Beste lezers,

De €uro is naar het hoogste punt gestegen sinds april vorig jaar ten opzichte van de dollar, lees ik net in de Telegraaf. Thailand heeft een nog steeds een slechte economie na Covid-19 ten opzichte van voor Covid-19 in 2019/20.

Wie kan mij helder uitleggen waarom de Thaise munt op het dieptepunt staat voor de Europese toerist?

Groet,

Julien

 

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Thailand vraag: Thaise munt op het dieptepunt voor de Europese toerist?”

 1. Walter E.J. Tips zegt op

  Eerst en vooral: de Thaise Baht staat op zijn hoogtepunt voor de Thais. De Thaise politiek moet er niet op gericht zijn buitenlanders te ondersteunen.

  De vorige minister van financien heeft al jaren geleden gewaarschuwd –inderdaad in die bewoordingen– dat de Thaise Baht hoog zou blijven staan omdat er zoveel moet geimporteerd en geinvesteerd worden in infrastructuur. Denk aan de hoge snelheidstreinen. Een sterke munt is goed als je importeert en dat doen de Thaise regeringen liever niet, behalve dan toeristen met veel cash. Die waarschuwing gold de bedrijven die ook toe zijn aan een vernieuwing van hun machines etc. allemaal invoer. Invoer van consumptiegoederen levert de Thaise regering veel taksen op; denk maar aan autos en wijn.

  Wereldwijd staan de emerging markets er beter voor dan het bankroete USA (31 triljoen $ schuld en de limiet bereikt en het congres dat niet mee wil om nog meer te drukken). Er zijn meer jonge consumenten in Thailand, en ZO aziatische landen maken nog iets dat kan geexporteerd worden… en gewild is in de wereld. Als China morgen een maand niets exporteert –misschien staan ze al op de rem– dan ligt er in de supermarkten in de USA binnen een maand niets meer en hun GDP, dat voor 75% bestaat uit consumptie, vaart daar niet goed bij.

  De wisselkoersen zijn wel onderhevig aan politieke onrust en die is hier op komst.

  Nog iets: modellen op basis van jobs/inflatie/lonen etc. zijn maar ten dele meer gangbaar. Er zijn heel wat mensen die door 2 jaar thuiszitten veel tijd gehad hebben om zich te bezinnen over hun bestaan in “the ratrace”. Het feit dat de US consumenten plots geen geld meer konden uitgeven heeft er bijv. voor gezorgd dat ze plosteling genoeg geld hadden voor een downpayment voor een huis, een te grote/dure auto, etc. Maar die trend is nu weer voorbij. Sparen ligt niet in de aard van bepaalde ethnische groepen, generaties, burgers van bepaalde culturen, etc. Ik ga het niet hebben over de Nederlanders of de Belgen!

  Je kan het volgen hier:
  https://www.bot.or.th/english/statistics/_layouts/application/exchangerate/exchangerate.aspx
  wat je krijgt in Thailand, of probeer de Sikh wisselagenten als je dollars hebt

  https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-thb.en.html
  hoe het gaat met de Euro-Baht koers

  Voor de laatste kan je verder gaan dan de tabel naar de recente geschiedenis.

  Een ander punt is natuurlijk hoe hard je kan terugvechten als je munt onder druk staat van de US speculanten. De Thaise Centrale Bank heeft honderden miljarden dollars in foreign valuta om de Thai Baht hoog te houden.

  De mening van een oud-gediende van het socio-economisch planbureau.

 2. Grumpy zegt op

  Het is niet de Thai baht die op een dieptepunt staat, het is de Euro die aan waarde verliest. Overigens zijn andere Aziatische munten ook met een opmars bezig t.o.v. de US-dollar, die eveneens minder waard wordt. Kortom: het gaat goed met de Thai Baht terwijl zowel USD als Euro waarde verliezen. Klik op een of beide links voor meer uitleg: https://ap.lc/KFKnO en/of https://ap.lc/OgEuj

  • julien zegt op

   De Thaise munt staat toch op het dieptepunt staat voor de Europese toerist, wat mijn vraag was?

   • Lung addie zegt op

    Stel uw vraag dan correct dan heb je ook meer kans dat je een correct antwoord krijgt.
    Uw vraag is dubbelzinnig en kan op twee manieren geinterpreteerd worden: het is enkel voor de toerist een, en dan nog, dieptepunt daar hij minder krijgt voor zijn Euro’s. Voor de THB is dit alleszins geen diepte- noch hoogtepunt.

