Het Thaise Department of Disease Control wijst een idee idee van de WHO af, om internationaal reizen mogelijk te maken wanneer iemand een vaccinatiepaspoort bezit.

DDC directeur-generaal Opas zegt dat er geen bewijs bestaat dat vaccins tegen Covid-19 volledig effectief zijn bij het voorkomen van de transmissie. Ze zijn slechts tot op zekere hoogte effectief.

Alle landen dienen de International Health Regulations 2015 van de WHO te volgen, wanneer het gaat om reizen van het ene naar het andere land, zegt hij. De beste internationale regels inzake reizen tijdens de pandemie is nog steeds een quarantaine van veertien dagen.

De suggestie voor gebruik van een vaccinpaspoort is vorige week gedaan door het Thaise Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking, maar Opas is daar geen voorstander van. Zolang er geen bewijs is dat gevaccineerde personen het virus niet kunnen verspreiden houden wij vast aan de verplichte quarantaine van 14 dagen. Het is namelijk ook onzeker hoe lang een vaccin werkt en hoe vaak ze herhaald moeten worden, aldus Opas.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.89/5. From 9 votes.
Please wait...

39 reacties op “Thaise overheid: Geen versoepeling inreisvoorwaarden met vaccinatiepaspoort”

 1. Daniël zegt op

  De situatie is pas echt veilig als zowel de inkomende toerist als de inwonende local beiden zijn gevaccineerd. Opas heeft gelijk: het aantal gevaccineerden in welk land dan ook ligt nog veel te laag om de grenzen voor elkaar open te stellen. Zelfs het VK is pas na komende zomer klaar. Nederland bungelt ergens onderaan, en in België werken ze elkaar enkel tegen. En Thailand? Met wat goede wil zijn er vanaf juli as Chinese vaccins beschikbaar voor hen die het kunnen betalen. Nee, ik reken op medio 2022.

  • Kees zegt op

   Opas heeft helemaal geen gelijk. Het is makkelijk om alles op slot te houden als je eigen salaris eind van de maand automatisch gestort wordt. De economie krijgt ontzettende klap en gaat nog jaren duren voordat deze hersteld is. Ga je niet dood aan corona maar heb je geen voedsel meer voor je gezin. Als je 100% zekerheid wilt, blijf binnen, sluit de deur en gooi de sleutel weg.
   Geeft een datum wanneer “gevaccineerde” weer het land binnen kunnen, dan kan de economie weer langzaam op gang komen.

  • Ger-Korat zegt op

   Mijn voorspelling is 2023 want zolang Thailand geen grote hoeveelheden en goedwerkende vaccins aankoopt, dus niet de Chinese, blijft de bevolking kwetsbaar. Want wat heb je aan een Chinees vaccin waarvan de officiele testresultaten niet worden bekend gemaakt en Brazilie aangeeft dat het slechts voor de helft werkzaam is. En laat men eens beginnen om grote vaccinaankopen te doen, geld genoeg in Thailand en de misgelopen inkomsten uit het verdwenen toerisme kosten zo al een paar miljard Euro per maand. Inzicht in de meerwaarde van de aanschaf van vaccins voor het toerisme is er blijkbaar niet en speelt ook mee dat een vorige jaar onverwachts de economische deskundigen in het kabinet zijn afgetreden waardoor dit geluid van de meerwaarde niet belangrijk word geacht.

   • JohanR zegt op

    Dat is vreemd, beste Ger, want op 3 februari jl om 15:32 vroeg jij je het volgende af:
    “Waar komt het verhaal vandaan dat Thailand geen enkele stap onderneemt ? Google en je kunt diverse artikelen, diverse in de Bangkok Post, vinden waarin de overheid aangeeft dat men deze maand al begint te vaccineren, dat er eind vorig jaar al grote vaccin-aankopen zijn gedaan alsmede productie van de vaccins in eigen beheer worden opgestart en dat het beleid is dat dit jaar 50% is gevaccineerd en dan volgend jaar 70% van de Thaise bevolking is gevaccineerd.”
    Op BangkokPost zijn afgelopen dagen diverse artikelen verschenen waarin Thai functionarissen juist gewag maken van vele strubbelingen in de onderhandelingen met vaccinproducenten, met als drijfveer de kosten die gemaakt moeten worden. Hoe dan ook: door tijdens de onderhandelingen allerlei beren op de weg te zetten, vertraagt men het aankoopproces, maar kan communiceren volop bezig te zijn. Schijn.

