Thailand vraag: Mag mijn kennis straks in Thailand wonen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
17 januari 2023

Beste lezers,

Een bevriende kennis is hier in Nederland al jaren getrouwd met een Thaise vrouw. Zij heeft hier werk. Zij heef twee paspoorten. Zij heeft in Thailand haar eigen huis.

De vraag is het volgende: Deze vriend heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering en mag wat bijwerken. Mag hij, als hij straks de pensioengerechtigde leeftijd heeft, zich straks voorgoed vestigen in Thailand en daar met haar wonen? Blijft hij ook zijn AOW-uitkering behouden? En wat zijn de mogelijk consequenties?

Bedankt alvast voor de beantwoording.

Groet,

Guus

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Thailand vraag: Mag mijn kennis straks in Thailand wonen?”

 1. Ruud zegt op

  voor goed is een ruim begrip… je kan een jaarlijkse extensie op je visa krijgen als je aan de financiële voorwaarden voldoet kan op basis van pensioen (65.000b/maand of 800.000b op rekening) of op basis van huwelijk (40.000b/maand of 400.000b op rekening)

 2. Lung addie zegt op

  Beste vraagsteller,
  indien die ‘vriend’ met pensioen gaat dan zie ik echt niet in waarom hij zich niet definitief in Thailand zou mogen vestigen. De arbeidsongeschiktheidsuitkering die vervalt dan toch want hij gaat me pensioen.
  Wat de consequenties op zijn AOW zullen zijn: dat is hier, tot vervelens toe, reeds menig malen besproken en beschreven.

 3. William-Korat zegt op

  Hallo Guus,

  Dir soort info kun je toch bij het SVB vinden.

  https://www.svb.nl/nl/aow/aow-leeftijd/inkomen-tot-uw-aow-leeftijd

  Natuurlijk kan die hier in Thailand met zijn vrouw wonen zoals het er nu voor staat volgens de Nederlandse wetgeving.
  Consequenties zijn afhankelijk van je gegevens op het moment dat je AOW aanvraagt [lees hoeveel ze gaan uitkeren]
  Of dat dan genoeg is volgens de Thaise visum regels is weer een ander verhaal.

 4. Grumpy zegt op

  Beste Guus, een 5-tal opmerkingen om jullie op weg te helpen:
  1- jouw vriend dient zich bij de gemeente uit te schrijven als hij tzt emigreert. De gemeente geeft zijn nieuwe adres door aan de SVB. Die betaalt zijn uitkering uit op zijn NL of TH-bankrekening.
  2- Per 1 januari jl is het AOW-bedrag voor iemand die samenwoont Euro 974. Er wordt alleen loonbelasting ingehouden. Geen premies meer en geen Bijdrage Zvw. Je houdt dan ongeveer netto Euro 880 over. Let op: je mag dan ook niet meer deelnemen aan een NL-ziekteverzekering. Als hij via zijn werk pensioen heeft opgebouwd krijgt hij die uitkering ook gewoon uitbetaald, zie 1.
  3- T.z.t. zijn vrouw zelf AOW-gerechtigd is ontvangt zij voor elk jaar dat zij in Nederland woonde 2% van Eur 974. Stel dus dat zij 20 jaar in NL verbleef, dan ontvangt zij op haar 67e jaar Euro 390 bruto. Zij zal ongeveer 39 euro aan loonbelasting kwijt zijn. Als zij via haar werk pensioen heeft opgebouwd, ontvangt zij die ook op haar NL- of TH- bankrekening. Reken ook hier ongeveer 10% loonbelasting.
  4- Voordat hij emigreert vraagt hij uiteraard een Non-Immigrant-O visum aan. Na binnenkomst mag hij 90 dagen verblijven, om vervolgens te verlengen. Steeds voor een periode van één jaar. Om zo’n jaarverlenging te krijgen dient hij met documenten te bewijzen getrouwd te zijn en minstens 40K baht per maand aan inkomen te hebben of 400K ThB op een TH-bankrekening. Of beide opties. Wil je meer weten welke voorwaarden er gelden t.a.v. visum en verblijf, stel dan je vraag aan RonnyLatYa via het contactformulier.
  5- Je meldt dat jouw kennis een WAO-uitkering heeft op dit moment. Dat betekent dat hij een chronische ziekte of aandoening of andersoortige uitval kent. Deelname aan een Thaise ziektekostenverzekering is vrijwillig en zeer prijzig. Je kunt hierover benodigde informatie opvragen via Dossier Ziektekosten in Thailand, linksonder op deze site.
  6- Hou er rekening mee dat bij alle maatschappijen de aandoeningen, ziektes en kwalen waar men mee kampt uitgesloten (!) zijn van dekking. Eigenlijk heb je dus helemaal niets aan zo’n verzekering, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik stort de premie die ik anders had moeten betalen daarom in een eigen potje.

 5. Sjaak S zegt op

  Alles hierover vind je op Thailandblog. Beter kan het niet.

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/emigreren-naar-thailand/#:~:text=Je%20mag%20niet%20zomaar%20in,in%20een%20zogenaamde%20Retirement%20Visum.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website