Beste lezers,

De vraag is misschien al eerder gesteld maar dat is dan al enige tijd geleden. Ik woon met mijn dochter in Thailand. Ik wil in april op vakantie naar Thailand. We verblijven bij mijn zus. Mijn dochter heeft een Thais en Nederlands paspoort.

Vraag 1.

 • Bij het boeken van een ticket hoef ik geen paspoort nummer op te geven alleen de naam zoals in het paspoort wat in beide gelijk is.
 • Bij het verlaten van Thailand vertoon ik het Thaise paspoort en krijgt zij een een uitreiskaart.
 • Bij aankomst in Nederland toon ik het Nederlandse paspoort.
 • Bij het verlaten van Nederland toon ik het Nederlandse paspoort
 • Bij aankomst inThailand toon ik het Thaise paspoort.
 • In dit geval hoef ik geen visum aan te vragen voor mijn dochter. Ik zelf moet een re-entry aanvragen voor vertrek.

Werkt dit zo?

Vraag 2:

 • Welk paspoort toon ik bij het inchecken op het vliegveld in Bangkok en welke op Schiphol?
 • Of is het hetzelfde paspoort nummer voor de heen en terugvlucht?
 • Controleert de Marechaussee of immigratiedienst het paspoort nr op het ticket met het aangeboden paspoort?
 • Welk paspoort moet getoond worden bij een tussenstop?

Vraag 3:

Ik reis samen met mijn dochter omdat haar moeder overleden is. Ik zal de vertaalde en gelegaliseerde overlijdensakte meenemen. Zou ik nog meer moeten regelen om eventuele problemen te voorkomen?

Groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Thailand vraag: Met mijn dochter naar Thailand, zij heeft een Thais en Nederlands paspoort?”

 1. Jan Theunissen zegt op

  Beste naam genoot.
  Ik heb dit al vele malen met mijn dochters gedaan. De vliegmaatschappijen zullen vragen als verblijf bv in Bangkok naar Nederlandse paspoort als toegang en verblijf. Omgekeerd gelijk. Heb je een geboorte acte waaruit blijkt dat het je dochter is ? Ook vertaald ? Overlijdens acte ook zeker mee nemen.verder douane paspoort van het land gebruiken. Zal zeker goed gaan. Fijne reis
  Ps. Ze zouden moeilijk kunnen doen in NL over leerplicht dat zou je kunnen opvangen door op de school in Thailand even een briefje op te laten stellen in het Engels waaruit blijkt dat het school vakantie is. Dat moet normaal als je een visum voor Nederland aanvraagt voor een kind dat geen Nederlands paspoort heeft. Iedere school geeft dat zo af

  Groet Jan

 2. Martin zegt op

  Ook hier geldt je vereenvoudigd allerlei zaken als je de Thaise familileden gewoon op hun Thaise paspoort laat inreizen

 3. Jos K. zegt op

  Inchecken doe je met het paspoort waar de naam in staat waarmee je het ticket hebt aangeschaft, want bij inchecken moet je aantonen dat jij de tickethouder bent.
  Bij immigratie gebruik je het paspoort van het desbetreffende land waar je inreist.
  In/uitreiskaart is afgeschaft.
  Bij een overstap kan het mogelijk zijn dat je bij een checkpoint je paspoort en ticket moet tonen, dit doe je gewoon met het paspoort waar de naam in staat waarmee je het ticket hebt aangeschaft.
  Ook in het verleden gestelde vragen kun je nog steeds opzoeken in Thailandblog.

  Beetje vreemd dat je in Thailand woont en naar Thailand op vakantie gaat, en daar bij je zus gaat verblijven.

  Indien het klopt dat je in Thailand woont, ben je waarschijnlijk in het bezit van een visum/jaar/verlenging.
  Als jij dan Thailand gaat verlaten moet je inderdaad een re-entry hebben om je “houdbaarheids” datum te behouden.

  Groet,
  Jos K.

  • jan si thep zegt op

   Hallo lezers,

   Na de laatste opmerking zie ik dat ik een foutje heb gemaakt. Ik woon in Thailand en we gaan op vakantie naar Nederland in de maand April.
   Ik wil nu een ticket boeken bij Saudi Airways via cheaptickets.nl. Deze maatschappij vraagt bij het boeken al direct naar het paspoort. Ik denk voor mijn dochter het Nederlandse paspoort nummer op te geven. Vliegmaatschappij controleert toch ook visa voor een land? Dat zou dan vanuit Bangkok al vragen opleveren als het Thaise paspoort is opgegeven.

