Thailand vraag: Terug naar Nederland en AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
10 oktober 2021

Beste lezers,

Ik heb een AOW uitkering. Is er iemand die ervaring heeft met gezinshereniging in Nederland en de regels ten opzichte van de AOW? Ik wil graag met mijn vrouw terug naar Nederland.

Dus wie heeft hier ervaring mee of weet wat in dit geval de regelgeving is?

Groet,

Cristian

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

16 reacties op “Thailand vraag: Terug naar Nederland en AOW?”

 1. Rob V. zegt op

  Wie de AOW leeftijd bereikt heeft hoeft niet aan de inkomenseisen te voldoen mbt de TEV immigratie procedure van de IND.

  • Ger-Korat zegt op

   Dan bedoel je, voor de goede orde, dat de echtgenoot/partner de voor hem/haar geldende AOW leeftijd dient te hebben bereikt voor de verplichte inburgering voor aankomst in Nederland. ? Anders dient de partner toch eerst een inburgeringsopleiding en -examen te doen in Thailand voordat deze partner zich in Nederland mag vestigen.

 2. Erik zegt op

  Cristian, je hebt AOW lees ik en je woont nu in Thailand, neem ik aan. Het woord gezinshereniging kan ik niet plaatsen; ik neem aan dat je met jouw vrouw samenwoont in TH en dat je samen met haar gaat wonen in NL?

  Woon je weer in NL dan schrijf je je in en meld je bij de SVB hoe je woont; ik neem aan dat je met jouw vrouw samenwoont en op die basis krijg jij in NL ook jouw AOW. Wel gaan de inhoudingen wijzigen, onder meer door de zorgpremie.

  Heb je misschien nog partnertoeslag? Die kan nog bestaan als jij onder de ‘bestaande gevallen’ viel op 1-1-2015. Als er niets wijzigt behalve de woonplaats zou die best eens door kunnen lopen maar ik zou dat vooraf duidelijk met de SVB communiceren.

 3. Kees 2 zegt op

  Op de site van de svb staan vele situaties beschreven.

 4. christian zegt op

  Wat ik bedoel.
  Wat als ik haar mee wil nemen naar nederland .
  Inburgering regegeving en voorwaardes .
  Wat moete wij zoal ondernemen?

  • Rob V. zegt op

   Beste Christian, behalve de vrijstelling van de inkomenseis (omdat jij de AOW leeftijd reeds hebt), gelden verder de gewone regels en voorwaardes. Dat wil zeggen dat:
   – indien jouw partner ook de AOW leeftijd al heeft bereikt, er vrijstelling van de inburgeringseis is
   – Indien jouw partner nog niet de leeftijd heeft waarop iemand met haar leeftijd AIW gerechtigd is, ze de inburgeringsexamen (op de ambassade, later ook verdere inburgering in Nederland) zal moeten afleggen.

   Verder zullen jullie uiteraard de papieren moeten verzamelen (ongeacht jouw of haar leeftijd) die op jullie van toepassing zijn: bewijs van gehuwd zijn om maar een ding te noemen (wat precies ligt er dan weer aan of jullie in Nederland, Thailand of elders wettelijk gehuwd zijn), de vragenlijsten enzovoort. Voor details zie de website van de IND. Als je daar precies aangeeft wat jullie situatie is dan krijg je exact te zien wat de IND van jullie wil hebben.

   Of misschien leest het ‘immigratie Thaise partner’ dossier prettiger. Gebruik dat als een voorbereiding om te weten wat voor stukken de IND zoal zal vragen. Zoek uit hoe je daar aan komt (bijvoorbeeld het verkrijgen van een Thaise huwelijksakte via de amphur, die officieel laten vertalen naar het Engels/Nederlands/Duits/Frans, akte en vertaling laten legaliseren door het Thaise ministerie van buitenlandse zaken en daarna de Nederlandse ambassade enzovoort).

