Lezersvraag: Heeft een Thaise partner gevolgen voor mijn AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 februari 2014

Beste lezers,

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met het volgende.

Ik ben gescheiden. Ontvang AOW als alleenstaande. Nu heb ik een Thaise vriendin met een dochter. Woon nu voorlopig voor 9 maanden op triple visum hier in Thailand, dus na 90 dagen even weg.

Kan ik haar opgeven als partner? Heeft dit consequenties voor AOW? En heeft het ook voordelen/nadelen?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Dirk

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Lezersvraag: Heeft een Thaise partner gevolgen voor mijn AOW?”

 1. Herman lobbes zegt op

  Als je haar opgeeft heeft het inderdaad gevolgen voor je. Op het ogenblik ontvang je voor alleenstaande
  1099.84 aow volgens gegevens van svb. Heb zelf een thaise partner en krijg 1112,54. Voor een partner in thailand krijg je een korting helaas, maar in het echt scheeld het dus bruto erg weinig Netto is het iets anders. Ik heb me uitgeschreven in nederland en ontvang nu 1104.44 en ontvang 73.72 vakantiegeld per maand alleenstaande 70.16. Je kan de bedragen op het internet van svb zo bekijken.Moet er bijzeggen dat je dan niet verzekerd bent voor ziektekosten, zoals ik doe.

  • Wim van Beveren zegt op

   Je hebt dan kennelijk niet opgegeven dat je samenwoont, dat zou nog een mooie hap schelen, dan blijft er n.l. maar 862 over, let wel dit kan (en wordt ook) gekontroleerd worden door de SSO in Thailand.
   Word je gepakt dat ben je zuur.

 2. Ken zegt op

  De instantie die je hier het juiste antwoord op kan geven is natuurlijk de instantie die je de AOW verstrekt.
  Ga niet rommelen/sjoemelen, maar wees gewoon eerlijk. Is het beste voor je gemoedsrust.

 3. ko zegt op

  een AOW is persoonsgebonden dus het heeft geen invloed op de uitkering, met of zonder Thai partner. Als je AOW hebt kun je ook een retirement visum aanvragen in Thailand, hoef je niet iedere 90 dagen het land uit. Kijk naar de voorwaarden daarvoor. Kijk ook goed of je je aan de regels houdt voor je AOW. Je kunt hier zonder probleem wonen als je het goed hebt geregeld.

  • Wim van Beveren zegt op

   Een thaise partner heeft als je samenwoont wel degelijk invloed, je gaat n.l. zo’n 25 % omlaag in je uitkering.
   Omdat je partner normaal gesproken nooit premie heeft betaald in Nederland.

   • harry zegt op

    Hoi Wim.
    dat is wat ik ook te horen kreeg met ingang van 2015 ben je het haasje.
    groetjes harry

    • Wim van Beveren zegt op

     Ben al 2 jaar het haasje, 862 eurotjes per maand, maar het is genoeg, ik leef als god in frankrijk.

 4. Renévan zegt op

  Op de website van de SVB (www.svb.nl) staat alles heel duidelijk. Indien iets niet duidelijk is kan u ze ook even bellen. Indien u een partner heeft en daar mee samenwoont moet u dit opgeven. Dat heeft dus invloed op u A.O.W. uitkering. Thailand is een verdragsland met Nederland en samenwonen kan en wordt ook gecontroleerd.

 5. Ronald K zegt op

  Beste Dirk,
  Het is erg afhankelijk van hoe je huidige situatie is. Sta jij nog ingeschreven in Nederland en je partner woont in Thailand dan veranderd er niets. Je vormt dan geen gezamenlijke huishouding en je blijft gewoon als “alleenstaande” aangemerkt.
  Ben je uitgeschreven in Nederland en woon je in Thailand samen met je Thaise partner dan vorm je een gezamenlijke huishouding maar dan wordt je partner als toeslagpartner AOW aangemerkt. Jouw AOW uitkering bedraagt dan ca. 750 euro per maand en voor je partner geldt eenzelfde bedrag. Maar let op. Is je partner ouder dan 15 jaar, dan gelden de jaren tussen 15 en haar huidige leeftijd als kortingjaren en wordt haar AOW verminderd met 2% per jaar. Bij voorbeeld: jouw partner is 40 jaar. Dat is 25 jaar ouder dan 15 jaar. Zij ontvangt dan ca.750 euro – (ca.750×50%)= ca.375 euro.
  In 2015 vervalt de toeslag voor een toeslagpartner AOW indien zij jonger is dan 65 jaar.
  Kies je toch om je partner als toeslagpartner voor de AOW op te geven dan krijg je een enorme lading bureaucratie over je heen en neemt zeker een klein jaar in beslag voordat er een beslissing komt. Gedurende deze tijd wordt je AOW uitkering gekort naar ca. 750 euro per maand.

