Beste lezers,

Ik zat nog wat te lezen over de belastingheffing door Nederland, en ik vroeg me af, of er misschien toch een gaatje in zat?

Uitzonderingen:

1. Voldoet u niet aan de 90%-eis, maar wel aan de overige voorwaarden? Dan bent u toch kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u:
2. een pensioen, lijfrente of een soortgelijke uitkering ontvangt, en
3. geen inkomstenbelasting in uw woonland betaalt, omdat uw inkomsten te laag zijn

1. Aangezien Nederland nu mijn AOW en pensioen gaat belasten voldoe ik uiteraard wel aan de 90% eis, maar die 90% lijkt mij niet bedoeld te zijn om mij mijn vrijstellingen te ontnemen.
2. Ik ontvang een pensioen en AOW, dus daar voldoe ik aan de voorwaarden.
3. Ik ontvang wat rente van de bank in Thailand, maar veel te weinig om Thaise inkomstenbelasting te moeten betalen, dus ook hier voldoe ik aan de voorwaarden.

Het enige probleem is natuurlijk, dat de bank al automatisch belasting inhoudt, en ik dus wel betaal. Dan zou ik dus aangifte moeten doen om dat geld terug te krijgen.

Groet,

Ruud

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Thailand vraag: Zit er een gaatje in de belastingheffing door Nederland?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Ruud, de eisen zijn EN EN. Dus landeneis, 90% eis, en verklaring belastingplicht van het woonland. Je voldoet niet aan de landeneis dus het verhaal over pensioenen gaat niet op.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ruud, kijk eens in deze link:

   https://www.nederlandwereldwijd.nl/belastingaangifte-buiten-nederland/nederlandse-belastingvoordelen

   • ruud zegt op

    Naar mijn mening is de tekst niet helemaal duidelijk, en daar ben ik ingestonken.

    Ben ik kwalificerend buitenlands belastingplichtige?

    U bent kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

    U woont in een land van de Europese Unie, of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba
    U betaalt over minimaal 90% van uw totale inkomen, zowel uit Nederland als uit andere landen, loon- of inkomstenbelasting in Nederland. Dit totale inkomen heet ook wel wereldinkomen.
    U heeft een inkomensverklaring die door de belastingdienst van uw woonland ondertekend en gestempeld is. U moet deze inkomensverklaring opsturen naar de Belastingdienst in Nederland.

    De landeneis staat onder Kwalificerend belastingplichtige.

    UITZONDERINGEN

    Voldoet u niet aan de 90%-eis, maar wel aan de overige voorwaarden? Dan bent u toch kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u:

    een pensioen, lijfrente of een soortgelijke uitkering ontvangt, en
    geen inkomstenbelasting in uw woonland betaalt, omdat uw inkomsten te laag zijn.

    Het “een pensioen, lijfrente of een soortgelijke uitkering ontvangt…” heb ik gelezen als de overige voorwaarden, wat als ik naar de letterlijke tekst kijk, nog steeds juist zou kunnen zijn.

    Bij het woord UITZONDERINGEN vervallen immers alle voorwaarden die er boven staan, en daaronder komen de nieuwe voorwaarden te staan.

    • Soi zegt op

     De tekst is zeer duidelijk: als je bent gaan wonen in een van de genoemde landen dan gelden de 2 overige voorwaarden. Maar wonend in Thailand ontzegt je al het recht op enigerlei fiscale kwalificatie. Dus je hebt niets aan die 90% eis, noch aan een inkomstenverklaring van de Thai Revenue Office. Als volgend jaar inderdaad het nieuwe belastingverdrag van kracht wordt is het helemaal gedaan met het zoeken van gaatjes. Zo die er al zijn!

 2. Ton zegt op

  Met de term “buitenlands belastingplichtige” words in de belastingwet iemand aangeduid die in het buitenland won’t en in Nrderland belastingplichtig is. Het zegt dus niets over de belastingplicht buiten Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website