Beste lezers,

Ik ben nieuwsgierig naar het volgende. Mijn dochter heeft de Thaise en Nederlandse nationaliteit met alles wat er bijhoort en is getrouwd met een Thai. Nu is drie maanden geleden uit dit huwelijk ook een meisje geboren. Heeft dit kind nu ook recht op de Nederlandse nationaliteit?

Met vriendelijke groet,

theoS

7 reacties op “Lezersvraag: Heeft mijn Thaise kleindochter recht op de Nederlandse nationaliteit?”

 1. rob zegt op

  Hallo Theo,

  Zie bijgevoegde link. Gr Rob

  https://ind.nl/particulier/Paginas/default.aspx

 2. Frans Nico zegt op

  Beste Theo,

  Lees eerst eens op verschillende websites van de Nederlandse overheid/overheden over dit onderwerp. Hieronder tref je een aantal links aan.

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0001475/geldigheidsdatum_18-06-2015
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nationaliteit-door-geboorte-of-familiebanden
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/dubbele-nationaliteit
  http://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B81870905-3C61-49EA-BCBC-7A8DE668D437%7D

  In het kort komt het hier op neer. Conform de Nederlandse wetgeving heeft of kan krijgen een kind de Nederlandse Nationaliteit indien:
  1. de moeder van het kind de Nederlandse nationaliteit heeft;
  2. de vader de Nederlandse nationaliteit heeft en getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, of het kind als zijn kind heeft erkend;

  Geen rol speelt of een van de ouder(s) nog een tweede (of derde) nationaliteit heeft/hebben. Er bestaan wel uitzonderingen).

  Uw dochter heeft reeds de Nederlandse nationaliteit (het maakt daarbij niet uit hoe ze die heeft gekregen). Dat betekent dat uw kleindochter van rechtswege al door geboorte de Nederlandse nationaliteit heeft (zie punt 1 hierboven). Het is wel noodzakelijk dat als uw kleinkind niet in Nederland is geboren, uw dochter het wel op de Nederlandse ambassade in het land waar uw kleindochter is geboren, laat registreren. Na registratie kan dan direct ook een Nederlands paspoort worden aangevraagd. Voor registratie is een internationaal geboortebewijs nodig.

  Dit is een korte samenvatting. Lees vooral de genoemde websites.

 3. theoS zegt op

  Hartelijk bedankt voor jullie reacties, zal de opgegeven links zeker lezen. Heel erg bedankt.

 4. theoS zegt op

  Heb de sites vlug doorgelezen maar zie niets over het volgende. Zij is alleen voor de Bhudda getrouwd dus in wezen, voor de Wet, ongetrouwd en een alleenstaande Moeder. Heeft dat invloed op het aanvragen van de Nederlandse Nationaliteit?

  • Frans Nico zegt op

   Beste Theo,

   U schreef dat uw dochter getrouwd is. Dat is dus niet zo. Dat onderwerp is al vaak op dit blog aan de orde geweest.

   Nog steeds geldt wat ik hierboven onder punt 1 heb geschreven. Een kind heeft van rechtswege de Nederlandse nationaliteit als de moeder ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Wie de vader is en of die het kind erkend heeft doet niet ter zake. Uw dochter moet wel het kind bij de Nederlandse ambassade laten registreren.

   U dochter heeft ook de Thaise nationaliteit. Ik neem aan, maar ik weet het niet zeker, dat deze regel ook in THailand geldt. In dat geval heeft uw kleindochter ook de Thaise nationaliteit.

   • theoS zegt op

    Ik heb mijn dochter ook van het begin af aan gezegd om ook voor de Amphur te trouwen daar hun niet wettelijk getrouwd zijn,hun leven wel met elkaar. Niet getrouwd in Thailand moet de Vader het kind erkennen op de Amphur. Indien hun wettelijk trouwen is het kind automatisch door de Vader erkend. Men geeft het kind de achternaam van de vader. Ik denk dat hij het erkend heeft door bij de aangifte te wezen. Het kind krijgt automatisch de Thaise Nationaliteit bij de geboorte door een Thai national. Een geboortebewijs alleen bewijst niet dat men de Vader is hier. Ik maakte hetzelfde mee toen zij geboren werd, alleen ik was ook persoonlijk bij de aangifte op de Amphur en dat scheen dus als erkenning beschouwd te worden. In ieder geval hartelijk bedankt voor de inlichtingen.

    • Frans Nico zegt op

     Beste Theo,

     Uw dochter heeft (ook) de Thaise nationaliteit. Uw kleindochter heeft dan ook van rechtswege de Thaise nationaliteit. Het gaat hierbij om de moeder, niet de vader, wat de nationaliteit bepaalt. Dat geldt in vrijwel alle landen. Dat wordt zo gehanteerd omdat het “altijd” zeker is wie de moeder is. Dat is niet zo met de vader. Dat de vader bij de aangifte van uw kleindochter aanwezig was en het kind zijn achternaam heeft, betekent niet dat de vader het kind erkend heeft. Dat kan al voor de geboorte of daarna.

     Ik ben ook niet met mijn Thaise vrouw getrouwd. Toen zij zwanger was heb ik het ongeboren kind bij de gemeente waar het zou worden geboren erkend. Het voordeel daarvan is dat ik daardoor medezeggenschap had over wat moet gebeuren als er complicaties optreden. Zonder die erkenning had onze dochter geen Nederlandse nationaliteit gekregen. Haar moeder heeft immers geen Nederlandse nationaliteit.

     Samenvattend krijgt een kind van rechtswege de nationaliteit van de moeder (als de moeder twee nationaliteiten heeft, krijgt haar kind dat ook) en die van de vader (als de ouders niet getrouwd zijn) als hij het kind officieel erkend heeft. Dat alles staat nog los van het ouderlijk gezag. Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat van rechtswege geregeld. Zonder dat moet het ouderlijk gezag worden aangevraagd. In Nederland kan dat door inschrijving in het gezagsregister op de Rechtbank. In Thailand kan dat door een procedure bij de kinderrechter.

     Voor hulp mag u contact met mij opnemen [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website