Lezersvraag: Hoe kom ik van een Tokeh in mijn tuin af?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 februari 2015

Beste lezers,

Ik heb al maandenlang een Tokeh in mijn tuin. Mijn tuin is niet groot en vlak met wat palmen en bloempotten. De volle nacht gaat het: Tokeh, Tokeh! Van 7 uur in de avond tot 5 uur in de morgen! Hoe kom ik van dat beest af?

Ik zoek overdag de tuin af, niks te vinden. Heb gespoten met spuitbus en mottenballen gestrooid. Heb in de waterpomp gekeken. Ik heb geen nummer van de biopestman. Er was toen een Zwitser die de Nederlander vervangen heeft… Heeft misschien iemand dat telefoonnummer?

Met vr. groet,

Frank


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik van een Tokeh in mijn tuin af?”

 1. eduard zegt op

  Die tokeh kan jezelf vangen,maar alleen als het donker is.Overdag zie je ze niet en kan best een tuin verder zitten.Ik heb een stok om slangen te vangen (en ergens anders weer los te laten) en die gebruik ik ook voor die tokeh,alhoewel ik er pas 2 gevangen heb in 18 jaar.

 2. KhunBram zegt op

  Gewoon. Lange bamboestok met stuk touw met lus van ca 15 cm. Touw van stroperig suikerwater voorzien. Tegen het gegin van de avond, schemering, zie je hem vast ergens zitten. Rustig lus in zijn beurt plaatsen.
  Hij komt. Misschien na een paar keer. Het is geen hard weg renner.
  Zodra hij door de lus kruipt heel vlot hard wegtrekken. Beest gaat er niet dood van.
  Dan pak je de fiets, of lopen of motorbike en breng je hem naar ergens. Dood dat beest niet aub.
  In nl zou je zeggen : hij doet geen vlieg kwaad’ maar in dit geval klopt dat niet.
  Het is een vriendelijk nuttig beest, eet vliegen en insekten.

  succes.

  vraag anders een dorpsgenoot

 3. jasmijn zegt op

  Je bent toch Thailand gekomen om de cultuur en gewoonte op te snuiven?
  Nu daar horen ook allerlei dieren bij.
  Niks is leuker dan een Tokeh te horen, vooral als hij 7x achtereen Tokeh roept, want dat brengt geluk volgens Aziatische gedachte…
  Nee hoor ik vind het een charmant geluid en vind het altijd jammer als ik hem niet hoor….

  • luc zegt op

   Ik ben het helemaal eens met jasmijn , grote onzin om dat beest uit je tuin te verwijderen , vermits hij daar al een tijd in je tuin zit heeft die daar ook zijn teretorium opgebouwd ,daarnaast eet die ook nog eens een heleboel vervelende insecten , anders ga je daar weer over klagen

 4. David H zegt op

  https://www.youtube.com/watch?v=Q4aMmJsuHME
  filmpje van het vangen in keuken van een tokeh (uiteindelijk dan toch gelukt…)

 5. Ferdinand Schimmelpenninck zegt op

  In de Isaan is het een lekkernij en gaat hij de barbecue op. Hij wordt daar s’nachts met een strop gevangen. Verder als babys niet willen eten dan, laat ze maar een bereide tokeh eten en het eetprobleem is opgelost. Zo zie je maar weer waar zo een beest goed voor is.

  • Ruud NK zegt op

   Ferdinand, ik woon 9 jaar in de Isaan en heb nog nooit iemand Tokeh zien eten. Soms worden ze gevangen als ze overlast bezorgen en elders weer uitgezet.
   Zelf heb ik er al maanden een in huis achter de kast. Hij is niet schuw meer en ik zou bij wijzen van spreken zijn kop kunnen aaien. Soms is hij een paar dagen weg, maar komt altijd weer terug.
   Volgens mijn vrouw eten chinezen ze wel omdat het erectie problemen zou verhelpen. Echter dan slechts in heel kleine hoeveelheden.
   Wat sommige mensen wel eten zijn Lizards (engels) Ik geloof dat je die in het Nederlands Kamelions noemt. Hebben een soort kam op de kop en je ziet ze ook overdag.

 6. Croes Gino zegt op

  Beste Frank,
  Het is misschien sadistisch maar ik heb er al een paar gevangen met die plastieken schaaltjes met lijm erop die ze gebruiken om ratten te vangen(wel wat eten op strooien).
  Beter de harde maatregels dan slapeloze nachten.
  Kun je overal kopen Tesco, Big C, 7/11…..
  Veel succes.
  Groetjes Gino.

 7. lucas zegt op

  Gecko’s zijn beschermd,,.forse boetes of gevangenis straf,tot 5000€ betalen ze in china voor gecko’s,
  Worden zogezegd sexueel stimuleerende middelen van gemaakt en andere geneeskrachtige produkten.
  3 jaar geleden is in Manilla airport iemand opgepakt met 4 gedroogde gecko’s in zijn koffer,boete van
  650.000 PHP EN 18 maand gevangenis…grtjs

 8. Louis49 zegt op

  Ikheb eens gelezen dat er zware straffen staan op het doden van een tjingtjok,een of andere oude wet.Zal dan ook wel gelden voor een tokeh ook .nu nog toepassen

 9. Miek37 zegt op

  Even een vraagje, is een Tokeh hetzelfde als een Gekko? Dat is ook het geluid wat ik ‘s nachts hoor, gekkooo en dan altijd een oneven aantal keer!

  • gerrit kraak zegt op

   Een Tokeh is 1 van de grootste gekko’s. Net als de tjiktjoks die je overal s’avonds rond de plafondverlichting ziet. Ze behoren allemaal tot de gekko familie die bestaat uit heel diverse verschijningen. In Thailand leeft bv ook de vliegende gekko, die heeft vliezen tussen de tenen en langs de flanken een soort huidplooi die fungeert als valscherm. Kenmerken van alle gekko’s zijn de brede tenen met microscopische haakjes waardoor ze tegen wanden op kunnen lopen en het feit dat ze de ogen niet kunnen sluiten, ze wassen de ogen met hun tong ( echt waar ) .

 10. Nico zegt op

  Moderator: graag een reactie op de lezersvraag.

 11. frank zegt op

  Om mee te beginnen: Waarom schrijft men tokèh toch steeds met een hoofdletter? Nergens voor nodig. Ik heb een enorme tokèh in het tussen-plafond van mijn keuken wonen. Ik spreek hier over een dier van bijna een halve meter lang. Gisternacht hoorde ik een enorm kabaal. Ik dacht dat mijn buurman op mijn deur bonsde. De tokèh zat blijkbaar ergens achteraan. Het is wel even schrikken als je die flinke kolos langs de wanden van je keuken ziet rennen. Hij doet je niks maar kan in noodgeval gemeen bijten. Laat hem gewoon bij je wonen want dat brengt geluk. Meestal verschuilt hij zich want het is een schuw dier. Als je last hebt van zijn uiterst wonderlijke roep, vang hem dan voorzichtig en laat hem ergens anders weer los. Maak hem nooit dood! Dat brengt ongeluk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website