  Even een opmerking op de reactie van Herman Lobbes.
  Hij heeft de klok horen luiden maar weet beslist niet hoe het in elkaar steekt.
  Hij ontvangt nog steeds een AOW uitkering op basis van een ” alleenstaande”
  Maar omdat hij is uitgeschreven in Nederland betaald hij geen premie ziektekosten meer. Vandaar dat zijn AOW-uitkering per maand een paar tientjes hoger is.
  Daarentegen moet hij een veel hogere premie voor zorgkosten betalen terwijl hij geen recht meer heeft op toeslagen hoe ook genaamd.
  Het heeft niets te maken met zijn partner.

  • compuding zegt op

   Beste Ronald
   Dus als ik het goed begrijp kan ik 8 maanden in Thailand wonen en 4 maanden in Nederland dan blijf ik ingeschreven als alleenstaand, en dan hoef ik niet op te geven wanneer ik ga samen wonen.

   compuding

  • Cor Verkerk zegt op

   Het is wel zo dat je voor je partner mits zij in Nederland woonachtig is binnen 10 jaar na inschrijving in Nederland de ontbrekende jaren voor AOW kunt inkopen, zodat je toch een volledige toelage kunt krijgen.
   Ook heeft dit het voordeel dat ze bij overleven van haar partner een volledige AOW uitkercing heeft.
   Uiteraard minus eventuele jaren als ze voor AOW leeftijd in Thailand gaat wonen. Of uiteraard beiden

  • herman lobbes zegt op

   Beste ronald
   Ik krijg hier in thailand Aow 734,41 partnertoeslag 352,52 en kob 25,12 = 1112,05 – 8,08 belasting=1103,97
   Dus helaas voor jou weet ik dus wel waar de klepel hangt
   Dirk laat je niet gek ga gewoon op internet naar svb en kijk naar informatie over uitkering aow
   Heb 3 mnd moeten knokken er voor vooral veel papier werk bewijs van leven en diverse
   Maar als je voor 2015 met aow gaat heb je recht op partner toeslag
   ben zelf van 1948 dus bijna een jaar met pensioen, maar ben al 8 jaar getrouwd kreeg zonder bericht, omdat ik ook in nederland ingeschreven als getrouwd, en heb na bezwaar pas later met terugwerkende kracht het partner toeslag gekregen het is wel minder als in nederland, wegens woonland beginsel.
   Waar je wel rekening mee moet houden is als je het niet doorgeeft en ze komen erachter je een flinke boete kan krijgen

  • herman lobbes zegt op

   Nog even ronald voor ziektekosten betaal ik hier 66000 bath per jaar. Ik reken dus 6000 bath per maand dat is 150 euro per maand. dat is ongeveer even veel als in nederland als je zvw en de verplichte ziekenfonds en eventuele aanvullende verzekering hebt.

   Groetjes herman

 6. Rob Piers zegt op

  Als je samen woont moet je haar opgeven als partner. Doe je dat niet, dan loop je het risico bij controle tegen de lamp te lopen en dan krijg je een naheffing + een flinke boete.
  Wanneer je je partner opgeeft, dan ontvang jij de AOW voor samenwonende en een partner toeslag. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal jaren dat je partner AOW had kunnen opbouwen. B.v. je partner is 45 jaar, dan krijg je 45-18 jaar = 25 x 2 = 50% van het basisbedrag. Hoe jonger je Thaise partner is hoe minder de kroting is.
  Maar een ding: er zijn wat veranderingen met de partnertoeslag doorgevoerd die effect kunnen hebben op je totale AOW (dus jouw gedeelte + partnertoeslag). Op http://www.svb.nl staat alles redelijk duidelijk aangegeven.
  Succes.