    • Ger-Korat zegt op

     Ja ik borduur voort op de berichten en de overheidscommunicatie, Thailand nam al wel stappen maar zou nog meer moeten doen. Mijn reactie van 3 februari was omdat iemand schreef dat Thailand helemaal geen stappen nam.
     Wat je ook schrijft is dat ze problemen hebben met de kosten, nou 70 miljoen mensen x 10 Euro (gemiddelde prijs vaccinatie) = 700 miljoen Euro. Misgelopen inkomsten uit het toerisme is per maand 2 miljard Euro. Lijkt me toch vrij duidelijk dat je met eenmalig 1 miljard uit te geven per maand er 2 miljard voor terug krijgt en dat maand na maand als het toerisme weer terug is. Dit afwegende zou het Thaise beleid moeten zijn zo snel mogelijk zoveel mogelijk vaccins inkopen en dan zo snel mogelijk iedereen vaccineren. Israel voorop en dan ook VK beseffen dit wel dat de schade aan de economie te hoog is en lopen daarom voorop met het vaccineren.

 2. jan Willem zegt op

  Ik was er al bang voor, maar dit betekent feitelijk dat er geen toeristen naar Thailand zullen gaan dit jaar.
  De hotels die nu nog niet dicht zijn zullen helaas aan het eind van dit jaar gesloten zijn.
  Ik verwacht dat de toeristen industrie compleet gedecimeerd wordt. Het zal jaren kosten om dat weer op te bouwen.

  Ik snap ze overigens niet, iemand die is gevaccineerd is in principe het veiligste wat er is.
  De huidige situatie is dat ongevaccineerden 15 dagen in een hotel zitten. En dan worden los gelaten in een land waar gewoon Corona is.

  Jan Willem

  • Theo zegt op

   En dat die personen na “loslating” dus eigenlijk een veel grotere potentiële besmettingsbron vormen (na het in Thailand te hebben opgelopen) dan een gevaccineerd persoon.

  • johank zegt op

   “Ik snap ze overigens niet, iemand die is gevaccineerd is in principe het veiligste wat er is”
   Ondanks dat je gevaccineerd bent is het nog steeds NIET bewezen dat je het virus wel of niet kan overdragen.

   • Theo zegt op

    Maar iemand die gevaccineerd is, heeft niet (sowieso) minder virus bij zich? Of gaat die vliegert niet op?

  • Marc Dalle zegt op

   Zo zeker over die veiligheid van gevaccineerden kan je nog niet zijn. Het is nog te vroeg om te weten of je al dan niet toch nog het virus kunt overdragen. Ook de verschillende varianten, zoals o.a. het Zud-Afrikaanse en nog wellicht komende varianten kunnen zeker nog roet in het eten gooien. Quarantaine zoals toegepast in Thailand is een doeltreffende maatregels om virusdragers buiten te houden. Europa zou ervan kunnen leren. De zaak onder controle houden intern een 2e nauw op te volgen punt, met onmiddellijke actie indien besmettingen de kop opsteken.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Iemand die gevaccineerd is, is veilig voor hem zelf.
  Maar wat ik ergens gelezen heb, is het nog niet bewezen, dat hij of zij, niet een ander kan besmetten.
  Volgens mij, moeten we maar afwachten, totdat ze allemaal gevacineerd zijn.
  Dat vind ik niet zo leuk, want kan dan niets plannen , voorlopig .
  Hans van Mourik

  • Ger-Korat zegt op

   Vraag mij dit af, in Israel is reeds 25% gevaccineerd en nog geen enkel bericht dat een gevaccineerde een ander zou hebben besmet. Dit laatste zou gelijk wereldnieuws zijn maar tot nu toe geen enkel bericht hierover en geeft aan dat bij miljoenen gevaccineerden geen overdracht plaatsvindt.