   • Jos K. zegt op

    Cheaptickets is een tussenhandelaar.
    Bij problemen nauwelijks bereikbaar bij terugbetalingen al helemaal niet.
    Beter eerst prijzen bekijken op skyscanner, keuze maken en rechtstreeks naar de website van de airline en dat ticket dan online aanschaffen.

    Groet,
    Jos K.

 4. John Chiang Rai zegt op

  Beste Jan, Je schrijft dat je bij het verlaten van Nederland alleen het Nederlandse paspoort aangeeft.
  Krijg je dan geen vragen van de vliegmaatschappij,na een geldig visum voor Thailand als je langer wilt blijven als de normale visum extension?

  Vraag 2,Het zelfde probleem krijg je volgens mij ook als je in BKK bij het inchecken alleen het Thai paspoort aangeeft, omdat iedere vliegmaatschappij dan vraagt naar een Schengenvisum of een andere berechtiging voor een verblijf in Nederland.

  Je zou als ik de eerste 2 vragen beantwoorden moet, in Nederland moeten uitreizen met het Thai paspoort, waar ze ook Thailand zonder problemen mee biinnenkomt, en later om weer terug te komen naar Nederland, in BKK moeten uitreizen en inchecken met een Nederlands paspoort.

  Zowel op haar Thai,als ook op haar Nederlandse paspoort staat haar naam precies zo geschreven, zo deze ook op haar vliegticket vermeld staat.

  • John Chiang Rai zegt op

   Ter aanvulling van mijn bovenstaande reactie, zou je dan na je vlucht, gewoon het paspoort kunnen laten zien,van het land dat je dan binnenkomt.
   Dus in Thailand het Thai, en in Nederland het Nederlandse paspoort.

  • Jan zegt op

   Bij de douane alleen paspoort van het land waar je bent laten zien bij de vliegmaatschappij beide laten zien als ze er om vragen. Zo die ik het al menige jaren nooit een probleem. Per ongeluk gooide ik bij de douane een keer de paspoorten van beide landen in Thailand neer . Keek wel even vreemd maar vroeg verder niets .

   • Ze zullen zeker wel vreemd gekeken hebben, want de douane controleert namelijk geen paspoorten, dat doet immigration. En bij ons de Marechaussee.

 5. Rob V. zegt op

  1. In Thailand laat je bij vertrek en terugkomst het Thaise paspoort aan de immigration (grenswacht) zien. En bij aankomst in Nederland en vertrek laat je de KMar (grenswacht) het Nederlandse paspoort zien. De luchtvaartmaatschappij is tevreden met de een of de ander dus welke je gebruikt doet er niet echt toe. Zorg er voor dat de voornaam(en) en achternaam in paspoort en vliegticket gelijk zijn. Bij vragen kun je altijd het andere paspoort tonen.

  2. Paspoortnummer zal niemand echt interesse in hebben tenzij ze denken dat er iets niet in de haak is en men gaat graven/puzzelen.

  Bij een tussenstop ga je normaal gesproken nooit de grens over maar blijf je aan de air-side van de luchthaven, kom je dus ook geen grenswachter tegen. Mocht je toch de grens even over moeten zal zou ik “beste” paspoort tonen (lees: het paspoort dat geen visum vereist om de grens over te gaan oid) en als beide even gunstig zijn, dan zou ik het paspoort tonen van het land waar naar je onderweg bent tonen maar de andere of beide zou net zo goed kunnen.

  3, De aktes van overlijden in een taal die de grenswachter kan lezen zal wel volstaan, als men er al om vraagt… zou kunnen want ivm internationale afspraken om kinderontvoering tegen te gaan kan de grenswachter bij het reizen met kinderen de meereizende ouder(s) of voogd(en) te tonen dat je familie bent (ouderlijke zeggenschap, voogdij). Bij elke minderjarige de boel onderzoeken of er niet potentieel sprake van ontvoering is valt niet te doen dus zal het in de praktijk beperkt zijn tot een deel van ouders die maar met 1 ouder/voogd reizen aan te tonen dat de andere ouder toestemming heeft gegeven. De moeder is helaas overleden, zo’n akte zou dat de ambtenaar wel duidelijk moeten maken dat het wel in orde is en van ontvoering geen sprake is.

  Samengevat: boek de tickets op het ene of het andere paspoort, toon dat bij inchecken en toon het tweede paspoort indien nodig. Gebruik in Thailand bij vertrek en aankomst het Thaise paspoort, en in Nederland bij vertrek en aankomst het Nederlandse. 2de paspoort tonen kan altijd nog als men vragen heeft. Bij twijfel: gebruik het “beste” paspoort (meeste rechten) en toon dat. De ander tonen kan altijd nog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website