Lezersvraag: Wat is trouwen voor Boeddha in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 oktober 2013

Beste lezers,

Kan iemand mij kort en bondig uitleggen wat trouwen voor Boeddha inhoudt?

Of er ook bureau’s zijn die die e.e.a. tegen betaling voor je regelen?

Het gaat om een ceremonie in Hua Hin.

Met vriendelijk groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Wat is trouwen voor Boeddha in Thailand?”

 1. Jeff zegt op

  Voor een huwelijk voor Boeddha heb je Geen enkel document nodig. Wel een goede bundel geld.
  Het huwelijk is dus ook niet geldig in Belgie/Nederland.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Trouwen voor de Boeddha is een verkeerde term. Er is niet zoiets als een boeddhistisch huwelijk, wel een traditioneel huwelijk waarbij de echtelieden ten overstaan van familie en genodigden trouwen. Ik heb twee huwelijken meegemaakt, en aan beide kwam geen monnik te pas. De ceremonie werd geleid door de dorpsoudste. Uw tweede vraag kan ik bevestigend beantwoorden. Er zijn wedding-planners in Thailand, maar gegevens daarover heb ik niet.

  • Dennis zegt op

   Ik denk dat u nu de vragensteller door uw grote kennis van zaken op het verkeerde been zet. Weliswaar met goede bedoelingen, maar toch..

   De term “trouwen voor Buddha” wordt ook door de Thais gebruikt. Hoewel een dergelijk huwelijk geen formele waarde heeft en niet door een monnik geleid wordt, hechten de Thais er toch grote waarde aan. Vanzelfsprekend wordt de zegen gevraagd van Buddha en wordt er daartoe een bezoek gebracht aan de tempel. Er is dus wel degelijk een link met de tempel en Buddha. Het is vergelijkbaar met ons (d.w.z. Westers) kerkelijk huwelijk. Weliswaar wordt een kerkelijk huwelijk gesloten in de kerk en is de naam daarom wellicht passender, maar hoe hadden de Thais het huwelijk dan moeten noemen? “Huwelijk voor het varken aan het spit”??

   • Tino Kuis zegt op

    Het boeddhisme beschouwt het huwelijk als een strikt wereldlijke, niet-religieuze zaak. In het Thais heet trouwen gewoon ‘taengngaan’ of deftiger ‘somrot’, het woord ‘boeddha’ komt er beslist niet in voor. Niet alles waar monniken bij betrokken zijn is ‘boeddhistisch’.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Trouwen voor Boeddha is inderdaad misschien niet de juiste term maar indien er monniken bij betrokken worden kan men wel van een boeddhistisch huwelijk spreken vind ik.
   En ook een boeddhistisch huwelijk is dan traditioneel toch, of niet ?

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Op het gevaar af dat we gaan chatten, dan nog één keer. Voor zover ik weet, heeft de Boeddha geen voorschriften uitgevaardigd over het huwelijk. Daarom vind ik de term boeddhistisch huwelijk niet passen. Hoe het huwelijk in het Thais heet, weet ik niet. Dat weet Tino Kuis vast wel.

  Of in mijn geval de echtelieden naar de tempel zijn gegaan, weet ik niet. Niet iedere Thai is even gelovig.

  De vergelijking met een kerkelijk huwelijk en zeker een rooms-katholiek huwelijk vind ik gezocht. Een kerkelijk huwelijk wordt bijgewoond door familie en genodigden. Rooms-katholieken hechten meer waarde aan het kerkelijk huwelijk dan aan het burgerlijk huwelijk.

  Ik neem aan dat de echtelieden alleen naar de tempel gaan en niet vergezeld worden van anderen. In ieder geval ben ik er niet voor uitgenodigd en naar mijn weten anderen ook niet,

  • noel castille zegt op

   Twee maal een boedha (huwelijk ) meegemaakt van mijn Belgische vrienden maar daar is
   het dorpshoofd (mits betaling ) en een viertal monniken (mits betaling) de ceremonie van bla bla touwtjses knopen en zo voort komen doen heeft geen enkele waarde niet voor de thaise overheid of voor de belgische ?

