit hebben, dus dat zal je via je vrouw moeten regelen met een usfruct, Advocaat benodigd. Het huis kan echter wel weer op je naam staan.
  In België zal je alimentatie moeten betalen, terwijl dit in Thailand niet zo is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website