   • johank zegt op

    Alles wordt toch in den treuren schoongemaakt..
    Vadertje Rutte zegt toch ook je handen wassen tot ze kapot gaan.
    Je mag toch ook geen hand geven.
    Denkt men nu echt als het op een gevaccineerde persoon zit dat het virus meteen niet meer actief is?
    Men kan wel uitvoerig onderzoeken hoelang het virus actief blijft op mensen en voorwerpen, en die tijd als quarantaine hanteren voor degene die gevaccineerd is.
    Maar ja (daar gaan we weer) wat is een OFFICIEEL vaccinatie bewijs, en met welk vaccin van de xx vaccins?

 4. Jozef zegt op

  De zoveelste teleurstelling, en weer geen enkel vooruitzicht om op een iets makkelijkere manier het land binnen te geraken.
  Als dit de voorwaarden blijven, dan vrees ik dat we Thailand uit ons geheugen zullen moeten wissen.
  Wat er dan met de mensen gaat gebeuren die afhankelijk zijn van het toerisme, daar durf ik niet meer an te denken.
  Ik blijf hopen om naar mijn geliefde Thailand terug kunnen keren mits mildere regels, maar ik vrees dat het “ijdele” hoop zal zijn.
  Vandaag voor de zoveelste keer teleurgesteld.

 5. Dre zegt op

  Beste Jan Willem,

  Ik snap dat je het niet snapt. De laatste alinea bevestigt mijn vermoeden. Iemand die gevaccineerd is zal, enkel bij besmetting, een mildere vorm van symptomen krijgen van dat virus. Niettegenstaande dat de gevaccineerde evenzeer nog het virus kàn doorgeven en aldus nog steeds anderen kan besmetten die àl dan niet een vaccin gehad hebben.

  Dat ongevaccineerden 14 dagen in een hotel zitten én daarna los gelaten worden ?
  Iedere buitenlander dient 14 dagen in het hotel, in quarantaine te gaan. Enkel bij negatieve test, op het einde van ” de quarantaine ” màg je het hotel verlaten op de 15é dag, onder voorbehoud van veranderde beslissing, van de overheid, hier omtrent.

  Groetjes,

  Dre

  • Patjqm zegt op

   Zit nu in quarantain, je moet er wat voor over hebben;-) . Wat ik niet begrijp is dat de 2e test op dag 12 plaatsvind, dag 13 weet men dus of je pos. of neg. bent. Indien neg. moet je toch tot dag 16 blijven ( 15 nachten)…..

  • MikeH zegt op

   De quarantaine plicht geldt niet alleen voor buitenlanders, maar evenzeer voor Thai.
   Die kunnen kiezen uit gratis State Quarantaine op een legerbasis of voor ASQ.
   Wie het ook maar enigszins kan betalen kiest voor het laatste.

   • adje zegt op

    Als je er niets van afweet moet je niet reageren. De Thai heeft niets te kiezen. De gratis state quarantaine is niet op legerbasis maar in een aangewezen hotel in Bangkok of Pattaya. Mijn vrouw had in Pattaya een mooie kamer toegewezen gekregen en een kennis in Bangkok.. Ze waren super tevreden.
    De buitenlander kan, op eigen kosten, zelf een hotel kiezen uit een door de overheid uitgegeven lijst van hotels.

    • Cornelis zegt op

     Die legerbasis: dat was in het allereerste stadium, bij de eerste terugkerende Thais. Dat leverde veel protesten op omdat er 2 of 3 willekeurigeThais bij elkaar werden gezet in één kamer, en datvis dus snel veranderd.

     • Adje zegt op

      Tja. Maar dat is niet relevant voor nu. MikeH schrijft het op een manier alsof het nu is.

    • MikeH zegt op

     Thai kunnen wel degelijk kiezen. In veel ASQ hotels krijgen ze 5% korting als ze daarvoor kiezen. Laatst was er nog een schandaaltje toen Thai voor SQ werden ondergebracht in een afgeleefd gebouw zonder aircon of wat dan ook.

     • adje zegt op

      Ze kunnen alleen kiezen als ze het zelf betalen.

