Lezersvraag: Klopt het dat ik alles van mijn Thaise vrouw kan erven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 februari 2015

Beste lezers,

Ik ben gehuwd met een Thaise (huwelijk in Thailand en overgeschreven in België). Nadat het huwelijk werd overgeschreven in België, heb ik een wijziging van huwelijkscontact laten opmaken (volledige scheiding van goederen). Voor erfenisrecht in België is alles duidelijk. Nu voor Thailand …

Mijn vrouw heeft geen kinderen Zij heeft een serieuze geldsom (beëindigingsvergoeding van werkgever) op haar naam in Thailand. Ook is zij eigenaar van een woonhuis. Zij was eigenaar met een lening van de bank vóór het huwelijk. Na het Thais huwelijk heb ik de lening bij de bank afbetaald. Haar ouders zijn overleden. Zij heeft nog een zus en broer.

Zij vertelt mij dat bij overlijden van haar, alle goederen (onroerend en roerend) aan mij toekomen omdat haar ouders (erfgenamen in rechte lijn) overleden zijn en haar zus en broer niet als erfgenamen worden beschouwd. Is dit zo?

Ik weet wel dat ik geen eigendommen in Thailand kan hebben en bij eventuele erfenis onroerende goederen moet verkopen.
Graag advies.

Met vriendelijk groet,

Stanny
Sint-Truiden – België

5 reacties op “Lezersvraag: Klopt het dat ik alles van mijn Thaise vrouw kan erven?”

 1. BA zegt op

  Broers en zussen worden voor de Thaise wet wel degelijk als erfgenamen beschouwd. Voorzover ik de wet lees gaat het volgende op.

  Er word gekeken naar nabestaanden in een aantal categorieën:
  1. kinderen
  2. ouders
  3. broers of zussen
  4. halfbloed broers of zussen
  5. Overgrootouders
  6. Ooms en tantes.

  Dat is de volgorde in welke een erfenis verdeeld word. Heeft de overledene kinderen, dan word het onder de kinderen verdeeld. Zijn die er niet, dan word het onder groep 2 verdeeld. Heeft de overledene ook geen ouders, dan gaat het naar broers en zussen, groep 3. Etc.

  Voor de weduwenaar geld een aparte set regels.

  Jij hebt als weduwenaar recht op de erfenis onder Section 1635. Zoals ik dat lees, werkt het alsvolgt:
  Als er na overlijden van de partner erfgenamen achter blijven uit de klassen 1,2 & 3, dan heeft de overlevende partner recht op 1/2 van de erfenis.

  Als er na overlijden van de partner erfgenamen achter blijven uit de klassen 4,5 & 6 dan heeft de overlevende partner recht op 2/3 van de erfenis.

  Verder staat onder Section 1625 dat als 1 van de partners overlijd, de eigendommen binnen het huwelijk eerst verdeeld worden volgens de normen welke normaal gelden voor een scheiding met wederzijdse goedkeuring.

  Bij een scheiding met wederzijdse goedkeuring worden de goederen binnen het huwelijk 50/50 verdeeld.

  Zoals ik dat lees, heb je bij het overlijden van je vrouw op 50% van de zaken binnen je huwelijk (ontroerend goed, banktegoeden enz), dit valt als het ware buiten de erfenis.

  De overige 50% word verdeeld via de verdeelsleutel voor erfenissen, samen met haar bezittingen buiten het huwelijk. Zoas ik dat lees, gaat dus daarvan de helft naar haar broer en zus welke een equal share krijgen, en de andere helft naar jou.

  Crux hierin is dus, als jou vrouw al eigenaar van dat woonhuis was, en mogelijk ook al in bezit was van die som geld, dit buiten het huwelijk valt en deze dus 50/50 gedeeld dient te worden met de familie. Tenzij, het huis pas op naam van je vrouw gezet toen jij de lening afbetaalde. In dat geval is sowieso de helft van jou binnen het huwelijk, en de andere helft word 50/50 verdeeld, dus dan heb je recht op 75%.

  Als jou vrouw dus alles aan jou nalaten wil, dan zou ik dat wel volgens een testament vast laten leggen,

  • Eddy zegt op

   BA, je vergeet een belangrijk punt, jouw verhaal betreft ongehuwden, niet voor gehuwden die gehuwd zijn voor de Thai´se wet , zoals de vragensteller,in dat geval komt de echtgenoot of echtgenote op plek 1, dus als antwoord op de vragensteller ; Zijn Vrouw vertelt hem dat bij overlijden van haar, alle goederen aan hem toekomen omdat haar ouders overleden zijn en haar zus en broer niet als erfgenamen worden beschouwd. Is dit zo? ; ja daar heeft ze gelijk in, mits U officieel voor de wet bent getrouwd in Thailand, mocht U te komen overlijden!, dan gaat het als vermeld in reactie 1.

   • BA zegt op

    Eddy,

    Kan goed dat je gelijk hebt, ik ben geen advocaat. Maar ik heb dit direct uit een vertaling van het Thaise wetboek. Daarin word in een aparte sectie ingegaan op de rol van de echtgenoot bij het erfrecht en dat staat omschreven in aparte secties.

    Volgens mij is het dus niet zo dat de echtgenoot dan 1 word. Zonder testament heeft hij alleen sowieso recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen binnen het huwelijk.

    Er word namelijk expliciet omschreven dat de echtgenoot recht heeft op 1/2 van de overige spullen mits er erfgenamen uit groep 1 t/m 3 aanwezig zijn, en de echtgenoot heeft recht op 2/3 als de eerste erfgenamen onder groep 4 t/m 6 vallen.

    Maar nogmaals dat is mijn interpretatie.

    Zekere voor het onzekere zou ik dit in elk geval voorleggen aan een advocaat of anders sowieso een testament op laten stellen.

 2. Richard zegt op

  Als er geen laatste wil of testament is opgesteld dan is het bovenstaande van toepassing, nl.: het erfrecht.

  http://www.siam-legal.com/legal_services/thailand-will.php

  http://www.samuiforsale.com/family-law/forms-of-wills-under-thai-law.html

  http://phuket.thai-sale.com/nl/nasledovanie-v-tailande/

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Wat hier niet vermeld wordt is: wanneer je alles erft, je dat levenslang mag behouden of dit maar voor ‘n welbepaalde tijd is (1 jaar bv.) en je daarna afstand moet doen van het onroerend goed. In dat geval zou het ‘n oplossing kunnen zijn om zo vlug mogelijk met ‘n andere Thaise vrouw te hertrouwen, zodat het onroerend goed op haar naam komt en je aldus verzekerd bent van het verdere gebruik van dat onroerend goed? Wie kan hier klaarheid in geven?
  Groetjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website