  • Ronald K zegt op

   @Compuding,
   Om ingeschreven te blijven in Nederland dien je 8 maanden per jaar in Nederland woonachtig te zijn. Maar als je een woonadres hebt dan loopt dit niet zo’n vaart. De gemeente’s controleren niet, niet eerder dan dat er een verzoek komt om je woonadres te onderzoeken. Meestal komt een dergelijk verzoek van gerechts- of belastingdeurwaarders als die twijfelen aan je woonadres. Als je gaat samenwonen in Thailand, zonder te trouwen, is het niet of nauwelijks mogelijk dit in het GBA (Gemeentelijk Basis Administratie) vast te laten leggen. In Thailand kennen ze niet een geregistreerd partnerschap. Bespaar je de moeite.

   • compuding zegt op

    beste Ronald

    Ik dacht dat je 8 maanden in Thailand mag verblijven en 4 maanden in Nederland moet zijn?

    • Soi zegt op

     Beste compuding, dat klopt. Om ingeschreven te blijven in de GBA moet je minimaal 4 maanden in NL wonen en niet 8 maanden. Soms wordt maar wat gezegd, om mensen kennelijkm op het verkeerde been te zetten. Partnertoeslag krijg je alleen voor het aantal jaren dat een Thaise partner in NL heeft gewoond. Heeft niets met de leeftijd te maken. Voor een TH vrouw die op haar 45 ste naar NL komt, en met 65 jaar terug naar TH, krijft 20 x 2 %. Idem als die vrouw op 20 jarige leeftijd naar NL komt en op haar 40 ste weer naar TH gaat. Dus ook 20 x 2 %. De SVB is hier heel duidelijk over maar er zijn er die niet juist lezen. Op de website van de SVB valt duidelijk te lezen, ik citeer:

     AOW-toeslag voor uw partner

     Ontvangt u AOW en heeft uw partner de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan krijgt u een extra bedrag bovenop uw AOW-pensioen. Dit extra bedrag heet een toeslag. U krijgt deze toeslag tot uw partner de AOW-leeftijd heeft. Hoeveel toeslag u krijgt hangt af van:

     Het aantal jaren dat uw partner verzekerd is geweest voor de AOW
     Als uw partner buiten Nederland heeft gewoond of gewerkt, dan is hij of zij meestal niet verzekerd voor de AOW. Voor elk jaar dat uw partner niet verzekerd is geweest, gaat er 2% van de toeslag af.

     Hetgeen dus wil zeggen dat voor de partnerde jaren buiten NL niet tellen, wel de jaren dat ze in NL woonde. Zie http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/index.jsp

     • Joost-Buriram zegt op

      Soi, ik weet niet of jij al een AOW-uitkering hebt en buiten Nederland woont, maar hier in Thailand krijgt iedereen met een AOW-uitkering, die aan de SVB getrouwd of samenwonend heeft doorgegeven, een samenwonende AOW-uitkering, plus een toeslag voor zijn Thaise partner, totdat zij/hij de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt en voor elk jaar in leeftijdsverschil krijg je voor haar/hem, 2% van een samenwonende AOW-uitkering, mijn vrouw was 48 jaar toen ik de AOW-leeftijd van 65 jaar bereikte en ik krijg nu voor haar 65-48= 17×2%=34% van een samenwonende AOW-uitkering en daar hoeft zij/hij niet voor in Nederland te hebben gewoond.

      Dus als jij dit jaar (2014) nog in het buitenland gaat en dit jaar nog de AOW leeftijd bereikt en je geeft door dat je samenwoont of getrouwd bent met een partner van 40 jaar jonger, dan krijg je voor je zelf een samenwonende AOW-uitkering en voor haar 65-25=40×2%=80% van een samenwonende AOW-uitkering.

      Maar kijk wel uit want ze kunnen ook hier in Thailand komen controleren of je alles naar waarheid hebt ingevuld en als dat niet klopt heb je een heel groot probleem.

