Thailand vraag: Wat staat er in dit spaar/verzekering contract?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 september 2021

Beste lezers,

Sinds bijna 2 jaar ben ik in relatie met een Thaise dame en we zijn heel gelukkig samen. Van oktober 2020 tot begin augustus dit jaar leefden we samen in mijn huis. Dit was mede te danken aan Corona-gerelateerde problemen waardoor ze tot 2 maal toe een verlenging kreeg van haar visum.

Kort voor haar vertrek vertelde ze over een verzekering die zij 7 jaar geleden had afgesloten met een inleg van 100.000 Baht per jaar. Dit jaar was dus de laatste inleg, die zij zelf niet kon opbrengen omdat ze haar baan was kwijtgeraakt. Ik heb haar met die laatste geholpen. Zij heeft van de bank een brief ontvangen waarin staat dat ook de laatste termijn is voldaan.

Gisteren heb ik het voorblad van deze verzekering gezien en vrees kwam over me. Aangezien ik zelf geen letter Thais kan lezen vraag ik of iemand kan uitleggen wat deze verzekering in feite inhoud. Uiteraard is zij al bij de bank geweest om uitleg hoe dit nu verder gaat met het kapitaal wat ze denkt te hebben opgebouwd.

Het antwoord is haar geheel onduidelijk. Wellicht dat iemand van de lezers haar (ons) daarbij behulpzaam kan zijn. Bij voorbaat zeer hartelijk dank!

Mijn e-mailadres is: roquepen@gmail.com

Groet,

Wil

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

7 reacties op “Thailand vraag: Wat staat er in dit spaar/verzekering contract?”

 1. Branco zegt op

  Ik kan zelf geen Thais lezen en kan je daarmee dus niet helpen. Voor dit soort zaken gebruik ik de Google Lens app. Je kan een foto maken van de Thaise tekst en vervolgens in Google Lens deze foto openen. Kies dan vertalen en je ziet de Nederlandse vertaling op je telefoonscherm.

  Google Lens maakt gebruik van google translate dus het is niet 100% accuraat (vooral grammaticaal), maar veelal voldoende om te kunnen begrijpen wat er staat.

 2. RichardJ zegt op

  Als het erg belangrijk is, dan zou je het ook naar het Engels kunnen laten vertalen.

  Ik heb zeer goede ervaringen qua kwaliteit en prijs met een vertaalster in Phuket met nickname Tai.
  Maak een scan van de bladzijde(n) die je vertaald wilt hebben en stuur die naar nilubol.saenganan@gmail.com en vraag om een offerte.

 3. Frank zegt op

  Ik heb laatst van mijn vriendin uitleg gekregen over dit soort verzekerings/spaar constructies. Het schijnt heel gangbaar te zijn in Thailand: je spreekt met een verzekeraar een termijn en een inleg af en als je in de tussentijd niets overkomen is dan krijg je aan het eind van de rit je inleg met rente uitgekeerd. Maar één keer niet betalen en je bent je inleg kwijt. Een soort overlijdensrisicoverzekering en spaarplan in één.

  Kan natuurlijk niet inschatten of dit in het geval van jouw vriendin ook het geval is, maar de constructie bestaat in ieder geval en verzekeraars keren ook écht uit (familie schijnt keer op keer dergelijke polissen af te sluiten).

 4. Syl zegt op

  Beste Wil,

  Waarschijnlijk gaat het om een vergelijkbare spaarconstructie als in deze link (alle Thaise banken bieden dit soort constructies aan). https://www.bangkokbank.com/en/Personal/My-Family-and-Me/Bancassurance/BLA/Gain1st-650

  Vermoedelijk dus uitkering over een aantal jaren en elk jaar een beetje rente. Als je de naam van de bank en polis type weet kun je online wellicht wel informatie vinden.

  Wel wat onverstandig dat je vriendin een verzekering aangaat met een forse jaarlijkse premie aangaat zonder te weten wat het is.

 5. john koh chang zegt op

  is een gemengde verzekering die vrijwel iedere bank aanbied. Gemengd overlijden en spaarverzekering.Meeste mensen begrijpen het niet zo precies . Wordt ook gebracht als een geweldig aanbod. Simpel: aantal jaren vast bedrag betalen. Bij overlijdenkrijg je je geld terug plus enkele procenten extra. Bij volmaken van de termijn krijg je een bedrag dat afhankelijk is van de voorwaarden. Maar kun je wel vooraf berekenen. Grzien de lage rentestand mag je er niet veel van verwachten. Slechte investering als overlijdensverzekering. Je krijgt immers gewoon je geld plus paar procent terug. Het spaargedeelte is aardig als de uitbetaling de moeite waard is.Meeste mensen kunnen het zelf niet uitrekenen.

