Geachte lezers,

Ben van plan terug mijn Thaise vriendin uit te nodigen naar België op een Schengenvisum. Vorig jaar werd dit geweigerd omdat ik geen vliegticket had betaald. Ik had enkel mogelijke vluchten toegevoegd. Daarom de volgende vragen:

 • had al via de site vernomen dat het mogelijk is een vlucht te reserveren; betaling hoeft niet ?
 • bij welke maatschappijen is dit mogelijk?
 • hoe is de procedure? is dit mogelijk via mail ?

Alvast dank voor uw reacties.

Mvg

Roel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Thaise vriendin uitnodigen naar België, hoe gaat het met de vliegticket?”

 1. Paul Vercammen zegt op

  Beste Roel,
  ik heb dit altijd via een reisbureau gedaan (zal ook wel via Thai Airways kunnen denk ik). Zij geven je een bewijs van reservering en dit voegde ik bij het dossier. Als visa werd goedgekeurd deed ik de eigenlijke boeking (of deze vraagt de ambassade wel).
  Succes
  ps heb je nog andere vragen mag je me altijd mailen vercammen.p@pandora.be

 2. hugo zegt op

  ROEL,
  Normaal doet ge de procedure met alle nodige documenten voor een reisvisa
  Op het ogenblik dat het goedgekeurd krijgt zij van de ambassade een telefoontje
  Uw vriendin moet dan naar de ambassade gaan met een vliegticket in dubbel exemplaar, eventueel door u dan aangekocht en doorgezonden per email, mag van elke maatschappij zijn maar landingsplaats moet in shengen zijn.
  Een kopie moet ze afgeven en zij krijgt dan haar visa mee
  Heb dit al 2 maal gedaan voor een vietnamese vriendin en geen enkel probleem
  gr

 3. peter zegt op

  Ik weet niet wat de eisen zijn in België voor een visa , maar daar moet je eerst aan voldoen.
  Een vliegtuigplaats kopen kan via de sites van elke maatschappij.
  Daar moet je wel bij bekijken hoe lang een vlucht is en wat het kost. Prijzen kunnen van dag tot dag variëren en ook benodigde tijd en overstaps.
  Ook waar zij vandaan komt, zal een vlucht benodigd zijn, daar binnenlandse vluchten meestal met een Thai maatschappij zijn. Mocht ze in BK wonen, wordt het natuurlijk goedkoper.
  Mocht je gaan boeken, moet je natuurlijk betalen, dan staat het vast. Echter zal je moeten bekijken, omdat jij betaald en zij het gebruikt of dat geen probleem kan opleveren (verschillende ID’s ). Was vroeger makkelijker. Anders kan je na onderzoek op de sites en na een keuze te hebben gemaakt, bellen naar een maatschappij om daar de situatie uit te leggen.
  Je kan natuurlijk ook naar een reisburo gaan en daar je verhaal doen. Kunnen je waarschijnlijk ook goed helpen.

 4. Willem zegt op

  Ik heb enkele jaren geleden een bewijs van reservering via een reisbureau (dat toen in de kelder van de ambassade zat) bij de aanvraag gedaan. Na goedkeuring van het visa heb ik dan tickets geboekt bij een goedkopere maatschappij op dezelfde data uiteraard. Je vriendin kan in principe zelf naar eender welk reisbureau gaan om een vlucht te laten reserveren. (heen en terug) Het zou kunnen dat je de gegevens van haar reispas nodig hebt. Als je papierwinkel in orde is kan ze normaal gezien voor 3 maanden op bezoek komen. Het is ook belangrijk om aan te tonen dat ze wel degelijk naar Thailand zal terugkeren (papier werkgever, heeft ze kinderen,..)

 5. michel zegt op

  ik doe het altijd bij S.C.Trans & Travel Co.,Ltd 50 Tonson building, soi tonson, ploenchit road .
  een reservering gebouw zit schuin tegen over de nederlandse ambassade .
  je koopt nog niet maar reserveerd hun weten hoe het werkt het gebouw is een soort keetje
  ze kunnen je met meer dingen helpen

 6. Rob V. zegt op

  Beste Roel,

  Inderdaad zoals je in het dossier ‘Schengenvisum’ hebt kunnen lezen volstaat volgens de Schengen Visum Code (waar alle lidstaten zich aan moeten houden, dit is de Schengenvisum regelgeving) volstaat voor het aanvragen van een visum een reservering. Wel kan de ambassade vragen een vliegticket te tonen indien het visum daadwerkelijk is toegekend. De lidstaten willen immers de reiziger niet om onnodige kosten jagen maar sommige ambassades zien toch graag het vliegticket als een soort van extra check voordat men het paspoort met visumsticker terug geeft.