      • Soi zegt op

       Beste Joost, iemand die 66 jaar oud is, dus geboren in 1948, komt ruimschoots in aanmerking voor partnertoeslag. Dat hebben we duidelijk. Deze 66 jarige gaat in TH samenwonen met, vooruit pak ‘m beet, een 25 jarige Thaise partner, die nog nooit in NL heeft gewoond. Vlgs jouw redenering krijgt deze 66 jarige voor zijn TH partner: 65 min 25 is 40 x 2 % = 80 % partnertoeslag. Want dat zeg je! Ze heeft nooit in NL gewoond, geen recht op AOW, niets met NL van, en die 66 jarige krijgt voor zijn verloofde van 25 jaar een 80 % aow-toeslag, en als hij was gaan samenwonen met een vrouw van 60 jaar, een toeslag van 10 %. Hoe krijgen we het verzonnen!
       In vorige reactie heb ik meerdere keren de Svb aangehaald. Ik hou het bij hun uitleg.

       • Joost-Buriram zegt op

        Mijn vrouw is alleen twee keer, voor drie weken, in Nederland op vakantie geweest, ze heeft nooit in Nederland gewoond, dus ook geen AOW opgebouwd, nu woon ik in Thailand en krijg ik voor haar wel een partnertoeslag, hoe verklaar je dat dan?

        Het is wel zo, vanwege de leeftijd van mijn vrouw en omdat zij een redelijk betaalde betrekking hebt, dat als ik had opgegeven dat ik alleen woon in Thailand en daardoor een alleenstaande uitkering had aangevraagd, had ik een hoger bedrag gekregen per maand (1099,37) als nu, met mijn gehuwdenuitkering plus partnertoeslag met aftrek van twee/derde boven het bruto maandbedrag van 222,84 (759,53 plus 17 x 2%. = 258,24 min aftrek vanwege salaris boven het max. bedrag).

        De AOW krijg ik ook via de SVB.

 7. jan geluk zegt op

  Het klopt niet. Je hebt bruto en netto uitkeringen als je buiten de eu gaat wonen.Je krijgt een toeslag als je partner jonger is en dat is afhankelijk van haar leeftijd.Hoe jonger ze is des temeer toeslag je vangt..Als alleenstaande vang je geen 1099.84
  maar al mijn soortgenoten die uitgeschreven zijn uit Nederland vangen maximaal 1024 euro mits ze een partner toeslag hebben. en voor nieuwe gevallen is die toeslag per 2015 ook vervallen.En het vakantie geld is bruto per dag.En je partner niet opgeven kan je duur komen te staan als ze dat ontdekken.Door de vele fraude met uitkeringen worden de regels strenger.En ik ben gewoon net als mijn lieve Thaise vrouw gewoon in het Thaise ziekenfonds voor alles verzekerd tegen 2800 th bath per jaar.

  • Jos zegt op

   Jan , kan jij wat meer informatie geven over deze verzekering, mijn Thaise vrouw en ik hopen volgend jaar ook daar te gaan wone.
   Bij voorbaat dank,
   Jos

  • patrick zegt op

   ik sta ook even te kijken over dit bedrag van 2800 Baht per jaar. Ik betaal nu voor mijn Thaise vriendin 28.000 Baht per jaar voor een complete dekking ziekteverzekering (inclusief ziekenhuiskosten, ligdagenvergoeding, en dergelijke). Voor haar twee kinderen komt daar nog eens zowat 5.000 Baht per kind bij, zij het dat hier geen dagvergoedingen in toegepast worden en de tussenkomst in de ziektekosten beperkt zijn per dag of per chirurgische ingreep. Mijn vriendin heeft geen weet van zoiets als een ‘Thais ziekenfonds” maar kon wel bij de lokale arts gratis verzorging krijgen. Anders is het als ze bij een ziekenhuis langs moet. Die gratis verzorging bleef meestal beperkt tot een consultatie en het meekrijgen van een blaadje paracetamol. Vandaar dat ik koos voor de privé-verzekering. Dus graag ook wat meer info over dat Thais ziekenfonds aub.

