Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin heeft een verblijfsvergunning voor 5 jaar en is nu met haar inburgering bezig. Haar zoon van 7 woont nog bij zijn opa en oma, en is onlangs 3 maand in Nederland bij ons op vakantie geweest met zijn tante. We willen dat hij voorgoed bij ons komt, maar komen het volgende probleem tegen.

De vader is nooit echt in zijn leven aanwezig geweest maar staat wel op de geboorteakte. Na de breuk tussen mijn vriendin en hem is hij verhuist en is een nieuw gezin begonnen, maar is qua verblijfplaats helemaal uit beeld verdwenen (zijn niet getrouwd geweest).

De IND zegt dat we wel toestemming nodig hebben van hem om de zoon bij ons te laten wonen.

Heeft iemand hier ervaring mee, of zijn er andere manieren om dit probleem op te lossen. Nieuwe geboorteakte?

Groet,

Egbert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik aan toestemming van vader om zoontje vriendin naar NL te halen?”

 1. Antoine zegt op

  Hallo Egbert,
  heb precies hetzelfde probleem gehad met de twee kinderen van mijn liefje in Thailand, intussen zijn ze sinds 2005 bij ons thuis(in duitsland) en ook onmiddelijk geadopteerd door mij zodat hun toekomst zeker is.
  Het huwelijk was nooit ambtelijk geregistreerd geweest(alleen voor boedda), wat het makkelijker maakt. Als eerste moet je vriendin er voor zorgen dat ze het allenige zeggenschap krijgt over de kinderen. Hiervoor zijn verklaringen te verkrijgen bij het Amphoe waar ze ingeschreven staat, ik schrijf niet voor niets verkaringen(meervoud dus) omdat er ook minstens twee verklaringen van niet familieleden (dus bekenden of vrienden) bij moeten, die bevestigen dat de vader zich nooit heeft bekommerd om zijn kinderen en(belangrijk) ook nooit alimentatie betaald heeft voor zijn kinderen. Ook belangrijk dat zijn oponthoud niet bekend is, daardoor gaat het toch sneller. Je hebt deze verklaringen die vertaald en gelegaliseerd moeten worden, later in nederland nodig als ze op grond van familiehereniging naar nederland komen. Als jullie trouwen en jij de kinderen wil adopteren, zijn deze verklaringen van groot belang, op deze manier hoeft alleen de moeder toestemming te geven voor adoptie bijvoorbeeld.
  Bij mij (in duitsland)was het zo dat eerst het “Jugendamt” (Kinderzorg) kwam kijken bij mij thuis of alles in orde was, ieder kind moest namelijk een eigen kamer hebben met alles erop en eraan, eerst dan werd er visa verleend. Daarna was de adoptie een fluitje van een cent, geboortecertifcaten waren al van te voren vertaald en gelegaliseerd door de ambassade in Bangkok. Volgend jaar ga ik met pensioen, de geadopteerde zoon neemt de zaak over, hij zit goed gebakken, heeft meteen een goed inkomen.
  Ze hebben alletwee dubbele nationaliteit, Thai en nederlands.
  Succes

  • EppE zegt op

   Hartelijk dank voor de info

 2. PEER zegt op

  Beste Egbert,
  Dit probleem hebben wij ook in onze (Thaise) familie meegemaakt.
  Na opsporing van de biologische vader kwam het eerste “probleem”. Alhoewel hij na de geboorte het babytje paar keer, in de eerste week, het kindje heeft vastgehouden en vervolgens de benen genomen. Uiteraard nooit financieel bijgegedragen aan de opvoeding ect. Wilde aanvankelijk het kind niet afstaan!
  Het 2e probleem diende zich al na enkele minuten aan: met het overhandigen van geld was de goede man wel bereid over z’n hart te strijken en na wat onderhandelingen over de “afkoopsom” werd er getekend.
  Dus, financieële genoegdoening, misschien óók naar opa en oma, is meestal voldoende om jouw stiefzoon naar Nederland te krijgen.
  Succes

  • EppE zegt op

   bedankt voor de info

 3. Sebastiaan zegt op

  Beste Egbert,
  Het makkelijkst lijkt mij om erachter te komen wie de voogdij/ volledige zeggenschap heeft over het kind.
  Hebben beide ouders zeggenschap over het kind?
  Dan contact op nemen met de vader met het verzoek om het formulier van de ind met betrekken tot geven toestemming in te vullen.
  Wil de vader niet meewerken of heeft volledige zeggenschap over het kind?
  Neem een advocaat in de arm en naar de rechtbank om ervoor te zorgen dat je vriendin/vrouw het volledige zeggenschap/ voogdij over het kind krijgt.
  Als de moeder volledige zeggenschap over het kind heeft is een bewijsstuk hiervan voldoende voor de ind.
  Met vriendelijke groet, Sebastiaan.

 4. Pieter zegt op

  Hallo Egbert

  Wij hebben hier zeker ervaring mee. Overigens is mij in de loop der jaren duidelijk geworden dat alle Thaise vrouwen wel weten hoe ze dit moeten regelen. Er zijn speciale vergunningen voor.
  Je mag me altijd mailen en dan bellen!