 6. jan si thep zegt op

  Waarschijnlijk een combinatie van levensverzekering en een ziektekostendekking of spaardeel.
  Als je een bedrag ziet staan van 500.000 of 1 miljoen heb je waarschijnlijk met een combi levensverzekering te maken.
  Bij het aangaan van de verzekering kun je kiezen voor de periode van inleg. Zo te zien heeft je vriendin gekozen voor een korte looptijd (8 jaar) met hoge inleg. Looptijd van 20 jaar is ook gewoon.
  Bij overlijden krijgt de familie (genoemde begunstigde in de polis) een uitkering. Als er een ziektekostendekking is dan wordt meestal een percentage of maximum van de inpatient behandeling vergoed en een vergoeding voor de nacht in het ziekenhuis (bv 1.000 baht per nacht)
  Als het een spaarverzekering betreft zal het geld een bepaalde periode na de laatste termijn moeten vast staan, bv 10-15 jaar. De opbrengst hoeft op zich niet heel slecht te zijn maar het heeft een lange looptijd.

  De meeste ,maatschappijen kunnen een Engelse versie verstrekken. Misschien niet een versie tot in de details. Beetje aandringen bij de tussenpersoon (bank) om deze te krijgen of direct bij de verzekering opvragen.

 7. Lung addie zegt op

  Vanwege een reeks artikels, welke ik schreef voor TB en gepubliceerd werd in 2018, heb ik me toenertijd heel sterk verdiept in deze materie. De betreffende reeks artikels is nog steeds te vinden op TB onder de naam:’Het verhaal van:Bedrog, valsheid in geschrifte, diefstal, misbruik van vertrouwen.’
  Nu terugkerend naar de huidige vraag waarover reeds een korte geleden iets gelijkaardig verscheen hier op TB: ‘beleggen in Thailand.’

  Er zijn hier nogal wat misverstanden leesbaar:
  er moet onderscheid gemaakt worden tussen twee totaal verschillende zaken:

  – een levensverzekering + belegging: wordt uitgeschreven door een verzekeringsmaatschappij
  – een belegging + levensverzekering: wordt uitgeschreven door een bankinstelling welke onderverzekerd is door een verzekeringsmaatschappij

  Wat is het verschil?

  – bij een levensverzekering + belegging ligt de nadruk op de levensverzekering. In geval van overlijden van de persoon, weke intekende, wordt aan de begunstigde een zeker bedrag uitgekeerd plus de jaarlijkse reeds betaalde inlegsom, vermeerderd met een kleine, bijna verwaarloosbare intrest gedurende het aantal jaren dat er betaald werd. Dus enkel interessant indien de persoon komt te overlijden gedurende de looptijd vn het contract. Indien deze niet komt te overlijden gedurende de looptijd, krijg je dus enkel de inlegsom plus een kleine intrest. Je verliest dus niets maar de winst is heel klein.

  – bij een belegging + levensverzekering ligt dat totaal anders. Hier ligt de nadruk namelijk op de belegging. Bij het afsluiten van zo een contract wordt er bepaald wat de eindsom, na de looptijd( meestal 8j) + 1j zal bedragen. Die +1j komt door het feit dat de laatste inleg ook 1j moet blijven staan. Deze voorwaarden zijn contractueel vastgelegd en kunnen niet gewijzigd worden. Je betaalt jaarlijks de inlegsom en bij de laatste inleg geef je te kennen te willen stoppen of doorgaan. Indien je stopt wordt onmiddellijk het verdere verloop van het contract stopgezet.Indien niet dan loopt het contract verder door. Ook in geval van het laten verder lopen van het contract zijn de voorwaarden vooraf bekend.
  In geval van overlijden, gedurende de looptijd, en daar zit het grote verschil, komt de bijhorende levensverzekering zijn kop op steken, wat het contract uiterst interessant maakt. In dit geval wordt de eindsom, welke bereikt zou geweest zijn bij volledige looptijd,, plus de reeds vergaarde interesten op dat ogenblik, aan de begunstigde uitbetaald.

  Ik heb/had zo twee verschillende contracten lopende welke nu afgelopen zijn. Het meest recente liep af in mei dit jaar en was afgesloten bij SCB bank. De uitbetaling zal in mei volgend jaar geschieden daar het een 8j looptijd had en dus het 9de j betaald wordt. De eindafrekening werd dus reeds gemaakt. Het resultaat was een netto opbrengst van 4.8% op jaarbasis. Ter vergelijking: bij het afsluiten van het het contract (8j geleden) bedroeg de rente op een fixed deposit account, met een looptijd van 2 jaar, bij dezelfde SCB bank, 3.71% op jaarbasis. De winst is er, zij het ‘amper’ 1.1%, doch het is wat het is.

  Of deze formules, onder dezelfde voorwaarden, momenteel nog verkrijgbaar zijn zal ik pas volgend jaar weten daar ik dan moet beslissen een nieuwe, bij een gelijkaardige formule in te tekenen of niet. De intrestvoeten zijn namelijk sterk gedaald tegenover 8j geleden en dat zal ook wel zo zijn bij de nieuwe contracten. Afwachten dus.

  Opmerking: dit soort belegging is niet bruikbaar om aan de immigratievoorwaarden te voldoen daar deze beleggingen niet zomaar opvraagbaar zijn, zonder het verlies van contractbreuk, en dit wel mogelijk is met een fixed account.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website