 4. Frankc zegt op

  Over de ceremonie weet ik niet veel, sorry. Wat ik wel weet is dat de Thai het ook zo noemen. En het ook zo opvatten. Ik zou het dus zeker vergelijken met ons kerkelijk huwelijk. Dat Buddha het niet heeft ingesteld klopt ook. Maar dat is echt geen argument in Thailand. Ik schat in dat ongeveer 90% van het Buddhisme niet strookt met wat Buddha bedoelde. Daarin verschilt het niet van andere geloven…

 5. Peter zegt op

  Hoi Hans,
  Kom maar even wat eten bij mij dan zal ik je het haarfijn uitleggen.

 6. Peter vz zegt op

  Tino Kuis heeft het helemaal juist uitgelegd. Er bestaat geen trouwen voor de Boedda en in veel gevallen komt er geen monnik aan te pas. Wettelijk trouwen doe je in Bangkok op een districtskantoor (Kheet) en buiten Bangkok bij een Amphur. Het niet wettelijk huwelijk is het beste te omschrijven als een gebeurtenis voor familie en vrienden. Interessant is het aantal ‘deuren’ waar de bruidegom doorheen moet om zijn bruid te mogen zien. Bij iedere ‘deur’ staan familie of vrienden van de bruid die grappige of lastige vragen stellen aan de bruidegom. De bruidegom zal moeten betalen om een ‘deur’ verder te komen.

 7. Peter vz zegt op

  Misschien nog even goed aan mijn eerdere reactie toe te voegen dat het bruidspaar meestal een week if zo voor het huwelijk naar een voor de familie bekende monnik gaan om het paar geluk toe te wensen.

 8. Cees zegt op

  Het is misschien een verkeerde benaming maar de ceremonie bestaat wel degelijk. Heb er zelf 2 meegemaakt.
  Door monniken geleid, familie en vrienden allen er bij, de ceremonie duurt ongeveer 1 uur waarna de monniken te eten krijgen en daarna het ´gewone´ mensen.
  Daarna een groot feest voor iedereen.
  ik heb van zo´n ceremonie nog een video gemaakt, leuk om zo af en toe nog een terug te kijken.

  Groet, Cees

 9. Hans zegt op

  Het trouwen voor Boedda wordt in Thailand overal veschillend gedaan.
  Ikzelf ben in het ouderlijk huis van mijn Thaise vrouw getrouwd en er waren 9 monniken aanwezig. De ceremonie begon s’morgens om 7 uur en die duurde tot ongeveer 11 uur.
  Toen gingen de monniken eten. Daarna kwam de dorpsoudste en die heeft de ceremonie afgemaakt tot 3 uur in de middag. Om 8 uur in de avond was er een feest op het schoolplein met Thaise muziek en dans.

 10. marcel zegt op

  Ben ook voor budha getrouwt is een leuke ceremonie maar heeft alleen waarde voor de fam,en was bere gezellig heeft 2 dagen geduurt heerlijk wat een feest. Alleen de centjes in de gaten houden he.

 11. rob phitsanulok zegt op

  Ik ben zelf voor boedha getrouwd een aantal jaren terug en dit is in de buurt van Phitsanulok volgens traditie met normaal gesproken 9 monniken. Ook heb ik bij 4 personen [dat waren vrienden van mij] die verliefd waren geworden op dames tijdens mijn bruiloft of kort daarna de bruiloften mede begeleid. Ik heb begrepen dat het in de Isaan anders gaat als bij ons. Bij ons gaat het normaal zo dat je een bruidsschat betaald na onderhandelen en afdingen.
  Dit klinkt vreemd maar hoe meer je onderhandeld voor je[ vaak 2e hands] vrouw hoe meer kwade blikken je riskeert van je schoonmoeder, maar ook meer respect je krijgt van de andere als het lukt.
  Nadat de officiele plechtigheid met de monniken voorbij is , begint het echte feest, en dat gaat zoals jij en je nieuwe vrouw zelf willen natuurlijk.
  De vraag ging ook over de monniken en dat is bij ons altijd al zo geweest bij een bruiloft net als met de inwijding van een nieuw huis, een nieuwe monnik of een crematie.
  Ik denk dat het leukste van het boedhisme is dat niets hoeft en alles mag, al moet je de eeuwenoude tradities wel waarderen en respecteren denk ik.