  — Visum Code —-
  BIJLAGE II
  Niet-limitatieve lijst van bewijsstukken

  De in artikel 14 bedoelde bewijsstukken die door visumaanvragers dienen te worden verstrekt, kunnen onder meer zijn:

  A. DOCUMENTEN WAARUIT HET DOEL VAN DE REIS BLIJKT
  (….)

  B. DOCUMENTEN AAN DE HAND WAARVAN HET VOORNEMEN VAN DE AANVRAGER OM HET GRONDGEBIED VAN DE LIDSTATEN TE VERLATEN KAN WORDEN GETOETST

  1.reservering van een retour- of rondreisticket;
  2.bewijs van financiële middelen in het land van verblijf;
  3.bewijs van een dienstverband: bankafschriften;
  4.eigendomsbewijzen van onroerend goed;
  5.bewijs van integratie in het land van verblijf: familiebanden; beroepssituatie.

  (…)

  — einde citaat Visum Code —–

  Een begeleidend schrijven van de EU (Operational instructions for the application of the Visa Code) merkt daarbij op:

  “In general a paid return ticket is not required but can be requested in exceptional circumstances. ” en in een Q&A voor het personeel ook “How to verify the sufficient means for leaving the territory of the Member States? The consulate should check the following: – if no transport ticket has been presented, it should be checked whether the applicant possesses sufficient financial means to acquire a transport ticket; ”

  Dat het visum geweigerd is op basis van geen vliegticket zou dus niet moet kunnen, tenzij de ambassade na toekenning van het visum jullie vroeg een ticket te tonen en jullie dit niet konden doen. of jullie zijn geheel vergeten een vliegticket reservering bij te voegen of het visum is om andere reden(en) geweigerd (veelal niet aan kunnen tonen dat de vreemdeling tijdig het Schengengebied zal verlaten).

  Maar om je vraag te beantwoorden:
  – Bel met een vliegtuig maatschappij en vraag om een optie of reservering van een ticket. Destijds heeft mijn wijlen lief gebeld met China Airlines voor een ticket BKK-AMS-BKK. Per e-mail kreeg ze een reservering toegezonden. Dit was kosteloos, maar sommige maatschappijen (KLM?) vragen een kleine vergoeding. Die reservering vervalt veelal na enkele dagen of weken indien je het niet omzet in een boeking.
  – Bel met een (Thais) reisbureau of Schengen visumbureau. Ook dit kan jouw vriendin zelf regelen of jij doet dat zolang alles maar in/op haar naam is.

  Let er op dat de reservering nog geldig is als de aanvraag wordt ingediend bij de ambassade. Dat de reservering vervalt terwijl de ambassade zich over de aanvraag buigt maakt niets uit. Zoals aangegeven kan de ambassade vragen bij het afhalen een ticket te laten zien. Dat hoeft niet perse exact dezelfde te zijn als de reservering, mogelijk kon je ergens een goedkopere ticket vinden of was de reservering vervallen en volgeboekt zodat je een iets andere ticket hebt geboekt. Geen probleem als je bijvoorbeeld bij Thai Airways een reservering doet maar de ticket uiteindelijk bij Air France koopt om maar wat te noemen.

  Bronnen:
  https://www.thailandblog.nl/dossier/schengenvisum/dossier-schengenvisum/
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=celex:32009R0810
  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/docs/20140709_visa_code_handbook_consolidated_en.pdf

 7. pascal dumont zegt op

  Roel,

  Mijn vriendin is hier nu voor de derde keer en ik heb nooit iets gereserveerd of op voorhand geboekt. Op de ambassade is er ook nooit achter een ticket of reservatie gevraagd. Visum 3 keer op 1 dag goedgekeurd.

 8. Nelly zegt op

  Ik heb voor een Thaise dame reeds 2 keer via het Duitse consulaat in chiang Mai een shengenvisum aangevraagd en gekregen. Daar raden ze juist AF, om reeds een ticket te boeken alvorens het visum is toegezegd. Wel enkele garanties dat ze terugkeren naar Thailand.

 9. Daniël M. zegt op

  Alles hangt natuurlijk af wie het vliegtuigticket betaalt.

  Betaalt uw vriendin haar ticket zelf, dan volgt u best de procedures die in eerdere reakties beschreven staan.

  Ik heb destijds die tickets voor mijn Thaise vriendin zelf betaald en heb dat ook uitdrukkelijk vermeld in mijn uitnodigingsbrief. Ik heb ook een formulier voor garantnemer ingevuld en ondertekend. In de uitnodigingsbrief – 3 maanden op voorhand – heb ik ook de precieze periode of duur van haar bezoek vermeld.

  Toen haar visum toegekend werd, heeft zij een kopie van de bladzijde met haar id-gegevens van haar paspoort doorgemaild. Daarmee ben ik naar het reiskantoor gestapt en hen ik haar vluchten geboekt en betaald. LET EROP DAT HAAR NAAM EN VOORNAAM JUIST GESCHREVEN ZIJN! Respekteer ook de data of periode die u opgegeven heeft in de uitnodigingsbrief en hou daarbij vooral ook rekening met de periode waarvoor het visum is toegekend. Heen en terug vanuit Thailand! Het elektronisch ticket heb ik naar haar gemaild.

  Voor zover ik weet, kun je in Belgie geen vluchten reserveren. Boeken doe je niet voordat haar visum toegekend is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website