Thailand vraag: Wat is het nut van het gele huisboek?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
6 oktober 2021

Beste lezers,

Sinds een aantal maanden ben ik in het bezit van het gele huisboek en roze ID kaart. Ik heb deze aangeschaft om gemakkelijker mijn woonadres te kunnen aantonen bij instanties.

Gisteren bij een poging mijn tweejarig Thais rijbewijs te verlengen en werd mij verteld dat ik naar de toeristenpolitie moest voor het bewijs van adres, omdat mijn gele boek nog geen jaar oud is.

Wie heeft hier ervaring mee? Voor mij zit hier geen logica in.

Groet,

Bing

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thailand vraag: Wat is het nut van het gele huisboek?”

 1. PEER zegt op

  Wat ‘n onzin laat ‘t rijbewijs-bureau nu weer los!!
  Ik woon, halfjaarlijks, in Ubon Ratchathani.
  Ik heb vorig jaar m’n autorijbewijs laten verlengen en dit jaar m’n motorrijbewijs.
  Enkel ‘t oude meegenomen, ‘n gezondheidstest (? + 100 bth) en even op je beurt wachten.
  Maar na plm 2 uur stond ik met het nieuwe rijbewijs, 5 jr geldig, weer op straat.
  Niks mijn gele huisboekje of rose ID, want zelfs dát heb ik niet.
  Welcome to Thailand

  • Mark zegt op

   Ik had 2 jaar geleden een gelijkaardige ervaring in het “Landtransport Office” in Uttaradit. Het oude rijbewijs en een gezondheidsattest volstonden voor een 5 jarige verlenging.

   Om op de vraag in de titel te antwoorden: het Thaise (blauwe of gele) huisboek is een document waarin geregistreerd wordt waar je officiële woonplaats is. In België is dat je adres van domicilie (verwijst naar het Latijnse woord huis). In Thailand wordt je domicilieadres niet enkel door het lokale bestuur in het bevolkingsregister geregistreerd, maar dient elke bewoner van een huis ook middels een huisboek (Tabiaan baan) te kunnen aantonen waar hij gedomicilieerd is.

   Frankrijk kent ook het huisboek (carnet de maison). Ik vermoed dat Thailand dit overgenomen lang geleden heeft overgenomen uit Franse wetboeken.

   In Thailand staan massa’s mensen officieel gedomicilieerd (geregistreerd in bevolkingsregister en huisboek) in dorpen in hun geboortestreek, terwijl ze het hele jaar door elders verblijven, vnl. in grote steden waar ze werk en inkomen kunnen vinden.

   Vreemdelingen die niet in het bevolkingsregister geregistreerd staan, en dus niet in een huisboek ingeschreven staan, kunnen een bewijs van woonst (certificate of residence) aanvragen bij de immigratiepolitie. De immigratiepolitie controleert om de 90 dagen de verblijfplaats van die vreemdelingen … zelfs al staan die mensen ingeschreven in een huisboek.

   Dubbel op. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met die vreemden, enfin zeg maar “aliens” 🙂

   • RonnyLatY zegt op

    Vroeger werd in België je actuele adres ook in het trouwboekje geschreven.
    Kijk maar eens als je dat hebt.
    Zit een bladzijde in met “Inschrijving in de bevolkingsregisters in” datum, gemeente, straat en Nr

    • RonnyLatY zegt op

     en adres stond toen ook op je identiteitskaart, die groene. Zelfs als je een tweede verblijfplaats had kon je daardat adres op invullen. Stond zelfs ook op wat je beroep was. 🙂

 2. PEER zegt op

  Suppl:
  dít jaar moest ik wél, vanwege Covid-19, ‘n afspraak maken.

 3. Peter zegt op

  Ja is mij ook gebeurt. Met roze kaart kan je bankrekening open en heel veel meer maar rijbewijs (verlengen) kan niet. Was ook zeer gepikeerd en zelfs boos. Moest speciaal een formulier van de immigratie ophalen. Dacht wat een zooitje.
  Heb alles al vermeld bij aanvraag roze kaart en geleboekje.
  Echter toen het bekoeld was begreep ik ook dat in Nederland verschillen zijn in de legale legitimatie bewijzen.

  Als voorbeeld. Kopie van de Nederlandse overheid !.

  Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs.
  Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
  Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.

  Bij de volgende organisatie of in de volgende situaties kunt u uw rijbewijs niet als identiteitsbewijs gebruiken:

  de Belastingdienst (tenzij de Belastingdienst anders aangeeft);
  een uitkeringsaanvraag;
  indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
  binnenlands vreemdelingentoezicht;
  inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.

  Dus niet alleen in Thailand maar ook in Nederland zijn er verschillende legitimatie mogelijkheden maar die niet overal gebruikt kunnen worden.

 4. Jacques zegt op

  Ik heb hetzelfde meegemaakt in Pattaya bij het aanvragen van het Thaise rijbewijs, jaren geleden. Mijn Thaise roze ID kaart en gele huishoudboek werden niet geaccepteerd aldaar. Ik moest naar de immigratie politie voor een certificate of residence. Anders als in Nederland, waar het GBA leidend is, is dit voor buitenlanders in Thailand, de vreemdelingen politie met haar toezicht en registratie taken.
  De Thaise roze ID kaart is een legitimatiebewijs, daar staat ook je adres op. Het zelfde geldt voor het gele huisboekje. Het Nederlandse rijbewijs vermeldt de uitgifte gemeente en BSN nummer. Dit dekt het verblijfsadres dus niet, alhoewel het wel voor bepaalde instanties te achterhalen is. De verblijfsstatus in Thailand van de aanvrager, daar zit het probleem met de Thaise documenten, die worden daar niet mee gegarandeerd. Op het moment van aanvraag hiervan bij de gemeente moet je ook daar aantonen dat je legaal verblijft. Maar zoals we weten heb je maar maximaal een jaar verblijfsrecht in Thailand en moet je weer van alles aantonen om weer een jaar te kunnen verlengen. Ook op andere basis kun je (tussentijds) als illegaal worden aangemerkt. Dit komt overeen met de afgifte van verblijfsdocumenten in Nederland door de IND, die kunnen tussentijds ook ongeldig zijn verklaart. Dus het document (certificaat)van de immigratiepolitie is leidend en zal het ook wel blijven denk ik zo.
  Overigens is de logica in Thailand vaak ver te zoeken. Zo ook het feit dat je bij rijbewijsverlenging na een bepaalde periode kan volstaan met je oude rijbewijs en het afleggen van de spraakmakende testen.

 5. Driekes zegt op

  Ik heb geen geel boekje of ID kaart maar hebt vorige week mijn rijbewijs verlengt in Phetchabun.
  Gezondheids verklaring 200 baht, formulier met pasfoto 4×6 bij de immigratie ophalen 500 baht, een aantal copyen van mijn paspoort, reactietest en kleurentest en 255 baht, alle tijd be elkaar halve dag, ik woon toevallig op 5km van dit alles.

 6. RonnyLatY zegt op

  Geel adresboekje werd zonder problemen aanvaard in Kanchanaburi.
  Roze ID niet, moet paspoort zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website