 12. Eddy Waltman zegt op

  Het ‘Boedisme en het Thais huwelijk’ Het bestaat wel degelijk, maar net als een ‘kerkelijk huwelijk’ in Nederland wordt het NIET erkend. Het is wel zo dat je je als ‘paar’ kan laten
  registreren bij het Salakan, lees Stadhuis. Dit staat dan wettelijk vast en wordt wel
  erkend door autoriteiten.Ik ga binnen korte tijd ook met mijn Thaise vriendin trouwen die al
  eerder getrouwd is geweest, (wettelijk). Maar is nu ook ‘wettelijk’ gescheiden met een
  bewijs die ze heeft en moet overleggen bij een nieuw ‘wettelijk’ huwelijk dwz. bij een
  registratie bij het Gemeentehuis als samenlevend ‘echt’paar. Het huwelijk op Boedistische wijze gebeurd op verschillende manieren, dat hangt sterk af van je financieele bijdrage
  aan de monnikken. Betaal je voldoende en regeld ook een maaltijd voor de gasten bij de tempel dan kan de ceremonie daar plaats vinden, heb je er niet veel geld voor over, wat in Thailand normaal is vanwege de lage lonen, dan komen er 3 monnikken bij je woonhuis en wordt de ceremonie in bescheiden gemeenschap gesloten door middel van het zgn.
  ‘Boedistische’ bindkoord, dat wit is en meestal een lengte heeft van 10 meter. Het lint wordt verbonden via de monnikken naar het ‘bruidspaar, en aanwezige getuigen.
  Ook worden er geen trouwringen gebruikt maar als alternatief krijgen bruid en bruidegom een ‘armband’ van drie stringen Boedistisch bindkoord om. Maar zo’n
  ‘huwelijk’ kan alleen besloten worden tussen Boedistische personen van beide kunne,lees man en vrouw. Bij een wettelijk huwelijk va het stadhuis moet je als buitenlander hebben, een ‘geboortebewijs’, een ‘uitschrijvings bewijs’ van je Nederlandse gemeente, verkrijgbaar via Den Haag en twee getuigen die NIET aanwezig hoeven te zijn maar wel een verklaring moeten ondertekenen van het op de hoogte zijn van het huwelijk en vergezeld van een copie van hun paspoort. Dit is wel niet ‘kort en bondig’ maar wel zoveel mogelijk compleet.

 13. egon wout zegt op

  Wat ik niet in de commentaren heb gelezen is dat wanneer men een verbintenis aangaat in aanwezigheid van monnikken {zie ook Eddy,s commentaat, geheel mee eens} de gemeenschap samenwonen accepteert ook al kunnen hier geen legale consequenties aan verbonden worden.

 14. Eddy Waltman zegt op

  Antwoord op reactie Egon Wout, zoals ik al beschreven heb, trouwen voor de monnikken staat gelijk aan een kerkelijk huwelijk, je leeftt dus samen zonder ‘geldig wettelijk’ trouwboekje dus in feite kun je het beschouwen als gewoon ‘samenwonen’ en heb je in feite geen recht op de wettelijk gestelde regels van een burgerlijk huwelijk. Een voorbeeld,
  als je voor de kerk of voor de monnik getrouwd bent kun je ‘niet’ scheiden. Wat wel nodig is in een burgerlijk huwelijk, zonder scheidings bewijs kun je dus niet hertrouwen, anders ben je een ‘bigamist’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website