 5. Vincent zegt op

  Egbert, ik zou in jouw situatie het volgende doen.
  Eerst navraag doen bij familie of bekenden van vader. En als dat niks oplevert:
  Elke gemeente heeft, voor zover mij bekend, een bevolkingsregister. Daar zou de geboorte van de zoon gemeld moeten zijn. Daar zal wellicht ook vader ingeschreven staan ofwel gestaan hebben. Indien hij uit de gemeente is vertrokken, kent het bevolkingsregister wellicht de naam van de nieuwe gemeente.
  Vraag bij de nieuwe gemeente of vader daar nog ingeschreven staat.
  Zodra je de woon-gemeente van vader weet kun je het lokale overheids-ziekenhuis bezoeken en navragen of hij daar bekend is: zij weten misschien zijn huidige adres. Geboorte-akte steeds meenemen !
  Succes gewenst.

 6. Evert van der Weide zegt op

  Toendertijd heb ik het geregeld door te vermelden dat de vader niet gevonden kan worden en nooit contact heeft gezocht met zijn kind en nooit heeft bijgedragen in zijn onderhoud.

 7. Hendrik S. zegt op

  Even twee vragen van mijn kant, voor mijn antwoord:

  1) Als het zoontje 3 maanden in NL is geweest, diende er toch ook toestemming te zijn gekomen van vader zijn kant, zodat zoontje kon vliegen?

  2) Zo niet, hoe heb je dit opgelost dan?

  En als vader nooit daadwerkelijk in beeld is geweest, kunnen er procedure(s) worden opgevraagd bij de Amphur van woonplaats zoon/vrouw.

  Hier kan onder andere, mede door getuigenis van de dorpsvertegenwoordiger, worden bevestigd dat vader van zoontje nooit in beeld is geweest waarna uw vrouw het alleenrecht op juridische zeggenschap zal kunnen verkrijgen.

  Gebruik / probeer deze procedure(s) nooit wanneer vader nog gedeeltelijk in beeld is. Dan zou het namelijk zomaar als een ontvoeringspoging gezien kunnen worden…

  • EppE zegt op

   Hallo,
   We hebben in Den Haag een machtiging gehaald, dat zijn tante (zus van mijn vriendin dus) met hem kon reizen.
   Volgens mij komt bij zo kort verblijf visa de IND niet echt in beeld.
   Een Amphur is dat een burgemeester?
   Vr Groet Egbert

   • TheoB zegt op

    Het is al ‘enige’ tijd zo dat iedereen die het wettelijk gezag heeft over een bepaalde minderjarige toestemming moet geven voor een grensoverschijding door die minderjarige. Hierop wordt bij de grens in toenemende mate gecontroleerd om kinderontvoering tegen te gaan.
    Toen de zus van Uw vriendin met de zoon van Uw vriendin naar Nederland kwam had ze dus een officiële verklaring bij zich (moeten hebben) met daarin de toestemming van Uw vriendin én van de vader en ieder ander die het wettelijk gezag over de jongen had.

    Een Amphur oftewel Amphoe oftewel อำเภอ is het Thaise woord voor gemeente.
    Uw vriendin moet dus naar het gemeentehuis om dit alles officieel in orde te maken.

 8. Jan zegt op

  Heel simpel 2 x gedaan
  je gaat met de dorps burgemeester en twee mensen die getuigen dat vader langer dan een jaar niet naar zijn zoon heeft omgekeken naar het gemeente huis. Daar wordt een formulier gemaakt (tegenwoordig zelfs een standaard formulier in de computer bij de gemeente. Daar moet de getuigen en moeder tekenen een Kopie van huisboekje en Thaise id getekend van een ieder. Dat formulier laat je vertalen en moet gelegaliseerd worden in Bangkok. Vertaling kost 400 bath als je het kantoor ook laat legaliseren komt er nog 400 bath bij voor hun werk en 400 betaal je bij buitenlandse zaken voor de legalisatie. Als je het dan thuis laat sturen in Thailand dan komt er dacht ik nog eens 60 bath bi voor aangetekend verzendend. Dit heb ik afgelopen april nog gedaan in Wang Sa Mo Udon Thani. Ik heb evt. een betrouwbaar adres die het voor deze prijs doen. Maar zoals gemeld kun je 400 bath besparen door zelf naar buitenlandse zaken in Bangkok te gaan.

  groet
  Jan

 9. raymond kil zegt op

  lees op dit blog een soortgelijke vraag + antwoord nog eens van 20 mei 2017 .
  Kortgezegd, als de moeder niet officieel getrouwd is geweest met de biologische vader, dan heeft de moeder de alleenzeggenschap over de e.v. kinderen. (Boedha huwelijk is NIET officieel).
  Lees verder artikel van 20 mei 2017.
  Hie nog aan toegevoegd. : Moeder kan zelf naar gemeentehuis gaan om de achternaam van de kinderen te veranderen, om zodoende de immigratie procudure te vergemakkelijken.

 10. hein zegt op

  Heb dit in het verleden ook meegemaakt met zoontje van mijn vrouw zij heeft bij het maken van de papieren in thailand gezegd dat vader niet in beeld was en het onbekend is waar hij verbleef .hoop voor jou dat het nu nog zo makkelijk gaat succes.

 11. B zegt op

  Als je vriendin en de vader van het kind, voor de wet, gertouwd zijn geweest dan zullen ze eerst moeten scheiden en ja dan moet de vader toestemming geven. Doch als ze alleen voor de “kerk” getrouwd zijn geweest dan kan je dit wel omzeilen. Je vriendin moet dan met, een getuige, naar de poe ja baan van het dorp en daar aantonen (vandaar ook de getuige) dat de vader niet meer naar het kind omkijkt. Je kan dan een naamsverandering aanvragen (achternaam van de moeder). Als dit voor elkaar is heb je van de biologische vader geen toestemming meer nodig omdat dan je vriendin (de moeder van het kind) de volledige voogdij heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website