  • herman lobbes zegt op

   Jan geluk gefeliciteert zou ook graag willen weten hoe dat zit met het thaise ziekenfonds. Bij voorbaat bedakt als je deze informatie door kan geven
   Hermn lobbes

  • Soi zegt op

   Beste jan geluk, de premie die jij betaalt van 2800 baht per jaar geldt slechts jouw inschrijving bij een ziekenhuis in Udon Thani, alwaar jij voor gezondheidszorg terecht kunt. Dat heb je nav andersoortige posting meermalen laten weten.
   Enkel en alleen in dat ziekenhuis. Het is dus geen ziekenfonds. Dat moet je erbij vermelden om het verhaal eerlijk en volledig te houden. Mensen die woonachtig zijn in Udon Thani kunnen hier dus voordeel aan hebben.
   Er zijn meerdere plaatsen in TH waar ziekenhuizen eenzelfde service bieden aan farang. Niet alle, wel enkele, niet overal, wel her en der. Men gelieve zelf met hun partner bij een ziekenhuis in hun woonplaats na te vragen. Je kunt immers niet weten.
   Let wel: ben je buiten de eigen woonplaats en heb elders je ziekenhuiszorg nodig, dan krijg je van dat betr ziekenhuis een rekening.

   Kortom: het is goed dat het bestaat, het is geen volledig ziekenfonds, pensionadoos met kleine beurs kunnen er veel baat bij hebben, zeker als zij niet (meer) in TH zelf rondreizen.

   • JohnnyB zegt op

    Beste Soi, wat Jan Geluk (Lowy Cremers) allemaal roept moet je met een flinke korrel zout nemen. Hij heeft een grote duim waar hij zijn verhalen uit zuigt en is niet bepaald populair in Udon Thani en omstreken.

 8. Chris Bleeker zegt op

  AOW is een recht, maar een recht heeft ook plichten, en plichten betekend beperkingen,..beperkingen in ( vrijheid )
  Als je langer dan 8 mnd. aaneensluitend buiten Nederland verblijft vervalt dat je Nederlands ingezetene bent
  en kan Gemeente je uitschrijven, op moment van uitschrijven door de Gemeente heb je ook geen recht meer op toeslagen o.a. Zorgtoeslag, en kan ook je zorgverzekeraar je uitschrijven ( verzekering stopzetten )
  Dus besef goed wat je schrijft op het internet

 9. Willem zegt op

  Hallo Dit staat er exact op de SVB

  AOW-toeslag vervalt in 2015
  In 2015 vervalt de toeslag. U kunt dan alleen nog toeslag krijgen als u:

  voor 1 januari 2015 gehuwd of samenwonend was, én
  voor 1 januari 2015 een gedeeltelijke of hele toeslag ontving, en
  geboren bent vóór 1 november 1949, of
  geboren bent in november of december 1949 en voor 1 april 2015 een gedeeltelijke of hele toeslag ontving.
  Als u op of na 1 januari 1950 geboren bent, krijgt u geen toeslag.

  Door het verlagen of vervallen van de toeslag heeft u tijdelijk minder inkomsten dan waar u misschien op heeft gerekend. Of u hier iets aan moet doen, hangt af van uw financiële situatie. Een mogelijkheid is dat uw partner (weer) gaat werken. Meer informatie over het afschaffen van de toeslag vindt u in de brochure ‘Toeslag AOW stopt in 2015’.

  Ik ben getrouwd en mijn vrouw woont in Thailand en ik ben 6 maanden in het jaar in Thailand ben niet uit geschreven in Nederland en heb gewoon AOW als gehuwden

  Heb alles netje op gegeven en ben gewoon verzekerd voor de ziekte kosten eens per jaar gaat mijn vrouw naar de Sociale securetie in Thailand en laat daar de formulieren invullen en wella alles is oke , geen problemen met het SVB ben geb 1944 en alles blijft het zelfde voor mij
  Voor 2015 gehuwd en er staat op de SVB site dat er niets voor mij veranderd dus kijk op de SVB site en je weet alles de één zegt dit en deander zegt het weer anders./

  groetjes Willem

 10. Soi zegt op

  De vraag rondom AOW is al vele en vele malen aan de orde geweest op Thailandblog, en met @Ronald K meen ik dat er velen de klokken horen luiden maar geen klepel zien. Hijzelf trouwens ook niet, immers: een Thaise partner krijgt enkel en alleen voor de jaren dat zij in NL ingeschreven stond op enig woonadres een opbouw van 2 % AOW. Alks zij n i e t in NL heeft gewoond, dan ontvangt ze geen AOW: nul komma nul euro. Hewefdt zij bv 10 jaar in NL gewoond, dan ontvangt ze als ze 67 jaar is: 20 % van van de partner-Aow is ongeveer 150 euro bruto per mnd, minus vakantiegeld, ook 20 %.
  Lees: Wie krijgt AOW?
  De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt en in Nederland woont of heeft gewoond, heeft hier recht op. U ontvangt het AOW-pensioen van de SVB vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd heeft. Het maakt niet uit in welk land u dan woont.