   • Grumpy zegt op

    De Thai Baht staat niet op een dieptepunt. Je maakt een redeneerfout. Het is de Euro die voor degene die Euro’s inwisselt tegen Thai Baht minder waard is geworden. Heeft verder niets met toerisme te maken. Ook ik -niet toerist zijnde- krijg minder baht voor mijn euro [dus wissel ik die (nog) niet om]. Waarom de Euro minder waard is en de Baht stevig in het zadel is vele keren uitgelegd, en komt regelmatig op dir blog aan de orde.

 3. Lung addie zegt op

  Beste Julien,
  ik vermoed dat je de actualiteit niet goed volgt. Indien je dat wel zou doen dan zou je zien dat, wat je hier vraagt reeds een hele tijd voorbijgestreefd is. De THB is trouwens niet meer ‘gekoppeld’ aan de USD en het heeft dus weinig zin de lijn EU-USD door te trekken naar de koers van de EU tegenover de THB De Euro is momenteel, en kijk eventjes hiernaast op TB, nog 35.5THB waard, Dus heeft de Euro in een paar maand tijd sterkt verloren in waarde tegenover de THB. Zit reeds ONDER de rate van april vorig jaar. De toerist die naar Thailand komt heeft weinig baat aan de koers van de USD-EU.

  • julien zegt op

   Ik volg de actualiteit zeer goed, daarom mijn vraag; waarom de Thaise munt op het dieptepunt staat voor de Europese toerist, zie ik geen antwoord in uw reactie.
   Ook de THB is naar mijn mening nooit gekoppeld aan de USD, waar haalt u deze informatie vandaan?

   • Ger-Korat zegt op

    Ja je volgt de actualiteit, maar je dient ook iets verder te kijken. Een paar jaar terug schommelde de baht jarenlang rond de 33 en 34 baht voor een Euro. Dus dan mag je de conclusie trekken dat als je nu rond de 36 baht krijgt dat je goed zit. Moet je wel een miljoen of wat Euro’s wisselen voordat je jezelf rijk kan rekenen, elk ander gebabbel over de koersen en koersverschil van een paar procenten is toch volkomen koffiepraat.
    De kosten beginnen pas als je de bahts gaat uitgeven en daar kan men op bezuinigen als dat moet, niet op een duizend baht meer of minder per maand wat je erbij krijgt of niet krijgt want dat zet geen zoden aan de dijk.

   • Walter E.J. Tips zegt op

    De Thaise Baht wordt bepaald op basis van een korf van valuta. Deze staan in verband met de export en import van goederen en diensten. Traditioneel speelt de dollar daar een grotere rol in omdat veel internatioanle contracten in dollars worden afgesloten.

    En dat is het probleem en zorgt er voor dat de US economie een percent of meer groei realiseert die er eigenlijk geen is en ten koste gaat van al de andere economische “grootmachten”. De olie in dollars is natuurlijk het schoolvoorbeeld en Saddam Hussein heeft dat aan den lijve gevoeld toen hij plots liet weten dat hij zijn olie ook wel in euro zo willen prijzen.

    Ik herinner mij dat bij het begin van het beleid van de vorige Thaise minister de korf valuta voor het vaststellen van de internationale waarde van de Baht aangepast werd om die ex-import afhankelijkheid beter te weerspiegelen. De opkomst van goederen uit China heeft die korf ook beinvloed. Overigens is de huidige minister iemand met tientallen jaren ervaring in het socio-economisch beleid. En de vorige was een academicus op dat gebied.

 4. Kees 2 zegt op

  1. Het is omgekeerd: de euro staat op een relatief dieptepunt: op 27 okt 2022 kreeg je 38 baht voor een euro, nu nog maar 35.60 (het was 33.10 eind 2019).

  2. Als de USD zwakker wordt tov de euro, betekent dat niet dat de baht ook zwakker wordt tov de euro.
  De baht is niet gekoppeld aan de USD.

  Als je exchange rates van diverse munten gevolgd had, had je geweten dat de USD tov van vrijwel alle munten uitermate sterk was eind 2022 (o.a 38 baht in 1 USD). Gevolg van verhoging rente (en verwachting verdere verhogingen) door FED in USA, waardoor er veel belangstelling was om USD te kopen. Nu is de verwachting dat die verhogingen iets minder zullen zijn, terwijl ondertussen de rente in Europa aan het stijgen is. Dus USD worden verkocht ten faveure van de euro.

