Thaise dochter adopteren/verzorgen hoe kom ik aan een bewijs?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 mei 2019

Beste lezers,

Ik ben tien jaar geleden getrouwd met een Thaise dame met een dochter toen van drie jaar. Inmiddels is het meisje 14 jaar en woont bij mij de laatste twee jaar in huis. Voorheen woonde ze bij haar grootmoeder en kwam in de weekends en vakantie bij mij in huis. Waarom ze niet bij haar vader of moeder woont en niet meer bij haar grootmoeder meer laat ik even buiten beschouwing.

Moeder komt af en toe eens langs en verdwijnt dan weer. Hetzelfde met haar vader. Komt langs, geeft haar wat geld en verdwijnt weer. Nou heeft vader en zijn familie kort geleden mondeling te kennen gegeven dat zijn dochter bij mij mag blijven wonen. Inmiddels stond moeder gisteren voor de poort met de mededeling dat ik het kind mocht houden en als ik wilde adopteren. Ze zou alles tekenen wat daarvoor nodig was.

Nou heb ik een probleem. Ik kan alleen het kind adopteren als het leeftijd verschil tussen het te adopteren kind en de adoptie ouder niet groter is dan 25 jaar. Gezien ik 71 jaar ben en het meisje 14 jaar is dit dus niet mogelijk. Toch zal ik een bewijs moeten hebben dat ik het kind verzorg omdat de ouders niet in staat zijn, of willen, om het zelf te doen.

Zijn er mensen die ook in zo’n situatie terecht zijn gekomen? En hoe ze dit hebben opgelost? Wie kan mij adviseren?

Groet,

Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Thaise dochter adopteren/verzorgen hoe kom ik aan een bewijs?”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Frans,

  Geen antwoord op je vraag. maar wilde alleen je complimenteren de zorg over te nemen van de mensen die alleen een eitje hebben laten samenkomen met een andere.

  Ik hoop dat je een helpende reaktie op dit blog krijgt, wat jouw wens kan waar maken.

  Chapeau.

  LOUISE

  • johannes h zegt op

   Beste Frans,

   Ik heb met je te doen……Ik zie veel overeenkomsten met mijn turbulent verleden.
   Maar het is toch verstandiger als je rationeler gaat denken. Want als je om je heen kijkt zie je toch legio voorbeelden van ” op de koffie gekomen”.
   Jij doet geheid alles “goed”.
   Als je nauw eens gewoon de goeierik c q “Jai-Dee” blijft spelen kun je toch niks verkeerd doen. Wat heb je dan te verliezen ??
   De Thaise cultuur C Q levensstijl kunnen wij toch niet veranderen…….
   Het komt hun goed uit zo. En alle partijen zijn blij. Daarbij zal de Thaise wet, voor zover die van toepassing kan zijn, nooit voor jou van pas komen.

   Doe je best Frans, en laat jou hart maar spreken.
   Veel levensgenot in “ons Paradise “.

   Johannes

 2. ruud zegt op

  Ik denk dat u flinke problemen zou kunnen krijgen, als de overheid er achter komt, dat u – ik neem aan alleen – met een minderjarig meisje in huis woont, dat niet uw eigen dochter is.

  • Frans zegt op

   Beste Ruud. Ik denk niet dat ik zit te wachten op een wijzende vinger. Ik vraag om hulp hoe ik de juiste papieren kan krijgen. Zodat ik met deze papieren en getuigen de overheid kan overtuigen om de verzorging op me te nemen van een minder jarig meisje.

  • Edward zegt op

   Ruud, hoeveel opa’s voeden hun kleindochter wel niet op !, wil ze de kost niet geven, mijn vriendin is ook door haar grootvader opgevoed, ze zat in het zelfde schuitje, ook door haar ouders in de steek gelaten, en wel op zeer jonge leeftijd, is een prima meid geworden.

   • ruud zegt op

    Er zit voor de Thaise overheid een een wereld van verschil tussen een Thais kind dat door Thaise familie, opa, oma oom en tante… wordt opgevoed en een kind dat bij een buitenladse farang in huis is.
    Een buitenlander, die als ik het stukje zo lees blijkbaar niet meer band heeft met het kind, dan dat hij een paar jaar met de moeder getrouwd is geweest.
    Dan moet je voorzichtig zijn.
    Ook in Nederland zou je waarschijnlijk de kinderbescherming aan de deur krijgen.

    • Ger-Korat zegt op

     InTgailand komt het vaak voor dat iemnd welke geen famikie is voor een minderjarig kind zorgt. Met de beste bedoelingen en zonder enige bedenkingen en toestemmibg van ouders en of familie. Het zou anders zijn als er iemand gezwaar maakt maar dat gebeurt niet en dus ook in het verhaal van Frans is erniets mis, integendeel zelfs wantook in Thailand worden oudere kibderen gehoord.
     Wat ik wel mee wil geven is het culturele aspekt van familie, ouderen en erfenis. Ken niet de achtergrond van Frans maar hoor vaak dat oudere mannen geliefd zijn want over niet al te lange of korte tijd zal er een erfenis beschikbaar komen. Hierover wordt in Thailand iets anders gedacht dat in Nederland waar de kinderen het vaak naar zelf dienen te rooien. In Thailand is iemand boven de 50 en met een voor Thai behoorlijk vermogen al een aantrekkelijke kandidaat want later komt ook een pensioen beschikbaar en dan ook vaak een partnerpensioen en later dan de erfenis. Dit alles kan voor de familie reden zijn om een kind te laten opgroeien bij een buitenstaander want zo wordt immers de erfenis verzekerd. Het achterliggende verhaal zul je wel niet te horen krijgen maar waarom beide ouders toestemming geven geeft wel te denken want meestal is er geen overleg maar verloopt opvang in harmonie en stilzwijgend want om een ongemakkelijke situatie te vermijden, opvang door een niet-familielid, zal er niet rechtstreeks over worden gepraat.