   • TheoB zegt op

    De Thai (en permanent resident?) heeft keuze uit 3 mogelijkheden:
    a. Terugkeren met een door de Thaise ambassade georganiseerde en zelf te betalen repatriëringvlucht en aansluitend een door de Thaise overheid geselecteerd en betaald SQ-hotel
    b. Terugkeren met een door de Thaise ambassade georganiseerde en zelf te betalen repatriëringvlucht en aansluitend een zelf gekozen en betaald A(L)SQ-hotel
    c. Terugkeren met een zelf gekozen en betaalde vlucht en aansluitend een zelf gekozen en betaald A(L)SQ-hotel
    Indien gekozen wordt voor een A(L)SQ-hotel kan het lonend zijn om te zoeken naar een goedkopere vlucht dan de repatriëringvlucht. (Maar als je een A(L)SQ-hotel kunt betalen, zal een repatriëringvlucht je ook de kop niet kosten.) Ook kan het qua tijdplanning beter uitkomen om zelf een vlucht uit te zoeken, omdat de repatriëringvluchten ongeveer elke 2 weken plaatsvinden.

    Voor diegenen die niet voor een repatriëringvlucht in aanmerking komen is alleen mogelijkheid c. open.

  • jan Willem zegt op

   Beste Dre,

   Pfizer geeft zelf 95% effectief aan. Kortweg betekent dit dat 5% van de gevaccineerden die in contact komen met Covid alsnog ziek worden. Overigens zijn deze 5% gemiddeld genomen minder ziek, maar kunnen het uiteraard wel doorgeven. 95% wordt niet ziek. De kans dat deze 95% Covid doorgeeft is klein.

   Ik lees ook dat mensen schrijven er is nog niet bewezen dat…. Dat klopt. We hebben met wetenschappers te maken die pas iets zeggen als ze het bewijs hebben geleverd. Overigens wil dat NIET zeggen dat het niet zo is. Enkel dat het bewijs op dit moment er nog niet is. Ik weet dat die bewijzen op dit moment worden gezocht in Israel.

   Jan Willem

 6. Yan zegt op

  Indien minister Opas met enige kennis terzake zou reageren, dan zou hij kunnen weten dat een gevaccineerd persoon, die nà de vaccinatie ook een eventuele incubatie tijd in acht neemt, en daarenboven dan nog een eventuele Covid-test doet voor zijn/haar vertrek naar Thailand, zeker geen gevaar meer oplevert inzake Covid. Maar, misschien heeft deze minister ook weer een graantje mee te pikken van de hele (dure) quarantaine-business…Dat verklaart weer veel, zoniet alles.

  • theiweert zegt op

   Waar haal jij de kennis van zaken vandaan om dit allemaal te beweren.
   Ondanks dat ik graag na Thailand ga en dan ook op 6 april voor 16 dagen in quarantaine hotel deze stap gaan doen. Begrijp ik volkomen de angst.

   Heb een jaar doorgebracht in Nieuw-Zeeland en ook daar houdt men de deur potdicht. Net zoals vele landen in deze omgeving. De besmettingen komen allemaal van mensen, die terugkomen. Dit ondanks de Covid-19 testen voordat ze mochten vliegen toch uiteindelijk besmettelijk bleken te zijn.
   Zelfs iemand, die eerst nog 14 dagen in quarantaine had gezeten, twee negatieve test en daarna nadat die vrij was toch nog besmet bleek.

   Het verschil is dat hier men dan ook direct in een bewaakte quarantaine wordt en niet zoals in Europa op vrijwillige basis.

   • Yan zegt op

    Waar ik de kennis vandaan haal? Ruim 30 jaar ervaring opgedaan in “infectieziekten en oncologie”, waaronder ook bij Pfizer…Enige vorm van beleefdheid zou u niet misstaan.

 7. Kees zegt op

  Als zelfs gevaccineerden niet als veilig beschouwd kunnen worden, zullen we nog vele jaren in deze situatie moeten blijven en gaat de economie behoorlijk naar de knoppen. Dat virus zal nooit helemaal verdwijnen en er zullen ook nog wel meer mutaties verschijnen.

  Er zal toch een moment moeten komen dat we het kleine, overgebleven risico moeten aanvaarden en dat de wereld weer een beetje op gang kan komen. Als we moeten wachten tot iedereen gevaccineerd is, is Thailand nog slechts een vage herinnering voor de toeristen.

  • Theo zegt op

   Ben het met je eens Kees. Er zal toch een keer een soort van kantelpunt (moeten) komen. Op een gegeven moment zijn de gevolgen (faillissementen, werkloosheid, zelfmoorden, verloren gegane levensjaren door uitstel of zelfs niet krijgen van andere medische zorg, sociaal isolement, psychische problemen, kinderen die in de problemen komen en ga zo nog maar even door) erger dan wat er wordt gered aan mensenlevens.

