Beste lezers,

Graag tips voor het losmaken van vastzittende waterkranen. Wij hebben op tal van plekken in de blauwe waterleiding van die blauwe kranen. Door zelden gebruik gaan die vastzitten, onwrikbaar. De enige optie lijkt vervangen, een enorme klus. Wat te doen?

Alvast dank.

Groet,

Klaasje123

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Tips gezocht voor het losmaken van vastzittende plastic blauwe waterkranen”

 1. Stefan zegt op

  Hoi, insmeren/spuiten met WD40 of enig andere (bak)olie. Of licht verwarmen met een föhn, maar heb je kans dat de lijm loslaat.
  Weet je zeker dat je ze naar de goed kant opendraait. 5555
  Succes

 2. Danny zegt op

  Eerst de waterkraanmeter afsluiten en dan de kraan uit de plastic fitting draaien,dan een nieuwe kraan met nieuw fittape omwikkelen en de traan weer in in de plastic fitting draaien.
  Kost 3 minuutjes per traan…kan ook een dorpsgenoot doen met wat meer tapefitting ervaringen.
  Soms moet je ook de plasic-fitting vervangen omdat de schroefdraad kapot is waar je de nieuwe traan in moet draaien.
  Je zult dan met een ijzerzaagje de waterpijp moeten doorzagen en een nieuwe plastic- fitting moeten kopen en die op de pijp lijmen om de nieuwe kraan eten te draaien.
  Dit kost 10 minuten tijd voor iemand met ervaring.
  Het is dus een heel klein klusje.
  Veel sterkte van Danny

  • Sjaak S zegt op

   Ik denk eerder dat hij die blauwe plastic kranen bedoelt, die in de leiding gelijmd zijn. Die gaan na een tijd vrij stug. Geen fitting, als deze niet meer werken, zou ik koppelstukjes halen (om de pijp te verlengen, de kraan eruit snijden en een nieuwe erin zetten. Als de kraan niet op precies dezelfde plek moet zitten, kun je met een koppelstukje voldoen en natuurlijk een stukje pijp dat nu weg is.

 3. TH NL zegt op

  beste Klaasje,
  ik heb ook een tuin met blauwe leidingen en kranen , maar ken het probleem niet , het lijkt mij dat je beter een foto van het probleem erbij zet dan is het meer duidelijk wat je bedoelt en geen vage of niets zeggende antwoorden krijgt.
  Afhankelijk daarvan is het misschien duidelijker of het zwaar vervuild water betreft of een andere probleem.

 4. Guy zegt op

  Het beste wat je kan proberen is WD-40 ( in Thailand te koop bij Global House bvb) – goed inspuiten bovenaan en in kraanmond. Goed laten inwerken en dan zachtjes proberen met het opendraaien
  Wellicht is kalk of ijzer de veroorzaker van je problemen.

  Lukt dat niet dan is vervangen de enige oplossing die werkelijk helpt.
  In dat geval zou ik aanraden om degelijke metalen kraantjes te plaatsen. Die zijn makkelijker te reinigen ( openen en desnoods rubbertje vervangen) en alles werkt weer perfect.

  Veel succes – al doende leert men het vlugst.

 5. janbeute zegt op

  Hij bedoelt waarschijnlijk die blauwe goedkope kranen met een rode hendel die gelijmd zijn aan beide zijden van de buis.
  Na een paar jaar en vooral als ze dagelijks in de brandende zon staan zitten ze vaak muurvast en na het toch weer draaiende te krijgen gaan ze zeker lekken.
  Wat ik doe aan beide zijden afzagen zo kort mogelijk aan de kraan.
  Of een betere metalen kraan met schroefdraad kopen en tape monteren na uiteraard eerst 2 koppelstukken met schroefdraad gemonteerd te hebben en deze weer te verlijmen met de beide uiteinden van de buis..
  Anders dmv 2 gelijmde koppelstukken de nieuwe plastic kraan weer monteren als vanouds met uiteraard weer de zelfde problemen na een tijd.

  Jan Beute.

  • william-Korat zegt op

   Dat zijn geen kranen janbeute maar afsluiters, zodat je een bepaalde sectie volledig afsluit.
   Bij een zwembad bijvoorbeeld naar verschillende, zuig of spuitmonden.
   Een kogelafsluiter [Bal met een gat in het midden] is de naam.
   Vaseline olie of WD 40 gebruiken de rode hendel verlengen met hulpstuk en regelmatig even open dicht draaien.
   Een klemtang bijvoorbeeld of heb zelf een twintig centimeter pvc 3/4 buis aangepast zodat het strak om je rode greep past [verhitten tot honderd graden en zeg een zeven centimeter plat drukken]
   Pvc blijft dan in die positie na afkoelen en is een soort steeksleutel met meer kracht.
   Messing kranen begeven het ook na enkele jaren vanwege de chemicaliën in het water of slechte legering.

   Succes Klaasje 123

 6. Frans zegt op

  Hi Klaasje, ik stel voor om afscheid te nemen van die blauwe kranen met rood handvat. Lijkt leuk, maar alleen maar ellende door: 1) zon 2) ijzer en/of kalkhoudend water. Bij dagelijks gebruik houden ze het aardig vol. Lange tijd niet gebruiken betekent vastzitten. Een slang kan je er met geen goed fatsoen op vastzetten met een klem want die glijdt er altijd vanaf. Besluit aub dat ze eraf moeten, dan kan je wat steviger omgaan om ze los te krijgen want uiteindelijk gaat alles kapot. Met een bahco of steeksleutel gaat het wel lukken als je het plastic verwarmt. Lukt het echt niet dan kort afzagen en een nieuwe mof kopen waarop je een “koperen” kraan zet. Buiten? Neem dan gelijk een kraan met een vaste koperen “gardena” aansluiting, blijft de tuinslang ook goed vastzitten. Deze kranen zijn beter dan de blauwe, maar toch niet vergelijkbaar met de kranen in Nederland, maar ja je betaalt ook weinig. Isolatietape? Die witte tape in Thailand is dunner dan de tape in NL. Een drama wanneer er veel ruimte tussen het schroefdraad zit. In NL hebben ze nu ook dikke tape van het merk Griffon. Google op: GRIFFON Kolmat Fibre Seal afdichtingsband. Die is veel dikker en sluit alles met 1-3 wikkelingen betrouwbaar af. Laat het opsturen of laat het iemand meenemen. Ik heb het in Thailand niet gezien. Beter: koop een paar rolletjes want alle Thai kennissen van je willen deze tape van je “lenen”. Succes. Frans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website