  Iemand die nu alleen woont in TH krijgt de alleenstaande AOW, ongeveer 1099 euro bruto per maand, excl vakantiegeld excl. Als diegene geen ziekenfonds uit NL heeft vervalt de korting Bijdrage Zvw van zo’n 59 euro. Heb je wel een ziekenfonds uit NL dan heb je dus ongeveer 1040 bruto p. mnd. excl vakantiegeld.
  Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/index.jsp

  Wat gebeurt er nou met iemand met Aow Aleenstaanden die gaat samenwonen? Nou met hem niks voor wat betreft de SVB, wel met zijn Aow uitkering. Hij krijgt nml de helft van de Partner AOW, zijnde ongeveer 759 euro p. mnd., excl vakantiegeld. Heeft ie een ziekenfonds uit NL, dan gaat er nog 41 euro Bijdrage Zvw af. De Wetgeving redeneert dat de andere helft in staat is zelf in haar onderhopud te voorzien. Echter, en daar komt ie weer: heeft ze een aantal jaren in NL gewoond, en is ze 67 jaar geworden, dan krijgt ze voor de jaren in NL een deel van haar Partner Aow. Bv 10 jaar in NL gewoonbd, is 20 % Aow = 150 euro p.mnd excl 20 % vakantiegeld. Heeft zij niet in NL gewoond, krijgt ze dus geen Aow. Zo simpel als wat!
  Kortom: als je niet samenwoont hoef je geen partner op te geven, en hou je de allenstaanden Aow.

  Lees hier alles over de Aow: http://www.svb.nl/int/nl/aow/, maar dan ook juist interpreteren.

  Voor wat betreft de Partnertoeslag: Voor alle nieuwe (svp goed lezen!) Aow aanvragen geldt daarbij dat vanaf 1-1-2015 geen partnertoeslag meer wordt toegekend. Heeft iemand wel recht op partnertoeslag, dan geldt dat slechts over de jaren dat een partner in NL heeft gewoond. Dus: 10 jaar in NL gewoond, geeft 20 % van de Partnertoeslag. Lees: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/index.jsp

  Tot slot: het Kabinet heeft inmiddels bij de Eerste kamer liggen een wetsvoorstel om in bestaande gevallen bij pensionado’s met een maandinkomen van meer dan 3600 euro per maand de partnertoeslag in 3 jaar af te bouwen. Zij met meer dan 4200 euro p. mnd. krijgen een afbouw tot o,o euro per 1-1-2018.
  Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/actueel/nieuwsoverzicht/131203_partnertoeslag_hogere_inkomens_afgebouwd.jsp

  • Joost-Buriram zegt op

   Ik woon in Thailand en mijn vrouw heeft nog nooit in Nederland gewoond, maar ik krijg voor haar wel een partnertoeslag.
   Toen ik 65 werd was zij 48 jaar en ik krijg daarom een AOW van ongeveer 750 euro en een partnertoeslag (totdat zij 65 jaar wordt), van (17 x 2% = 34%) ongeveer 255 euro.
   Maar mijn vrouw heeft hier in Thailand een vrij goede baan, waardoor haar salaris boven het minimaal toegelaten bruto bedrag van ongeveer 220 euro per maand is, hierdoor gaat er van het salaris boven de 220 euro tweederde van de toeslag af, bij maandinkomsten van ongeveer 1.300,00 euro krijg ik geen toeslag meer voor haar.

  • Ronald K zegt op

   @Soi, Ik zou nog maar eens een keer de AOW regels goed door lezen. Jij blijft voortdurend onzin verkondigen en daarmee anderen op het verkeerde been zettend. Als je getrouwd bent met een Thaise, je bent zelf 65 jaar of ouder dan heeft je Thaise partner recht op de partnertoeslag ongeacht of ze in Nederland gewoond heeft of niet. Deze partnertoeslag is gelijk aan jouw AOW uitkering (gehuwd) onder aftrek van 2% per jaar dat zij ouder is dan 15 jaar en haar leeftijd op de huwelijksdatum.