  • karel zegt op

   tja,

   Toch ben ik het met Ruud eens, Thailand is een “raar” land, vandaag zo, morgen zus.
   Als je de stempel heb, van samen wonend met een minderjarige, dan moet je wel heel goed in je schoenen staan.

   Volg de weg van Danny, laat het notarieel vastleggen, voordat de politie aan je deur staat.

 3. Edward zegt op

  Zou zeggen neem een goede advocaat in de handen en stel samen een brief op in het Thais, laat deze door beide ouders ondertekenen, tegen de tijd dat het meisje een meid is van 18 kan en mag ze zelf beslissen waar ze bij in wil wonen.

 4. Danny zegt op

  Ik 67 verkeer in een vergelijkbare situatie.
  Ik ben pleegouder van een kind wat bij mij woont vanaf zijn 7e .Elke situatie is natuurlijk anders.
  Ik heb notarieel laten vastleggen dat ik met volledige toestemming van de ouders het kind verzorg.
  Ook ivbm eventuele nalatenschap heb ik testamentair e.e.a laten vastleggen.
  Ik ben betrokken geweest bij een rechtzaak ivbm het kind.
  Mijn naam stond in alle documenten, maar de rechter had er geen enkel probleem dat ik het kind verzorgde.
  Adoptie is niet mogelijk en daar wilde ik toch niet aan beginnen vanwege de enorme papierwinkel die daarbij komt kijken.
  Dus is mijn advies om een contact op te nemen met een goede lawyer.
  Sukses!

 5. eugeen zegt op

  Ik ben 65 en heb in 2016 de meerderjarige dochter van mijn partner officieel geadopteerd en tussen 2017-2019 (adoptie goedgekeurd in januari) de minderjarige dochter van mijn Thaise partner.
  Info over procedure kan ik je bezorgen,

  • Frans zegt op

   Beste Eugeen. Graag zou ik gebruik willen maken van procedure over de adoptie. Mijn e-mail adres is op te vragen bij de redactie waarvoor ik mijn toestemming geef. Bedankt al vast. Groet Frans

 6. eugeen zegt op

  [voor de redactie van Thailandblog]
  Ik ben Belg, 65, woon in Thailand. Heb ik 2017 de adoptieprocedure opgestart voor de minderjarige dochter van mijn partner. Indien het jullie interesseert kan ik een verslag maken van de verschillende stappen die ik heb moeten zetten. Adoptie is goedgekeurd in januari. Op 29/5 moet ik alles binnenbregen in de Belgische ambassade. Dat wordt naar Belgie opgestuurd ter controle. Als alles in orde is krijgt de dochter automatisch ook de Belgische nationaliteit.

  • karel zegt op

   Graag.

  • Luc zegt op

   Eugeen,
   ik heb ook twee stiefzonen die ik zou willen adopteren,kan je mij vertellen hoe alles in zijn werk gaat en welke procedures er moeten gevolgd worden.
   De redactie kan en mag mijn e-mail adres aan jou bezorgen,
   Bij voorbaat bedankt.
   Luc

  • stevenl zegt op

   eugeen, ben hier in geinteresseerd. Kun je een verslag opsturen svp? stevenvanleeuwarden [at] yahoo.com

 7. CeesW zegt op

  Frans, wat je zou kunnen proberen is de hele situatie voor te leggen aan het dorpshoofd en hem om bemiddeling te vragen om het kind op jouw naam geregistreerd te krijgen met natuurlijk de volle medewerking van moeder, vader, opa en oma etc. Het dorpshoofd zal ongetwijfeld op de hoogte zijn van je verzorging van het kind tot nu toe en je naaste buren zullen dat kunnen beamen en zelfs de andere bewoners van de plaats waar je woont. Dan met het meisje, dorpshoofd, ouders, opa en oma en eventueel dorpsoudsten etc. naar het districtskantoor in gesprek gaan met de dienstdoende manager aldaar om e.e.a. geregistreerd te krijgen.
  Of het lukt weet ik niet, maar het is het proberen waard!
  Ik wens je in ieder geval alvast heel veel succes met de verdere verzorging van je “dochter”.
  Ceesw.

 8. Hans Zijlstra zegt op

  In een gelijksoortige situatie, maar in Polen heb ik mijn zoon,toen 10, op advies vande Nederlandse burgerlijke stand in mijn woonplaats, geecht.””ik weet niet of dat hier ook kan, maar een uur later had ik een nederlands paspoort voor hem. Echten is het kind als mijn kind erkennen.
  .

  • Hans Zijlstra zegt op

   En hij had meteen mijn naam


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website