 8. Lenaerts_rudi@hotmail.com zegt op

  Inderdaad we hadden nog hoop dat we konden reizen als we in het bezit zijn van dit covid paspoort.maar heellaas en ja ik vermoed ook dat we dit jaar niet meer kunnen gaan
  Maar vermoed toch dat de regering thai binnen kort zal moeten toegeven want de mensen die van de toeris ten moeten leven gaan in opstand komen

  Hopelijk komen er spoedig verandering .

  Volhouden is de boodschap

 9. Berry zegt op

  Je wordt gevaccineerd om jezelf te beschermen tegen ernstige gevolgen van een covid infectie.

  Indien je gevaccineerd bent, kan je nog altijd besmet raken, maar de gevolgen ervan zijn veel milder.

  Voor COVID, er is nog steeds onderzoek gaande als een besmette gevaccineerde persoon, het virus nog verder kan verspreiden.

  Om veilig te spelen, moet je er dan vanuit gaan dat zolang het tegendeel niet bewezen is, deze persoon anderen kan besmetten.

  Het grootste probleem zijn de COVID mutaties. (De gewone griep geeft hetzelfde probleem.)

  Op een moment opname wordt het virus en bestaande varianten geanalyseerd en wordt een vaccin aangemaakt.

  Het probleem is echter dat er dagelijks, wereldwijd, een paar 100.000 nieuwe besmettingen zijn.

  Deze nieuwe paar 100.000 besmettingen zijn allemaal kleine labo’tjes waar er een variant van Covid kan optreden.

  De meeste van deze varianten zijn ongevaarlijk en het bestaande vaccin kan er tegen beschermen.

  Maar de meeste is niet allemaal. Er kan altijd een nieuwe variant optreden waartegen de vaccins niet werken. Zuid Afrika stopt met AstraZeneca omdat het niet werkzaam zou zijn tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

  De Brazilaanse varient zorgt ook voor vele kopzorgen.

  Bijkomend probleem, deze varianten reizen de wereld rond. Men heeft ze al gevonden in Europe.

  Veronderstel nu dat Thailand iedereen vaccineert met AstraZeneca, en een gevaccineerde toerist komt met de Zuid Afrikaanse versie binnen, deze toerist kan opnieuw de COVID verspreiding opstarten,

  Of iemand komt binnen met een geheel nieuwe, nog gevaarlijkere variant.

  De enige doeltreffende bescherming voor Thailand is de quarantine.

  Indien je gelooft dat het vaccin van China of Rusland niet werkt, heb je hetzelfde gevaar, Indien de Thaise bevolking is gevaccineerd met deze niet werkende vaccins, is het zeker onverstandig om de quarantine af te schaffen.

  En dit is nu het probleem waar we mee zitten. Rijke landen kunnen zich vaccineren, maar in de arme landen, dewelke geen of veel later beginnen, zullen nieuwe varianten ontstaan.

  Door de grote nummers, zal er waarschijnlijk altijd wel 1 of 2 varianten ontstaan waartegen de rijke landen vaccins niet werken.

  En omdat de varianten rond reizen zullen ze vroeg of laat de gevaccineerde personen in de rijke landen opnieuw besmetten. En de rijke landen beginnen de zoektocht naar een nieuw vaccin.

  En alles begint terug vanaf nul.

  Indien de fabrikanten voldoende vaccins kunnen aanmaken, is de enige oplossing dat de rijke landen ook het vaccineren van arme landen betalen.

