Beste lezers,

Een Thaise vrouw heeft 1.000.000 Baht geleend bij een loanshark/geldwoekeraar. Over een jaar is ze de grond kwijt, omdat de grondpapieren zijn afgegeven. En geen inkomen meer of zij moet 1.500.000 Baht terugbetalen.

Volgens mij is dit illegaal want het maximum bedrag mag 50.000 Baht zijn met een rente van 15 % per jaar.

Weet iemand hoe en waar dit in de Thaise wet is omschreven?

Ik wil deze informatie hebben, dan kan ik deze aan de vrouw en advocaat doorgeven.

Groet,

Jack

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Thailand vraag: Lening bij een geldwoekeraar en grond kwijt?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Jack, ik denk dat de advocaat dat wel zal weten? Dat is althans zijn vak, neem ik aan. Maar ik zou dame plus advocaat naar de politie sturen zoals je hier kunt lezen.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2273399/loan-sharking-operations-raided-in-northeast

  • Henk zegt op

   Doe dat dan wel anoniem want anders zijn de gevolgen niet te overzien. Loansharks zijn geen gewone zakenlieden die clientiele uitknijpen maar meestal louche crimineel volk die geweld niet schuwen. Thai TV en kranten doen er dagelijks verslag van, zelfs jonge mensen die dit soort praktijken niet schuwen. Kijk maar uit, allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Nog beter is je er niet mee bemoeien.

 2. Guy zegt op

  Je daar openlijk mee gaan bemoeien is een regelrechte aanval op een criminele organisatie aangaan.

  Bezin eer ge begint en als je het doet – wat zeer nobel is – doe het dan volstrekt anoniem en geef die dame ook de gouden raad toch minstens tijdelijk van de radar te verdwijnen.

  Weet bovendien dat de politie die loansharks nagenoeg altijd goed kent………

  Succes

 3. Soi zegt op

  Beste Jack, formeel mag een lening van 1 MB wettelijk gezien Baht 150K opbrengen. Maar we hebben het hier niet over een particuliere onderhandse lening, maar over het inroepen van een loanshark. Die werken niet wettelijk. Alles met en rondom loansharks is zeer verwerpelijk. Loansharks zorgen ervoor dat mensen nog dieper in de schulden en ellende geraken. Maar ook zij treft net zo goed een verantwoordelijkheid want houden gezamenlijk een schuldensysteem in stand. Lees: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/analyse-veel-thai-zitten-tot-over-hun-oren-in-de-schulden/

  Volgende vier punten zijn van belang: 1- de betreffende vrouw mag haar grond alleen in onderpand, gebruik of leen geven als ze eigenaar is van die grond (Land Code Act Sectie 4); 2- er dient een contract opgemaakt te zijn (Burgerlijk Wetboek Sectie 354&650); 3- er mag geen sprake van dwang zijn (Civil Law Section 164); en 4- er mag niet meer dan 15% rente geheven mag worden (BW Sectie 654).

  Maar wat kan een advocaat doen? 1-In ieder geval de chanote checken- is die niet in orde heeft de vrouw een groot probleem want zij pleegt een strafrechtelijk feit. 2- Hij kan nagaan of er een contract is. Is die er niet dan heeft de vrouw een groter probleem want loansharks staan niet bekend om hun toegevendheid. 3- Was er sprake van dwang? In dat geval is er weer een probleem voor die vrouw want wil zij onder het “contract” uit, dan zal de loanshark geldelijk gecompenseerd willen worden. 4- Blijft over 50% (woeker)rente terug te brengen naar 15%. Loanshark zal betogen dat mevrouw compos mentis de nodige toezeggingen heeft gedaan, en loanshark zal niet toestaan dat zijn verdienmodel ter discussie wordt gesteld.

  Kortom: zelfs na het nietig verklaren door een Rechtbank heeft de vrouw op alle 4 punten een probleem want haar loanshark zal om te beginnen stante pede die ThB 1 MB terug willen. De rest van de “vorderingen” volgen via het illegale circuit. En is de vrouw volgend jaar land en inkomen kwijt is? Ja, dat is het trieste lot dat Thai mensen vaak willens en wetens over zich heen krijgen in dit vermaledijde systeem maar geen ander alternatief zien. Helaas, maar waar. Nog even over je laatste zin: een Thai advocaat weet hoe de Thaise wet luidt, weet hoe loansharks prakrijk voeren, en geef zelf die vrouw geen valse hoop.

 4. bennietpeter zegt op

  type: thai government and loansharks
  krijg je vele artikelen, zelfs thailandblog bevat artikelen hierover.
  Hoewel het uitmaakt waar je een zoekopdracht doet, dus wellicht dat in Thailand gezocht andere sites geeft.
  In ieder geval zegt “Big Joke”, ga naar de politie. Een man welke achter dit soort onrecht staat en tracht om zeep te helpen. Dit zou een politie buro dus ook weten en hiervan uit actie ondernemen.
  Immers “Big Joke” speerpunt. Naam noemen bij politie, indien slechte interactie?
  Getuige een artikel:
  13 jun 2022Back in September 2018, it was reported that the then-military government – through its efforts to help those who had fallen victim to loan sharks – had succeeded in returning land and assets worth 3.25 billion baht (US$107.5 million) to borrowers in the Northeast.

  https://www.thaiexaminer.com/thai-news-foreigners/2019/02/10/thailand-illegal-money-lenders-thai-police-government-lenders-thai-women-loan-sharks/
  14 wealthy loan sharks taken in by Thai police in BK

  Dus in dit geval zou de politie, je beste vriend zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website