  3. Maar ondertussen is er meer vraag naar baht, en 1 reden zou kunnen zijn dat er sinds november miljoenen toeristen naar Thailand gekomen zijn.

  4. Anderen zullen ongetwijfeld nog meer oorzaken kunnen aanwijzen. Wellicht: steunpakketten in USA en Europa betekenen meer USD’s en euro’s in omloop, dus verzwakking van beide munten?

 5. Jos zegt op

  Het zou kunnen te maken hebben met de massale aankoop van Thaise Baht door de nieuwe lichting Chinese toeristen.

 6. Dirk zegt op

  Er wordt veel onroerend goed aan buitenlanders verkocht.

 7. teun zegt op

  Als je minder bahts krijgt voor je Euro, welke munt is dan zwak?

  • julien zegt op

   Het is maar hoe je het bekijkt.
   Als je alle munten bekijkt het afgelopen half jaar zie je op elke munt dat de waarde van de THB aan het stijgen is.
   Waarom de Thaise munt op het dieptepunt staat voor de Europese/buitenlandse toerist?
   Helder uitgelegd voor mensen die deze vraag niet goed begrijpen, waarom is de waarde van de THB zo sterk gestegen het half jaar ten opzichte van andere valuta?

   • Ger-Korat zegt op

    De Thaise Centrale Bank meldt op 11 November, 2 maanden geleden, dat de verandering ten opzichte van de USD vergelijkbaar is peer currencies, zeg maar vergelijkbare landen. Daarnaast zie je, als je je in de materie verdiept, de Thaise baht kunstmatig relatief sterk gehouden wordt doordat men, Thaise Nationale Bank, iets van 15 miljard USD waarde van hun valutareserves hebben gebruikt om de koers te stutten,anders had je nog meer voor een Euro gekregen. Anderzijds snijden de Thais zichzelf hiermee in de vingers daar hun economie voor driekwart draait op export en een sterkere baht is daar niet zo goed voor. Maar ja voor dat laatste zetten ze hun beleid voort wat betreft economische groei wat dat bungelt altijd onderaan in Zuid Oost Azië, jaar in jaar uit. Blijkbaar is het geen probleem om niet vooruit te komen als land ( economische groei) maar kiest met voor een iets sterker baht zodat het vakantiehuisje in Londen of de universteitsopleiding van rijke zoontjeslief etc. goedkoper uitvalt dankzij de verkeerde koersen.

    Hiermee duid ik dan dat de Thaise baht helemaal niet zo sterk is, en nog kunstmatig is opgekrikt door de Nationale Bank en wat weer negatief is voor de Thaise economie.

 8. Gerard zegt op

  Mijn ervaring is dat de koers van de Thaise Baht altijd rond Chinees Nieuwjaar op een dieptepunt ligt, vanwege de gewoonte om veel geld uit te geven en uit te delen aan familie en vrienden. De koers krabbel veelal daarna weer op 🙂

  • julien zegt op

   Heeft u antwoord dan zoveel invloed op de valuta markt wereldwijd?
   Rond het Chinese nieuwjaar is de stijging niet zo toegenomen zoals u gesuggereerd (afgelopen week geen stijging).

 9. Stan zegt op

  De waarde van de Baht is omhoog gegaan van 2,7 eurocent naar 2,8 eurocent rond dezelfde tijd toen ze bekent maakten dat Chinese toeristen weer welkom zouden zijn. Kan er mee te maken hebben. De Chinese touroperators hebben weer Baht nodig, dus de vraag stijgt.
  Dit is nu niet het dieptepunt voor de Europese toerist qua wisselkoers. De laatste keer dat ik in Thailand was, december 2019, stond de Baht op 3 eurocent.

 10. PEER zegt op

  Omdat ook de Euro ten opzichte van de Dollar in waarde daalt, is de Euro ook in Thailand dus geen fluit meer waard. We mogen in ons handje klappen dat we er nog 35 Th Bth voor krijgen.
  Geniet dus van de blije herinnering, dat we 20 jaar geleden er nog 50 Bath voor ontvingen en dat de Thaise prijzen ook nog es 30 % lager waren dan nu.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website