Beste lezers,

Ik ben Marc, woon 22 jaar in Thailand, waarvan 8 jaar in Chiang Mai. Dit jaar stik ik gewoon van de slechte lucht hier. Waarden van 600 met 468 PM 2.5. Als er 1 miljoen 300.000 mensen ziek zijn van de pollutie, is er dan niemand die een procedure aanspant tegen de staat?

Als je door de bergen rijdt zie je overal overheidsambtenaren vuur maken en als je hen vraagt waarom? Hahaha, fire exercise, haha.

Groet,

Marc

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

21 reacties op “Thailand vraag: Ik stik hier gewoon van de slechte lucht!”

 1. Henk zegt op

  De schatting is dat het medio april as zo rond Songkran gaat regenen en klaart de lucht op. Maar als je al een jaar of 8 in Chiangmai woont dan weet je dat. Inderdaad worden er hoge PM2.5 scores gehaald, maar dat is al jaren zo en al jaren baalt iedereen er enorm van. De PM scores in Chiangrai zijn trouwens hoger dan die te Chiangmai, maar meer dan 400 alhier heb ik niet waargenomen. Niettemin zeer slecht voor je gezondheid en je dient je aan te passen. Dus niet gaan rondrijden in de bergen, bij voorbeeld. Wat je die overheidsdienaren ziet doen is bij voorbeeld hier te lezen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/13/vuur-met-vuur-bestrijden-aboriginaltechniek-back-burning-moet/ Men wil absoluut bosbranden voorkomen. Dat boeren hun oogstresten opstoken wordt knarsetandend gedoogd. Verder heb ik absoluut de indruk dat de bevolking van Chiangmai zich erg druk maakt om de jaarlijks terugkerende luchtvervuilingen Over dit jaar wordt gezegd dat het erger is dan verleden jaar toen het eerder en meer is gaan regenen. Maar wat de mensen ook zeggen is dat een procedure jegens de veroorzakers resp. de overheid een nog grotere last oplevert. Verdiep je maar eens in de materie, en ontdek welke belangen er spelen. Besef ook dat het geen regionaal probleem is maar dat die zich uitstrekt tot diep in de omringende landen.

 2. Thailandganger zegt op

  De NOS heeft er een stukje over

  https://nos.nl/artikel/2469595-ernstige-smog-in-thailand-regering-vraagt-buurlanden-om-hulp

  Chiang Mai is op 1 na de meest vuile lucht ter wereld.
  Teheran is het ergst, maar daar zijn we gelukkig niet 🙂

 3. KC zegt op

  Het is zelfs nieuws op de Belgische radio…
  Groeten,
  Karl

 4. Nico Meerhof zegt op

  Wij komen elk jaar 4 maanden naar Chiang Mai omdat onze zoon daar een bedrijf heeft. De afgelopen 15 jaar is het sluipenderwijs steeds smeriger geworden! We komen nu eerder en zijn uiterlijk eind december vertrokken! Volgens mij zijn er een hele reeks oorzaken.Die worden geen van allen aangepakt! De kilometerslange aangestoken branden met het oogmerk om goede paddestoelenoogst te forceren is er èén van. Dit zou best wel aangepakt kunnen worden! Gereguleerde in en verkoopkanalen! De paddestoelen hoeven toch niet voor een zo lage prijs naar de supermarkten van de wereld te worden gevlogen? Alleen steeds meer oogsten tegen afbraakpriijzen is nú de oplossing voor de boertjes!

  • Wil zegt op

   90% gaat naar China, daar spelen grote economische belangen. Wat doe je daar tegen? Niet om het goed te praten trouwens…….

   • august zegt op

    En het verbranden van suikerriet en mais wordt gesponsord door door CP de grote vriendjes van pray…..

