Lezersvraag: Trouwen in Thailand en mijn visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 mei 2018

Beste lezers,

Volgende week ga ik weer naar Thailand en mijn Thaise vriendin en ik willen dan gaan trouwen. De benodigde papieren vanuit Nederland heb ik al klaar. Ik kom Thailand binnen op een visa on arrival (30 dagen dus). Net na aankomst zal ik de Nederlandse ambassade in Bangkok bezoeken om de papieren en vertalingen in orde te maken. Zodra dit in orde is gaan we naar de lokale Amphur om het huwelijk wettig te maken. Maar nu is mijn vraag, kan dit gewoon met een 30 dagen visa, of moet ik hiervoor een ander visum hebben?

Voor de volgende stap, het aanvragen van een marriage visa (eigenlijk een 1-year extension based on marriage) weet ik dat ik eerst een 90-day Non-Immigrant O visa nodig heb. Maar waar kan ik deze verkrijgen/aanvragen wanneer ik al reeds in Thailand ben?

Ik ben onder de 50 en kom al reeds 5 jaar in Thailand.

Vriendelijke groet,

Art


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Trouwen in Thailand en mijn visum?”

 1. janbeute zegt op

  Dit kan gewoon met een 30 dagen visum , heb ik Jaren geleden ook zo gedaan .
  Vraag bij de Nederlandse ambassade in Bangkok om een CCCM document dat betekent Certificate of Capacity to Contract Mariage .
  Deze is er in het Nederlands en Engels , laten vertalen in het Thais door een erkend vertaler en laten legaliseren via het Thaise ministerie van buitenlandse zaken in Bangkok .
  En daarna pas na het Amphur .
  Voor als je een marriage visa wilt hebben om hier een jaar te kunnen wonen .
  Zul je inderdaad een Non immigrantvisa nodig hebben , deze kun je krijgen buiten Thailand op een Thaise ambasade of consulaat .
  Je zou kunnen proberen bij een immigratie kantoor of je het hier voor elkaar kunt krijgen .
  Beter is om het immigrantvisa O in Nederland te bemachtigen bij de Thaise embassy , voordat je afreist na hier .

  Jan Beute .

  • Libravl zegt op

   Als Nederlander kan je de 30 dagen visa exemption met 30 dagen verlengen. Eens gehuwd kan je bij de immigratie in je thaise woonplaats een non o visa aanvragen. Neem tijdig contact op met je lokale immigratie dienst voor de timing.

 2. Cornelis zegt op

  Als je als Nederlander of Belg Thailand binnenkomt op een ‘visa on arrival’, zoals je schrijft, gaat er iets niet goed. Je krijgt namelijk helemaal geen visum, maar wèl een ‘visa exemption’, dus juist een visumvrijstelling.

  • Art zegt op

   Cornelis,

   Sorry voor de verkeerde benaming, maar er staat duidelijk bij ‘(30 dagen dus)’, mocht het een visa on arrival zijn, wat inderdaad niet mogelijk is, dan zou het ook geen 30 dagen maar 15 dagen zijn.

 3. RonnyLatphrao zegt op

  Je komt niet binnen op een “Visa on Arrival” … Nog maar eens.
  Je komt in jouw geval binnen op een “Visa Exemption. ” m.a.w. 30 dagen.
  Om te trouwen moet je een geldige verblijfsperiode hebben en die heb je hiermee.
  Hoe je die verblijfsperiode bekomen hebt, of met welk visum maakt niet uit. Is ook niet het probleem van een ambassade.
  Maak het niet moeilijker dan het is.

  • RonnyLatphrao zegt op

   Lijkt me niet de beste oplossing om in uw geval met een “Visa exemption” te vertrekken, maar u doet maar… Tenslotte heb je ook al 5 jaar ervaring…
   Succes gewenst.

   • Art zegt op

    Beste Ronny,

    Wat zijn dit nou voor rare reactie?
    En het is niet ‘vertrekken’, maar binnenkomen! Maar wat is het probleem om Thailand met een “Visa exemption” binnen te komen? Dit doe ik al 5 jaar lang 2x per jaar.

    En hopelijk na volgende week de laatste keer, omdat we dus willen gaan trouwen.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Ik gebruik in mijn 2de reactie “vertrekken” omdat je blijkbaar vanuit Nederland zonder visum gaat vertrekken.
     En ja, je zal dan Thailand “binnenkomen” op basis van “Visa Exemption”. Zoals ik in mijn eerste reactie ook al schrijf.
     Ik weet best wel hoe het werkt hoor….

     De vorige keren zal dit inderdaad allemaal wel zonder problemen verlopen zijn omdat je steeds binnen de 30 dagen terug naar Nederland kwam.
     Ik begrijp dat je verblijf dit keer langer dan 30 dagen zal duren en men kan dan wel eens een bewijs aan de check-in vragen dat je Thailand binnen de 30 dagen zal verlaten.
     Met een visum zou je alvast die vraag niet krijgen.
     Bovendien heb je dan meteen al een periode van 60 dagen om je huwelijk rustig uit te voeren.
     Eens gehuwd kan je trouwens een verlenging van 60 dagen bekomen ipv de gewone 30 dagen.
     (Kan ook met Visa Exemption die 60 dagen verlenging als gehuwde)
     Je hoeft trouwens na je huwelijk niet buiten Thailand om een Non-immigrant O te bekomen.
     Je kan ook in Thailand een Non-immigrant “O” status vragen op basis van je huwelijk. Wel zorgen dat er minsten nog 15 dagen verblijf resten in je paspoort.
     Je bekomt dan eerst een verblijf van 90 dagen, dat je dan aansluitend weer kan verlengen met telkens een jaar.
     Uw immigratiekantoor kan je daarover de laatste alle info verschaffen.
     Maar dat hoef ik je eigenlijk allemaal niet uit te leggen.
     Na 5 x 2 keer Thailand zal je dat ondertussen wel allemaal weten.