  Maar de fabrikanten hebben al productie problemen en vele rijke landen willen niet betalen voor arme werelddelen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik las gisteren een artikel over bijdrage welke de EU levert: men stelde 500 miljoen Euro beschikbaar zodat er 1 miljard doses beschikbaar komen voor de armere landen. Voor dit programma, Covax van de WHO, stelt China 10 miljoen doses beschikbaar, erg weinig als je bedenkt dat China graag de grote broer in Afrika uithangt.

   zie de link:
   https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/05/ook-in-china-gaat-vaccineren-een-stuk-trager-dan-gepland-a4030660

 10. JohanR zegt op

  Er wordt voortdurend vanuit de emotie gereageerd. Dat brengt je niet verder. Argumenteren dat de economie naar de knoppen gaat, of dat het toerisme enorme klappen krijgt, of dat toerisme een vage herinnering zal blijken: zet allemaal geen zoden aan de dijk. Natuurlijk is het uitermate vervelend zelfs bitter dat we niet naar Thailand kunnen. Een kennis van mij wacht op toestemming naar Zuid-Afrika te vertrekken. Ook hij krijgt nul op rekest, want zal nog langer moeten wachten nu zelfs daar de vaccinaties zijn gestopt omdat AstraZeneca niet opgewassen blijkt tegen de variant aldaar.
  Op allerlei manieren is informatie is te vinden over vaccinaties en covid-19. Wil je enigzins kunnen inschatten hoe een planning in de veree toekomst eruit kan gaan zien, kijk dan op https://www.rivm.nl/ klik door naar covid cq vaccin. Je gram of gelijk halen via krantenartikelen heeft geen zin want slechts interpretaties van huidige stand van zaken. Morgen kan alweer anders zijn, zoals de situatie in ZA laat zien.
  Hoe het ook zij: op dit moment geldt dat er kleine kansen zijn dat je na 2 injecties zelf nog ziek kunt worden. Plus dat na 2 injecties ook anderen nog kunt besmetten. Die riscico’s moeten eerst weg, en dat kan pas als veel meer ervaring en kennis is opgedaan met huidige vaccins. Komt nog bij dat er landen zijn zoals Frankrijk die ook nog een vaccin ontwikkelen, en voor alles 100% in orde zijn we weer een jaar verder. Men weet nou eenmaal nog onvoldoende over de precieze uitwerkingen van vaccins op de lange(re) duur.
  Omdat wereldwijd het afwachten geblazen is hoe de vaccins gaan uitwerken, is het niet de verwachting dat binnen een jaar al grenzen open gaan. Wereldwijd, dus niet alleen Thailand. Erger nog, alleen al Nederland kent enorme getreuzel rondom vaccinatieprogramma’s, Thailand is nog niet eens bezig met de aankoop van vaccins. Hoe kan men dan denken dat het allemaal wel goed komt dit jaar? Dus weg met emotie, koppie erbij houden. Wees blij dat Thailand de mogelijkheid kent op basis van verblijfsvisa via ambassade en staatsquarantaine het land binnen te komen. Kortom, zo hopeloos is het allemaal niet.

 11. Heerlijk om te lezen dat vrijwel iedereen hier nu verstand heeft van vaccins en de werking daarvan. Eerst was men viroloog en nu is men opeens biochemicus…. Het kan verkeren.

  • MikeH zegt op

   Ik ben inderdaad ooit opgeleid als biochemicus. Het probleem is nu juist dat niemand op dit moment nog zeker weet of de verschillende vaccins bescherming bieden tegen het besmetten van anderen

 12. keespattaya zegt op

  Dat Thailand nog geen gevaccineerde mensen zonder quarantaine het land binnen laat is het huidige standpunt. Ik ben benieuwd of dit gaat veranderen als een van de omliggende landen gaat besluiten om wel gevaccineerde mensen zonder quarantaine binnen te laten. Zelf ga ik het liefst naar Thailand , maar ook een hernieuwde kennismaking met Laos , Cambodja , Indonesië of de Filipijnen sluit ik absoluut niet uit. Als ik maar niet de volgende winter in Nederland hoef door te brengen.

  • Theo zegt op

   Ook niet met weer zo’n heerlijke vorstperiode zoals we die nu hebben? Geweldig toch Kees? 🙂

 13. Diederick zegt op

  Laatst was er weer een artikel over een grote campagne dat gevaccineerde toeristen van harte welkom zouden zijn in Thailand.

  Wel vervelend die gemengde signalen.

  Het zal wel 2023 of later worden. Eerst iedereen gevaccineerd, en daarna moet het allemaal herstellen naar normaal. Zal ook wel niet zonder slag of stoot gaan.

 14. egbert zegt op

  Als dat zo blijft blijven we aankomende winter ook weg van Thailand,dan toch maar es een alternatief bedenken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website