 5. John Chiang Rai zegt op

  Deze vervuiling is voor ons de hoofdreden waarom de eerste 3 maanden van het jaar niet in ons huis in Chiang Rai aanwezig zijn.
  Als ik een paar jaar geleden,in de ergste vervuilings periode, de reacties en het pyromanie gedrag van de dorpbewoners zag, bekroop mij steeds meer het gevoel dat velen geen snars begrijpen wat deze smog met hun gezondheid doet.
  Nou ja af en toe hoorde je ze zeggen ,,agaat mai dee” terwijl ze nog geen halfuur later met het verbranden van hun eigen afval, bijdroegen aan dit inmense probleem.
  De regerig houdt deze zelfde mensen schijnbaar voor net zo onwetend, anders zouden ze niet met hun belachelijk vliegacties om regen te forceren, en met water spuiten voor betere lucht, deze mensen nog verder voor dom verslijten.
  Waarom niet eindelijk het probleem bij de wortel pakken, en ophouden met de jaarlijks terugkerende acties, die bewijsbaar geen enkele oplossing geboden hebben.
  Het volk eindelijk inlichten, hoe gevaarlijk deze steeds terugkerende situatie is, en gezamelijk met de buurlanden een regeling vinden voor diegenen die uit kostenreden of onwetenheid ,nog steeds blijven fakkelen.
  Het mag zeker zo zijn dat veel farmers om kosten te sparen, deze goedkope oplossing om zo hun akkers af te branden, als enigste middel zien om kosten te sparen.
  Alleen de enorme uitwerking voor de rest van de bevolking en ook het toerisme, zou een regering toch tot maatregelen dwingen moeten.
  Het eerlijke verhaal is dat deze luchtvervuiling honderden van mensenlevens kost, die door deze vervuiling jaarlijks of later aan de volgen van deze vervuiling sterven.
  Ik erger mij altijd maatloos aan farang, die hoewel deze tijd de bergen soms weken achter een dikke ongezonde smog verdwijnen, die blijven volhouden dat alles nog wel meevalt.
  Voor hun is alles nog best te doen, terwijl online de pollution waarschuwing enorme vervuiling aangeeft, en duidelijk gewaarschuwd wordt, dat het (verry unhealthy en zelfs dangerous is.

  • Jack zegt op

   Tot voor een week geleden ging het nog wel met de smog. Ik denk dat dit komt omdat er toen een paar zware buien met hagel overtrokken. Onze chauffeur liet een paar filmpjes zien.
   Ik was de laatste paar dagen in Chiang Mai en verbleef ook een nachtje in Mae Rim en het was echt ongelooflijk. Ik ben echt niet zo kinderachtig en heb gelukkig gezonde longen maar dit was niet te harden. In dat hele gebied met misschien wel duizenden cabins en plastic tenten was het uitgestorven, ik heb geen andere touristen gezien. Alleen bij de night safari en bij enkele watervalletjes waren er enkele.
   De Thai zelf zijn zich er mijns inziens ook wel van bewust en de term Thalee Mog (zeemist) valt regelmatig. Brandjes van de stoppels op de rijstvelden en vuurtjes om het eigen huisvuil te verbranden zie ik tot mijn verbazing niet hier in Phayao en ook de afgelopen dagen in Chiang Mai niet. Ik vind dat het verbod goed nageleefd wordt. In onze tuin hebben we al een enorme brandstapel van tuinafval verzameld die zodra het weer mag vanaf 1 mei in de hens gaat.
   Om allerlei redenen kon het dit jaar niet anders maar ik zal er voortaan alles aan doen om hier in maart en april niet te zijn.

   • Francien zegt op

    Precies, zijn we van de smog en de stank af die jaarlijks de omgeving teisteren gaan particulieren die het hardst roepen dat het een schande is hun opgespaarde huishoudvuil “in de hens” steken. Wat schieten we daar nu mee op? Goed voorbeeld voor de Thai mensen die toch al worden geblameerd.

    • Jack zegt op

     Francien,
     na 1 mei gaat het tuinafval, bladeren e.d. in de hens, tussen de regenbuien door, dat is heel andere koek. Dat doet iedereen. Eigenlijk wil ik een hakselaar kopen, komt er nog wel van.
     Huisafval wordt in de dorpen niet (!) opgehaald. Dat breng je zelf naar de stad, wat wij met een eigen auto gelukkig kunnen doen, gooi je in een diepe kuil, gooi je lang de kant van de weg of verbrand je.