     Zoals ik al zei. U doet maar.
     Succes.

     • Art zegt op

      Ik pretendeer niet alles te weten, ik stel niet voor niks de vraag. Maar dit is een ‘tik’ die de meeste Thailand veteranen waaronder waarschijnlijk u met zich meedragen.

      Desalniettemin, bedankt voor uw uitgebreide reactie, zeer hulp vol, ik was niet bewust van de mogelijkheid tot het aanvragen van een Non-immigrant “O” bij een immigratiekantoor binnen Thailand. Scheelt mij weer een reisje naar Laos.

      • RonnyLatphrao zegt op

       Misschien is dan mijn eerdere reactie minder raar dan je aanvankelijk dacht.
       Langer in Thailand verblijven vereist een andere aanpak, dan een verblijf van 30 dagen op Visa exempion. Zelf al is dat dan al 5×2 gebeurd. Denken dat dit niet zo is, is dan weer een “tik” die niet veteraren hebben.

 4. Teun zegt op

  Beste Jan Beute (en Art, die meeleest waarschijnlijk). Je geeft slechte informatie en m.i. nog een slechter advies. Ten eerste (zoals vele malen op dit blog vermeld) bestaat een 30-dagen visum niet, dit is een Visa-Exemption, maar ok het is maar een naam. Ten tweede zoals Art in zijn laatste zin vermeldde is hij nog geen 50 jaar oud en komt hij dus niet in aanmerking voor een Non-Immigrant visum O A of wat voor soort als tourist. En het laatste, wat mij het meest tegen de borst stuit, is het adviseren om dit maar in Thailand bij een immigratie-kantoor te proberen: het is bij de Thaise wet streng verboden om dit soort visa te verstrekken. Mochten ze bij Immigration weer eens een razzia gaan houden op ten onrechte verstrekte visa zoals eind 2003 (waar ik nog wel eens nachtmerries over heb…) zal het de betreffende ambtenaar waarschijnlijk z’n baan kosten, maar kan Art veel grotere problemen verwachten.

  • libraphuket zegt op

   Beste Teun, vriendelijk verzoek je info eens te updaten. Non o kan onder voorwaarden wel in thailand bij de immigratie bekomen worden. Je info is verouderd.

   • Teun zegt op

    Beste libraphuket, ik neem je vriendelijk verzoek ter harte. Maar als je “onder voorwaarden” niet verder specificeert kan ik hier ook niet echt veel mee. Dus… details graag.

  • janbeute zegt op

   Beste TEUN .Zie het verhaal van Ronny .
   Je kan in Thailand een non immigratie status O , vragen dus (VRAGEN ) op basis van een afgesloten huwelijk hier in Thailand .
   En waar doe je dit , bij de immigratie in je direkte omgeving .
   Wat het 30 dagen visum betreft , inderdaad bestaat niet .
   Maar ik noem het altijd zo maar een naam , daar je als Nederlander 30 dagen hier mag verblijven .
   En geloof me ik heb het traject ivm huwelijk met mijn Thaise ega van alle beide zijden Thaise en Nederlandse nu al weer inmiddels 16 jaar geleden meegemaakt en zonder enig probleem .

   Jan Beute .

 5. lung addie zegt op

  Beste Art,
  een Non Imm O visum, wat je idd nodig hebt als basis voor het verkrijgen van een jaarverlenging op basis van huwelijk, daarvoor moet je bij een Thais consulaat of Thaise ambassade zijn. Daarvoor zal je wel naar een buurland moeten maar dat kan je dan beschouwen als ‘huwelijksreis’. Je had wel beter eerst een Non Imm O in Nederland aangevraagd.

  • Art zegt op

   Beste Lung,

   Bedankt voor uw reactie. Over één week vertrek ik al naar Thailand, voor een Non Imm O in Nederland is het nu te laat, daarnaast ben ik nog geen 50 jaar, dus is het in mijn geval ook nog niet mogelijk om een Non Imm O aan te vragen, aangezien we ook nog niet zijn gehuwd. Na het wettelijk huwelijk op de Amphur, ik gok dat dit over 2 a 3 weken helemaal rond is ben ik van plan naar Vientiane, Laos te gaan, om daar het Non Imm O, 90 dagen, Single entry aan te vragen, en vervolgens bij terugkomst in Thailand deze te gebruiken voor het aanvragen van een jaar verlenging op basis van huwelijk.

  • stevenl zegt op

   Niet correct, het is, zoals Ronny al aangeeft, ook mogelijk in Thailand een entree (visum of visumvrij) om te zetten in een non-O.

 6. hanshu zegt op

  Mits de vliegmaatschappij je mee neemt zonder visum en een enkele reis. Of heb je een retourticket binnen 30 dagen?
  Gefeliciteerd alvast met het voorgenomen huwelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website