   Moet jouw vrouw ook examen afleggen op de ambassade ivm haar leeftijd, zorg dan eerst dat ze dat doet. Je wilt niet hebben dat het examen op tijd halen niet lukt (kost de ene een paar weken stoomcursus, vele enkele maanden, sommige een jaar of meer…). De andere papieren zijn vaak maar heel beperkt houdbaar, dus breng die pas in orde als het examen rond is. Dan kan de ‘toegang en verblijfs’ (TEV) aanvraag worden gestart bij de IND. Als dat na een maand of 2-3 of meer achter de rug is komt de immigratie, de inschrijving bij de gemeente, inburgering hier, ziekteverzekering afsluiten enzovoort (zie ook het dossier, maar hou de actuele regels en informatie van de diverse overheidsdiensten in de gaten, zo zal per 1-1-2022 de inburgerseis veranderen: zwaardere eisen, etc.)

   Samengevat: ga naar de IND website, vul daar de online hulp in en zie daarmee precies wat voor jullie nodig is. Check mijn immigratie dossier om de dingen wat helderder te maken en een paar stappen vooruit te kunnen zien (goede voorbereiding is het halve werk). Ga dan aan de slag met de hele procedure(s). Succes.

 5. Prawo zegt op

  Ik denk dat u bedoelt te vragen of u met een AOW-uitkering een (in dit geval Thaise) partner mee naar Nederland kunt nemen. Het antwoord daarop is neen.

  U bent als AOW-er wel vrijgesteld van het middelenvereiste, maar uw vrouw zal toch eerst het inburgeringsexamen buitenland moeten afleggen in Thailand voordat u voor haar als referent de MVV-aanvraag kunt indienen. Ik ga er daarbij van uit dat uw partner nog net de AOW-leeftijd heeft bereikt. Die MVV-aanvraag kunt u wel indienen als u nog in Thailand bent, maar dat heeft weinig zin als uw vrouw dat examen (niveau A1) nog niet heeft gehaald.

  Vergeet niet dat na aankomst in NL uw vrouw binnen drie jaar moet inburgeren op B1 niveau. Dat blijkt voor sommige Thai wel eens lastig. Denk niet dat zij er vanaf kan komen door eens een boete te betalen. Zo’n boete kan in principe steeds worden opgelegd zolang als zij haar inburgering niet heeft gehaald.

  Onder beide inburgeringsvereisten kan uw vrouw alleen uitkomen als U vanuit Thailand NIET meteen naar Nederland komt. Mijn advies is om eerst eens met haar aan te kijken of Europa haar bevalt. Als u samen een maand of vier met haar in een andere Lidstaat heeft verbleven (keuze uit 26) en u besluit dan toch naar Nederland te komen dat geldt er voor uw vrouw geen inburgeringsvereiste.
  Bijkomend voordeel: in sommige EU-lidstaten kan een Thai zijn of haar rijbewijs makkelijk omwisselen in een EU-rijbewijs.

  Op de site van http://www.mixed-couples.nl schreef ik hier vorig jaar al eens kort over (dat het ook over een kind gaat is in principe niet relevant). Zie https://www.mixed-couples.nl/index.php/topic,22089.msg181949.html#msg181949

  Neem gerust contact met mij op als u een meer persoonlijk advies wilt over deze zogenaamde Europaroute of kijk op https://belgie-route.startpagina.nl/.

  Als uw vraag over de AOW gaat speelt er weer wat anders. Uw vrouw bouwt pas AOW-recht op zodra ze in NL is. Als u dat al niet bent wordt u op uw AOW gekort indien uw vrouw 12 jaar of meer jonger is dan u. Zij kan zich soms wel inkopen. Zie: https://www.svb.nl/nl/vv/nieuw-in-nederland/voorwaarden-inkoop-aow. Of dat loont weet u pas nadat er een offerte is gevraagd bij de SVB.

  • Rob V. zegt op

   Exact zo beste Prawo.

  • Erik zegt op

   Prawo, wat je hier schrijft:

   ‘Als u dat al niet bent wordt u op uw AOW gekort indien uw vrouw 12 jaar of meer jonger is dan u.’…

   dat vind ik niet terug op de site van de SVB. Kun je me daar iets meer van vertellen svp?

