Thaise bankrekening geblokkeerd na overlijden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 januari 2019

Beste lezers,

Er overlijdt iemand met een bankrekening bij Bangkok bank. Zijn echtgenote (getrouwd voor de Thaise wet) kan niet bij zijn geld komen, ondanks zijn paspoort + overlijdensakte +bankboek + atm card en huwelijksakte.

Wat kan zij nog doen?

Groet,

Jerry


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Thaise bankrekening geblokkeerd na overlijden”

 1. stevenl zegt op

  De bankrekening maakt deel uit van de erfenis. Dat betekent dat de executeur van de erfenis eea moet gaan regelen.

  • kees 2 zegt op

   Maar verbazingwekkend dat er niemand bij die bank de weduwe duidelijk gemaakt heeft deze weg (via executeur) te bewandelen ! Dient toch tot het abc van de manager van de bank te behoren… lijkt mij.

  • teun zegt op

   In principe klopt dat wel. Maar kennelijk is er ook geen testament, dus een executeur zal er ook niet zijn aangewezen.
   Dus daar schiet je niks mee op.

   Als ze gehuwd zijn dan erft de vrouw/echtgenote alles. Toch is het te adviseren om vooraf (!!) e.e.a. vast te leggen en ook bij de bank te regelen.

  • Lilian zegt op

   Correct. En dat betekent dan weer dat e.e.a. voorgelegd moet worden aan de rechter. En mochten er nog familieleden zijn van de overledene, ook al zijn zij geen rechtstreekse erfgenaam, dan moeten zij ook een formulier ondertekenen.

  • Maria zegt op

   Om een Thaise bankrekening te laten overschrijven is een “court order” nodig. Dit moet door een advocaat aangevraagd worden bij het Gerechtshof in Thailand, dan na ongeveer 2 a 3 maanden komt er een “hearing” waarna het nog een paar weken duurt alvorens de documenten door het Hof afgegeven worden. Met deze documenten kunt u naar de bank om alles te regelen. Dit geldt ook voor andere zaken, bijvoorbeeld als een auto op naam staat van de overledene en dit overgeschreven dient te worden, omdat anders de auto niet te verkopen is.

 2. jan zegt op

  ja de wettelijke erfgename moet het geld gaan verdelen onder de rechthebbende , in dit geval is dat niet de getrouwde volgens de Thaise wet deze geld alleen voor de Thai en niet voor buitenlander ,als men getrouwd was ook in het buitenland , van herkomst echtgenoten was je wel rechthebbende, op het banksaldo.

 3. Henk Hauer zegt op

  Om dit problemm pal na het overlijden te voorkomen een rekening op beide namen open.

  • Dirk Tol zegt op

   Mijn Thaise vrouw en ik hebben een gezamenlijke rekening. Het is een en/en rekening en niet een en/of rekening. Geeft dit problemen bij overlijden?

 4. Gilbert zegt op

  Als het is zoals in België dan heeft ze een specifiek document nodig van de notaris (de persoon die de erfenis regelt) In België is dat een “Attest van Erfopvolging”. En vooraleer de notaris dat document verstrekt zal hij eerst inlichtingen inwinnen betreffende eventuele openstaande schulden aan de overheid. Dat kan enige tijd in beslag nemen. Pas dan wordt het document verstrekt en pas dan kunnen de erfgenamen aanspraak maken op de bankrekening. M.a.w. vadertje staat wil eerst weten of er voor hem iets te rapen valt vooraleer de bank de rekening mag vrijgeven.

 5. tom bang zegt op

  Mijn vrouw heeft mijn pincode en ik heb haar gezegd eest alles via atm uit de muur halen voordat je de bank inlicht, duurt wel een paar dagen maar dan heb je ook wat.
  Heb trouwens in Nederland een testament op laten maken dat al mijn bezittingen in Thailand voor mijn vrouw zijn dus dan komt het met de snelheid waarmee hier alles gaat waarschijnlijk na 5 jaar bij haar terecht.

 6. loe zegt op

  Het gebeurde bij een bevriend echtpaar van mij. Beide Nederlands.
  De man overleed en de vrouw kon niet meer bij de gemeenschappelijke rekening van de Bangkok Bank.
  De bank adviseerde om de rekening leeg te pinnen en het geld op een nieuw
  geopende rekening te zetten. Zo gezegd zo gedaan No problem.

  • PKK zegt op

   misschien sla ik de plank mis hoor, maar als men samen woont of getrouwd is, is het uitwisselen van bankgegevens ,zoals bv een pincode bij mobiel bankieren, eeen simpele oplossing om bij een eventueel overlijden, dit soort problemen effectief op te lossen?

 7. Emiel zegt op

  Goed antwoord maar indien u een rekening hebt op twee namen die afzonderlijk kunnen handelen met deze rekening. Zal de bank dan ook blokkeren?

 8. timker zegt op

  Indien er een testament in Thailand is gemaakt kan de erfgename met dit testament of een kopie er van contact opnemen met een advocaat, die zorgt voor de juiste papieren. Indien geen testament in Thailand is gemaakt dan is, volgens mij, de weg hetzelfde maar wel moeilijker.

 9. Leo Th. zegt op

  Zolang er bij de bank geen melding van overlijden is geweest kan zij met zijn atm-card, althans wanneer zij in het bezit van de pincode is, natuurlijk gewoon geld pinnen. Maar waarschijnlijk is zij met het bankboekje en de overlijdensakte van haar overleden echtgenoot naar de bank gegaan, waarna de rekening is geblokkeerd. Nu heeft zij een (gelegaliseerde) verklaring van erfrecht nodig waaruit blijkt dat zij recht heeft op het geld wat zich op de rekening bevindt.

 10. khun zegt op

  misschien toch wel iets om te regelen. Wij (mijn vrouw en ik) hebben een electronisch account voor dit. Mocht er iets met mij of haar gebeuren kan ik of zij, voordat de autoriteiten zijn ingelicht, met een electronische transactie het volledig gezamelijk account overmaken naar een persoonlijk account.

 11. Hans Aling zegt op

  Ik heb alles bij een Notaris vast laten leggen ,dat al mijn bezittingen voor mijn huidige Thaise vrouw zijn, inclusief de Bkb rekening en ben ervan overtuigd dat het allemaal goed komt. Ook kan zij natuurlijk gewoon pinnen, helaas maar 20 000 per keer.Laat het nog maar even duren, ik wil nog heel wat jaartjes mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website