 11. Pim zegt op

  En wat als je 2 partners hebt ?
  Ik zeg niet dat jullie bekrompen over mij denken, ze leven wel bij mij in huis het zijn moeder en dochter die beidden volwassen zijn .
  Ik zorg enkel voor de dames .

  • Soi zegt op

   Beste Pim, dat maakt de SVB geen moer uit, al heb je er drie of vier, en leef je zo lang en gelukkig als haringen in een ton, de SVB lust er maar één, en graag met een uitje bij. Voor de SVB is niet het samen leven het principe, maar het samen wonen, hetgeen voor hen inhoudt: het gezamenlijk voeren van een huishouden, het delen van de kosten, en niet wat je verder uithaalt, hetzij met de moeder, hetzij met de dochter. Je hoeft er maar één op te geven. Je mag zelf kiezen wie van de drie, euhh…twee!

 12. andre zegt op

  Helaas weer 10 verschillende antwoorden en meningen en allemaal weten we het beter, blijf dan in Nederland en we hebben allemaal hetzelfde bedrag en kijk gewoon op de site’s van AOW , dit is de enige site waar alles precies opstaat.

 13. Ken zegt op

  Zodra het huishouden uit meer dan twee volwassenen bestaat stelt de wetgever dat zij als alleenstaanden worden aangemerkt. Er vindt dan geen korting op de uitkering plaats
  Dus 2 personen gelden als koppel, maar 1 of drie of vier personen enz niet. Grappig he.

 14. Pim zegt op

  Soi .
  Chatten mag niet ,maar wat een geweldig leuk antwoord heb ik uitgelokt .
  Het maakt het enkel maar spannend waarom door het verschil in leeftijd de een meer als de ander waard is .
  Mij was advies gegeven om de moeder op te geven omdat dat meer aannemelijk zou zijn .
  Dat zou net dat plakje zuur erbij zijn .

 15. Johannes zegt op

  Mensen, gebruik je verstand en “Bezint eer ge Begint”.

  Voor de juiste normen…….Ga naar ‘n SVB vestiging en overleg met de desbetreffende persoon, en laat je iets op papier geven.
  Daarna kun je de juiste beslissing nemen.
  Maar haal geen truken uit !!
  Je hebt hier niet met domkoppen te maken.
  Alle smoezen zijn al verzonnen.

  Ik heb ‘n eerlijke open kaart gespeeld. Ik ben uitermate tevreden………

 16. F Baarssen zegt op

  Kan ik me ook verzekeren via CZ als ik pensioen uit nl krijg en in thailand woon?

  Ik krijg zelf een uitkering/pensioen
  Waar bent u verzekerd?
  U werkt niet in Nederland, maar ontvangt alleen een Nederlandse uitkering of pensioen. Daarom bent u in Nederland niet verzekerd. Hebt u een zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar? Dan moet u deze verzekering laten stopzetten.
  Kosten van medische zorg in uw woonland komen voor rekening van Nederland, omdat Nederland hierover afspraken (een verdrag) heeft gemaakt met uw woonland.

  Ontvangt u een Werkeloosheidswet uitkering (WW) of een Ziektewet uitkering (ZW)? Dan geldt dit niet voor u. Deze uitkeringen worden gelijkgesteld aan werken in Nederland. U blijft daarom verzekeringsplichtig in Nederland. Wilt u meer weten over uw situatie? Vul dan bij Stap 1 in dat u in Nederland werkt. Onderstaande informatie is niet voor u bedoeld.

  Wat moet u doen voor uw verzekering?
  U ontvangt van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) het Europees verdragsformulier 121.
  Hierop hoeft u zelf niets in te vullen. Dit formulier levert u in bij uw verzekeraar in uw woonland. Zo weet uw verzekeraar in uw woonland dat u een uitkering of pensioen uit Nederland krijgt en registreert u als verdragsgerechtigde. U betaalt aan het CVZ een bijdrage.
  Hebt u het formulier niet ontvangen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met het CVZ. U kunt ook kijken op http://www.cvz.nl.

  Hoe zit het met een aanvullende verzekering?
  U bent niet in Nederland verzekerd. U kunt geen aanvullende verzekering afsluiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website