   Ik vind op die site alleen dat bij huwelijk je maximaal recht hebt op de 50% uitkering (behalve voor de mensen die nog onder de vervallen regeling partnertoeslag vallen).

   • Prawo zegt op

    Ik wil dat desgevraagd best voor u verduidelijken. Mail mij daarvoor. Maar u kunt ook gewoon aannemen dat dit zo is. Dat kost niets.

    • Erik zegt op

     Prawo, aan jouw antwoord hebben wij hier allemaal wel wat. Dus plaats het maar hier, ik plaats hier ook vaak en heb niks te verbergen. Bovendien, jouw e-mailadres ken ik niet.

     Maar even voor de duidelijkheid: jij zegt dat als mijn vrouw meer dan 12 jaar jonger is dan mij dat ik dan gekort word op mijn AOW. Dat lijkt een beetje op een 1-april-mop die Thai Visa dot com jaren terug plaatste…..

     Ik ben benieuwd, Prawo.

     • Ger-Korat zegt op

      Ja beste Erik, raadselen random een termijn van 12 jaar welke ik niet op het internet kan vinden. Wat ik wel lees is dat de toeslag voor de AOW per 2015 is afgeschaft, bestaand toeslagen ( van voor 2015) kunnen veranderen als de partner meer inkomen verdient, lees ik op het SVB. Ik ga er dan maar van uit dat de vraagsteller een toeslag op zijn AOW ontvangt in Thailand en bij terugkeer in Nederland blijft deze gewoon bestaan.

      • Erik zegt op

       Ger, zover ik weet blijft de partnertoeslag lopen tot dood of einde relatie en is er een voorziening voor TIJDELIJK hoger inkomen van de partner. Van die 12 jaar leeftijdsverschil kan ik echt niks vinden. Ik vermoed dat Prawo zich vergist.

       Als de man naar NL kan en de partner eerst een cursus moet volgen in TH krijg je tijdelijk onderbreking van de samenwoning; kan dat belemmerend werken? Vandaar mijn opmerking om dat te communiceren. Ik heb daar geen ervaring mee.

       • Prawo zegt op

        Ik heb mij inderdaad vergist.
        Het gaat mij om de AIO-aanvulling die men kan krijgen bij een partner die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt (of die onvoldoende AOW heeft opgebouwd). Deze is in de plaats gekomen van de in 2015 afgeschafte toeslag.
        De 12 jaar die ik noemde heeft er niets mee te amken, die kwam voort uit iets anders waar ik mee bezig was, iets wat ik in de haast te reageren me niet realiseerde. Nogmaals excuses.

 6. Kees Smits zegt op

  Het is of was voor een AOW uitkering zo geregeld dat je pensioen opbouwd vanaf je 15e jaar tot aan je 65e jaar.Dat zijn dus 50 jaren waar je ieder jaar 2 procent opbouwd,Maak dus 100 procent.Je hoeft daarvoor niet in Nederland gewerkt te hebben.Alleen de jaren dat je hier hebt gewoond.Dus als je 50 jaar in Nederland hebt gewoond dan krijg je vol AOW.100 procent dus,Voor ieder jaar dat je niet vanaf je 15e in Nederland hebt gewoond verlies je 2 procent.Dat geldt dus voor jou maar ook voor je vrouw als je met haar naar Nederland gaat terugkeren.Toen mijn Thaise vrouw naar Nederland kwam was ze 43 jaar.Een verlies dus
  van 28 jaar dus een verlies van 28 keer 2 betekende een toekomstig verlies voor haar van 56 procent.Er bestond toen in 2008 een mogelijkheid om bij de SVB dat verlies in te kopen om dat verlies ongedaan te kunnen maken.En dat is me toen gelukt waardoor mijn vrouw 100 procent AOW gaat ontvangen als ze de leeftijd heeft bereikt.

 7. Floor zegt op

  Svb zit ook op Whatsapp .als ik iets wil weten stuur ik daar een bericht naar toe n heb binnen tien minuten antwoord CV


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website