     • Erik Kuijpers zegt op

      Jack, dat zal van de locatie afhangen. In ons dorp betalen wij 20 b/maand en wordt alle huisvuil opgehaald. Wij moeten het in plastic containers gooien en die staan achter een ijzeren hekwerk om honden weg te houden. Helaas zijn er altijd wel mensen die vinden dat náást de container gooien ook wel aardig is en dat trekt ratten en muizen aan en daarom komen ook de slangen er graag…

   • Roger zegt op

    Waarom verhakselt en composteert men niet? Toch vrij simpel om aan te leren en uit te voeren?

 6. ruud zegt op

  U zou kunnen overwegen, om naar een wat schoner stuk van Thailand te verhuizen.
  Of die procedure tegen de overheid aan te spannen, hoewel dat me wat onverstandiger lijkt.
  Of ieder jaar op vakantie in het zuiden, als de vervuiling het ergst is.

  Andere oplossingen zijn er waarschijnlijk niet, in ieder geval niet op korte termijn lijkt me.

 7. antonius zegt op

  https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:24hrs;@52.7,12.3,3z

  hier kun je informatie vinden waar het brand

  • august zegt op

   Waarom moet ik telkens bij het zien van deze satelliet fotos denken aan franske Timmermans

 8. Aad van vliet zegt op

  De kaart van Antonius is interessant. Het lijkt er op dat die branden hoofdzakelijk rond de evenaar plaatsvinden. Weet iemand waarom?
  Van Thailand weten we dat het de groei van paddenstoelen bevordert, isdat overal zo?

 9. e thai zegt op

  Een Thaise Johan Vollenbroek zou veel werk hebben in Thailand

 10. Martin zegt op

  als de staat de machines aankoopt en vervolgens de boeren bedient??
  Zou dat geen oplossing zijn, goed voor iedereen??
  De restanten zouden kunnen worden gebruikt voor humus en bemesting is dan ook vriendelijker

 11. William-Korat zegt op

  Ik heb in een eerder onderwerp wel eens ‘de loonwerker’ aangekaart.
  Bedrijven die met hun machine park landbouwers bedienen tegen betaling.
  In de vorige eeuw in Nederland een verschijnsel toen de doorsnee landbouwer/boer nog dit soort werkzaamheden inhuurde.
  Punt is een blijft natuurlijk dat de inkomsten van de landbouwer hier daar niet op ingesteld is.
  Hardere acties van regering en ambtenaren [5555] ja kan, ware het niet dat eenieder aan zichzelf denkt en niet aan de ‘buren’ ook deze clubs.
  Een onoplosbaar probleem vermoed ik door vele tegenstrijdige machten.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Willem, vorige eeuw? De loonwerker bestaat nog steeds in NL. Enkele werkzaamheden die een loonwerker kan uitvoeren zijn het verrichten van mest-, zaai- en pootwerkzaamheden, het inkuilen en zetten van kuilbalen, het verrichten van oogstwerkzaamheden en het onderhouden van landbouwmachines (met dank aan Wikipedia).

   In Thailand heb ik ze ook gezien. Met name het ‘wannen’ van de rijstoogst met een machine werd door de kamnan of phuyaa van het dorp geregeld en dan kwam de loonwerker met dat ding (gemonteerd op een pickup) om in het hele dorp in één dag alle rijst er doorheen te jagen en de korrels in zakken te pakken. En aan het eind van de rit werd het kaf nog een keer in de machine geschept want ook die laatste halve zak rijst is geld waard. Zaaien en poten doen de dorpelingen daarentegen dan weer zelf.

   • William-Korat zegt op

    Ik spreek uit oude herinneringen Erik, uiteraard zal dat er nu ook nog wel zijn in de bv.nl.
    De laatste tijd zie ik alleen grote tractoren en hun eigenaar in Nederland.
    Maar ‘loonwerkers’ zullen er zeker nog zijn, ook in Thailand.
    Wil men het simpele ‘steek maar in de fik’ gedrag veranderen waar dan ook zal men daar een acceptabele en daadwerkelijke oplossing moeten aanbieden, niet alleen als ondernemer maar ook als overheid.
    Maar och wie zijn wij met ons Nederlandse agrarische beleid wat een ander ‘poepie’ de lucht in laat gaan?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website